17.12.11, 14:53
Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam.
Żadna nie da się naciągnąć.. sad
A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz:
www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs
--
"Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
By Terry Pratchett.

forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
Edytor zaawansowany
  • stefcia41 17.12.11, 14:56
    No widzi Kapitan...ja nie umiem i dlatego nikt mnie nie chce przygarnąćsad
    nawet Kropka przygarnęli...
  • kapitan_marchewa 17.12.11, 15:01
    Kto tam pamięta Kropka, prehistoria..
    Tak jak Magdy już nikt nie pamięta. sad
    Wiesz jaka Magda?
    Magda, pocałuj pana smile
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • kapitan_marchewa 17.12.11, 15:05
    Łezka w oku:
    www.youtube.com/watch?v=TDAwp5oJzBg
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • tygrysgreen 17.12.11, 17:26
    Pijanowski
    uwielbiałam go
    pamiętacie Skojarzenia?
    20 pytań?
    Świnki trzy?
  • ewa9717 17.12.11, 15:07
    Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne ciasto na pierogi i tak raz na miesiąc robię hurtowe ilości z najróżniejszymi nadzionkami wink
    PS Założyłam się sama z sobą. 20. To taki szyfr, rozwikłam zawiłość, jak przegram lub wygram wink
  • kapitan_marchewa 17.12.11, 15:28
    To zagadka? A kto wygra dostanie pierogi?
    Wchodzę smile
    A można uprecle... upreceze.. sprece.. sprycezy..
    Uściślić zagadkę?
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • tygrysgreen 17.12.11, 20:40
    co ty w tym widzisz
    klucha do której każdy chłam można wcisnąć
    moja babcia była zza Buga. ona to dopiero pierogi robiła....
  • gat45 20.12.11, 10:55
    ewa9717 napisała:

    > Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne cia
    > sto na pierogi ........

    Ja z każdego przepisu robię coś, co skleja mi obie łapki w środku bryły, konsystencją przypominającej beton. W mózgownicy pałęta mi się wtedy scenka z jakiegoś fimlu gangsterskiego, gdzie zdrajcy zatapiają nózki w takiej bryle przed wrzuceniem go do oceanu. Nigdy nawet nie próbuję będąc sama w domu, bo zawsze potrzebuję pomocy osoby postronnej, żeby mi toto zeskrobała z rączek. Czy Twój przepis jest bezpieczny dla życia i zdrowia ?

    Uwielbiam pierogi, umiem robić wszystkie farsze.... A z ciastem zero nul ze mnie.
  • dzidzia_bojowa 20.12.11, 11:09
    Ja Ci mogę daćsmile Przepis na ciasto prosty jak budowa cepa: kilogram mąki tortowej + pół litra letniej wody. To ważne: nie za zimnej i nie za ciepłej. Takie proporcje na początek. No i zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość, aż się kula ciasta zrobi elastyczna. Można podsypywać mąką, można popsikać wodą- w razie potrzeby. Jak wciśniesz palucha w wyrobione ciasto to powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Znaczy się, dziura po wsadzeniu palucha znika, nosmile Nie dodaję do mąki jajka bo z samą wodą jest bardziej miękkie, elastyczne i łatwiej się skleja. Moja mama robi inaczej: łączy mąkę tylko z mlekiem- podobno lepsze.
  • gat45 20.12.11, 12:43
    Dziękuję i już marudzę : obawiam się, że sprawa rozbija się o mąkę. Bo w tym dzikim kraju, w którym żyć mi przyszło, "mąka jest jakaś inna" - tak twierdzą wszystkie znane mi Polki, świetne w wypiekach i innych ciastowych sprawach, które się tutaj potykają na swoich własnych, dobrze sprawdzonych przepisach. To znaczy tych mąk jest sporo, ale która odpowiada polskiej tortowej - o, to już ściśle tajne.

    No i jeszcze to Twoje "zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość" nie budzi mojego entuzjazmu sad. Niecierpliwa jestem w kuchni.
  • tygrysgreen 20.12.11, 14:50
    ja robię inaczej
    do robota wsypuję mąkę, ok 2 szklanki
    wlewam trochę wrzącej wody, włączam robot na chwile żeby pomieszał, znowu trochę wrzątku, znowu robot tak długo aż ciasto stanie się miękką kulą. wtedy jest elastyczne i łatwo się skleja, można spokojnie podsypać mąką jak się za bardzo klei, nie zaszkodzi mu.
  • pzkpfw-vi-b-konigstiger 20.12.11, 16:29
    Siostra ciasto pierogowe robi zasię na maślance.
    Idea jest taka: w mące jest węglowodan, czyli skrobia i białko, czyli gluten. Gluten - od "glue", klej.
    Gluten się uwalnia powoli, w trakcie wyrabiania wiąże z wodą i skleja ciasto. Więc musi być wyrabiane odpowiednio długo.
    --
    Wspaniała kobieta. Marzę o tym, żeby kiedyś ktoś na mój widok też zakrzyknął „Gaście światło, gaście światło! Stare próchno będzie świecić!”
  • kapitan_marchewa 20.12.11, 17:01
    Tygrys ma rację. Maślanka albo kefir.
    Gat, zobacz to:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • gat45 20.12.11, 17:43
    No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym sad Chlip, chlip...

    Ale dziękuję przepięknościowo.
  • kapitan_marchewa 20.12.11, 18:04
    gat45 napisała:

    > No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym sad Chlip, chlip...

    Islandia czy Wyspy Zielonego Przylądka??? wink
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • stefcia41 17.12.11, 15:16
    No wiesz...wiesz...
    takie rzeczy pamiętam...koniec swiata normalnie...
  • pendzacy_krolik 17.12.11, 17:55
    wal siesmile
    ps.zrobilam tyle w swoim zyciu pierogow, ze rzygam nimi. w dniu, w ktorym robilam z miesem zmarl moj ojciec (chcialam mu zawiezc do szpitala). od tej pory nie robie, czyli 18 latsmile

    kapitan_marchewa napisał:

    > Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam.
    > Żadna nie da się naciągnąć.. sad
    > A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz:
    > www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs
  • kapitan_marchewa 19.12.11, 15:12
    ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Pierogi_z_kapusta_i_grzybami__ok__50_sztuk_,,-13209168,9495.html
    --
    "Kapitan Marchewa pisząc listy strzelał przecinkami na oślep"
    By Terry Pratchett.

    forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
  • ladyhawke1 20.12.11, 10:29
    o świateczny temat, pierogi, uszka, w czwartek bede robić pierogo i uszka na swieta. Serniczek, i makowiec tez, nie wiem tylko czy zdaze z pierniczkami na choinkę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka