Dodaj do ulubionych

Jakie zawody poszukiwane w USA??

24.08.03, 04:35
Czy ktos wie moze jakie zawody ( oprocz pielegniarki i fizykoterapeuty ) sa
poszukiwane w USA ?
slyszlem ze opiekun ( podobnie jak w Kanadzie) ale to nie jest potwierdzone -
czy ma moze ktos jakis link ??
dzieki
Edytor zaawansowany
  • 28.08.03, 04:04
    Odpowiem Ci za jednym zamachem na jedno i drugie.

    Co do zmiany statusu wizy na np. F1 to slyszalem od kilku znajomych, ze sie da.
    Wyglada to w praktyce tak, ze skladasz podanie (w INS powiedza, ktore formy
    wypelnic) placisz jakas kase, chyba 140 dolarow i czekasz na odpowiedz.

    Pisze to po to, bo teoretycznie nie powinno sie takiej wizy dostac, ze wzgledu
    na brak adnotacji na I-94 "perspective student". Lecz w praktyce jakims cudem
    jeszcze te wizy daja. Robia trudnosci, kaza uzupelniac wnioski, czasem nawet
    jakies absurdy jak np. dowod na staly zwiazek z krajem pochodzenia w orginale.

    Wiem to wszystko od trzech roznych osob, ktore radzily sie mnie jak to robic.
    I wszystkie dostaly zmiane statusu w ciagu ostanich 5 miesiecy.

    Jedna na dowod zwiazku z krajem pochodzenia wyslala dowod osobisty z wpisem
    adresu zameldowania. Bo chcieli orginal. No to maja. Po trzech miesiacach oni
    te dokumenty odeslali.

    Ale to zalezy od lokalnego oddialu INS. Podobno jak sie jest w mniejszym i
    mniej nawiedzonym przez imigrantow stanie to mozna adjustment in status dostac
    od reki.

    Co do zawodow pozadanych to wazny jest nie zawod, tylko adwokat na ktorego sie
    trafi. Jak sie jest fizykoterapeuta, to majac firme, albo osobe sponsorujaca
    mozna dostac zielona karte w 2 lata. Chodza sluchy, ze jak sie przepisy
    zmienia, a maja sie zmienic, to czas oczekiwania ulegnie skroceniu do 6-8
    miesiecy. Podkreslam, chodzi o sponsorowanie na residency czyli zielona karte.
    Od razu. Ale trzeba miec tego sponsora-pracodawce.

    Wiec wszystko co sie wiaze z opieka i pieniedzmi daje zielona karte.

    Jak jest dobry adwokat to nawet osobie niewykwalifikowanej zalatwi te karte.

  • 28.08.03, 06:54
    Dzeiki !!

    Ja tez slyszalem ze jeszce sie da tyl;ko wsyztko musi byc dopiete na o..
    wiec zalatwilem sobie dooobrego sponsora ( okoilo 500 tys. na rok) bo prawnik
    powedizal ze nie beda sie wtedy czepaic tej kwestii a co do tego zwiazku z
    krajem to ja przzerwalem, studia w polsxce to im indesk moge wyslac
    przaetlumaczony lub moze powinienem miec na siebie np. jakas parclee - wiesz
    kawalek ziemi ( mam sznase to zeobic) - jakl myslisz??
    wiesz ja slyszlem ze teraz sie czeka 6- 8 miesiecy na ropzpatrzenie tego
    wniosku .
    trudnio dadza bedzie ok ale jak nie dadza to i tak zoastajwe i pojde do szkoly
    jako nielegalny - popwiedzieli ze mnie przyjma i nawet bede placil nie jako
    miedzynarodowy student (250 $ za godzine kredytowwa) tylko jako rezydent ( 50
    $) - wedlug mnie paranoja
  • 26.09.03, 00:48
    tylko wedlug ciebie a ty sie nie liczysz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.