Dodaj do ulubionych

Margaryny w diecie bezmlecznej?

25.09.12, 11:23
Czy można używać margaryn typy Flora, Rama, etc. w diecie bezmlecznej?
Edytor zaawansowany
  • 25.09.12, 11:39
    zalezy ktora. Musisz sprawdzac opakowania. Rama z olivio byla zdaje sie bez bialka mleka krowiego. Ktoras Flora tez, pro activ bodajze, ale musisz sprawdzic, bo dawno ich nie kupowalam i nie pamietam.
    Pytanie tylko, czy rzeczywiscie chcesz uzywac margaryny;) Zdania na ich temat sa podzielone, ja uzywam, ale niektorzy uwazaja, ze to czysta chemia, po ktorej na pewno bedzie sie miec raka i tym podobne, ale to juz twoj wybor. mnie zadne argumenty nie przekonaly, ze margaryna (zwlaszcza w takiej ilosci, jaka smaruje kanapki) jes gorsza od tego ,co nam w kazdym innym produkcie serwuja. U nas np dietyetycy zalecaja margaryny, a nie maslo, ktores ubezpieczenie nawet pokrywalo koszty zakupu odpowiednika flory Pro activ, bo badania potwierdzaja obnizanie cholesterolu, do tego producenci musza sie trzymac pewnych rzadowych norm i np tak jak kazda sol na rynku musi byc jodowana, tak margarny (maslo nie) maja pewne wymogi zawartosci witamin.
    --
    autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/
  • 25.09.12, 13:30
    dozwolona delma niebieska, masło roślinne (np to z Biedronki, inne zawierają dodatek serwatki czy maślanki) - generalnie czytaj etykiety
    co do flory pro activ to chyba na opakowaniu jest info aby nie podawać jej dzieciom poniżej 5 roku życia
    jest jeszcze margaryna Alsan S, całkowicie bezmleczna, mi przypomina trochę smakiem i zapachem zwykłe masło, ale do kupienia tylko internetowo (lub jeśli możesz podjechac do sklepu w linku)
    www.evergreen.pl/margaryna-alsan-p-719.html
    niektóre mamy stosują jeszcze masło klarowane ale nam na razie alergolog zabroniła (syn 3 latek)
    --
    Maks
  • 25.09.12, 15:30
    Rama Olivio zawiera maślankę:

    Skład:

    Margaryna półtłusta (zawartość tłuszczu 39%) z dodatkiem oliwy z oliwek (3,9%). woda, oleje roślinne (27%), tłuszcze roślinne, oliwa z oliwek, skrobia modyfikowana, maślanka, żemulgatory (lecytyna, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu), sól (0,3%), substancja konserwująca (sorbinian potasu), żegulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D3 i E), barwnik (beta-karoten). Zawartość tłuszczu 39%.

    Ogólnie większość margaryn ma w ją w składzie. Zawierają maślankę lub serwatkę. Najczęściej nie mają ich odpowiedniki danej firmy w wersji light ale trzeba uważnie czytać etykiety, bo producenci często zmieniają skład, tak właśnie zmienił się niedawno skład Ramy Olivio i dziś nie jest już bezmleczna.

    Na pewno bez mleczna jest Delma niebieska i Flora (niebiesko-żóła). Nadają się do smarowania pieczywa ale nie bardzo do smażenia, pieczenia. Do smarowania kanapek można również zastosować masło kokosowe (uwaga!nieco twardawe), miąższ z avokado (naturalne źródło kwasów omega).

    Do smażenia:
    - masło klarowane (np firmy Mlekovita, dostępne choćby w Biedronce)
    - olej kokosowy
    - smalec
    - oliwa z oliwek

    --
    Człowiek, który podjął decyzję, by zwyciężyć, nigdy nie powie "niemożliwe"...
    www.dzieciom.pl/16924
    www.dzieciom.pl/16925
  • 25.09.12, 16:07
    z ciekawosci poczytalam sobie sklad margaryn "kanapkowych" w moim supermarkecie - absolutnie kazda ma w skladzie serwatke, tkroa to ma znacznie wiecej bialka krowiego niz maslanka

    w tym wypadku juz zwykle maslo lepsze
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 25.09.12, 16:13
    nam dietetyk z synapsisu polecila tylko i wylacznie maslo roslinne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.