Forum   wyniki morfologii

wyniki morfologii

(36 wyników)
  • Witam Wszystkich Serdecznie. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć cokolwiek o tych wynikach morfologi? Co to może być, dlaczego ? Wiecie jak to teraz jest z dostępem do lekarzy, muszę trochę poczekać :( Mam 20 lat, dużo pracuje fizycznie na gospodarstwie, ostatnio nie najlepiej się czułam ale myślałam że to ze względu na przemęczenie i pogodę. Bardzo osłabły mi też paznokcie i włosy. Czy to jest coś poważnego? Bliskim mówię że wszystko w porządku i nic mi nie jest, ale tak na prawdę to sama nie wiem...
  • Witam, chciałabym się upewnić, że moje wyniki są w porządku. Są 3 odstępstwa od normy, ale nie są one jakieś wielkie. Chce zaznaczyć, że dostałam skierowanie na badania ponieważ miałam przez kilka dni wysoką gorączkę która rozpoczęła się bólem brzuchem. Jedna pani doktor przepisała antybiotyk i zaleciła mi usg jamy brzusznej, natomiast ta która wypisywała skierowanie powiedziała, żeby się do niej zgłosić jeśli wyniki morfologii lub moczu będą nieprawidłowe. Nie wiem czy przepisywać wszystko s...
  • Kobieta ,lat 50 WBC,HGB,HCT powyżej normy,eozynofilie przekroczone trzykrotnie,lymp obniżone plus dolegliwości trawienne.Lekarz zaleca usunięcie pęcherzyka żółciowego(kamica) i wizytę u hematologa.
  • Mam prośbę do osoby znającej się na interpretacji wyników morfologii. Jestem w 9 miesiącu ciąży, właśnie odebrałam wyniki badań morfologii, niestety są mało czytelne- kiepsko opisane. Czy są w porządku? HGB, RBC i HCT mam w porządku. Wątpliwości dotyczą: WBC- 7.1, Limfocyty-29, Monocyty 2, Podzielone-65, Kwasochłonne -4. PLT-109(oczywiście tys), PDW 19.7 fL, MPV 12.6 fL, P-LCR- 45,9 %. Z góry dziękuję
  • Wczoraj odebralam wyniki morfologiczne; od kilku tygodni jestem senna, spiaca, wiecznie zmeczona... jakby ktos mi jakis kabel wyciagnal;) Wlasciwie to podejrzewalam cukrzyce (kilka kuzynek ma cukrzyce), ale wszystko jest w porzadku, nawet tarczyca. Jedyne co mi wyszlo zle, to... [b]LDL cholesterol[/b]: 165 przy normie:<150. Problem w tym, ze....: mierze 165 cm i waze 49 kg, czyli mam niedowage (nie odchudzam sie, taka przemiana materii+ aktywny tryb zycia). jestem bardzo aktywn...
  • Czy ktoś zna się z Was na analizowaniu wyników morfologii? Wyniki odebrane on-line więc na razie bez konsultacji z lekarzem :/ Wszystko w normie, ale PDW wynik 20,8 przy normie maks. 18 EOS wynik 6,8 przy normie maks. 5 BAS wynik 0,02 przy normie min. 0,05 Kto wie co to może znaczyć ?
  • Właśnie odebrałam swój i męża wynik morfologii i nie powiem bo się przestraszyłam ponieważ nasze wyniki znacznie się różnią a szczególnie MCV mój to -82.4, jego 90.6. Wyczytałam że to niedobór żelaza, czyli że mam anemię? Jeszcze jeden mnie martwi NEUT% -42.7, podczas gdy jego 56 % Wizytę mam dopiero za tydzień a do tego czasu umrę ze strachu, proszę o pomoc w interpretacji wyniku... :(
  • czy ktoś mógłby mi pomóc troszkę z moimi wynikami (zamieszczam tylko to co jest poza normą. Jestem po antybiotyku (miałam zapalenie krtani, antybiotyk skończyłam brać 4 dni przed pobraniem krwi ale był o przedłużonym działaniu) i druga sprawa pobranie krwi miała miejsce w pierwszy dzień miesiączki. W nawiasach jest norma. za wysokie: LYM 3,5 (1,00-3,40) BASO 0,14 (<0,10) RDW 18,8 (11,0-14,0) za niskie: NEU 2,34 (2,50-5,00) MCV 76,1 (83,0-103,0) MCH 23,8 (28,0-34,0) MPV 7,...
