Forum   włoski

włoski

(270 wyników)
  • Chciałbym się podzielić adresem strony pary moich przyjaciół, którzy są pasjonatami kuchni włoskiej. Znam ich osobiście więc wiem, jak poważnie to traktują :) Kilka razy w roku są we Włoszech i aktywnie szukają nowych smaków po czym dzielą się nimi ze znajomymi w Polsce organizując włoskie wieczory w swoim domu. Stronę tworzą od niedawna ale jest tam już parę przepisów. Wiem, jak bardzo starają się trzymać faktycznych tradycji włoskich, a nie "zamerykanizowanych" wersji. Ostatnio opowiadali ...
  • witam znawców, gdzie mogę kupic włoskie Canei, pamietam je jeszcze z czasów Pewexów, teraz jest nie zdobycia, przynajmniej u mnie, w Toruniu. pozdrawiam, Eder
  • Będąc we Włoszech, jadłam marchewkę jako dodatek do mięsa. Pokrojona była w plasterki i wyglądała jak duszona,a le nie ociekająca sosem. Miała w sobie jakiś dodatek, który spowodował, że smakowała nieziemsko. Chodzi za mną wciąż ten smak. Może znawcy kuchni włoskiej podpowiedzieliby w jaki sposób ta marchewka mogła być przyrządzona. Gdzieś czytałam o marchewce z marsalą, może to ?
  • Znalazłam na bazarze małe kapusty -wloskie i białe- w wersji mini, można je objąc 2 dłońmi, co z nich zrobić ? thx p.
  • Niedługo minie 250 dni od wprowadzenia w życie nowej ustawy refundacyjnej. To dobry moment na pierwsze podsumowania. Ustawa nakłada na lekarzy liczne obowiązki urzędnicze, w żaden sposób nie mające bezpośredniego związku z wykonywaniem zawodu lekarza w rozumieniu badania, diagnozy i zaleceń dla pacjenta. Dziś lekarz spędzając w gabinecie 15 minut z pacjentem, tylko 3-5 minut poświęca na to, czego uczono go przez 6 lat studiów i co najmniej kilka lat specjalizacji. Pozostałe 10-12 minut to s...
  • Uwielbiam włoskie jedzenie i co roku jeździmy z mężem i dziećmi na wakacje do Włoch w okolice Rzymu, byliśmy też raz w Rimini i w Wenecji. Dlaczego jedzenie w restauracjach włoskich w Polsce nie smakuje tak samo dobrze jak we Włoszech? W domu też czasami robię włoskie dania i też smakuje inaczej niż te same dania, które jedliśmy we Włoszech. Dlaczego tak jest? Koleżanka z pracy jest wielbicielką Grecji i tamtejszej kuchni i ma takie same odczucia co ja. Ona twierdzi że liczy się także k...
  • Witam, Potrzebuję pomocy, chciałabym kupić w prezencie książkę kucharską kuchni włoskiej w internecie, co utrudnia mi zadanie, bo nie mogę sama jej obejrzeć a do tego nie jestem biegła w temacie, a zależałoby mi żeby 1. przepisy były dość proste 2. książka była ładnie ilustrowana i ciekawa, może mieć jakieś dodatkowe informacje, opisy itp. Pomożecie... ?
  • oglądam wczorajszy odcinek Ugotowanych i ponieważ nie znam włoskiego, a sama dotychczas inaczej wymawiałam nazwy makaronów conchillioni (jako konczilioni) oraz tagliatelle (jako talialtelle), więc pytam - czy ja mam rację, czy lektor i bohaterowie programu mówiący "conkilioni" i "tadżiatelle"?
  • nie mam ich dużo. raczej cienkie, i lekko ciemne (jestem brunetką). po kilka na każdej z brodawek. naczytałam się, że może to być oznaką zaburzeń hormonalnych...od trzech cykli staramy sie o dziecko,na razie bez efektu. Wiem, że to niedużo ale ja i tak schizuje i wymyślam...Czy możliwe, że te włoski świadczą o jakims hormonalnym odejściu od normy i stąd problemy z zajściem w ciążę?
