Piszę pracę na temat cyklu kryminałów prowincjonalnych Borysa Akunina ("Pelagia i biały buldog", "Pelagia i czarny mnich" oraz "Pelagia i czerwony kogut"). Zajmuję się przede wszystkim intertekstualnością tych powieści. Oczywiście znalazłem wiele odniesień, ale że nie jestem znawcą kultury i literatury rosyjskiej proszę o pomoc. Jeśli ktoś pamięta te kryminały, proszę o wskazówki do jakich powieści, legend, wierzeń, dramatów czy utworów hagiograficznych i apokryficznych (i wszystkich innych) nawiązuje pisarz. Mile widziane będą również wskazówki bibliograficzne. Niestety nie mam zbyt wielu fachowych źródeł. Jeśli ktoś zna jakieś publikacje literaturoznawcze czy kulturoznawcze na temat Akunina (np. artykuły w fachowych czasopismach), byłbym wdzięczny za informacje. Z góry dziękuję za pomoc.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.