Forum   warzywa

warzywa

(1121 wyników)
  • Nie zabardzo wychodzą mi surówki, więc najczęściej w skład mojego obiadu wchodzi kawałek mięsa, ryż/kasza i albo sałata z winegretem albo warzywa na patelnie. Najczęściej kupuję mieszankę w skład której wchodzą brokuły, marchewka, papryka, brukselka, zielony groszek i kukurydza. Ale czasem też inne, czasem sama mieszam osobno pozamrażane warzywa. Przyprawiam zawsze tak samo - sól (czasem sos sojowy), pieprz kolorowy, szczypta papryki wędzonej, tymianek, ząbek czosnku. Nie mam za bardzo pomysł...
  • Warzywa

    (16)
    Które warzywa jecie na surowo, a które według Was wymagają obróbki (gotowania, czy zblanszowania)? Które regularnie wykorzystujecie w kuchni i w jakiej formie, a które goszczą na Waszych stołach dość rzadko? Czy według Was wszystkie surowe warzywa jedzone przez Was nadają się również do spożycia w tej formie przez dziecko (około 2 lat)? Szukam warzywnych inspiracji dla siebie oraz sposobów na „przemycanie” warzyw do diety dziecka, które do pewnego momentu jadło wszystkie podawa...
  • Tyle tego zostało po wywarze na barszcz, a żal wyrzucać. Na sałatkę jarzynową byłoby jak znalazł. Zamrozić?
  • Chodzi mi o wszystkie czynności przygotowawcze, których efektem jest posiłek złożony z wielu warzyw. Czyli o: czyszczenie obieranie, skrobanie gotowanie (dobrze w jednym garnku, ale potem na ziemniakach zostają płatki z brukselki i apetycznie to nie wygląda) mycie narzędzi, garnków i naczyń po tym wszystkim. U mnie wszystkie te czynności trwają jakoś bardzo długo, choć wydaje mi się, że jestem dość dobrze zorganizowana. Proszę w Wasze dobre rady.
  • Czy też wam pleśnieją warzywa i owoce? Co kupię, to po 2 dniach całe białe od pleśni. Trzymałam w różnych miejscach - w szufladzie, na stole, pod stołem, w cieniu, na słońcu. Wszystko pleśnieje. Nawet cebula pokrywa się nalotem. Skąd to? Dlaczego? Warzywa i owoce kupowane różnie - w warzywniaku, w markecie, na rynku. Co robić, gdzie kupować, jak przechowywać? Poradźcie.
  • Robię rosół... według tego przepisu (mniej więcej) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111578116,111578116,0,2.html?v=2 ... nie mogę doczytać, czy warzywa wrzucam po wyjęciu mięsa, czy po prostu dodaję je do mięsa i tak gotuję do końca razem? Jak robicie?
  • wieki temu uzywalam, ale nei wiem czy nadal mozna kupic jesli kots uzywa - to czy maja w skladzie pietruszke korzeniowa? bo ze moga miec pasternak to sie domyslam :)
  • Analizę przedświątecznych cen owoców i warzyw przygotował portal Fresh-market.pl. Najtaniej kupimy na rynku hurtowym w Broniszach, wśród detalistów królują hipermarkety. www.zw.com.pl/artykul/1,662415-Ceny-owocow-i-warzyw.html
  • Moje niespelna dwuletnie dziecie nie lubi warzyw. Tzn. lubi bob. I placki z cukinii. I ziemniaki ewentualnie. A poza tym najchetniej zywilaby sie jedynie schabowym, jajkami i kasza no i ukochanym sosem czosnkowym :) A ze mala warzywa jesc musi, zastanawiam sie jak je spytnie "przemycic" w roznych daniach. Probowalam kotleciki z ryby i kalafiora - po kilku kesach spryciula wyniuchala ze cos jest nie halo i nie chciala wiecej. Pierogi czasami daja rade. Myslalam moze o tym, zeby przed panierowa...
  • miałem przez wiele lat młynek elektryczny do szatkowania warzyw - idealny do ryby po grecku. Służył mi wiele lat i był niezastąpiony. Niestety trwale uległ uszkodzeniu i rozgladam sie za nowym. Myślałem że będzie tego na rynku do wyboru do koloru, ale niestety nic w necie nie moge znaleźć. Nie chcę jakiegoś kombajnu za 1000 zł. Tylko młynek mi potrzebny, może ktoś słyszał lub widział takie urządzonko?
  • Znacie jakieś mieszanki warzyw na patelnię itp., które nie mają w sobie marchewki ani ziemniaków? Masakra jest jakaś z tą zakichaną marchewką, upychają ją do każdej mieszanki, niezależnie czy nazywa się włoska, chińska czy hawajska.........
  • witajcie. nigdzie nie mogę znaleźć informacji o składzie mieszanek przyprawowych w mrożonkach "warzywa na patelnię". wieki już nie używałam, ale jakoś wydawało mi się, że są bez soli i glutaminianu (być może używałam innej firmy, nie pomnę). współlokatorka zaś twierdzi, że sól na pewno jest. może od Was się dowiem, zanim będę wydzwaniać do producenta :)
  • Jakiej firmy warzywa z puszki kupujecie? Bo otworzyłam właśnie mieszankę meksykańską z dawtony i mnie odrzuciło, warzywa wyblakłe, rozmiękłe, że fuj. Znowuż Pudliszki i Bonduelle są trochę drogie, możecie polecić coś dobrego w rozsądnej cenie?
  • Witam. Planuję dzisiaj na obiad przyrządzić warzywa z patelni z piersią z kurczaka. Warzywa planuję oczywiście świeże tj; cukinia, cebula, bakłażan, papryka, pomidory, brokuł, marchewka. Jak myślicie czym dobrze jest te warzywa przyprawić aby były smaczne. Wyczytałam w necie, że można dodać sosu sojowego....ale co jeszcze, jakie zioła?? Kurczaka planuję wcześniej podsmażyć osobno i na końcu dodać go do warzyw. Czekam na propozycje. dzieki
  • Są takie,które "wchodzą" idealnie i takie,które jakoś nie bardzo.Wątek chcę poświęcić tym drugim:). Moje smakowe porażki to kalarepka w białym sosie, rzodkiewki a'la szparagi (chyba tak to się zwało) i ogórek jako jarzynka. Macie takie eksperymenty za sobą?
  • Ponieważ wiem, że wiele z Was dba o to, co je, przedstawiam Wam Pana Ziółko:) To będzie lekko zmodyfikowany post, który napisałam na forum Kuchnia. Im więcej jem moich środowych zakupów, tym bardziej zachwycam się tymi warzywami:D Po małych perturbacjach (najpierw zapomniałam na śmierć, wczoraj pomyliłam dni) trafiłam dziś do Pana Ziółko. A właściwie do Państwa Ziółko. Bo Pan, Pani i Młodzieniec Ziółka;) Niczego nie oczekiwałam, bo tylko dwie wizje mogłabym mieć: 1. Tzw. chłop. Z sam...
  • Mam wyjątkowy problem. Lubię jeść i gotować, jestem z natury tych wszystkożernych. Niestety mój facet nie jada warzyw. Nie lubi niczego co jest zielone, ani nawet pomidorów. Każdy posiłek w którym jest brokuł, sałata, pietruszka, pomidor albo rzodkiewka sprawiają, że dłubie lub zjada mięso + ryż/ziemniaki i tyle. Problem jest o tyle duży, że ja uwielbiam jedzenie wszelakie i nie wyobrażam sobie życia bez sałatek, sosu pomidorowego, pesto, zup-kremów, risotto, sushi, szparagów... dla mnie wa...
  • A nie tak dawno, jakiś autorytet od żywienia wyrokował, że z serów praktycznie bez wapnia jest ser biały. Maślanka,kefir,mleko, ser zółty - tak. Ser biały - wapń wypłukany do zera. A tu czytam. że łączenie w żywieniu pomidorów z serem białym ( a nie np. z żółtym) nie jest zalecane z uwagi na niekorzystne związki które powstają w połączeniu kwasów warzywa i wapnia zawartego w serze. I bądź tu mądry.
  • szukam robota głownie do surowek, szybkiego szatkowania i tarcia warzyw i owocow. Nie wiem co mam wybrać, poradzcie. Są tu posty i fora ale mam wrazenie ze stare.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się