Forum   wole

wole

(111 wyników)
  • [b]Choroba Hashimoto[/b] Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, znane jako choroba Hashimoto lub limfocytarne zapalenie tarczycy, jest procesem przewlekłym i najczęstszą przyczyną nabytej niedoczynności tarczycy zarówno w wieku rozwojowym, jak i u osób dorosłych. [b]Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, charakteryzująca się wolem, nacieczeniem limfocytarnym miąższu gruczołu tarczowego, rzadziej zanikiem gruczołu, powodującym w konsekwencji niedoczynność tarczycy o różnym nasileni...
  • Mam taki problem - moze mi powiecie o co chodzi? Wyraznie nie radze sobie z rozroznieniem glupoty (nie-umiejetnosci logicznego myslenia, nie-rozumienia prostych wyjasnien) od zlej woli, czyli celowego olewania. Dotyczy to sytuacji kiedy zadaje pytanie czy ktos cos zrobi, on/a mowi ze tak, zgadza sie ze trzeba taki i tak a potem NIC albo na odwrot albo unikanie, albo gmatwanie i strata czasu twierdzac ze tak rozumie i ze zrobi. Ja najpierw spokojna ze kontrola jest a potem nagle panika bo n...
  • Witam, Chce rozpoczac diete SB. Poniewaz jestem tuż po okresie karmienia nie ukrywam ze trudno bedzie mi zmniejszyc porcje tak jak np. w diecie 1200 cal :) Do diety sb przekonalo mnie to ze piszecie ze mozna sie nasycic a mimo wszystko chudnac stosujac sie do wskazowek w odpowiednich fazach. Czy mozecie mi napisac co to znaczy jesc do woli, bo to chyba pojecie wzgledne ;) Ile w ciagu dnia mozna spozyc kalorii (wiem ze ich sie nie liczy ale musze miec jakis punkt odniesienia)? wielkie ...
  • ponieważ Ann zauważyła, że nikt do moich wątków, w których prezentuję swój optymizm i ogólne zadowolenie z życia, się nie dopisuje, to sobie pojęczę. ;-) mam alergię na jad osi, pszczeli itp. w sobotę osa tak troszkę mnie użądliła - troszkę, bo ją pogoniłam i tylko zaczęła swój paskudny proceder. a efekt, poza kołataniem serca itp.? + 20 cm więcej w obwodzie kolana, wielkie czrwone coś, gorące, swędzące i bolące jednocześnie. a na tym krwawe wybroczyny. staw kolanowy obolały. ...
  • czy ktoś z was zetknął się z sytuacją, gdy mimo właściwego poziomu hormonów tarczycy wole tarczycowe jest wyraźnie powiększone? jestem 8 mcy po porodzie (w ciąży miałam obniżone TSH) wczoraj odebrałam wyniki, ktore są w normie: TSH 0.786 FT3 5.20 FT4 14.39 a jednak mam naprawdę widocznie powiększoną tarczycę, zauważa to każdy lekarz, do którego wchodzę. O czym to może świadczyć? Ktoś ma podobny problem? wizytę u endo mam pod koniec grudnia I jeszcze jedno - czy można lekam...
  • Witam. Jestem tu nowa. Monika,lat 34(buuu). Mam za sobą 5 poronień. Po trzecim stawiałam na tarczycę,że jest winowajcą.Jednak wyniki Tsh,FT3,FT4 były w normie. Objawy,które przedstawiałam lekarzom (moim skromnym zdaniem) "olali". To co mnie niepokoiło bardzo w każdej ciąży,to okropne kołatanie serca,ale takie,że myślałam,że zaraz zejdę,po ok. godzinie ustępowało. Lekarze uznawali,że to z nerwów... i kazali się uspokoić i wyluzować. Może opiszę co ze mną nie tak i od kiedy... W 2002r otw...
  • Z mitami, jakie narosły wokół zachowań związanych z piciem alkoholu należy sie rozprawia. fajny art. znalazłem w "Charakterach" www.charaktery.eu/artykuly/JA-w-niewoli/267/Silna-wola-i-inne-bajki/
  • Witam . Mam 48 lat choruje na fibromialgię i stwierdzono też u mnie wole guzowate . prócz tego mam wykryty guzek w prawym płacie i torbiel w lewym - pomocy co co to jest i czy ktoś z was juz to leczy czy leczył? pozdrawiam
  • nad zaburzeniami nastroju? W sensie,wyciszać się w manii poprzez kontrolę emocji w niej miotającymi,a w depresji poprawiać nastrój przez panowanie nad złymi emocjami? Abrakadabra,wiem,ale zastanawiam się właśnie czy komuś z was się to udaje.
