Dodaj do ulubionych

portfolio programisty

17.07.10, 10:37
Witam!

Chcę aplikować na stanowisko programisty. W związku z tym mam pytanie w jaki
sposób przedstawia się pracodawcy swoje portfolio? Jeśli będzie to np.
stanowisko programisty Java, mam głównie projekty desktopowe, ale również
projekt internetowy, który potrzebuje serwera i nie jest umieszczony w sieci.
Czy np. zamieścić gdzieś na stronie w internecie opis tych projektów (tylko
czy to coś da, jeśli nie umieszcze kodu programu). Z tym że wolałbym jednak
nie umieszczać tego online i nie podpisywać się swoim nazwiskiem. Czy po
prostu przynieść kod programów na nośniku przenośnym. Pytam, bo nie wiem jak
ma to wyglądać?
Jeśli natomiast chodzi o stanowisko programisty php to uczyłem się również
tego języka, mam jakiś kod napisany, ale żadnej strony od początku do końca
tak super napisanej żeby można było pokazać. Czy to już jest się na straconej
pozycji.
Czy ktoś może zdradzić jakie pytania padają na rozmowie o prace i jak się do
tego przygotować.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: ... IP: *.chello.pl 17.07.10, 13:33
    Posluchaj rady starego wyjadacza: programisci nie maja portfolio. Jesli
    myslisz o portfolio rzeczy pisanych w Javie to nie bedziesz traktowany
    powaznie. Druga sprawa - jezeli kiedykolwiek trafisz na pracodawce,
    ktory bedzie wymagal portfolio to olej go i omijaj z daleka bo to
    niepowazna firma (chyba ze chodzi o rzeczy stricte webowe).
  • Gość: ccooder IP: 77.79.217.* 19.07.10, 13:36
    Ale w takim wypadku jak pracodawca moze przekonac sie o umiejetnosciach
    potencjalnego pracownika ? Moim zdaniem CV, do ktorego dolaczona jest
    jakakolwiek dokumentacja z listingiem jest na wejsciu traktowane znacznie wyzej
    niz podobne CV, lecz bez dokumentacji.
  • Gość: ... IP: *.chello.pl 19.07.10, 14:26
    Pracodawca ma milion sposobow by przekonac sie o umiejetnosciach
    kandydata. I uwierz mi - sa one bardziej skuteczne niz ogladanie kodu
    niewiadomo czyjego autorstwa.

    >Moim zdaniem CV, do ktorego dolaczona jest
    > jakakolwiek dokumentacja z listingiem jest na wejsciu traktowane
    znacznie wyzej
    > niz podobne CV, lecz bez dokumentacji.

    Nie prawda. I pisze to jako czlowiek, ktory przeprowadzil ~200
    interview z kandydatami.
  • Gość: ccoder IP: *.chello.pl 19.07.10, 20:42
    Ale to chyba jeszcze zależy na jakie stanowisko się ubiegamy, jak ktoś ma
    doświadczenie w jakiś topowych firmach Google, IBM etc. jako programista, to
    wklejanie przykładowego kodu byłoby śmieszne, ale ktoś dopiero po studiach to
    jak ma się wyróżnić, aby jego CV w ogóle bylo zauwazone i byl zaproszony na
    interview ?

    IMHO, w takich przypadkach chociazby opis programow jakich napisal moze sporo pomoc.
  • Gość: ... IP: *.chello.pl 19.07.10, 23:40
    Wedle dzisiejszych realiow "ktoś dopiero po studiach" powinien miec 1-2
    lata doswiadczenia zawodowego. A jak nie ma to niech nie kombinuje
    tylko pisze CV bez zadnych wyglupow w stylu listingi kodu, tylko
    cierpliwie wysyla i chodzi na interview. W koncu sie uda.
    Jak masz problem co wpisac do CV to zaangazuj sie w 1-2 projekty open
    source'owe i sobie je wpisz. Jak robiles cos na uczelni na jakis
    konkurs czy cos na zlecenie (ale cos wiecej niz program na zaliczenie)
    to tez sobie to wpisz.
  • allerune 19.07.10, 16:20
    też uważam że porfolio dla programisty to totalna bzdura, którą wymyślić mógł
    tylko student z dużą wyobraźnią :)

    kod który tworzysz w pracy jest własnością pracodawcy i raczej nie wolno Ci go
    wynieść na zewnątrz i pokazywać komukolwiek. A kod, który tworzysz w domu/na
    studiach i tak nikogo nie interesuje, bo prawda jest taka, że uczysz się
    programować dopiero w pierwszej pracy :)

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • mcov 20.07.10, 01:10
    > prawda jest taka, że uczysz się programować dopiero w pierwszej
    pracy :)

    O, tak, nazwalnialo sie takich duzo w zyciu...

