Forum   tyroksyna

tyroksyna

(85 wyników)
  • Ponieważ mam potrzebę przeanalizowania tematu, więc zakładam ten wątek i pozwolę sobie wkleić wypowiedź alva-alva na moją; sara-ok napisała: > lekarz zwiększył mi dawkę na 75 a w wekend 50. > Dodam że od dzisiaj (22.12.2012r) zwiększyłam sa > ma dawkę w tygodniu tak samo czyli eutytox 75 a w wekend 100. Kochana tyle razy mówiono i tłumaczono, że takie skakanie po dawkach nie jest naturalne dla tarczycy, czy zdrowa tarczyca wyrzuca o 25 więcej hormonu w weekend? Czytajc...
  • Zamiast 1 tabletki e100 połknęłam 3 tabletki e200... Czego się spodziewać?
  • Dziewczyny pomóżcie proszę.Pisałam wcześniej, ze po euthyroxie itp mam obrzęki.Dzisiaj byłam u endokrynologa i przepisał mi novothyral 100 kazał brać 1/4 tabletki. Przypomnę moje wyniki TSH 7,35 (0,27-4,200) FT4 11,9 (11,5 - 21) FT3 4,21 (3,90-6,70). Nie wiem dlaczego mam nietolarencję normalnych preparatów tyroksyny.Nikt nie wie.Mam obrzęk naczynioruchowy.Czuję się okropnie.proszę napiszcie mi czy ten novothyral to dobra decyzja lekarza???Czy po tym leku się tyje puchnie??I tak mam stra...
  • Jak zażywacie tyroksynę po nocnej imprezie, sylwestrze itd? Rano - jak najbliżej codziennej godziny łykania (byle nie po jedzeniu) czy jak się trochę prześpicie?
  • Mam pytanie: jakie znacie lub jakich sami doswiadczyliscie objawow brania przez dluzszy okres zbyt duzej ilosci tyroksyny? Pomijam typowe objawy nadczynnosci, typu bezsennosc czy pocenie sie. Pytam, bo dopiero w polowie kwietnia ide do endokrynologa. Od dluzszego czasu zle sie czulam, bylam bardzo senna, zmeczona, brak koncentracji. Do tego zaczely mnie bolec znowu stopy i dlonie. Zwiekszylam wiec dawke tyroksyny, mimo ze trzy miesiace temu na mniejszej mialam juz ft4 107% (przy ft3 -35). Nie...
  • witam, dostalam tyroksyne 50mg. Bralam ja przez dwa miesiace, poczuatkowo 0,25 sugerujacy sie waszymi wypowiedziami, potem przeszlam (po ok.2 tyg. na 50 mg ale tez w dawce 2x 025 mg. Od kilku dni biore 0,50 w jednej. Kilka dni temu bylam u lekarza, pobrali mi krew, wynikow jeszcze nie mam, ale dowiedzialam sie, ze niedoczynnosci nie mialam (ostatnio)????,a moje wartosci byly na granicy (wysokie antyciala, nie swierdzono nad ani niedoczynnosci). Poprzedni lekarz nie przepislam mi przez 8 lat...
  • Proszę napiszcie, czy ktoś z Was odczuwa jakieś i jakie skutki uboczne brania tyroksyny, czy tak będzie już zawsze? No bo skoro bierze się to do końca życia, tak powiedział mi endo, no to jak z tym żyć???
  • Mam nadwrażliwośc na tyroksye pod każdą postacią.Mam pytanie czy jest choćjedna osoba na forum, która puchnie po tym hormonie??Być moze jakoś sobie z tym poradziła.Mój endo mówi ze tak naprawde tyroksyna zapobiega obrzekom.Prosze napiszcie jak ktoś tak miał.Może znalazł na to sposób????
  • Czy podejmując większą aktywność fizyczną, zwłaszcza wysiłkową, wymagającą dużej pracy i rozbudowy mięśni powinnam zastanowić się na większą dawką tyroksyny? Mam na myśli regularne zajęcia w klubie fitness a nie zmianę trybu życia, zanim zagadam z lekarzem byłabym bardziej skłonna poznać opinię ludzi którzy wiedzą z autopsji a nie z książek co oznacza hashimoto:)
  • Po raz pierwszy w tym miesiącu wzięłam clo - objawów niepożądanych nie miałam specjalnie - oprócz nerwowości około 2 h po przyjęciu (jeśli będę musiała brać w kolejnych miesiącach - chyba sama się odseparuję od otoczenia, bo przez ok. 3 h byłam chodzącą bombą zegarową:) . Opłaciło się, bo pęcherzyki 12 dnia cyklu miałam 1,9, endometrium około 1. Wczoraj i przedwczoraj "staraliśmy się" - zobaczymy co z tego będzie :) (mamy jeszcze drugi problem - plemniki męża są super jakościowo, tylko ...
  • Czy eltroxin w plynie moze byc inaczej, lepiej tolerowany nz ten w tabletkach? czy nie ma to zadnej roznicy?
