Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat: Europa   Skandynawia   Pytania dot. Nordkappu (wjazd)...

Pytania dot. Nordkappu (wjazd) i opłat drogowych.

Autor: ok_vip 23.07.11, 14:34
Witajcie!

Przybywam tutaj wprost z forum auto-moto ;-)

Coby zadać Wam kilka pytań.

Tytułem wstępu - znowu wybieram się do Norwegii. I znowu nie jestem pewny kilku rzeczy...
Tym razem są one jednak na tyle istotne, że dobrze byłoby jednak dowiedzieć się co i jak.

1. Jak wygląda wjazd na Nordkapp?

Wiem, że najpierw trzeba przejechać przez bramki (znalazłem ceny - samochód do 6metrów = 145 NOK, dorosła osoba = 45 NOK).

W wielu miejscach czytam jednak o dodatkowych opłatach za... No właśnie, za co? Za wejście do tamtejszego ośrodka już na samym płaskowyżu? Czy może jest jeszcze jakaś dodatkowa KONIECZNA opłata?

Naszym celem jest jak najtańsze dostanie się na tamtejszy teren. Planujemy spędzić w tej okolicy noc w namiocie.

Chciałbym jednak przejść na sam płaskowyż jak i na knivskjellodden.

Reasumując, czy chcąc jedynie się tam przejechać a potem przejść pieszo na Nordkapp i knivskjellodden muszę opłacać coś poza samymi bramkami przy wjeździe na wyspę?

2. Sprawa opłat za poruszanie się po norweskich drogach.

W tej kwestii zdań jest wiele, chciałbym uzyskać jedno konkretne.
Ogrom tamtejszych dróg jest płatny. Część z nich ma "automatyczny pobór opłat", a tylko niewielka część posiada bramki do manualnej opłaty. Tyle wiem.

Celem jest jak najtańszy przejazd przez Norwegię, w związku z tym będziemy obierać możliwie niepłatne drogi. Wiadomo jednak, że nie da się tego zrobić w 100%.
Jeśli trafię na bramkę z normalną, ludzką obsługą (albo automat) - oczywiście, opłacę drogę.

Co jednak w przypadku, gdy będę mijał jedynie bramki automatycznie ściągające opłatę?
Przeczytałem gdzieś, że jeśli nie przejeżdżam daną drogą częściej niż bodajże 2x w roku, to nic mi nie grozi jeśli nie opłacę takiej drogi. Oczywiście ile w tym prawdy - nie mam pojęcia.

Nie chciałbym mieć potem nieprzyjemności związanych z ewentualnymi mandatami, czy opłatami naliczonymi po czasie...

Formułując pytanie jeszcze inaczej - co w praktyce grozi mi za przejazd bramkami na których nie ma możliwości opłaty manualnej?

3. Czy w Norwegii obowiązują winiety? Czy tylko opłaty o których pisałem powyżej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

--
GWARantowane świeże wiadomości.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.