Forum   wiśnie

wiśnie

(103 wyniki)
  • Rozmrozić wiśnie do gotowania, czy gotować zamrożone? A tak na marginesie, to co fajnego mogę jeszcze z takich mrożonych wiśni zrobić, oprócz dodania ich do ciasta, tak, żeby je sobie zjeść na ciepło?
  • Poradźcie, jak można wykorzystać wiśnie z nalewki? Pozlewałam nalewkę i zostały mi pyszne wiśnie, problem w tym, że jest ich ponad 4l... Wszystkich nie dam rady zjeść, a było by mi szkoda, żeby się zepsuły...
  • jak je już odcedzę ,to w czyms obtoczyc ? Na góre ,czy pomiędzy warstwy ( brownie i sernik ) je dać ? Nie chcę mieć zakalca . Może lepiej zrezygnować z wisni ?
  • dostałam wiadro wiśni, niestety nie mam czasu ich wydrylować:(, czy można je jakoś przetworzyć z tymi pestkami?
  • pomóżcie coś z nimi zrobić :) proszę mam normalnie na działce zatrzęsienie wiśni są tak pyszne że szkoda żeby obleciały dodam że są słodkie i mocno dojrzałe. Znacie jakieś przepisy dobre sprawdzone to poproszę ;)
  • Proszę o radę: jak "odspirytusić wiśnie w spirytusie? Mam cały słoik, pyszne ale za mocne :) Wymoczyć w wodzie?
  • Latem, z myślą o prezentach świątecznych, robiłam konfitury - wiśnie z rumem - no i niestety.. były zbyt smaczne i zostały już przez nas zjedzone :D Mam pytanie - czy z wiśni zamrożonych da się usmażyć konfiturę? Zamrożonych mam dużo, ale nie wiem czy to zda egzamin.. Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ciemne wiśnie i ciemne czereśnie? Tak jak rodzynki? A jeśli się da, to czemu to jest niepopularne? :> Mam do dyspozycji elektryczną suszarkę i piekarnik. I zamierzam sobie zrobić wyśmienitą owocową herbatkę na zimowe wieczory :)
  • Zamarzył mi się tort czekoladowo - wiśniowy, taki mocny, aromatyczny, wilgotny, wiecie ;) No i mam problem z tymi wiśniami - chcę, żeby jedna warstwa składała sie właśnie z takich przetworzonych wiśni, jakie stosują niektóre cukiernie, słodkich, pachnących, z nutką alkoholu. Jak takie cudo zrobić? Nie mam własnych przetworów z wiśni, a te ze sklepów albo są zmielone na drobno, albo przesłodzone. Najbardziej mi się spodobały kanfitury z łowicza, maja wiśnie w całości, ale są chy...
  • Czy wyjdzie mi jakiś sensowny placek w wiśniami? Chcę zrobić kruche ciasto i ułożyć na nim wydrylowane wiśnie. Tylko czy oby ciasto nie zamoknie? Olka
  • kiedyś dawno dawno temu moja prababcia tak wlaśnie gotowała barszcz - chodzi o to, że doprawiała go zamuiast cukrem, to sokiem wiśniowym (lub syropem)... pamiętam, że wogóle pźniej nie byłó czuc tych wiśni w smaku :) teraz pierwszy raz bede robic wigilie i chcialabym wlasnie taki barszcz zrobic, ale niestety nigdzie nie moge znalesc przepisu :( tutaj tez patrzylam, ale nigdzie ani slowa nie znalazlam o wisniach do tego... Macie jakies pomysly, jak to zrobic?
  • Znalazłam w książce kucharskiej pewien przepis, który jednocześnie mnie zaskoczył jak i zaintrygował. To pieczeń cielęca z wiśniami. Mięso piecze się jak zwykłą pieczen z warzywami, potem podlewa bulionem z masłem. W garnku topi się cukier (100 g) i dodaje do niego pół kilo wiśni i sok z cytryny. I generalnie robi się też sos z tego bulionu z pod mięsa ze śmietaną, polewa się nim pieczeń, a potem polewa się tym sosem wiśniowym. I tu powstaje moje pytanie. Być może ktoś już robił...
  • Robię wiśniówkę za tydzień odlewam i zostają mi wiśnie jak je wykorzystać ? da się je jakoś zakonserwować coby na później były ??
  • Mam pytanie dziś zlałam do butelek nalewkę wisniową i czy te wiśnie mogę użyć do ciasta , które będę piekła ?
  • czy wiśnie ,spirytus i cukier razem, czy najpierw wiśnie +spirytus, zlewamy i dopiero dodajemy cukier , proszę o inf.
  • Wiśnie

    (5)
    Czy to prawda, że wiśnie już się kończą? Nie wiem co mam robić, chciałam kupić na wino, ale w zeszłym roku kupowaliśmy dopiero pod koniec lipca. Czyżby w tym roku było inaczej? Będę wdzięczna za informacje.
  • jak długo może fermentować do pierwszego obciągu ? wino z wiśni jest bardzo dobre smakowo .
  • Witam, mam bardzo dużo wiśni w tym roku. Jakie przetwory można zrobić? Nalewka stoi już na oknie od kilku dni, jesteśmy już po zupie owocowej :-), właśnie robię konfiturkę... Może macie jeszcze jakieś pomysły? Pozdrawiam
  • Witajcie.Planuje robiąc tort na swoje urodziny krem czekoladowy połączyć z wiśnami,tzn. warstwa kremu, na to wiśnie.Będe miała wiśnie albo mrożone albo z kompotu.I nie weim czy takie prosto z kompotu albo po rozmrożeniu klaść na to czy może jakoś je przygotować.Pamiętam ze dawno temu w jakimś programie kulinarynm ktoś przygotowywał wiśnie do tortu gotując je w spirytusie czy jakoś tak.Niestety pamętam to jak przez mgle dlatego licze na Wasze doświadczenie i pomoc.Z góry dziękuje:)
  • podpowiedzcie jakie wiśnie nadają się do kremu do tortu? tort ma być czekoladowy z wiśniami. i jakie te wiśnie mam kupić? napewno drylowane. ale mrożone mogą być? mam je wcześniej podgotować? a może inne? sok z tych wiśni nie wypłynie? krem nie zważy się? z góry dziękuję za odpowiedzi
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.