  • Witam! Jeśli to nieodpowiednie forum proszę o oświecenie mnie, rzecz dotyczy mojej dwuletniej córki z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. Zamieszczam link do mojego poprzedniego wątku bo tam opisałam wszystko w miarę dokładnie. forum.gazeta.pl/forum/w,46000,82449688,82449688,Wrodzona_niedoczynnosc_tarczycy.html Mam ogromną prośbę do Was - jeśli zetknęliście się z podobnym przypadkiem czekam an odzew. Pozdrawiam Maja
  • no wlasnie mam wrazenie, ze musze zwiekszac ciagle dawke. Czy mozliwe jest to, ze to poprostu bledne kolo zwiekszam dawke - przysadka na to reaguje zmniejszeniem produkcji tsh, wiec tarczyca mniej i ja znowu potrzebuje wiecej.... Moja pierwsza reakcja na podanie tyroksyny to na reszcie wiecej energii, lepiej sie skupiam mysle, jest mi cieplej, jelita lepiej pracuja. Ale tez mialam objawy drzenie rak, napady glodu i walenie serca w nocy. Jednak teraz tych objawow nie mam i znowu jestem senna i...
  • Tyroksyna w kroplach Na recepcie pisze sie: L-Thyroxin Hening Tropfen N3 N3 oznacza ze w opakowaniu sa 3 buteleczki ktore wystarczaja srednio na kwartal. Jest to taka sama tyroksyna jak ta ktora mozna kupic w Polsce tylko ze nie zawiera laktozy i z tego wzgledu jest dobra dla ludzi ktorzy nie toleruja laktozy. Sama ja uzywam z tego wlasnie wzgledu. Bardzo dobra jest dla malych dzieci bo latwiej jest ja podac niz tabletke. W Niemczech wszystkie dzieci dostaja wlasnie ta tyroksyne. ...
  • Często napotykam na forum wzmiankę, że wiele z Was łyka beta-adrenolityki (propranolol, bisoprolol i inne) na różnorakie dolegliwości sercowe (arytmie, kołatania itp.). Leki te natomiast hamują konwersję T4 do T3, a zatem w dość wyraźny sposób kolidują z przyjmowaniem lewotyroksyny. Czy któryś z Waszych lekarzy zwrócił na to uwagę? Czy zauważyłyście wyraźne pogorszenie przemiany jednego hormonu w drugi w trakcie przyjmowania B-blokerów? Czy te z Was, które mają problemy z przemianą przyjmuj...
  • Witam serdecznie, proszę o pomoc osoby, które mają doświadczenie, jeżeli chodzi o branie tyroksyny po przerwie. Brałam euthyrox w małych dawkach (25) przez około 8 miesięcy, potem lekarka stwierdziła, że warto nieco podwyższy dlatego zaczęłam przyjmowac 37, czyli poltorej tabletki. Niestety zlozyło się tak, że wyjechalam za granicę i tabletki sie skonczyly. Nie biorę od niemalze dwoch miesiecy i teraz nie wiem, jak zaczac, czy od niższej dawki, czy wrocic od razu do tej co miala...
  • Dokładnie tydzień temu byłam operowana, zabieg dość inwazyjny, bo laparotomia. Jeszcze w szpitalu zaczęły się kłopoty z wysokim ciśnieniem i pulsem. Nie pamiętam ciśnienia, ale puls sięgał nawet 120 a serce chciało mi gardłem wyskoczyć. W szpitalu skierowano mnie do endokrynologa, bo winą miała być tarczyca. 22.06, czyli przed zabiegiem, wyniki miałam następujące, dawka Euthyroksu 87,5: TSH 0,445 (0,27-4,2) FT3 4,83 (3,13-6,76), [b]46,8%[/b] normy FT4 15,98 (12-22), czyli [b]39,...
  • Witam wszystkich zmagających się z hashimoto. Jestem z Wami po raz pierwszy i mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje pytania. Najpierw trochę o mnie. Mam 45 lat. Hashimoto wykryto u mnie przy okazji badań kiedy to bezpowrotnie zatrzymała mi się miesiączka (w tym momencie pierwsze pytanie: Czy może to być powiązane ze sobą? Lekarze mówili, że nie). Moje samopoczucie w tym czasie było straszne (skoki ciśnienia, częstoskurcze, nerwica i wrażenie, że chyba zgłupieje). Próbowałam brać hormona...
  • Mam dość niski estradiol i wszelkie z tym związane objawy mimo że 35 lat dopiero się zbliża. Nie chciałabym ponownie wchodzić w łykanie hormonów innych niż tyroksyna (9lat antyków) i myślę o tym żeby poprawić sobie życie fitoestrogenami albo DHEA. Z soją wiem, że jest problem, ale może mogłabym coś sojowego łykać i równocześnie podwyższyć dawkę tyroksyny? A co z DHEA? Czy jakbym go brała, to tarczycowe by mi spadły? W końcu to prekursor estrogenu i porgesteronu. Niedługo odwiedzam gina i en...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się