Mam przed sobą projekt umowy o współpracę z jedną z firm i zastanawiam się nad kilkoma rzeczami:
1. Czy na umowie o współpracy (rozliczenie na podstawie umowy o dzieło) powinna być podana stawka netto czy brutto? Poproszono mnie o określenie stawki za jedno słowo. Podałam 0,15 zł netto i tak też jest w projekcie umowy, ale teraz zastanawiam się jak w takim razie będę to wszystko rozliczać? Tłumacz wystawia rachunek, prawda? Jak więc przeliczać to netto na brutto? Zwłaszcza, że dochodzą tu dziwne historie typu koszt uzyskania przychodu 20% lub 50 %...
2. W projekcie umowy widnieje zakaz konkurencji, czyli pracy na rzecz klienta dla którego się tłumaczyło za pośrednictwem firmy, z którą mam zawartą umowę przez jakiś czas od zakończenia tej umowy. Zastanawiam się czy warto to jakoś negocjować, żądać odszkodowania z tego tytułu (tak jak w umowie o pracę) czy może dać sobie spokój, bo i tak nic nie wywalczę?
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.