  • Jest realne zagrożenie, że zmarnuję 2 tacki skiełkowanego grochu włoskiego /zw. inaczej ciecierzycą czy cieciorką/. Nasiona mają olbrzymią siłę kiełkowania i faktycznie w ciągu 3 dób osiągają "dojrzałość konsumpcyjną". Na "surowo" nie da rady. Kilka minut gotowania niszczy kiełek a nasionko i tak jest twarde. Proszę o wskazówkę czy przepis, abym je mogła wykorzystać.
  • Tego jeszcze nie było - Barolo w Biedronce. Barolo Morando 2005 za 30 zł brzmi zachęcająco. Czy ktoś miał okazję spradzić tego potwora. Poza tym Chianti Classico, 2 supertoskany, Gavi i kilka innych ciekawych win z takich regionów jak Sardynia, Sycylia czy Pulia. Warto podzielić się swoimi wrażeniami. Pozdrawiam
  • Moja córka mieszka we Włoszech dużo rozmawia z ludźmi, lekarzami na temat chorób odkleszczowych szukając sposobów na moje wyzdrowienie. Na abx jestem 32 miesiące i bardzo opornie idzie moje leczenie. Dzisiaj rano pierwszy raz piłam miksturę na mykoplazmozy nie wiem czy to sugestia, ale czuję się lepiej więc chciałabym się z Wami podzielić tymi informacjami- zaleceniami. Zalecenia włoskiego lekarza w leczeniu mykoplazmozy. -----------------------------------------------------...
  • mam pytanie: czy ser typu włoskiego nadaje się na sernik?do czego mogę go wykorzystać?
  • Mniej więcej rozumiem przepis, ale dla pewności: - sciacquatele e fatele scolare bene ("le" czyli cebulę pokrojoną, posoloną zostawioną na godzinę) - mam ją otrząsnąć z tej soli / porządnie odcisnąć? - ungete una teglia de (tu wymiary) - po prostu wziąć blachę czy coś z nią tajemnego zrobić, np. natłuścić? I jeszcze: - farina tipo 0 to jaka mąka? Znalazłam, że ma 9-10% białka. Więc chyba nasza zwykła pszenna? Bo chlebowa ma do 13%. Czy może mam je wymieszać? Te mąki... Wiedziałam, ...
  • czy wiecie moze czy są dostępne w sklepach orzechy włoskie łuskane bez błonki???? jezeli kots widział niech poda producenta albo chociaz sklep najlepiej warszawa (na zakupy internetowe swiateczne juz za pozno). skonczylam przed chwilka obierac 15 dag tych orzechów - oczywiscie po uprzednim sparzeniu - ale i tak myslałam ze sie wsciekne... a tu jeszcze nastepne 15 dag na mnie czeka
  • Przeczytalam mezowi Argentynczykowi przepis na "argentynskie"gnocchi, to sie poplakal ze smiechu. Ludzie, najpierw sprawdzcie co sie je w danym kraju, zanim nazwiecie dana potrawe.
  • Ostatnio jak byłam u dermatolog namawiała mnie na naświetlania??? Niestety musze czekać na nowe lampy. Czy ktoś wie, o co chodzi? Na razie mam krioterapię,wreszcie się skończą moje bóle skóry i swędzenie,a po tamtej krioterapii z 5 włosków mi sie pojawiło:) Mała rzecz,a cieszy. Czy ktoś z Was miał naświetlania?były jakieś efekty?
  • Kupiłam gotowy wyrób frosty "ryba w sosie włoskim z pieca". Ryba rewelacja, ale sos...po prostu odlot!!!!!! Szukałam w necie przepisu na ten konkretny sos włoski, ale bezskutecznie :( Co prawda mam podany skład tego sosu: : pomidory 11% ( nie bardzo rozumiem, jakie to są procentowe pomidory), kwaśna śmietana, cebula, mozarella, śmietana, jogurt, olej roślinny, papryka 2% (???), zioła, ser, sól, przyprawy ( + niezmiennie emulgator: lecytyna) Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak z podanyc...
  • Jest już gazetka z ofertą włoskich win obowiązującą od 6 lipca do 2 sieerpnia. Zobaczymy co za cuda nam biedronka wyszukała na Półwyspie Apeninskim i wyspie Sycylia :)
  • No więc tak. Znalazłem w sklepie, ponoć specjał z Toskanii. Całe laski kory zalane miodem. Brzmi smacznie. Ale jak to spożywać i do czego? Kto się zna na kuchni włoskiej?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.