Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat: Europa   Skandynawia   Trąbienie na ludzi nocujących ...

Trąbienie na ludzi nocujących na parkingach?

Autor: ok_vip 16.08.11, 19:55
Witajcie.

Przybyłem przed chwilą z kolejnej wycieczki po Skandynawii.
Sytuacja którą opisuje tyczy się konkretnie Norwegii.

Jestem nastawiony na rozbijanie się namiotem "na dziko", więc znowu przybyły nowe pytania.

Mianowicie - jeśli tylko udało nam się znaleźć odpowiednie miejsce - rozbijaliśmy się typowo na dziko. Czyli zdala od jakichkolwiek ludzi, daleko od dróg. Niestety, nie zawsze była taka możliwość.

W związku z tym, 3x rozbiliśmy się na przydrożnym parkingu (takim z toaletą, ławeczkami itp.).
Często jest tam wykoszona trawa i BRAK zakazu rozbijania się (gdy zakaz był - nie rozbijaliśmy namiotu).

W tym roku niestety 2 krotnie zdarzyło się, że ktoś zjechał z głównej drogi na owy parking tylko po to, żeby... Obtrąbić wszystkich nocujących na parkingu (również w kamperach, tirach) ludzi. Potem jak gdyby nigdy nic wrócił na drogę...

Za każdym razem rejestracje były norweskie.

Pytam zatem - czy w Norwegii istnieje jakieś niepisane prawo zakazujące spania w tego typu miejscach?
W zeszłym roku podczas podobnego noclegu w Szwecji mieliśmy identyczną sytuację. Wtedy myślałem jednak, że trafiliśmy na jakiegoś dowcipnisia - teraz wydaje mi się, że jednak coś jest na rzeczy.

Żeby było śmieszniej - podczas noclegu w Szwecji, przez parking przejechał patrol policyjny, nie zatrzymując się nawet - więc gdy nie ma zakazu, rozbijać namiot w tego typu miejscach można...

Wiecie może coś o tym? Tak sobie po cichu pomyślałem, że być może byli to właściciele pobliskich pól namiotowych/kempingów. Wszystko było jednak zgodne z prawem. Pisanym przynajmniej.

--
GWARantowane świeże wiadomości.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.