Witam,
Mam kilka konkretnych pytań dotyczących Norwegii od strony przyrodniczej. Jedziemy tam na parę dni i chodzi mi o to czy:
1. W Hardangevidda Nasjonalspark rzeczywiście są i dają się zaobserować stada reniferów na wolności? Jeżeli tak, to czy w jakichś konkretnych miejscach ?
2. Czy w Jotunheim jest szczyt o trudności nie przekraczającej Krywania czy Kościelca
( w każdym razie na pewno poniżej trudności Orlej Perci) na który wiedzie w miarę krótka (zakladam, że będę miał nocleg jakieś 100km od Jotunheim) trasa ( chcialbym zorganizować jednodniowy wypad bez noclegu w rejonie Jotunheim, latem) a jeżeli tak to gdzie najbliżej można podjechać?
3. Czy w Dovrefjell mozna rzeczywiście zobaczyć żyjące tam na wolności woły pizmowe, a jeżeli tak to gdzie ich szukać?
Jeżeli ktoś mógłby zaproponować inne atrakcje przyrodnicze (ściśle mówiąc: interesują mnie zwierzęta na wolności) na poludniu Norwegii, to będę wdzięczna.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.