Dodaj do ulubionych

Kuchnia wloska

03.04.07, 14:47
Dla wielu jest najlepsza na swiecie. Osobiscie chyba wole polskiego schabowego
i mlode ziemniaczki z koperkiem :)A jak jest z Wami? Czy mieszkajac we
Wloszech nie brak Wam czasem polskich specjalow? Ja ostatnio mam obsesje na
punkcie ogorkow kiszonych, ktorych tu nie ma. Kapuchy zreszta tez.

A czy jest jakas potrawa w kuchni wloskiej, za ktora przepadacie szczegolnie?
Edytor zaawansowany
  • daggy4 03.04.07, 16:15
    pasta gamberetti e zucchine
    carbonara
    fiori di zucca in pastella


  • marghe_72 03.04.07, 22:15
    długo by wymieniać

    co do tesknoty za polskimi produktami to najbardziej mi zawsze brakowało
    polskiego razowca, białego sera i ww kiszonych ogórków i kapusty.

    Tak czy inaczej kuchnia włoska górą :)
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • daggy4 04.04.07, 09:56
    seppie + polenta :))

    a w ogole dla odswiezenia pamieci zapytalam w domu lubego co wedlug niego
    najbardziej mi smakuje z wloskiej kuchni i zaczal sie ze mnie smiac, ze mi
    smakuje wszystko bez wyjatku
  • magdeczek 04.04.07, 10:14
    Hej! Jak jestem we Włoszech to bardzo mi brakuje polskiej kuchni. Niby ich
    kuchnia jest pyszna itd. ale jednak przychodzi taki czas kiedy zjadłoby się
    'gołąbka' czy kiszone ogórki. Może wiecie, w okolicy Genui są jakieś polskie
    sklepy z żywonością? Jak byłam w Stanach (NYC) to wystarczyło pojechać do
    polskiej dzielnicy i mozna było kupić wszystkie polskie produkty :) fajnie by
    było aby i w okolicach Genui był chociaż jeden taki sklep :)
  • marghe_72 04.04.07, 14:00
    magdeczek napisała:

    > Hej! Jak jestem we Włoszech to bardzo mi brakuje polskiej kuchni. Niby ich
    > kuchnia jest pyszna itd. ale jednak przychodzi taki czas kiedy zjadłoby się
    > 'gołąbka'

    Gołabka możesz sobie przeciez zrobić..
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • wimx 04.04.07, 14:15
    A udalo Wam sie kiedys kupic ryz porcjowany, ktory mozna gotowac w foliowej
    paczce? Tu jest chyba tylko luzem. Zawsze mam problem z gotowaniem go...
  • zuzinkas 04.04.07, 15:26
    sorry ale nie rozumie problemu.. to ze juz porcjowany?? wustarczy zwazyc albo
    jak ja, robiac risotto, licze pelne 3 garsci ryzu na osobe..
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----
  • funghettino 04.04.07, 15:40
    ja mam z ryzem na odwrot: nie moge w polsce znalezc takiego bez torebki :)
    --
    "Nie moge sie z toba bawic...nie jestem oswojona"
    Prawo Kociego Snu:Koty śpią z ludźmi,gdy tylko jest to możliwe,w pozycji tak
    niewygodnej dla ludzi,jak to tylko możliwe dla kota.
  • viki2lav 04.04.07, 16:01
    hyhy, ja tez, same torebkowce!

    mnie ostatnio nachodzi na ogorki, ktorych nie uswiadczysz, korniszony sa
    oczywiscie ale za slodkie, kapusta kwaszona jest w puszkach (w miare podobna ta
    z GS), bialy ser za to oplakuje i botwinke.
    ale wloska kuchnia nie ma rownych sobie!
    --
    Życie na poczekaniu./Przedstawienie bez próby./Ciało bez przymiarki./Głowa bez
    namysłu. Nie znam roli którą gram.Wiem tylko,że jest moja, niewymienna.(W.Sz)
  • funghettino 04.04.07, 19:47
    wydajemi sie, ze ten w torebce zawsze wychodzi rozgotowany, chocbym nie wiem
    jak krotko gotowala :)
    oprocz ogorkow, twarogu i kapusty kiszonej brakuje mi kielbas wszelkich
    (kabanosy!!!!- wiem, viki, sie powtarzam :> , klusek slaskich... no i
    parowek :D

