Gazeta.pl   Forum   eDziecko   Eksperckie   Zdrowe ssanie, mowa i zgryz   18m - gdzie zdiagn...

18m - gdzie zdiagnozować dziecko które nie mówi?

Autor: emily_valentine 07.01.12, 23:04
Mój synek za 3 dni skończy 18 miesięcy. Wyczytałam tutaj na forum, że w tym wieku powinien umieć powiedzieć min. 8 słów ze wskazaniem. Mój nie mówi nic, wskazuje palcem od jakiegoś czasu, ale towarzyszy temu tylko 'yyyyyy', 'eeeeee' albo podobnie. Mówi jakieś swoje słowa, czy raczej dźwięki, ale kompletnie niezrozumiałe dla otoczenia. Dopiero niedawno zaczął mówić 'pa-pa' przy machaniu rączką, ale też nie zawsze i nigdy nic nie powie na żądanie. No oprócz 'indorka - hrrrrrrr'. Słuch ma mz bardzo dobry, potrafi wychwycić interesujący dźwięk z końca domu. Brak komunikacji werbalnej z dzieckiem wpływa bardzo źle na nas. Młody często płacze, bo coś chce, a my musimy zgadywać o co chodzi. Ciągle jest nerwowa atmosfera, bo zanim dojdziemy o co chodzi, to często jest już płacz, a nawet histeria, bo nie dostaje szybko tego co chce. Przez to, że nic nie mówi, mam wrażenie, że jest opóźniony w rozwoju. Jak i gdzie zdiagnozować dziecko, dlaczego nic nie mówi? Jak mu pomóc? Jesteśmy z Warszawy.

--
Maksio & Maks

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqprwn15g1sb7u8c.png[/img]
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Serwis eDziecko poleca

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.