Dodaj do ulubionych

wyjazd na stale do niemiec.... POMOCY

10.10.09, 22:19
Witam,mam problem tego typu...mam pochodzenie niemieckie,i chciala bym sie
wyprowadzic na stałe do niemiec z chłopakiem i naszą córeczką.i teraz tak czy
musze małej wyrobic czerwony paszport zanim wyjedziemy???ślub cywilny wziąsc
tam czy tu... i czy mógł by normalnie i legalnie pracowac??? jaką dostaniemy
pomoc na start?? znam język w stopniu dobrym ale mój chłopak niezna go wcale
czy wyslą go na jakies kursy integracyjne??? Prosze o szybką odp. z góry
Dziękuje DAGMARA
Edytor zaawansowany
  • doktor_rydzyk 10.10.09, 22:34
    Drogie dziecko, najpierw zrob doktorat, a dopiero wtedy mysl o wyjezdzie do
    Niemiec! Bez doktoratu w Niemczech bedziesz nikim! Dr. R.
  • bella1365 11.10.09, 00:02
    Hmmm ..ty bedziesz miala wszystko tylko co Twoj chlopak zrobi to nie
    wiem bo nawet pozwolenia na pobyt mu nie daja jak nie poswiadczy On lub
    Ty za Niego,ze macie sie z czego utrzymac...(pomoc socjalna czyli
    zasilek)nie liczy sie...Paszport dziecku mozesz tu na miejscu wyrobic
    jak ma obywatelstwo Niemieckie dziecko a jak nie to Wnioski tu na
    miejscu zlozyc w AUSLANDERAMT.Musisz sie u kogos zameldowac na czas
    zanim znajdziesz mieszkanie i wyrobic odrazu dowod niemiecki..a tu masz
    info www.sozpol.com/pl/osiedlenie-w-niemczech
  • bella1365 11.10.09, 00:04
    Ah teraz sie doczytalam..Ty masz obywatelstwo Niemieckie czy tylko
    pochodzenie dopiero?
  • annajustyna 11.10.09, 08:13
    I co ma dziewczyna na mysli pod pojeciem czerown paszport? Zarowno polski, jak i
    niemeicki jest przeciez czerwony...
    --
    Gasofnia
  • dagi1028 11.10.09, 10:29
    tak sie mowi w moich stronach jak ktos ma pochodzenie
  • annajustyna 11.10.09, 10:45
    Jesli jestes urodzona po 01.01.75, to nic Ci ono nie da, jelsi nie ma ciaglosci
    (np. masz pochodzenie po dziadku, to nie uzyskasz obywatelstwa, jelsi nie ma go
    Twoj ojciec - badz mama jelsi byl to dziadek ze strony matki).
    --
    Gasofnia
  • dagi1028 11.10.09, 10:28
    utrzymac sie bedziemy mieli z czego bo on ma prace tam...tzn co roku wyjerzdza
    na 4 mies. no bo dluzej nie moze...
  • annajustyna 11.10.09, 10:45
    No to sie super utrzymacie w trojke...
    --
    Gasofnia
  • bella1365 11.10.09, 11:28
    A Ja dalej nie wiem czy masz Czerwony Niemiecki paszport czy Polski??
    jak masz niemiecki to kazda pomoc socjalna Ci sie nalezy ..zasilek i
    umeblowanie mieszkania,zaplaca Ci czynsz..chyba ,ze razem z chlopakiem
    to wtedy wlicza Ci jego dochod to pomoc bedzie duzo mniejsza,,jezeli
    wogole bedzie sie nalezala..zalezy od dochodu..co do pochodzenia to
    urodzeni po 1975 moga dostac obywatelstwo Niemieckie po matce lub
    ojcu..a urodzeni przed 1975 tylko i wylacznie ze strony ojca..Jak masz
    Niemiecki paszport to spokojnie tu na miejscu zrobisz wszystko corce...
  • bella1365 11.10.09, 11:31
    piszesz o pochodzeniu...pochodzenie moze miec wielu ludzi..liczy sie to
    czy masz na papierku obywatelstwo Niemieckie(ten zolty
    papier)....jezeli nie masz tez po zameldowaniu w Niemczecz musisz tu
    wyrabiac na podstawie pochodzenia obywatelstwo Niemiec..
  • bella1365 11.10.09, 11:34
    To mam rozumiec ,ze tylko 4 miesiace w roku pracuje Twoj chlopak....no
    to wam napewno wystarczy na caly rok przezycia!!!!!!w
    Doutschland.....nie wspomne o drogich oplatach itd..
  • juzniewqrwionylektor 11.10.09, 11:43
    Mój znajomy, Józek Ackermann, przez tydzień zarabia tyle ile pani Merkel przez rok.
  • dagi1028 11.10.09, 12:01
    echhhh........ tak mam ten żółty papierek mam niemiecki paszpotr... mój chłopak
    zaraia miesiecznie 1500 euro... ale nie o to mi tu chodzi chodzi mi o to czy
    jesli wezniemy slub w niemczech to czy on tam tez bedzie mógl normalnie caly rok
    pracowac legalnie i mieszkac???
  • juzniewqrwionylektor 11.10.09, 12:07
  • dagi1028 11.10.09, 12:21
    juzniewqrwionylektor masz moze gg?????
  • juzniewqrwionylektor 11.10.09, 13:17
    a czemu? chcesz się ze mną zetknąć? ja już tutaj żyję i pracuję ;)
  • bella1365 11.10.09, 12:55
    Jezeli bedziecie po Slubie to tak ...moze legalnie...choc ostatnio
    roznie to bywa gdyz coniektorzy maja problemy po slubie...ale jak
    pracuje to raczej problemu nie bedzie
  • caysee 11.10.09, 14:37
    Jezeli masz obywatelstwo niemieckie, to po slubie twoj maz uzyska nieograniczone
    prawo pracy (wiem z doswiadczenia - mam meza z obyw. niemieckim, po slubie
    dostalam prawo pracy po jednej krotkiej wizycie w urzedzie pracy). Wszystko
    jedno, czy slub wezmiecie w Niemczech czy w Polsce, podejrzewam ze latwiej
    bedzie w Polsce (organizacyjnie), a potem umiejscowic akt slubu w Niemczech.


    --
    Make love, not war :)
  • caysee 11.10.09, 14:40
    A, jeszcze jedno - legalnie mieszkac to on moze tu i teraz. Jedynie prawo pracy
    ma ograniczone.

    Pytalas tez o kursy integracyjne - o ile mi wiadomo to bedzie mu taki kurs
    przyslugiwal po zamieszkaniu tu i slubie, kosztuje on wtedy grosze, odbywa sie w
    Volkshochschule.

    Z 1500€ na reke +154€ Kindergeld na miesiac, da sie w trojke wyzyc, na niezlym
    poziomie przy niezbyt drogim mieszkaniu i sensownym planowaniu wydatkow.

    Powodzenia :)

    --
    Make love, not war :)
  • dagi1028 11.10.09, 15:24
    super Dzieki :))
  • juzniewqrwionylektor 11.10.09, 15:28
    może też parę euro wpadnie ;)
  • bella1365 11.10.09, 21:43
    W Jej przypadku to obojetne czy bedzie wohngeld czy doplata z
    Jobcenter(socjalna)...bo ma obywatelstwo Niemieckie..Wohngeld jest
    zawsze Mniej niz tam...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.