  • Witam, odebrałam dzis wyniki morfologii i troche sie wystraszylam. Mam CRP powyzej normy - norma 5 ja mam prawie 11, Neutrocyty - norma 45-70 ja mam 71,3, CA 125 - norma 35 ja mam prawie 80. Ponad 2 lata temu zdiagnzowano u mnie endometrioze, jestem po 2 laparo, teraz mam kolejna torbiel na jajniku. Od kilku miesiecy jednak czuje sie kiepsko - jestem zmeczona, sporo schudlam (tak po prostu). Miesiac temu na USG piersi wykryto mały guzek, ponowne badanie USG mam w sobote. Do tego c...
  • jestem właśnie po 2 zastrzyku :) jak na narazie to bez żadnych skutków ubocznych :)) no tylko wysypka na ciele ale to pikuś :)) chciałam się dowiedzieć czy sok z buraków jest naprawde taki dobry i poprawia wyniki?? chciałam sobie go popijać żeby nie dopuścić do spadku wyników tylko nie wiem jak najlepiej go przygotować? czy mieszać z innymi warzywami? kisić i pić sok ukiszony czy najlepszy jest ten prosto wyciśnięty? a co myślicie o tych z kartonika? proszę o wasze opinie na ten temat. ...
  • witam,moze jest tu jakas osoba ktora biegle porusza sie w sprawach anemii, otoz mam wszelkie objawy anemi, ale z wynikow morfologii nic na to nie wskazuje,moze ktos sie czegos dopatrzy tutaj?moze warto oznaczyc TIBC? *żelazo 130 (50-170) 67% -ostatnio troche suplementuje,moze dlatego *Ferrytyna 57.25, 4.63-204 *witamina b12 442, 189-883 Wbc 6,63 k/ul,4-11 neut% 56,3%, 38-70 lym% 34,3%, 21-50 mono% 6,6%, 3-11 eos% 0,8%, 0-7 baso% 0,1%, 0-2 luc% 1,8%, 0-4 Rbc 4,85 M/ul, 3,8-5,...
  • Witam serdecznie,odebrałam ostatnio wyniki badań i wyszły następująco: leukocyty:2,8 (4-10) erytrocyty:3,29 (3,80-5,40) hemoglobina 9,6912,0-16,00) hematokryt: 28,3( 37,00 -47,00)MCV 86,00(80,0-100,0) MCH 29,2 (27,0-31,0) MCHC 33,9(32,0-36,0) Płytki krwi: 154 (130-400) Anizocytoza erytrocytów 18,4(11,5-16,0) LYM% 27,0(20,0-50,0) MXD% 11,5 (0,0-15,0) NEU% 61,5 (30,0-70,0) RDW - SD 54,0 (36,4-46,3) OB 15 (3-12 prosze o interpretacje.
  • 1. HGB 8,2 g/dl przy normach 11,00-15,00. Wiem, że wynik jest jest poniżej normy, ale co oznacza zapis przy HGB "wynik kontrolowany."? (Krwinki też poniżej normy - lekarz okreśił je słowem "marne") 2. CO oznacza wynik OB 16/36 (chodzi mi dokładnie o te 36), 16 wiem, że podwyższone - norma od 3,0-15,0. 3. Jaka może być przyczyna niższego HDL - 0,7 mmol/l przy normach 1,0-2,1 i prawidłowym wyniku LDL,TG i Cholesterolu całkowitego? Dostałam żelazo, acidium folicum hasco. Jem norm...
