Gazeta.pl   Forum   eDziecko   Eksperckie   Zdrowe ssanie, mowa i zgryz   Wysuwanie jezyka/u...

Wysuwanie jezyka/uciekanie jezyka

Autor: bbuziaczekk 13.02.12, 09:54
Corka ma 15 m-cy (za kilka dni) od ponad pol roku ucieka jej jezyk na zewnatrz, nie potrafi go "utrzymac" w srodku. Zwrocila nam uwage na to psycholog. Bylismy i neurologopedy kotra bez ogladniecia dziecka, spojrzawszy na nia katem okna stwierdzila ze ma przesunieta zuchwe do przdou i to dlatego. Trafilismy potem do logopedy, ktora stwierdzila ze mala nic takiego nie ma i wysmiala tamta Pania. Stwierdzila ze to prawdopodobnie obnizone napiecie miesniowe "aparatu mowy" Chciala zeby obejrzal ja rehabilitant i zeby stwierdzil ze to jest to czy nie.
Mala wtedy nie miala jeszcze ani jednego zeba. Pierwsze zeby wyszly jej w wieku 11,5 m-ca. Obecnie ma 4 (jedynki) i od tego czasu jak wyszly jej te zeby to juz tak tego jezyka nie wyciaga na zewnatrz. Prawie wogole jej nie ucieka...choc czasami mam wrazenie ze jak sie skupia to leciutko go na chwile wysuwa ale juz nie tak jak kiedys i zadko.
Rehabilitant stwierdzil ze mala ma w gornej czesci ciala lekko obnizone napiecie miesniowe a w nogach lekko wzmozone napiecie miesniowe. Stwierdzil ze mala na rehabilitacje jest juz za duza i nie bedzie wspolpracowala. Zalecil tylko chodzenie do niego co jakich tam dluzszy czas na kontrole i tyle.
I mam pytanie....
Co ja mam robic z mala dalej? czy isc jeszcze do kogos ? jesli tak to do kogo?
Czy to jej sie samo cofnie kiedy wyjdzie jej wiecej zebow ? albo przejdzie z wiekiem ?
Nie chce czekac nie wiadomo ile zeby potem nie bylo za pozno.
Mala mowi dosc duzo.
Mowi: mama, tata, baba, daj mi mniam mniam, cici, hau hau, tak, nie, ej, auto, but, lala, bach, nyny (tyle pamietam na szybko)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Serwis eDziecko poleca

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.