Forum   topielec

topielec

(4 wyniki)
  • kiedyś moja ciotka robiła ciasto drożdżowe "topielec", wiem że polegało to na tym że ciasto to rosło w zimnej wodzie i to tyle co wiem, czy ktoś z Was ma przepis , dziekuję z góry.....
  • Chciałam upiec pierwszy raz w zyciu ciasto.Wybór padł na to ciasto, bo jest moim ulubionym a przepis z Atlasu kulinarnego wydawał się prosty. 1. Co to znaczy że roztwór (drożdże, mleko, cukier) ma się wzburzyć i jak to osiągnąć? Podobno chodzi o to, że mają się pokazać bombelki. Zawinęłam więc garnczek z tą mieszanką w koc, dałam pod ciepły kaloryfer i troche po brzegach pojawiło się bąbelków ale niewiele. Co źle zrobiłam? 2.Po dodaniu tego roztworu do mąki, jaj i masła ugniatałam...
  • znalazłam przepis w internecie a teraz kicha bo szukam i nic.Pierwszy raz rewelka a za nastepnym nie wyszło i chciałabym wiedziec czemu.na ciasto potrzeba 1kg maki 10dkg cukru 10 dkg drozdzy 2jajka 6łyzek mleka i 2 paczki margaryny co robiłam nie tak ze nie wypłyneło?
  • Czy ktos ma sprawdzony przepis na paczki ??? Czy drozdze musza wyrosnac czy mozna ciasto zanurzyc w zimnej wodzie. Prosze bardzo o odpowiedz !!!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.