Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Edukacja   Savoir vivre   Obca osoba nagle przechodzi na "ty"

Obca osoba nagle przechodzi na "ty"

Autor: mi_nutka3 15.02.12, 20:35
Wprawdzie młoda jestem i nie przeszkadza mi tak bardzo jak ktoś w moim wieku zwraca się do mnie "ty", zwłaszcza w sytuacjach luźnych, koleżeńskich, np, na uczelni. Co innego na ulicy, np. pytając o godzinę. Choć i to bardzo mnie nie razi. O ile jest to osoba w podobnym wieku - sama w takim wypadku zwracam się do niej per ty. Co innego kiedy osoba dużo starsza ni z gruchy ni z pietruchy zaczyna mi "tykać". Uważam, że to niekulturalne, pomimo mojego wieku. Szczególnie w sytuacjach dosyć formalnych. Często to się zdarza w urzędach, w sklepach. W jednym sklepie przy rozmowie z ekspedientką ona nagle zapytała: "a te spodnie też chcesz? Przynieść Ci?" Babka wprawdzie starsza o jakieś 20 lat, ale dla mnie zabrzmiało to po prostu chamsko. Miałam ochotę odpowiedzieć "NO TO DAJ", ale się powstrzymałam. Co ciekawe przy zapłacie za owe spodnie usłyszałam "jeszcze zapakuję PANI".... Może się babka nie przejmuje konwenansami i wali jak leci. Ale mimo wszystko jak się zachować w takich sytuacjach? Tak żeby zachować godność, ale nie wyjść na przewrażliwioną na swoim punkcie.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.