tyroksyna

(84 wyniki)
  • Jak to jest z diagnozami? Bylam z moimi wynikami u niby dobrego endo-gino i on stwierdzil, ze mam problem z przysadką (prl 262,2 (102-496) po 60min 5119)zapisał mi dostinex (ktory niestety kupiłam), na moje pytanie o hashi powiedział ze nie wyklucza (zapisal mi 25 Euthyrox), ale najpierw chce sprawdzić przysadkę...Jakoś ta diagnoza mi nie pasowala (wiem, ze nie jestem lekarzem, ale doczytałam się ze hiperprolaktynemia czynnościowa często występuje przy hashi)bo moje wyniki (TPO 313 (0-...
  • Słuchajcie - od jakiegos tygodnia mam straszny ciężar w łydkach i rękach. Po jakimś krótkim wysiłku zaczynają mi drżeć.. Tak jakbym miała zakwasy, a tymczasem nie powinnam mieć... Nie wiem co to, już nawet podejrzewam sm...( ta moja hipochondria..) Łykam rano falvit, wieczorem 3 magnezy z wit B6, w ciągu dnia 2 wit PP forte, kwas foliowy. Dużo zjadam sosów pomidorowych.Wyniki krwi ostatnie - bardzo dobre - hemogl c 13,5, cukier wyższy niż kiedykolwiek wcześniej (zawsze miałam 6...
  • ...no właśnie czuje się jak łysiejące, nie wypóżnione, napompowane wodą dziecko specjalnej troski.Prowadzący mnie edno. zwiększył dawkę Letroxu ze 100 do 125 a w weekendy do 150. ( nie mam tarczycy)I teraz nie wiem czy to autosugestia czy rzeczywiście to tak działa ale ja zdecydowanie lepiej czuje się w weekendy. Ostatnie wyniki przy dawce 100 były następujące: TSH 12,43 ( 0,27-4,20) ft3 2,57 (3,95-6,80) ft4 12,97 ( 12,0- 22,0) To,że wychodzą mi włosy no trudno mam nadzieję ,że odro...
  • Własnie wrociłam od Doktora L w Zabrzu. Tak jak wspominała Tess lekarz bardzo miły i wogole rzeczowy. Zrobił mi USG - po tarczycy nie ma prawie śladu. Spojrzał na moje wyniki i stwierdził że nie są dobre, i ze przy tak wysokim FT4 spodziewałby sie raczej TSH poniżej normy, a nie -2,71 Noi stwierdził że FT3 troche za niskie. Powiedział ze nalezy zmienic lek i przepisał Novothyral 100 (jeszcze go nie kupiłam bo nie było )(czyli marzenie sie spełniło) Kazał brać 1 tabletke dziennie, al...
  • Proszę o interpretację wyników: Hormon tyreotropowy 2,34 uU/ml norma 0,34-4,94 Wolna tyroksyna 13,46 pmol/l norma 9,01-19,05 Wolna trójjodotyronina 4,64 pmol/l norma 2,63-5,7. Zrobiłam też usg tarczycy i wyszło, że jest za mała jak na mój wzrost, co wskazuje na niedoczynność. Czy wyniki badań hormonów to potwierdzają? Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania zanim uderzę do endokrynologa? Dzięki z góry za odpowiedź.
  • Mam wyniki męża i coś mi się wydaje, że dołączył do mnie... Czy to nadczynnośc czy niedoczynnośc? Ma mnóstwo objawów wręcz ksiażkowych... :( TSH 1,24 ft3 4,67 (1,80-4,20) - 119,58% ft4 1,06 (0,80-1,90) - 23,64%
  • Witajcie, lecze sie na tarczyce. Bralam euthyrox (na niedoczynnosc), okazalo sie ze mam na ten lek nadwrazliwosc, w postaci takiej ze, mialam silne drgawki, goraczka, biegunki, i zoltaczka. Hormony byly nadal niskie, tak mowil lekarz. Lek bralam rok, i go juz odstawilam, dwa miesiace temu, nadal sa te objawy owszem slabsze ale sa, jak sadzicie, keidy lek zostanie calkowicie wydalony z ustroju? Prosze o rady.
  • Witam, ostatnio cos zaczynam sie kiepsko czuc(a bylo tak dobrze jakis czas), wyniki robilam jakies 1,5 mies temu, sa takie sobie , nie najgorsze, tsh niskie a hormony ok 40-50% , objawy pomiedzy nad i niedoczynnoscia ale od jakiegos tygodnia zaczynam rano miec klopoty z dobudzeniem sie, mam tez zadzyszke i przyspieszony puls (to wydaje sie jakby z nadczynnosci), nie jest mi zimno tylko cieplo raczej , odczuwam lęk czasem ale rano jestem bez chęci do zycia, no i te migreny(dzis n...
  • Czy może mieć wpływ na krzywą cukrową i insulinową? [Na insulinę po obciążeniu]
  • Sporo przeczytałam na ten temat i muszę zrobić badania, bo sprawdza się większość ksiażkowych objawów. Jak radzicie sobie z tą przypadłością? Jak przebiega leczenie i przede wszystkim czy można się z tego skutecznie wyleczyć? Czy prawda jest, że leczeniu towarzyszy utrata kilogramów?
  • pisalam juz na forum choroby tarczycy ale tu ponawiam swoja prosbe. badanie bylo robione w 2dc na wlasna reke a wyniki sa nastepujace: tsh - 4.59 ulU/ml norma 0.4-4.0 prolaktyna - 101 mlU/l norma 40-530 fsh 5.06 mlU/ml norma 2,8-11,3 lh 5.67 mlU/ml norma 1,1-11,6 estradiol 102 pmol/l norma do 587 progesteron 2,36 nmol/l norma 0,9-2,3 testosteron 4.99 nmol/l norma do 3,9 badania byly robione gdyz spozniajace sie okresy zaczely juz troche irytowac:) poza tym mam objawy typowe(?)...
  • Od kiedy TSH zaczęło mi spadać zaczęła mi" tyć" szyja. Nie zauważałam tego na codzień. Dopiero jak po 2 miesiącach założyłam łańcuszek, który przez wakacje leżał zauważyłąm różnicę. ŁĄńcuszek jest bardzo krótki i jestem zdziwiona tym jak bardzo teraz przylega do szyi:( Czy to,że ciągle jeszcze nie mam unormowanego tsh ma na to wpływ?? Jeśli przy hashi moja tarczyca się według mojego endokrynologa kurczy to czemu szyja się powieksza? Dla mnie to dziwne... Wybieram się na usg bo jeszcze ni...
  • Moje wyniki: TSH 4,47 ulU/ml norma 0,25 - 4,00 FT3 8,22 pmol/L norma 2,76 - 8,00 FT4 16,6 pmol/L norma 10,3 - 24,45 anty-TPO 890 IU/ml norma 0 -35 anty-TG 27,5 IU/ml norma 0 -40 usg - mały nieaktywny guzek. TSH tydzień wcześniej 6,17 norma 0,25 - 4 Objawy opisywane na forum mam od dawna, ale zawsze mnie zbywano. Endo zleciła tylko TSH, ale jak wyszło podwyższone to poczytałam forum i sama zrobiłam badania. Proszę o pomoc w interpretacji.
  • czuje dobrodziejstwo tyroksyny. tak poporstu. mimo obaw, poczulam dzis(zwiekszylam dawke do 12,5)po raz pierwszy do dlugiego czasu ze jest mi cieplo od srodka i nastroj lepszy i ogolenie duzo lepiej sie czuje:) cisnienie jakos samo troche spadlo ..tak ze nie biore juz zadnych tabletek. no dobrze mi:) buziaki:) Asia
  • Uwaga!

    (5)
    Bardzo prosze naszych forumowiczow aby nie kupowali lekow - tyroksyny, trojjodothyroniny - od osob obcych ktore zglaszaja sie na naszym forum. Te leki kraza rowniez jako podrobki (dzisiaj jest wszystko do podrobienia). Niewiadomego pochodzenia leki moga nie miec takiego skladu jak orginalne i moga byc bardzo szkodliwe. W ostatnim czasie ciagle zglaszaja sie osoby ktore proponuja Cytomel 60µg, albo tez Thybon 100µg. Te tabletki nie beda wam przydatne w tak duzych dawkach. To...
  • Witam wszystkie panie często czytam Wasze forum,chciałabym prosic o interpretację wyników, Mam stwierdzone Haszi od 5 lat zawsze miesciłam się w granicach normy lub byłam na granicy. Próby wprowadzenia eutyroxu 25 mg wywołały u mnie nadczynnosc TSH 0.001 Przy N:0,27-4,2 , odstawienie leku spowodowało powolny wzrost TSH , który wynosił ok 3.89 przy normach j/w.Między czasie moje cisnienie i serducho zaczęło szaleć no i znowu byłam bez leków na tarczycę.Teraz mój endokrynolog po ustabili...
  • Zrodlo - po niemiecku i angielsku adres: www.schilddrüse.net/oeffentlich/wissenschaft/news/news2635.php Troche przetlumacze dla tych co nie znaja tych jezykow. Wplyw i czas podawania (1tydz.) na TSH: Aspiryna (polopiryna)- 36% spadek poziomu TSH po 3 dniach Salsalate - lek przeciw bolowy pochodny aspiryny - 49% spadek poziomu TSH po 3 dniach Wplyw i czas podawania (1tydz.) na poziom T3 i fT3 Aspiryna - 30%spadek poziomu T3 po 3 dniach 26% spadek fT§ po 3 do 6 dniach Wplyw...
  • Zginiemy jak ciotki w Czechach?
  • Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Zmieniam teraz EuthyroxN75 na Letrox75, zastanawiam się czy TSH bardzo się zmieni, bo teoretycznie nie powinno, ale czytam w niektórych postach, że Letrox ma mniejszą przyswajalność. Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat. Trzy lata biorę Euthyrox, najpierw 75, później 75N, ale mam uczucie, że jakoś dziwnie działa na mnie ten z N; hormony są ok, TSH na pozomie 0,7-0,9, ale komfort życia jest inny niż na euyhyroxie75. Biorę dopiero 3 ...
  • Mam wrażenie,że mam napchane coś wewnątrz całej szyi( to strasznie trudne do opisania takie uczucie rozpierania od srodka ) a na zewnątrz założoną ciągle zacisniętą obręcz. Duszę się !!!!!! Nie mogę przełykać normalnie:( Obrzydliwe uczucie :(( Czy ktoś jeszcze w ten sposób odczuwa swoje problemy z tarczycą?? W przyszłym tygodniu ide do endokrynologa poprosze o USG bo martwi mnie to :(

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.