ziół

ziół

(126 wyników)
  • Używacie świeżych ziół do potraw czy tylko suszonych, niech mi ktoś powie, czy rzeczywiście są takie o niebo lepsze? Jak już świeże to kupować czy sobie sadzić samemu? Np. mięty świeżej nie lubię, ale bazylia, czemu nie, na pomidorku:)
  • Używacie? Na opakowaniu jest napisane: [i]"przyprawa do sosów, zup (zwłaszcza ziemniaczanej i fasolowej), serów, twarogów, pasztetów. Można min również przyprawiać pieczeń wieprzową, ziemniaki pieczone i smażone. A także dodawać do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, Hyzop ma bardzo osty zapach, dlatego nie powinno się przesadzać z jego ilością. Bardzo dobrze komponuje się on z potrawami o nieco mdłym smaku, ponieważ nadaje im nutki ostrości i wyrazistości smakowej."[/i] A jakie Wy...
  • zapiecek.wordpress.com/2009/11/12/pieczony-schab/ Bardzo lubię ten przepis ale w mojej rodzinie jest gromkie veto na szałwię. Nic nie poradzę. Chcę zrobić ten schab na uroczystą kolację i mam sporo ziółek, czy uważacie, że można połączyć w tej pieczeni bazylię, rozmaryn i pietruszkę? Mam też mnóstwo oregano, mięty i majeranku. Rośnie toto aż miło. Pytanie nie jest z serii naiwnych - mój wielce szanowny father zwykle nie jada tego co przyrządzam gdyż uważa, że "to wszystko jakieś naperfumow...
  • Mam pytanie. Swojego czasu była w sprzedaży mrożona mieszanka ziół (firma znana) ale zniknęła z pola widzenia. Dla mnie super sprawa bo zawsze pod ręką był substytut świeżych ziół.Czy jest coś podobnego w sprzedaży i gdzie tego szukać? :)
  • Zastanawiam się nad zakupem bazylii, oregano, mięty w markecie. Już miałam kilka podejść ale roślinki dość szybko padały. Teraz najchętniej włożyłbym wszystkie do jednej doniczki, odszukała jakiś sklep z ziemią dla ziół lub warzyw i odpowiednim nawozem. Czy kupowanie ziół o tej porze roku w ogóle ma sens czy będzie to strata pieniędzy i czasu?
  • Czy jeśli posadzę teraz (listopad/grudzień) w doniczkach, z ziemią, w mieszkaniu, nasiona np. bazylii, rozmarynu, tymianku itp. to mi wyrosną na tyle, by mieć taki domowy ziołowy ogródek? Czy może lepiej kupić gotowe świeże zioła sprzedawane w marketach, w tych plastikowych doniczkach i przesadzić? Nieprzesadzone niestety po jakimś czasie więdną, padają mimo podlewania.
  • trzeba zanim sie miskuje sosy, zupy. ale mam dosyc lowienia ich, liscie mi sie czesto rozpadaja. ciezko je zwiazac:) a co sie stanie, jak sie nie wylowi i zmiksuje sos? bedzie to jadalne?
  • zioła

