Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Bubleprawne.org   Bez oświadczenia oleju nie sprzedasz

Komentarze do artykułu

Bez oświadczenia oleju nie sprzedasz

Problem: obowiązek uzyskania przez sprzedającego olej opałowy pisemnego oświadczenia o jego przeznaczeniu na cele opałowe od kupującego, w celu zastosowania obniżonej stawki podatku akcyzowego.

Bez oświadczenia oleju nie sprzedasz

Autor: Gość: gośc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 14:30
Jestem dystrybutorem oleju opałowego od 1992 roku. Włąśnie mam kontolę z UKS . Prowadzę działalnośc 25 lat i właśnie się dowiedziałem , że powinienem być policjantem społecznie i pilnować aby podatek akcyzowy moi odbiorcy sumiennie wpłacali do skarbu państwa.
To co się dzieje w naszym kraju ociera się o groteskę a kończy dramatem. Oczywiście dramatem dla firm i ludzi w nich pracujących. Jak to możliwe w normalnym państwie , że to co miało służy dyscyplinowaniu konsumentów oleju opałowego , czyli oświadczenia , stało się orężem fiskusa przeciwko dystrybutorom.
Zadaję pytanie, jak odbiorca który zużywał olej do innych celów niż opałowe ma się do tego przyznać i to po kilku latach od tego faktu. Otóż nie przyzna się do zakupu , chociaż kupował. Niestety dostawca (firma) nie ma możliwości udowodnienia , że kłamie , bo nie szef miał kontakt z nim ale kierowca który teraz jeżdzi w Angli, lub Irlandii itp.
Są oświadczenia skrzętnie przywożone przez kierowców , ale jakie możliwości weryfikacji ich prawdziwości miała i ma firma i jej osoby zarządzające.
Mamy takie przypadki gdzie odbiorcy nie przyznają się do zakupu chociaż mamy faktury ,które były wystawiane na ich życzenie do paragonów.
To jest jakiś obłęd fiskusa , który wymusza na odbiorcach zeznania krzykiem i zastraszaniem. Mam na to dowód.
Nałożono na dostawców obowiązek , którego z założenia nie byli wstanie wypełnić a dzisiaj firma po firmie stara się je wykończyć.
Nie tylko poprzez przypisy ,ale również poorzez niszcenie wizerunku wobec społeczeństwa.
Nikt bowiem nie chce współpracować z firmą , którą interesuje się fiskus a postępowania i kontrole twają latami.
Jak niewielkie rodzinne firmy mają to przetrwć. Chyba że chodzi o to żebyśmy wszyscy z tąd wyjechali.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.