  • 2 tygodnie planowalam z moim facetem wyjazd na ten weekend w gory.dzis uslyszalam (jutro jedziemy) ze wlasciwie to woli pojsc spac i ze "w glowie mu sie jebie". on od 2 miesiecy bierze coaxil(stany depresyjne), wygladalo ze jest ok. mozliwe, ze tak go dopadlo znowu..? przeciez lek dzialal...krzyczec mi sie chce, ale moze to nie jego zla wola..?
  • Mam 4 zwapniałe guzki w prawym płacie tarczycy oraz dosyć duzy bo 60mm x 44mm guzek w ciesni.obecnie biorę euthyrox 75,ponieważ wystąpiła niedoczynność ale hormony już są prawie w normie.Wcześniej lekarz mówił o usunieciu tarczycy, teraz że można poczekać.Może nie wszystkie guzki musza być operowane?
  • bardzo chuda nawet anorektyczno. Poprostu grube jest straszne !!:-((( sama musze schudnac z10kg ale spokojnie dam radę.. w koncu wiem co jadac i pić:) www.dimensionsmagazine.com/images/ads/russo/models.html
  • Tutaj do artykułu. Osobiście też wolę leczyć anglików i walijczyków. Leczenia rodaków staram się unikać.
  • Pani doktor, proszę mnie utwierdzić lub nie w przekonaniu, że tylko po wynikach TSH(w normie), USG i biopsji można stwierdzić, że wole guzkowe jest obojętne. Czy gdyby to było wole guzkowe toksyczne, to TSH byłoby obniżone ? A może ktoś inny wie jak to rozróżnić, jeśli nie ma konkretnych zewnętrzych objawów wola.
  • Dzisiaj udałam się na usg tarczycy- w 2010 roku moja tarczyca miał wymairy 31/12/12 i 31/12/12. Dzisiaj 41/15/15 oraz 41 /15/14 mm. Robila je ta sama osoba w tym samym miejscu.Dałam jej wyniki i zdjecia z zeszłego roku. Oczy wyszly jej na wierzch i stwierdzila,ze czegoś takiego jeszcze nie widziala. Przeciwcial jak nie maiłam tak nie mam, echogenicznosc caly czas ok. CO WY na to?Wiem,ze nadal jest za mała, ale urosła.O blędzie rzedu 1 cm nie moze być mowy.
  • Witam. Z depresją walczę już 2 lata, ostatnio biorę Luxetę, która tak średnio mi pomaga. Jednak najgorsze w tym wszystkim jest to że śpię ok. 12 godzin dziennie, a jak już wstanę to nie mam chęci do niczego. Niestety obecnie uczę się zaocznie więc nie mam żadnego przymusu żeby wstawać rano. Jak wy się mobilizujecie do życia??
  • Od kiedy TSH zaczęło mi spadać zaczęła mi" tyć" szyja. Nie zauważałam tego na codzień. Dopiero jak po 2 miesiącach założyłam łańcuszek, który przez wakacje leżał zauważyłąm różnicę. ŁĄńcuszek jest bardzo krótki i jestem zdziwiona tym jak bardzo teraz przylega do szyi:( Czy to,że ciągle jeszcze nie mam unormowanego tsh ma na to wpływ?? Jeśli przy hashi moja tarczyca się według mojego endokrynologa kurczy to czemu szyja się powieksza? Dla mnie to dziwne... Wybieram się na usg bo jeszcze ni...
  • Witajcie, sama choruje na Hashi, córka ma stwierdzone wole niedoczynne, więc suplementujemy Euthyrox 25 , choć jak się przyznała nie bierze go codziennie z uwagi na złe samopoczucie: poci się, ręce sine, mokre, budzi sie w nocy z gorąca. Jest pod opieka lekarza endoktynologa dziecięcego, do którego jedzemy jutro z wynikami: TSH: 2,4352 [n:0,3500-4,9400] FT3: 3,61 [n:1,71-3,71] - 95% FT4: 1,09 [n:0,7-1,48]-50% Ponieważ ma nienaturalnie sine ręce(jakby nosiła bordowe rękawiczki), pocące ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.