    --
    "Nie moge sie z toba bawic...nie jestem oswojona"
    Prawo Kociego Snu:Koty śpią z ludźmi,gdy tylko jest to możliwe,w pozycji tak
    niewygodnej dla ludzi,jak to tylko możliwe dla kota.
  • mpardala 04.05.07, 13:17
    korniszony zjadliwe oraz kapusta kiszona sa firmy Zuccato (GS, Conad), nie wiem
    jak w innych regionach, ale w Piemoncie bialych serow jest od groma i to bardzo
    dobrych, kluski slaskie sobie mozna zrobic :D, parowki tez widzialam
    (niemieckiej produkcji chyba, ale dobre)

    mnie brakuje tylko
    a)ogorkow kiszonych (juz znalazlam na targu takie do ukiszenia, wiec teraz
    brakuje mi kopru i korzenia chrzanu :P)
    b)burakow SUROWYCH (gotowane w torebce sobie moga wsadzic :D)
    c)dobrego majonezu (ach kielecki)
    d)chrzanu, tym razem w sloiku...
  • zuzinkas 04.05.07, 22:39
    przepraszam ze sie czepiam i ze nie na temat ale klusek slaskich nie robi sie z
    serem.. chyba o kopytka ci chodzilo???
    a wracajac do tematu to mnie jeszcze brakuje sokòw z wisni i czarnej porzeczki
    i dzemu tez z czarnej porzeczki..
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----
  • linn_linn 05.05.07, 09:17
    Raczej leniwe... Choc z postu nie wynika, ze chodzi o kluski z sera...
  • nadia_m 04.07.07, 11:00
    dobre korniszony byly do niedawna w lidlu (takie w bardzo duzym sloju, chyba je
    wycofali)

    chrzan (w sloiki) znalazlam w supermarkecie STANDA, bardzo dobry, niemiecki
  • daggy4 04.04.07, 19:21
    no ale uzywanie tego torebkowego ryzu to prawdziwa profanacja. tylko risotto
    mantecato jest dobre, no chyba, ze potrzebny ci ten ryz paczkowany do sushi,
    ale nie sadze, bo z twoich wpisow wnioskuje, ze lubisz tylko polska kuchnie.

  • wimx 04.04.07, 20:45
    Ale ryz torebkowy dla mnie jest najlatwiej ugotowac :) Jak gotuje ten luzem, to
    papka mi wychodzi. Kiepska kucharka ze mnie. Moze zlego gatunku ryzu uzywam. A
    ten paczkowany jest na ogol taki sypki niemal. Chcialabym kiedys zrobic golabki...
  • daggy4 05.04.07, 08:57
    do risotto uzywa sie ryzu typu carnaroli.
    do golabkow bedzie sie chyba nadawal ten na ktorym jest napisane, ze jest do
    salatek ryzowych.
  • linn_linn 06.04.07, 15:48
    Risotto z ryzu ugotowanego w torebce???
  • daggy4 09.04.07, 14:54
    a to pytanie do mnie, bo nie rozumiem :0
  • zuzinkas 04.04.07, 11:45
    mnie tez kiedys strasznie brakowalo niektorych polskich produktow... teraz juz
    mniej.. mam stale produkty jak platy sledziowe z zalewie octowej, zurek, ogorki
    kiszone i kabanosy (chleb razowy kupuje teraz w IKEI i sama w domu robie) ktore
    za kazdym razem przywoze albo mi goscie z polski przywoza ale musze przyznac ze
    ostatnio brakuje bardziej wloskiego jedzenia w polsce niz odwrotnie.. moze jest
    za ciezkie, za tluste albo po prostu czlowiek stara sie odwiedzic wszystkich
    znajomych i kazdy chce cie czyms ugoscic i po kilku dniach nie da sie juz
    patrzec na jedzenie.. szczegolnie cierpie w boze narodzenie bo od kilku lat nie
    daje rady zjesc kapusty wiecej jak jeden raz a tu wszyscy kapusta z grzybami
    czy grochem albo bigos..
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----
  • daggy4 04.04.07, 12:13
    zuzinkas napisała:
    > ostatnio brakuje bardziej wloskiego jedzenia w polsce niz odwrotnie..

