Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Fundusze UE   8.1 i 8.2 - czy widzieliście na co przyznano?

8.1 i 8.2 - czy widzieliście na co przyznano?

Autor: Gość: ło_matko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.11, 12:03
Jestem zainteresowany dotacjami w ramach programu 8.1 ub 8.2 INNOWACYJNA gospodarka. I właśnie ta innowacja mnie powaliła jak zobaczyłem kto i ile dostał!!!

I parę przykładów które mnie powaliły:
"Star Wars Extreme to portal informacyjno-społecznościowy poświęcony tematyce „Gwiezdnych wojen”." - 90k dofinansowania
www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_137_857_projekt-star-wars-portal-informacyjno-spolecznosciowy.html
Obłok.pl - system zarządzania salonami kosmetycznymi i fryzjerskimi - 442k.
www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_137_1145_oblok-pl-system-zarzadzania-salonami-kosmetycznymi-i-fryzjerskimi.html
Wirtualny konsultant ślubny - 655k
www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_137_1193_wirtualny-konsultant-slubny.html
Stworzenie internetowej wyszukiwarki usług tłumaczy, usług szkoleniowych i doradczych "CzarneNaBialym.pl" 134k
www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_137_1214_stworzenie-internetowej-wyszukiwarki-uslug-tlumaczy-uslug-szkoleniowych-i-doradczych-quot-czarnenabialym-pl-quot.html
Platforma usług elektronicznych dla nowożenców oraz osób planujacych slub - 200k
www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_137_1378_platforma-uslug-elektronicznych-dla-nowozencow-oraz-osob-planujacych-slub.html
Dodatkowo dużo platform finansowych, porównywarek i wyszukiwarek ubezpieczeń, towarów, usług. Masa 'innowacyjnych' platform e-learningowych.
W przypadku 8.2 z góry na dół sklepy zintegrowane z magazynami i systemy księgowe.
Bardzo dużo projektów z dofinansowaniem 800k!!!!

Przeglądnąłem i włosy mi stanęły na głowie - gdzie są te innowacyjne pomysły? W większości są to zwykłe serwisy pozbawione unikalności.
Z jednej strony - czy jesteśmy aż tak mało innowacyjnym społeczeństwem? czy nie potrafimy wykreować super pomysłów?
Z drugiej strony - czy ci co podejmują decyzje o wyborze naprawdę nie widzą komu przyznają dotacje? Przecież zdecydowana większość tych serwisów padnie bo nie będzie się w stanie utrzymać (w przypadku 8.1)?

Przecież w wielu przypadkach to aż szkoda przyznać dotacje na wiele z tych projektów bo to kasa wyrzucona w błoto.

Co sądzicie o tych innowacyjnych pomysłach?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.