zapalenie tarczycy

zapalenie tarczycy

(20 wyników)
  • Witam! Z góry przepraszam za tak długi post, ale nie dałam rady tego skrócić. Pisałam już wcześniej w wątku "Prośba do Rostedy", ale z tego tytułu nie było wiadomo konkretnie o co mi chodzi, więc piszę teraz w innym wątku. Jestem już po kilku wizytach u lekarza i przedstawię po krótce moje wyniki: Pierwsze badania tarczycy 01-10-2007 TSH - 3,53 (82,95%) FT4 - 1,22 (37,66%) PRL - 31,98 (146,89%) 20-11-2007 PRL - 21,71 (91,41%) 20-12-2007 TSH - 0,21 (-1,53%) FT3 - 5,96 ...
  • Witam, W czerwcu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy (chorobę the Qurveina), moimi objawami był potworny ból szyi oraz brak apetytu czego efektem było chudnięcie, hormony TSH,FT4,FT3 były w normie, podwyższone OB i CRP. Przy prawym płacie tarczycy pojawił się 3,5 cm guzek. Biopsja potwierdziła stan zapalny i podostre zapalenie tarczycy. Po włączeniu sterydów "Encorton" ból zniknął, pojawiła się nadczynność tarczycy. Następnie pojawiła się niedoczynność tarczycy. Po 3 miesiącach prób ...
  • Proszę o informację,czy ktoś przechodził to choróbsko???Czy można z tego wyjść,bez stosowania sterydów???
  • Najpierw mialam powiększone węzły chlonne lekarz dał mi antybiotyk po 4 dniach ból przeniósl się w poniżej w okolice gardla lekarz skierowal mnie na badania TSH ( na szczęście w normie )ale też do laryngologa.Laryngolog stwierdziła zapalenie tchawicy i migdalka językowego przepisał zastrzyki-neloren.Wzięłam już 6 szt i nic nie pomaga Znowu poszłam do lekarza a ten teraz mówi że to może być zapalenie tarczycy bo 10miesięcy temu mialam ropnia okołomigdałkowego (tydzień w szpitalu) ...
  • Witam. Mam zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną/ zapalenie tarczycy. Chciałam się zapytać osób które również na to chorują czy zdarza im się mieć nudności/mdłości? Ja niestety odczuwam - rano, ale także w ciągu dnia, odczucie jest odruchu wymiotnego raczej bez że tak powiem full wersji :). Nie wiem czy ta przypadłość jest związana z tarczycą czy też może z czymś innym? będę wdzięczna za info na forum. Pozdrawiam Kalarepa
  • Sluchajcie kiedy zaczeliscie brac leki? Ja po ciazy mialam nadczynnosc a potem: 03.2007 - TSH 1,360 / TPO >1300 05.2008 - TSH 3,430 / TPO 324,9 jednym slowem moja tarczyca ulega destrukcji i brne w kierunku niedoczynnosci. Czy leki zaczeliscie brac jak TSH bylo jeszcze w normie czy jak juz weszliscie w niedoczynnosc? Mam problem ze zrzuceniem wagi (przeciwnie - wciaz przybieram), jestem notorycznie zmeczona i miewam stany placzliwe. We wrzesniu 2007r lekarka poradzila m...
  • Witam wszystkich, Mięsiac temu miałam stan omdleniowy, który zakończył się podaniem dożylnym glukozy (diagnoza internisty była taka iż to ze zmęczenia, stresu, nidojedzenia itp. - przepisał magnez i witaminki). Od tamtego momentu bardzo się źle czułam, doszły zawroty głowy, osłabienie, stany ogromnego niepokoju czy lęku, oslabienie koncentracji, miałam przez jakiś czas stan podgorączkowy. Na własną rękę zrobiłam sobie badania i wyszły tak: TSH - 0,288 (0,470 do 4,670) T3 - 3,54 (1,45...
  • witajcie czy moglby ktos mi wyjasnic co to jes poporodowe zapalenie tarczycy? ile ten stan sie utrzymuje niebiore narazie zadnych lekow pomimo iz odstawilam od piersi .Mam zmiany nastrojow albo jestem senne albo chodze nerwowa.czy wogole powinnam przyjmowac jakies leki?za informacje z gory dziekuje ps.jakie sa konsekwencje zapalenia tarczycy przed ciaza mialam niedoczynnosc w ciazy bralam eutyrox 50 pozdrawiam
  • Witam! Niecały rok temu urodziłam córeczkę, karmię ją jeszcze piersią. W poniedziałek byłam u endokrynologa, który stwierdził silną nadczynność tarczycy i kazał natychmiast odstawić dziecko od piersi i się leczyć. Naprzepisywał masę leków, których jeszcze nie wykupiłam. Powiedział jeszcze, że nawet jeśli nie będę jeszcze brała leków to i tak nie mogę karmić ponieważ hormony tarczycy przechodzą do mleka.No i że nie będę mogła mieć więcej dzieci z uwagi na ryzyko iż mój stan może si...
  • Taką diagnozę usłyszałam dzisiaj od lekarza endokrynologa. Urodziłam 14 m-cy temu, karmiłam piersią (jeszcze to robię, ale już rzadko, 1- 2 razy na dobę), 2 tyg. temu u lekarza I kontaktu poskarżyłam się, że nie mogę schudnąć po porodzie (albo i waga mi podniosła się do góry, niestety), zrobiłam kompleksowe badania krwi, w tym TSH. Wyszło mi 6,29 (ulU/ml, norma 0,27-4,2). Endokrynolog zbadał mi tarczycę, powiedział tylko: malutka, dał skierowanie na USG tarczycy (robię 9 stycznia...
