Forum   zupa cebulowa

zupa cebulowa

(35 wyników)
  • Znalazłam w jakiejś gazecie ostatnio i postanowiłam spróbować w ramach eksperymentu, bo nie wierzyłam, że to w ogóle będzie miało jaki kolwiek smak. 300g cebuli (w plasterki), 300g ziemniaków (obrać i w kostkę), 1 i 1/2 l wody -> gotować przez 45 min. Na koniec pieprz, trochę suszonej paprki i sos sojowy dla podkreślenia. Wychodzą 4 porcje, do każdej jeszcze trzeba dorzucić grzankę z serem, wiadomo, jak to do cebulowej. Naprawdę mi to smakowało!
  • zupa jest pyszna!!! Cebule można jeszcze podlać białym wytrawnym winem!! Polecam i smacznego!
  • Ugotowałam zupę cebulową i wyszła mi wyjątkowo pyszna, ale pod sam koniec gotowania zorientowałam się, że nie mam w domu żadnego odpowiedniego alkoholu (białego wina, koniaku, whisky, nawet czystej wódki). Mam: bardzo dużo czerwonego wina, piwo jasne, Karmi Black, absynt, limoncello, jakiś likier ziołowy, Finlandię żurawinową i rum. Czy coś z tego się nada? Czy zostawić zupę abstynencką? Zawsze doprawiam białym winem lub brandy/koniakiem/whisky a tu taki klops :( Może z tym piwem spróbo...
  • Mam pytanie: jaka cebula jest najlepsza do zupy cebulowej: normalna biała czy cukrowa? Poza tym w niektórych przepisanych radzą dodać ząbek czosnku, w innych tymianek, gałkę muszkatołową. Co wybrać?? I ostatnie moje pytanie: kiedy dodać białe wino: pod koniec smażenia cebuli przed dodaniem mąki, czy dopiero razem z rosołem???
  • Bardzo często zupę cebulową podaje się pod pierzynką. Wiecie może jak to się robi - nie tylko ciasto, ale cały proces "otulania" rzeczoną pierzynką? Póki co zadowalałam się wyrobami pierzynko-podobnymi - chlebem PITA albo tortillami, ale chciałabym sama. Za tow.G.:Pomożecie???
  • Jak mogę zrobić zupę cebulową ?
  • czy ktoś z Was posiada przepis na zupę cebulową ( najlepiej na bazie białego wina)
  • Czegoś tu nie rozumiem. Po co podgrzewać na wolnym ogniu przez 30 minut uduszoną wcześniej cebulę, czosnek, listek laurowy tymianek i szałwię. Po tym czasie wyłącznie można zeskrobać to do kosza lub wyrzucić razem z patelnią by oszczędzić sobie roboty. Wg tego przepisu zupę cebulową robi się cały prawie dzień. Bo zsumujmy: 1. Topienie masła i duszenie samej cebuli 15 - 20 min 2. Potem kolejne 30 razem z czosnkiem i przyprawami 3. Dodaj 5 minut na duszenie z miodem 4. Wlewasz wi...
  • [b]Kto wie/zna przepis na taka zupe?[/b]
  • Czegoś tu nie rozumiem. Po co podgrzewać na wolnym ogniu przez 30 minut uduszoną wcześniej cebulę, czosnek, listek laurowy tymianek i szałwię. Po tym czasie wyłącznie można zeskrobać to do kosza lub wyrzucić razem z patelnią by oszczędzić sobie roboty. Wg tego przepisu zupę cebulową robi się cały prawie dzień. Bo zsumujmy: 1. Topienie masła i duszenie samej cebuli 15 - 20 min 2. Potem kolejne 30 razem z czosnkiem i przyprawami 3. Dodaj 5 minut na duszenie z miodem 4. Wlewasz wi...
  • Prosze o przepisy na zupe cebulowa,zeby nie były zbyt skomplikowane.
  • Proszę o przepis na pyszną zupę cebulową taką z żółtym serem i grzankami Z góry dziękuje Majka
  • Czy ktoś może podać przepis na dobrą, gęstą zupę cebulową? Taką ze skorupką serową na wierzchu. Jaki gatunek cebuli, jakie przyprawy? pozdrawiam, martyna
  • prosilabym o lopatologiczny przepis:) z gory dziekuje
  • Kiedyś jadłam w gościach zupę cebulową. Była pycha!!! Czy ktoś ma sprawdzony przepis i podpowie jak mam ją zrobić ...
  • Wiem, że za dużo nie wiem, ale ostatnio koleżanka mówiła mi, że jadła gotowane piersi z kurczaka, namoczone chyba w zupie cebulowej Knorr i to było podane z bitą śmietaną... Podobno znakomite, ale nie znam dokładnie jak to się robi tak krok po kroku. Czy ktoś może wie, o czym piszę i może mi podać jakieś szczegóły?
  • moj brat uwielbia. nigdy nie próbowałam jak smakuje, a chciałabym mu zrobić przyjemność. może ktoś wie, jak ją przyrządzić? albo ma jakiś inny dobry przepis?
  • Poproszę o dobry przepis na zupę cebulowa, zapiekaną w piecu z serem
  • Tylko taki zeby nie trzeba było używać miksera bo nie mam i żeby w zupie były kawałaki cebuli a nie miazga i na wierzchu ser zółty. Dzięki
  • Wie ktoś może,jak ją zrobic fachowo??(to znaczy szampan prawdziwy być nie musi)Bo tak pi razy oko to wiem,ale chętnie poznałabym profesjonalny przepis.Złwaszcza,że russkoje igristoje w hipermarketach to wydatek rzędu 6 złotych,więc można zaszaleć;)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.