    ja tez tak mam :) po tygodniu w polsce sni mi sie la pastasciutta
  • marghe_72 08.04.07, 00:19
    daggy4 napisała:

    > zuzinkas napisała:
    > > ostatnio brakuje bardziej wloskiego jedzenia w polsce niz odwrotnie..
    >
    > ja tez tak mam :) po tygodniu w polsce sni mi sie la pastasciutta

    Co jak co ale w PL mozńa sobie zrobic makaron, składniki są



    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • zuzinkas 09.04.07, 12:42
    oczywiscie ze mozna zrobic makaron.. ale to nie jest tylko kwestia makaronu..
    mam ochote na polskie jedzenie ale po kilku dniach tesknie po prostu za czyms
    troche lzejszym... no i trudno zeby rodzice jedli jedno a ja co innego... albo
    wybrzydzac idac w gosci...
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----
  • daggy4 09.04.07, 14:58
    kiedys nie moglam znalesc swierzych pomidorow, zeby zrobic sos i nie mama wcale
    pomidorow typu sanmarzano... poza tym ciekawe jaki ser do posypania uzyjesz w
    polsce?
    lepiej sie przemeczyc i najesc sie po powrocie do wloch
  • marghe_72 09.04.07, 23:10
    daggy4 napisała:

    > kiedys nie moglam znalesc swierzych pomidorow, zeby zrobic sos i nie mama
    wcale
    >
    > pomidorow typu sanmarzano... poza tym ciekawe jaki ser do posypania uzyjesz w
    > polsce?
    > lepiej sie przemeczyc i najesc sie po powrocie do wloch


    Parmezan
    Grana padano
    ricotta salata
    pecorino
    co tylko chcesz..
    wszystko do kupienia..
    Pomidory typu San Marzano kupuję u siebie na bazarze..
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • marghe_72 09.04.07, 23:14
    daggy4 napisała:

    > lepiej sie przemeczyc i najesc sie po powrocie do wloch

    Ciekawe, bo ja gotuję włoskie jedzenie mieszkając na stałe w PL

    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • wimx 04.04.07, 13:39
    A jadl ktos z Was wloskie korniszony? A fuj!!! Maslo tez jest dziwne, w ogole
    nie przypomina smaku masla.
  • zuzinkas 04.04.07, 13:51
    sprobowalam raz na samym poczatku i juz nigdy nie kupilam.. teraz zaopatruje
    sie tylko w Lidl'u..
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----
  • marghe_72 04.04.07, 13:59
    wimx napisała:

    > A jadl ktos z Was wloskie korniszony? A fuj!!! Maslo tez jest dziwne, w ogole
    > nie przypomina smaku masla.