  • witam i proszę o poradę. 1 raz mam taki wynik 20 tydzień ciązy, 3 ciąża i nigdy takiego nie miałam wyniku Niepokoi mnie RDW 24.3 przy normnie do 14.5 HCT 32.5 MCHC 37,6 ( W CIĄZY ZAWSZE TROSZĘ ZA DUZO ) HDW 3,24 MPV 11 PLT 233 HEBOGLIBINA ok NA DOLE MAM NAPISANE ANISOCYTOSIS +++ ( ANEMIA ??? ) MAKROCYTOSIS + ???? Czyli co zły wpływ diety na ciąze ? Bardzo proszę o poradę.
  • twoje wyniki to Ft4=46,5% Ft3=(-2,1%) ferrytyna= 6,2% wit b12 =5,3%.Popros lekarza rodzinnego o recepte na żelazo np Sorbifer durules.Tak niska ferrytyna daje objawy podobne jak niedoczynnosć,którą też masz.Zeby podbic wit b12 konieczne sa zastrzyki.postaraj sie przekonac lekarza aby przepisał Ci przepisał.Musza byc po 1000 przynajmiej 10 sztuk Chciałam zastosować się do w/w zaleceń i poszłam do lekarza rodzinnego ale on stwierdził , że niedobory żelaza i b 12 rozpatruje się z morfol...
  • Witam ok. 3 tygodnie temu robiłam morfologię i badanie moczu WBC 3,2 a w moczu obecna bilirubina. Dzisiejsze badania: WBC 3,3 GRAN 1,7 nadal bilirubina obecna w moczu. Mam bardzo słabą odporność, często sie przeziebiam, ostatnio pojawiły się problemy ginekologiczne - nadżerka. Do jakiego lekarza powinnam sie udać, co mi może dolegać?
  • Krew: HCT 37,6 RBC 4,42 HGB 13,8 WBC 7,4 MCV 85,1 MCHC 36,7 - PODWYżSZONE MCH 31,2 RDW-CV 13,1 PLT 275 MPV 10,5 PDW 13,4 P-LCR 30,1 LYM 3,8 -PODWYZSZONE %LYM 51,1 - PODWYZSZONE MXD 0,6 %MXD 7,8 NEUT 3,0 %NEUT 41,1 - OBNIZONE ASPAT 21,7 ALAT 19,7 MOCZ: ZółTY ODCZYN 6,0 C.WłAśCIWY 1020 GLIKEMIA NA CZCZO 91
  • jestem teraz w 21tyg ciazy, wczoraj odebralam wyniki morfologii i niesa zadawalajace. chodzi glownie o leukocyty leukocyty 18,301 min 3,8 max 10 od ostatniego bad wzrosly z 16,601 erytrocyty 3,71 min 3,7 max 5,1 hemoglobina 11,52 min 12,0 max 5,1 spadly hemakryt 34,72 min 37 max 27 spadly reszta dobrze... bardzo martwie sie o maluszka czy mu nic niegrozi. moja lek kazala mi isc do dentysty i tylko tyle. moze jakas dieta moge sobie pomoc? czy ja na cos choruje?? mam...
  • odebrałam dziś wyniki krwi, najbardziej co mnie martwi to: RBC - 4,07 (norma 4,20-6,00), HCT 345 (norma:370-550) MON 0,3 (norma 03-1,3) no i OB 25! Cała reszta jest w normie. Wiem, że nie są to najlepsze wyniki i oczywiście wybieram się do lekarza by je zobaczył, niemniej jednak jeśli ktoś mądry by rzucił okiem i ocenił?, a może ktoś już takie kiedyś miał i czym one 'pachną?" dodam, że mam 30 lat. Pozdrawiam wszystkich.
  • w morfologii krwii bez przerwy powtarza mi się pewna nieprawidłowość- mam wiecznie powyżej normy LYM i LYM%, a poniżej GRAN i GRAN% np. z ostatnich badań wyszło: LYM 4,2 (0,6-4,1) LYM% 66,0 (10,0-58,5) GRAN 1,7 (2,0-7,8) GRAN% 26,4 (37,0-92,0) o czym to świadczy? proszę, pomóżcie pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.