  • Witam tsh 0,005 t3 i t4 dwukrotnie ponad normę.Zdiagnozowali nadczynność.Przez prawie rok kropiłam kroplami z jodem oczy i stąd może ta nadczynnośc.Tpo 305 a Traby ujemn.W usg lekarz stwierdził zapalenie i mowil że dlatego tpo jest podwyzszone.Czy to napewno hasimoto?Czy tpo podwyzszone zawsze swiadczy o tej chorobie??Bo moja endokrynolog mowi ze takie wyniki mogł spowodowac nadmiar jodu w organizmie,biore thyrozol 40 mg na dobę.Pomóżcie co robic
  • Dokleiłem się do innego wątku ale posiedziałem klika godzin czytając Wasze posty i postanowiłem rozpocząć nowy. Otóż trzy miesiące temu zauważyłem powiększone węzły chłonne szyi i miałem utrzymującą się wysoką temperaturę. Po miesiącu poszukiwań (morfologia – szczególnie leukocyty – bo te węzły, zęby – bo zaczęły boleć mnie wszystkie, płuca – bo palę) trafiłem do laryngologa, który podejrzewał zapalenie tarczycy. Więc wizyta u endokrynologa, USG i poziom hormonów. I...
  • Witam wszystkie uczestniczki forum (a może jest tu jakiś mężczyzna?). Mam podostre zapalenie tarczycy, które "wyszło" u mnie po anginie. Zrobiłam badania i takie są moje wyniki: TSH 0,102 (norma 0,270-4,200) FT4 30,8 (norma 12,0- 22,0) FT3 - 10,3 (norma 3,1 - 6,8) OB 55mm/h (norma<12). Jak na razie zdiagnozowałam się sama, wizytę u endo mam w przyszłym tygodniu. Mam kilka pytań, 1. Czy te badania wystarczą na pierwszą wizytę? 2. Czy moja nadczynność może być spowodowa...
  • Dzisiaj ide zrobic badanie TSH. Na srode zapisalam sie na biopsje. I nie wiem... czy jesli THS nie bedzie w normie to czy watro robic biopsje? Czy najpierw lepiej uregulowac TSH? I czy dodatkowo robic jakies badania? pozdrawiam i dziekuje za rady.
  • Witam! Czy moglby ktos mi pomoc w zinterpretowaniu wyniku biopsji tarczycy? Wynik brzmi: Obraz cytologiczny budzi podejrzenie rozrostu utkania chlonnego. TSH 4,36 (0,4-4,0) FT3 2,72 (1,5-4,2) FT4 13,6 (10,3-24,4) a-TPO 258 (35) Lekarka stwierdzila,ze to nic groznego,bo przeciwciala i biopsja wskazuja na zapalenie tarczycy-przepisala Euthyron N25 Czy rzeczywiscie wyniki biopsji wskazuja na Hashimoto i nie nalezy sie ich bac czy moze powinnam zmienic lekarza? Zastanawia mnie ...
  • Hej, wracając do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=24712&w=58291433 konsultowałam z lekarzem - to nie musi być Graves, może być poporodowe zapalenie tarczycy (też autoimmunologiczne :-( ale z szansa na to, że samo minie ...........
  • Pisze ten post drugi raz,bo nikt mi na niego nie odpowiedzial,a bardzo mi zalezy na odpowiedzi. Pisalam wczesniej,ze mam lekkie zapalenie tarczycy.Wizyte u lekarza mam 22 listopada.Bardzo prosilabym was kochani o interpretacje moich wyników badan hormonalnych. Badania 20 czerwca 2006 r. TSH 3 0.744 (min.0.4,max.4.0) T3F 2.6 (min.1.5,max.4.1) T4F 0.91 (min.0.8,max.1.9) Te badania byly pierwsze,przed podjeciem leczenia.Nie bralam wtedy jeszcze leku. Badania 24 lipca 200...
  • od okolo 3 mc juz 3 czy 4 razy dostalam nagle bez powodu wysokiej goraczki 38.8 stopni.Na drugi dzien spada do 37.5 trzeciego dnia w normie.Mam duza niedoczynnosc tarczycy czy to moze byc jeden z objawow.Wlasnie dzis siedze w domu bo wczoraj mialam caly dzien prawie 39.Internistka nie reaguje a endo mam dopiero w kwietniu.czy komus to sie zdarzylo? pozdrawiam
  • zrobilam usg tarczycy, i wyszlo ze jest niepowiekszona, ale niejednorodna z licznymi zlewajacymi sie guzkami o srednicy do 12mm. endo stwierdzila ze jak dla niej to raczje ogniska zapalne niz guzki. zrobilam hormony: FT3- 2,95, norma 2,23-5,34 FT4-1,13 norma 0,71-1,85 TPO- 42,50 norma do 12 TSH- 1,03 norma 0,49-4,67 TGAb-137,30 norma do 34 prosze o interpetacje, w sobote lece znow do endo z tymi wynikami i zobaczymy co ona na to.
  • Witajcie,potrzebuje Waszej pomocy w interpretacji wynikow USG: Wymiary tarczycy w normie,echogenicznos jest niejednorodna (????co to wlasciwie oznacza?)Wystepuje a niej bardzo liczne,roznej wielkosci obszary o obnizonej echogenicznosci.Niewielkie wzmozenie unaczynienia w Dopplerze.Wymiary plat prawy 50x21x15mm, lewy 48x18x17mm. Mam isc z tym wynikiem do endokrynologa-bo ponoc nie jest to wynik prawidlowy.TSH 0,877, FT32,69, FT4 1,22.Jakie inne hormony tarczycy powinnam zbadac?Doda...
« poprzednie następne »

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.