Forum   wieprzowina

wieprzowina

(43 wyniki)
  • Jakis czas temu ktos pisal na temat czestych przeziebien i co z tym zrobic. Zaobserwowalem u siebie, ze kiedy jem wieprzowine (szynka, schab, obojetne) bardzo latwo sie przeziebiam. Troche zimna i zaczyna sie kichanie, katar, kiepskie samopoczucie (pare dni). Tak dlugo jak jem mieso wieprzowe, znacznie latwiej sie przeziebiam, nawet w lecie. Jak nie jem wieprzowiny - moge wyjsc w podkoszulku na dwor jak jest 10 stopni i NIC. Nie przeziebiam sie. Sprawdzalem to juz kilka razy i nie jest to ...
  • Takie wczoraj zostało podane w "Ugotowanych". Odcinek z Poznania więc i pani stwierdziła, że robi carpaccio z polędwicy wieprzowej bo taniej. ;) Goście byli bardzo zdziwieni ale zjedli i pochwalili. Brzmi jakoś odpychająco ale... ale dlaczego nie? Metka to też surowa wieprzowina, przyprawione mięso na mielone też pewnie niejedna gospodyni próbuje na surowo.
  • polecam wieprzowinę w pomidorach: * wieprzowina (karkówka/gulaszowe/łopatka) - 1 kg * duże cebula - 2 szt. * czosnek - 4 ząbki * oliwa - 2 łyżki * pomidory - 1 kg * mieszanka ziół (tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , * szczypta ostrej papryki w proszku * sól * cukier - 2 łyżki * mocny wywar wołowy, 0,250 ml Wykonanie: Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i...
  • Jakie mięso nadaje się na grilla zamiast wieprzowiny ?
  • czy ktoś jadł? Jak zrobić?
  • Cześć, tak się zastanawiam jaki jest Wasz stosunek do tego mięsa? Ja bardzo lubię wieprzowinę np w kuchni meksykańskiej - gdzie zwyczajnie wołowina się nie sprawdzi :) Macie może swoje jakieś przepisy na wieprzowinę? Nie wiem, kotlety, polędwiczki itp. Może zainspirujecie mnie do przygotowania jakiegoś obiadu :)
  • Wczoraj zrobiłam. Żeby uściślić, do gara poszla kura i kostki wieprzowe. Jest mętny, trochę bladawy w kolorze, ale bardzo smaczny. Nie przypuszczałam, że dodatek świniny do takiej zupy będzie ok, jestem tak zaskoczona, ze aż założylam wątek. Robił ktoś tak?
  • Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa (karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy. Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade. Pozdrawiam. Dorota Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
  • czy różni sie smakiem ? czy trzeba inaczej przyrządzać ? - czy w sklepach jest oznaczana jako produkt GMO ? www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=154
  • Witajcie, jaka sałatka (surówka) pasuje do wieprzowiny i klusek śląskich? Możecie podrzucić jakiś pomysł? coś nieczasochłonnego ;) i najlepiej przepis też..... ;D dziękuję z góry.
  • Dobrzy ludzie, słuchajcie. Mam w tym roku podjąć świątecznie osobę, która nie jada wieprzowiny. Z Wigilią oczywiście nie problem, bigos potrafię bez wieprza zrobić, pierś indyka nadziana morelami już kruszeje w zamrażalniku. Nie mam za to pomysłu na dalsze potrawy. Będzie jakaś kupna wędlina z drobiu, będzie ta pierś indycza, myślałam o zrobieniu tzw. pieczeni rzymskiej vel klopsa (mielone z jajkiem w środku, pieczone w foremce keksowej). Co jeszcze można podać jako "zimny bufet" ...
  • witajcie, w jaki sposob mozna zamarynowac przez noc poledwice wieprzowa?? z gory bardzo dziekuje.
  • Musze sie przyznac, ze jestem poczatkujaca, jesli chodzi o gotowanie :)... dlatego zwracam sie po raz kolejny z prosba do Was. Moj maz bardzo lubi mieso.. wiec prawie codziennie je je.. :).. Oczywiscie to wszystko co jest przed konsumpcja nalezy do mnie :)). Nie lubie wolowiny, uwazam, ze jest za twarda, wiec robie wieprzowinke.. Choc bardzo lubie kurczaka, staram sie go omijac, bo podobno w USA jest ona najbardziej nafaszerowany hormonami.. Ale moje pytanie.. Chodzi o to, ze nie...
  • Kupiłam, bo wyglądała na świeżą i dobrze oprawioną:) Piękna, chyba szynka wieprzowa, pokrojona w grubą kostkę i teraz problem, jak zrobić, by nie był to jakiś zwykły niby-gulasz??? Myślałam o dodaniu rozmarynu i tymianku (mam świeże w doniczce), ale co jeszcze? jakieś warzywa? inne dodatki? Może jakiś pomysł na danie jednogarnkowe? Hmmmm, jakoś mi ostatnio wenę odebrało, proszę o wsparcie:)
  • Witam:) mam taki dylemat: mam 1/4 rozebranej świnki ale nie mam wystarczająco dużej zamrażarki zazwyczaj, co jakiś czas, po prostu kupuję kawałek mięcha nacieram solą peklową & Co. (około 24h) i piekę ale w tym przypadku jest tego za dużo i po prostu nie przejem tego :( czy wystarczy jak natrę na maxa solą peklową (+ulubione przyprawy) i włoże wszystko luzem do gara (przykrywam pokrywką) a następnie zaniose do garażu (nieogrzewany)? jak długo może tak leżeć mięso? a może jako...
  • Mam takie pytanie bo usmazylam befsztyk na oleju slonecznikowym i wyszla strasznie niedobra guma. Ma ktos jakis przepis jak go przyszadzic - a moze mozna zastapic gotowana wieprzowina???
  • W chińskiej knajpie w Sopocie (tej w hotelu chińskim nad morzem) jadłam coś, co mi strasznie smakowało, były to cienkie paski wieprzowiny w sosie, w którym wyczuwalny był smak sosu sojowego, z grzybami mun i chyba jakimiś warzywami, może paskami bambusa? Nazywało się to wieprzowina po syczuańsku, nie wiem czy dobrze myślę, że to będzie coś, co po angielsku nazywa się "twice cooked pork"? Macie może jakiś klasyczny przepis jak to zrobić własnoręcznie? Googlam sobie i googlam, i co prze...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.