marektatojakuba
08.01.12, 11:03
Cześć
Chciałbym zapytać o to czy prywatne przedszkole dostaje dotację w związku z tym, że uczęszcza do niego dziecko z autyzmem i jaka jest wysokość tej dotacji.
Uznaliśmy, że naszą Natalkę (3,5 l) czas już przenieść do przedszkola integracyjnego. Jednak żadno z krakowskich przedszkól integracyjnych jakoś nas nie przekonało do siebie i na dodatek są stosunkowo daleko. Poza tym nie chcemy czekać do września, bo w opinii terapeutów dziecko jest gotowe na integrację już teraz i szkoda z tym zwlekać. Wstępnie zdecydowaliśmy się na prywatne przedszkole, które chce przyjąć już teraz i ma dość dobre warunki (mała grupa, wykwalifikowani nauczyciele, nie mają oporów żeby nią się zająć).
Za przedszkole będziemu musieli zapłacić oczywiście ok. 700 zł (z wyżywieniem). Moje pytanie wynika z tego, że czytałem, że na każde dziecko w przedszkolu samorząd przeznacza z subwencji MEN pieniądze. Na dzieci niepełnosprawne ta kwota podobno jest wyższa i często czytam, że rodzice mogą, a wręcz powinni domagać się dodatkowych zająć dla autystycznego dziecka.
Czy dotyczy to tylko uczniów czy również przedszkolaków?
Czy dotyczy to wyłącznie placówek publicznych/samorządowych czy także prywatnych przedszkoli?
Czy przedszkole dostaje tę dotację i samo decyduje co z nią zrobi, a więc to w przedszkolu musimy wyprosić sobie dodatkowe zajęcia? A może jest inaczej - przedszkole dostaje wg uznania z samorządu i to tam właśnie musimy walczyć o dodatkowe zajęcia dla dziecka?
Czytałem gdzieś, że samorządy niewłaściwie wykorzystują te dotacje, a więc zamiast na dodatkowych nauczycieli i zajęcia, robią za tę kasę remonty, albo płacą nauczycielom. Krótko mówiąc, że dzieci niepełnosprawne nic z tego nie mają, albo bardzo mało.
Może ktoś z Was ma dokładniejszą wiedzę w tym zakresie (i sprawdzoną)? Będę wdzięczny za pomoc.
Odpowiedz
Link
Edytor zaawansowany
Opublikuj