Generalnie, tak. Ponieważ, jednak o zasiłek na dziecko powinna sie starac matka dziecka (ojciec wtedy, gdy matka nie pracuje), to w sytuacji, gdy matka pozostaje z dzieckiem w Polsce i PRACUJE, to powinna składac wniosek w Polsce na polski zasiłek. O ile nie pracuje (sprawdzaja to w Polsce), to wniosek składa ojciec. Ja osobiscie byłem w tej drugiej sytuacji. Na benefit child czekałem 14 miesiecy (sprawdzali w Polsce, czy zona nie pracuje i czy nie pobiera tam zasiłku - opóżnienie ze strony polskich urzedow oceniam na ok. 5 miesiecy). Na 4 dni przed otrzymaniem pocztą potwierdzenia przyznania zasilku, na moim koncie pojawiły sie pieniadze za 13 miesiecy do tylu (na trójkę dzieci - ok. 2500 F). Tu UWAGA: przyznali zasłek nie od momentu rozpoczecia pracy, ale od dnia zarejestrowania WRS (zeszlo mi wtedy ok. miesiaca od przybycia na wyspy). Uznali, że dopiero jego przyznanie dalo mi statut rezydenta na wyspach. Znam, conajmniej jedna odobe, ktora po przybyciu na wyspę machneła ręką na WRS ("nie będę tracić 90F na głupi papier"), a po dwuletnim pobycie, gdy zaszła w ciążę i urodziła, miała przez WRS klopoty z otrzymaniem zasiłku (najpierw zasypywali ją kolejnymi prosbami o uzupelnienie dokumentacji wniosku, a ostatecznie odmówili przyznania zasiłku). Pozdrawiam.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.