Forum   wieprzowe

wieprzowe

(138 wyników)
  • mam pytanie o 1. żelatynę. Chcę zrobić taką zawijaną szynkę (plastry z nadzieniem) polaną żelatyną, tylko.... czy jest jakaś inna żelatyna - nie wieprzowa? niedawno robiłam desery które w składzie miały żelatynę i powiem tak, zapach rozpuszczonej żelatyny wieprzowej cuchnie tak jakby brudnego wieprza zalać wrzątkiem :/ mimo ze w deserze nie czułam zapachu to nie byłam w stanie nawet spróbować efektu. Polecicie mi coś? jakiś zamiennik? 2. rukola chce zrobić sałatkę - taką najprostsz...
  • Chcę upiec udziec wieprzowy w całości. Już się pekluje w soli peklującej, do tego pieprz, ziele, jałowiec, czosnek. UDziec ma wagę 14 kg i jest z nogą. MAm duży piekarnik gazowy, ale nie wiem ile czasu muszę przewidzieć na pieczenie. Ktoś robił?
  • Dostałam dzisiaj kilgram poledwiczek wieprzowych.Nigdy nie robiłam niczego z takiego mięsa,może co polecacie co zrobić dobrego z tego mięsa,co same robice w swoich domach.Czekam na wasze przepisy i porady do tego mięsa.
  • Widziałem post o sposobach przyrządzenia tej "polędwiczki", i skończyło się tylko wzgardliwymi porównaniami do ligawki wołowej. Otóż ligawa wieprzowa, to jest bardzo chudy mięsień po między dolną, a górną zrazową (czyli taki fragment szynki).. można spotkać go w wielu szynkach wiejskich, czy tradycyjnych... chociaż używano jest często też jako mięso kl1, i robi się z tego szynkowe. Niektóre masarnie starają się wciskać ligawe wędzoną jako polędwiczkę wieprzową (tą od schabu)... pomysłów prz...
  • wieprzowiny jem akurat b. malo, a mam na stanie prawie 70 dag poledwiczki, ktora powinna zostac rychlo zjedzona. od 2 godzin szperam w sieci i przytlacza mnie ilosc propozycji. przy czym jeszcze nie znalazlam przepisu, ktory od razu chcialabym wykonac. "the flavour thesaurus" jakos tez nie stanowi zrodla inspiracji :( chcialabym cos nie orientalnego, nie azjatyckiego. nic z vegeta, badz maggi. cos, zeby jutro wsadzic miecho w marynate i w niedziele upiec, badz obsmazyc na rozowo. cos moze ...
  • Nie jestem pewna jak bedzie to nazywalo sie w kraju . wlasnie odkrylam je w sklepie . pod nazwa " pig's cheeks" Tanie jak przyslowiowy barszcz. Jedliscie ? Jak to ugotowac ?
  • znalazlam bardzo fajny przepis na wieprzowe pulpeciki z kolendra i slodkim sosem chilli: www.taste.com.au/recipes/17699/rice+noodles+with+sweet+chilli+meatballs wieprzowina +kolendra+ sos chilli= kulki do pieca na 20 minut. Potem umoczyc je w sosie chilli i znowu do pieca na 5 min. Pisza zeby podawac z makaronem ryzowym+ogorek i mieta. Jakos mi te kluski sucho wygladaja :/ Jaki podac do nich sos?
  • Jak odróżnić polendwicę cielencą od wieprzowej. Zamówiłam w kanjpie krwistego steka dostałam nie krwistego wglądajacego jak z polenwidy wieprzowej. Klener twierdził że to polenwica cielęca i krwistego sie nie da zrobić. Kupiłam na rynku po 42 zł wygląda prawie jak wieprzowa dlaczego tak tanio (polendwica wołowa kosztuje około 70 zł za kilo) cielęca chyba powinna byc droższa. Proszę o podpowiedz.
  • Mam 2 półkilogramowe polędwiczki, jak je przyrzadzić żeby nie zepsuć. Moze macie jakieś sprawdzone przepisy.
  • Czasem na opakowaniach jest napisane, że produkt zawiera żelatynę, a czasem, że żelatynę wieprzową. Pytanie: czy one się od siebie różnią? Żelatyna pektynowa otrzymywana jest z owoców, ale co oznacza samo oznaczenie [b]żelatyna[/b]? Nie jem mięsa z ssaków i nie uśmiecha mi się delektować czymś co zawiera sproszkowane świńskie nóżki =) taki mały odchył od normy... A przy okazji... czy ktoś z Was wie może jak zrobić piętrową galaretkę, aby miała kilka smaków? Nie mogę tego nigdzie znale...
  • Witam! Kupiłam golonko wieprzowe, bo mąż uwielbia ale sama w domu nigdy nie robiłam więc jak macie jakieś sprawdzone przepisy to będę wdzięczna :)
  • Witam, Wydaje mi się, że znalazłam idealne forum :) Otóż znalazłam super przepis na sernik na zimno z owocami (nie ten z torebki ;p), ale tam trzeba dodać żelatynę. Najpopularniejsza jest wieprzowa. Z przekonań nie jadam wieprzowiny, więc mam pytanie co da mi taki sam efekt zamiast tej żelatyny? Czy są inne dostępne produkty (i jakie), żeby efekt był taki sam? Słyszałam gdzieś o agarze. Dodajecie agar w takich sytuacjach? I przy okazji pytanie czy ma taką samą moc jak żelatyna (czyli...
  • images.przepisy.pl/images/412x266_tc_100/2347/Beuof_a_la_mode_klasyczna_pieczen_wolowa.jpeg proste danie, a problem wielki. jak zrobić klasyczną pieczeń? za każdym razem jak robię, nie wychodzi zbyt piękna, a w smaku przeciętna. ostatnio byłam w restauracji i jedna z osób zamówiła taką właśnie pieczeń - piękna, brązowa (pewnie była z wołowiny?, choć w karcie nie pisało), brązowy sos, równiutkie plastry. mnie to się nigdy nie udało. 1) jakiego użyć mięsa użyć? pewnie z wołowiny jest leps...
  • jako, że nigdy z takiej mieszanki nie robiłam, gotowałam zawsze same wołowe więc grzecznie zapytowywuję czy można je od razu gotować razem, czy też lepiej najpierw osobno a dopiero potem połączyć....... znaczy się - czy mają różny czas gotowania? :)
  • Mam 500 g mielonego wieprzowego i troche czarnych oliwek - myslicie, ze da sie z tego jakies smaczne mielone albo klopsiki zrobic...?
  • chce zrobić sałatkę z polędwiczkami, jak przyrządzić poledwiczki aby nie były suche ?
  • Pasztet

    (9)
    Poszukuję przepisu na prosty pasztet - miałam gdzieś przepis, ale oczywiście gdzieś przepadł; pamiętam że była tam wątróbka, podgarle wieprzowe, słonina, jajka, bułka, cebula, + przyprawy - nie pamiętam proporcji i dokładnego przepisu - może ktoś posiada podobny przepis. Z góry dziękuję bo w internecie nic nie znalazłam.
  • Mam spory kawałek łopatki wieprzowej i nie mam pojęcia co z niej zrobić. Chciałabym coś na ciepło, na obiad. Szukam na różnych stronach, ale jakoś te przepisy mnie nie przekonują. Co proponujecie? Już po 4, więc jest szansa, że dziś będziemy bez obiadu. Proszę o pomoc.
  • witajcie,w gp natrafiłam na ciekawy przepis na polędwiczki wieprzowe z boczkiem i serem pleśniowym : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75708930,75708930,0,2.html?v=2 niestety,nie dysponuję piekarnikiem.myślicie że da się zrobić bez? najpierw podsmażyć polędwiczki,potem boczek.na polędwiczkę położyć odrobinę sera,obwinąć boczkiem i jeszcze raz podsmażyć? czy może nie potrzeba a ser rozpuści się pod wpływem ciepła polędwiczki i boczku? czy taki podsmażony boczek nie będzie za sztywny żeby co...
  • Miałam robić w sosie śmietanowo-porowym, ale może podrzucicie jakiś ciekawy przepis? Planuję do tego pieczone ziemniaki albo makaron.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.