    dlatego trzeba kupowac masło nie włoskie :)
    w każdym sklepie jest
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • linn_linn 04.04.07, 17:15
    Najlepsze maslo jest ukryte w czyms co nazywa sie burrata: z wierzchu
    mozzarella, a w srodku maslo. Prawdziwe.
  • annamaria86 07.04.07, 13:58
    wloska lepsza
    Jak jestem w Polsce to kombinuje co zjesc/przygotowac z moich wloskich,
    ulubionych potraw. Polska kuchnia wydaje mi sie teraz za ciezka, poza tym ja
    nigdy nie przepadalam za typowymi naszymi potrawami.
    Rzeczy typu ogorki, kapusta mi nie brakuje, bo tego wlasnie najbardziej nie
    lubie.
  • elsaa 07.04.07, 16:58
    ja tez pieke chleb z ikei:) mialam nawet tu na forum informacje o nim napisac
    ale oczywiscie zapomnialam. poza tym znalazlam chleb razowy w lidl'u, ktory te
    nasze troche przypomina.
    maslo tylko lurpak niesolony, bo inne to nie maja smaku masla niestety

    ja na poczatku bardzo cierpialam z powodu kuchni, bo za makaronem nie przepadam,
    nie znosilam smaku oliwy i parmezanu itd. powolutku sie przyzwyczajalam a teraz
    to moge powiedziec ze uwielbiam wloska kuchnie. nawet sie do chleba
    przyzwyczailam:) tylko jak sie sentymentalna robie to prosze rodzicow o paczke...



  • testardo 07.04.07, 18:49
    Ja juz chyba kiedys pisalam w podobnym watku na ten temat - jak go odnajde to
    zobacze jak mi sie gust zmienil :)

    W kazdym badz razie brakuje mi:
    polskich slodyczy (drozdzowki wliczone)

    kefiru (znalazlam taki niemiecki z sklepie ze zdrowa zywnoscia, ale jest drogi i
    jednak gorszy od polskiego)

    kapuchy kiszonej (ale poszukam w GS, jakos nigdy nie widzialam)

    ogorkow kiszonych i malosolnych

    sera bialego

    pieczywa (ale to srednio, bo raczej malo jem,ale tutejszy jest paskudny)

    babcinych wypiekow

    jogurtow roznej masci (choc niekoniecznie polskich,ale w polsce dostepnych,a
    tutaj nie)

    --
    Szczęście sprzyja odważnym.
  • senese 28.04.07, 20:15
    A czy wiecie jak zrobić sos do makaronu na bazie bakłażana? Albo na bazie dyni?
  • senese 02.07.07, 11:22
    Dziękuję Daggy! Nie spodziewałam się że tego typu dania (pasta con sugo) są
    takie pracochłonne i czasochłonne, bo ja robiłam zawsze sugo z samych
    pomidorów, czosnku, oliwy, bazylii, cukru, soli, piprzu i też wychodziło ok.
  • senese 02.07.07, 11:23
    Oczywiście że wolę te sprawdzone, a znasz takie?
  • senese 03.07.07, 16:37
    Dziękuję Marghe :)
  • wimx 02.05.07, 12:38
    A czy jest cos takiego jak sklep z polskimi specjalami (w Mediolanie)? Nie
    udalo mi sie nigdy znalezc, ale moze kiepsko szukam...
  • daggy4 02.05.07, 13:47
    nigdy nie widzialam, ale fakt, ze nigdy nie szukalam czegos takiego.
  • mrowka000 03.07.07, 14:12
    I mnie przyszło żyć w tym kraju, ale muszę stwierdzić, że kuchnia Polska jest
    bardziej różnorodna, bardziej 'warzywna', i formy spożywania posiłków są
    bardziej racjonalne (mam na myśli włoskie kolacje). Oczywiście można
    powiedzieć, że kuchnia włoska jest smaczna...ale ;)
  • wimx 04.07.07, 08:38
    ...ale za duzo makaronu :)
  • linn_linn 10.07.07, 17:37
    A gdzie mieszkasz? Moze lokalnie tak jest / nie ma czego takiego jak kuchnia
    wloska /, ale sa regiony, w ktorych wlasciwie je sie glownie warzywa. Ogolnie
    nie zgadzam sie z tym, co piszesz. Nie sadze, aby polska byla bardziej
    roznorodna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka