Forum   węgorz

węgorz

(14 wyniki)
  • Podczas pobytu na Mazurach kupiłam, obok innych ryb - wędzonego węgorza. W domu poleżał kilka dni w lodówce, gdy wyjęłam go po kilku dniach, był twardy zeschnięty. Czy jest jakiś sposób na uzdatnienie go ? czy tez nadaje się jedynie dla znajomych psów ? Szkoda byłoby mi go trochę wyrzucać, ...
  • Dostałam własnie pięknego wędzonego węgorza, taki nieco ponad pół kilograma. Co z nim zrobić ? Może na stół wigilijny, ale jak ? Halszka
  • Jest obdarty ze skóry , posolony . No i co dalej ?
  • Czy znacie ciekawe przepisy przyrządzane z wędzonym węgorzem? Może jakaś sałatka?
  • (przed?)wczoraj ten człowiek juz przesadził: tak sobie skaczę po programach przy porannej kawce, a tu Makłowicz przechodzi (w Gdyni) obok stoiska z rybami i pokazuje 'bardzo świeżego' węgorza- żywa ryba wije się szukając ucieczki z lodu, co rusz zaganiany przez sprzedawczynię, czy to nie horror? i to ma byc propagacja dobrego smaku? Niedobrze mi od tych jego programów (rodzina ogląda), czy można go jakoś uświadomić, chętnie do niego napiszę, choć to fanatyk
  • na razie tylko rozbudzę wyobraznie :)
  • węgorz

    (6)
    kochani, co zrobić z węgorzem? duży kawał ryby, ponad kilo. skóra juz ściągnięta, wypatroszony, ale co dalej? po prostu smażyć jak dorsza, czy może da sie zrobić coś NIEPOSPOLITEGO? ;)
  • czyli swamp eel, co mam z tym cudem zrobić. Wszedzie widze tylko przepis na chowdery. Wymyslilem sobie go usmazyc na gleboim tluszczu (jadlem tak kiedys w jakiejs knajpce) ale moze jakis koncept inny
  • Na bezdechu i z kuszą. 6 węgorzy od 75 cm do 1 m. - 12 fląder. Dzisiaj pełen wypas. Bagatella się obrazi ale Bałtyk swoje prawa ma i zasolenie: sól, pieprz, sok z limonki (to do fląder) i na grilla, węgorz na maśle z patelni tylko z pieprzem i solą. Do tego jeszcze ciepły domowy chleb. Zaznaczam, że wszystko zostało zżarte. Dosłownie.)))
  • Weekendowy wypad nad polskie morze skończył się głębokim zniechęceniem. Lubiąc wędzone ryby "prosto z morza" od razu po przyjeździe zamówiłem świeżo wędzone węgorze - do odbioru w dniu wyjazdu. Odnotowałem postęp: reklama mówiła "ryby pakujemy próżniowo". Przychodzi do odbioru, moja Pani z ciekawości się pyta gdzie ryby były złowione (morze w jeziorze, a może na Bałtyku), sprzedwaczyni pokazuje na port "o, ten niebieski kuter łowi, tu na morzu". Płacimy, odbieramy, w Poznaniu ro...
  • w moim duzym marketingu nie ma juz wegozy, sa pod ochrona i oddzial rybny juz go nie ma, kupowalam go nie czesto bo byl drogi, ale znowu cos o czym bede marzyc, a jeszcze pare miesiecy temu mozna bylo go zamowic swiezego,
  • Witam. Chciałabym zrobic dorszcza zapiekanego w bialym winie - np. obsmazyc szybko na duzym ogniu, delikatnie obtoczonego w mące, wylozyc do naczynia zaroodpornego, przyprawic i zalac bialy winem i na 10-15 min do piekarnika...Czy to bedzie dobre, czy ktos probowal zrobic rybke na taki sposob? Robilam ostatnio tak samo, ale zapiekalam w smietanie, bardzo dobry wyszedl. A teraz chciałabym uzyskac wersje mniej tlusta, delikatna. Dziękuję za wszystkie sugestie! Pozdrawiam
  • przypadkiem dzis kupilem GW i wypadl stamtad Atlas i kilka fajnych pomysło w jest. I o to glownei chodzi - o inspiracje
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.