    (61)
    jakich ziół używacie na codzień w kuchni i do czego. moja wiedza na ten temat jest dośc ograniczona- w mojej kuchni sprawdzają się: zioła prowansalskie, bazylia. Chciałabym urozmaicic troszkę swoją kuchnię, ale nie bardzo wiem co do czego pasuje.
  • marzy mi się lekka wiosenna zupa - z jakimiś warzywami i ziołami, które dziś zakupiłam na dniu ziemi. Mam bazylię, pietruszkę, koperek, musztardowiec (taka trawiasto smakujaca sałata), szczypiorek czosnkowy i pyszną trybulę. Zaraz skoczę do warzywniaka, jakie warzywa mogłyby tu pasować, żeby wyszła trochę inna "jarzynowa"? Może zupa z sałaty i szpinaku?
  • Marzy mi się pasta aromatycznie pachnąca tymiankiem, rozmarynem, oregano. A poza tym byłaby to pasta dość minimalistyczna - jakieś warzywa sezonowe, pomidory, śmietana. Czy dać zioła na pocztku do smażenia cebuli, czy na sam koniec do przyprawienia? Czy w wypadku pasty ryzykować ze świeżym oregano (które jak twierdzi moja grecka znajoma, nadaje potrawom, ale pieczonym w piekaniku), gorzki smak czy też dać uszone oregano? Z góry dzięki za opdowiedź
  • Od kilku lat całkowicie zrezygnowałam z różnych weget, kucharków, maggi, kostek itp.dodatków i staram się dosmaczać potrawy tylko solą i ziołami. Napiszcie proszę, jakich ziół (suszonych czy świeżych) używacie w trakcie gotowania konkretnych zup. Dziękuję :)
  • witajcie,proszę o radę.wyjeżdżam na kilka dni do domu,w akademiku zostaną zioła,które hoduję na parapecie.co z nimi zrobić żeby nie pousychały? nie mam możliwości zabrania ich do domu ani podrzucenia komuś coby podlewał za mnie. mam miętę,oregano,lubczyk,tymianek i bazylię.
  • Zgodnie z poradami forumiwczów zakupiołam zioła, doniczki, ziemie, pobawiałam sie w ogrodnika i tymianek padł, rozmaryn nie chce rosnąc i prostestacyjnie schnie, bazylia wczoraj przesadzona do dużej doniczki włażnie teatralnie pada. Dodam, że podlewam kwiaty, wkładam im kamienie na dół, żeby woda nie wyciekała na podstawkę, podlewam je naprawdę często, nie za często, ale ziemia jest wilgotna. Co zrobić, żeby te rośliny rosły? kupić nasiona?? Mam z nimi rozmawiać? Puszczać im muzykę kla...
  • Wczoraj kupiłem se doniczkę kolendry, przeniosłem z auta do domu na mrozie i chyba od tego zaczęła więdnąć na moich oczach. Dzisiaj rano patrzę a ona już się kładzie. Jak będę chciał ją przesadzić to do jakiej ziemi i jakiej doniczki? Podlewać od spodu czy normalnie? Czy takie zasady stosuje się też do innych ziół bo mi też bazylia kiepsko rośnie?
  • zioła...

    (9)
    czy moglibyście w skrócie opisać, lub podać jakiś link, ewentualnie polecić jakąś lekturę, dotyczącą ziół, a dokładniej do czego jakie zioła pasują. Jestem początkująca w kuchni i kompletnie nie wiem jakie zioła do czego dodawać. Poza oczywistym połączeniem bazylii z pomidorami, reszta to dla mnie czarna magia. Pewnie są jakieś podstawowe zasady, co z czym łączyć. Do czego pasuje np. tymianek, do czego cząber a do czego majeranek...
  • co zrobić by mięso bylo aromatyczne w środku? Obojetnie jakie mięso gotuje ( dusze, piecze) czy to kurczak, wieprzowina jakoś nie ma smaku w środku, na zewnątrz czuć przyprawy, sos też jest bardzo dobry, ale to mięso samo w sobie jakieś bez smaku. Przeważnie oprószę solą, pieprzem, daje różne zioła( ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek) Może trzeba je potrzymać troche w tych przyprawach (kilka godzin) przed obsmażeniem? Macie jakię sposoby? pozdrawiam
  • mam pytanie, jak dobrze zaopiekować się doniczką np. mięty z reala by nie zobaczyć na drugi dzień po przesadzeniu obrazu nędzy i rozpaczy? pozdr
  • myslę, że takowe podpowiedzi na pewno przydadzą się dla tych, którzy nie potrafią gotować tak dobrze, jak wy i tych, którzy rozpoczynają przygody w kuchni. jakie zsą owe zioła, przyprawy i do jakich potraw się nadaja? a jakich nie wolno ze soba mieszać, albo dodawać do dania? nie musicie pisac szczegółowo, ale tak, by chociaż nakreślić myśl.... mogą to być także linki, poczytamy sobie wtedy je z taka samą przyjemnością :) a jeżeli taki wątek już był, to wieeeelki sooorki :)
  • Witam, na wiosnę chwaliłyscie się swoimi ogródkami ziołowymi. Interesuje mnnie do czego wykorzystujecie zioła, tak na swieżo. A przy większej ilości co z nimi robicie? Czy macie może jakies propozycje na specjalne oleje, octy zapachowe? Do jakich przetworów dodajecie świeże zioła? co, ile?
  • Wczoraj wróciłam z udanego grzybobrania, więc dzisiaj natychmiast kupiłam suszarkę do grzybów. I właśnie - co jeszcze suszyć? oczywiście jabłka, sliwki i gruszki na kompot wigilijny, ew. zioła, morele, może pomidory.... Ale na suszarce jest intstrukcja dotycząca czasu suszenia i w tabelce jest np. rabarbar. Macie pomysł, po co ten rabarbar suszony? Że niby na kompot się nada??? Co jeszcze suszycie?
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.