mysz_czerwona
07.04.17, 16:07
Witam serdecznie i bardzo prosze o rade. Niepokoje sie rozwojem mojego synka, i chialabym przegadac z wami objawy, moze poradzicie cos. Synek ma teraz 3 lata, od 2 lat mieszkamy za granica. Poki co jeszcze synek nie chodzi do przedszkola, pojdzie w ciagu kilku nastepnych miesiecy, od bardzo niedawna korzystamy z terapii logopedycznej. Nie wiem ktore jego zachowania wynikaja z braku kontaktu z dziecmi/opoznienia mowy a ktore sa naprawde niepokojace i moga sugerowac jakies zaburzenia Sprobuje opsiac zachowania synka. te pozytywne i te niepokojace:
Na plus :
- bardzo dobry kontakt wzrokowy (od zawsze)
- bardzo lubi sie przytulac, gdy sie uderzy, przesraszy biegnie zwsze do mnie lub do meza aby sie przytulic, i aby go pocieszyc/pocalowac;
- wg mojej obserwacji dobrze dzieli wspolne pole uwagi (chyba tak to sie nazywa)
- preferuje zabawe z nami, bardziej niz samodzielna
- jesli cos go zainteresuje, przybiega do nas i albo po swojemu probuje opowiedziec o co chodzi albo prowadzi nas w dane miejsce (za reke)
-domaga sie uwagi, pochwal jesli cos uda mu sie zrobic, sprawdza nasza rekacje na rozne swoje zachowania
- bawi sie tez 'na niby' tzn ludziki lego witaja sie ze soba, pija z kubka, misie ida spac, itp
- nie boi sie zmian, podrozy, czestych lotow, zmiany otoczenia
- ittp jest jeszcze sporo innych, chyba wymienilam najistotniejsze;
- odpieluchowany w wieku 2,5 (wczesniej my nawet nie podejmowlismy prob, ), w 3 dni, dwa miesiac pozniej scignelismy pieluche na noc. Bez zadnych wpadek
Niepokojace :
- bardzo duze opoznienie mowy, ma 3 lata, w repertuarze kilkadziesiat slow, w wiekszosci to rzeczowniki (czesc w j polskim, czesc w angielskim), liczy do 10 (po angielsku, nie tylko zna cyfry ale policy na liczmanach, palcach do 10), zna kolory, nasladuje zwierzeta, rozpoznaje duza czesc liter (nie wszystkie), nie mowi zdaniami;
- jesli czegos mu odmowimy wpada w silne histerie, reaguje przesadnie jesli cos idzie nie po jego mysli, tych histerii jest sporo;
- najbardziej niepokojace: jak sie czyms zestresuje/zdenerwuje potrafi przejawiac agresywne/autoagresywne zachowania;
- nie spi dobrze, budzi sie w nocy (zasypia w swoim lozeczku bez problem, ale w nocy przewedrowuje do nas i spimy razem)
- jako ze nie ma wlasciwie kontaktu z dziecmi, jak juz je widzi to trudno mu sie z nimi bawic - tzn powie hello, wyciagnie raczke, malutkie dzieci poglaszcze itp ale nie bardzo wie ze nimi mozna sie bawic
Wszelkie rady czy sugestie chetnie przyjme. Przepraszam za dlugi post, ale chialam dobrze przedstawic sytuacje...
Odpowiedz
Link
Edytor zaawansowany
Opublikuj