    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III
    RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP
    uczciwość też będzie mieć granice."
  • allerune 20.07.10, 03:51
    > > prawda jest taka, że uczysz się programować dopiero w pierwszej
    > pracy :)
    >
    > O, tak, nazwalnialo sie takich duzo w zyciu...

    tzn. kogo ? :)

    mnie na studiach na przykład nikt nie nauczył że jest coś takiego jak "dev, test
    i prod", tak samo jak nie nauczą porządku w kodzie, komentarzy i innych
    kluczowych rzeczy

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • mcov 20.07.10, 15:13
    " - Where did you graduate?"


    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III
    RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP
    uczciwość też będzie mieć granice."
  • allerune 20.07.10, 15:24
    PWr
    tak właśnie jest z kształceniem w Polsce, niby super, ale tak na prawdę to może
    1 rok z 5 to były wartościowe rzeczy

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • mcov 21.07.10, 00:45

    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP uczciwość też będzie mieć granice."
  • Gość: copypaste IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.10, 07:47
    Hmmm... Czy to rzeczywiście ma znaczenie? Nie widziałem uczelni na
    której uczono by programowania w stopniu innym niż absolutnie
    podstawowy. Takie są po prostu realia - tak na zdrowy rozum ile można
    się nauczyć podczas 30 godzin wykładu + 30 godzin ćwiczeń, zwłaszcza
    jeśli jest się świeżakiem? Widziałem ludzi po UW i PJWSTK, którzy po 5
    latach studiów reprezentowali poziom umiejętności gościa, który przez
    5 dni poleciał sobie z jakimiś tutorialami do Javy. Przykre to, ale
    nie ma tak naprawdę żadnych szkół, ani uczelni na których można by się
    było nauczyć pisać kod na choćby średnim poziomie.
  • mcov 21.07.10, 07:52

    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III
    RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP
    uczciwość też będzie mieć granice."
  • allerune 21.07.10, 11:34
    człowieku zdecyduj się :-)

    w innym wątku piszesz, że polskie uczelnie są super, w Polsce uczą tak jak uczą
    i dziwi mnie bardzo, że nie masz tej świadomości, zastanawiam się co sam
    kończyłeś...

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • mcov 21.07.10, 13:12
    To daj mi ten watek kiedy powiedzialem, ze polskie uczelnie sa super! Prosze.

    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP uczciwość też będzie mieć granice."
  • allerune 21.07.10, 14:22
    na moje pytanie:

    "a jak przeskoczyć to "IVY league" ? :) "

    opowiedziałeś:

    "a co, PW, UJ czy AGH sie nie lapie?"

    odebrałem to tak, że jeśli wymaganie w ogłoszeniu to "ivy league" to absolwenci
    naszych renomowanych uczelni spokojnie mogą się starać...

    jeśli źle zrozumiałem, to możesz wyjaśnić o co chodziło?

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • mcov 21.07.10, 17:31

    --
    McOv

    Janusz A. Majcherek: "Na pewno mogą spać spokojnie ci, którzy w III
    RP wyłudzili renty, zasiłki i świadczenia socjalne. W IV RP
    uczciwość też będzie mieć granice."
  • Gość: ... IP: *.chello.pl 21.07.10, 17:57
    Mistrzu czy moglbys nie pisac calej tresci posta w temacie. Ciezko sie
    to czyta.
  • allerune 21.07.10, 23:00
    znam, dużo go ostatnio w Twoich postach...

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • kell99 21.07.10, 03:03
    I bardzo dobrze, bo studia uczyly na szczescie czegos ciekawszego niz
    bezmyslnego klepania kodu ktory ma byc gotowy na wczoraj.
    Mam nadzieje, ze ostaly sie jakis porzadne kierunki informatyczne ktore ucza
    czegos wiecej niz bezmyslnego klepania kodu. Przeraza mnie ten slepy ped do
    waskich specjalizacji juz na etapie studiow - to juz nie bierze sie przykladu z
    tego jak to robia inni?

    Porzadku w kodzie, pisania dobrego kodu to raczej uczysz sie juz na studiach -
    inaczej bedzie wiele bolesnych wrazen po kilku porzadnych inspekcjach kodu :)
    --
    xxx
  • allerune 21.07.10, 11:37
    ostały się, ale co z tego, skoro z tych bzdurnych kursów, które mieliśmy zamiast
    porządnych kursów programowania/projektowania aplikacji ostają się takie "hasła"
    jak maszyna turinga, czy gramatyka bezkontekstowa - w czym to teraz jest pomocne?

    --
    it's all bullshit, and it's bad for you
  • Gość: kaja IP: 83.143.163.* 20.07.10, 15:19
    Nie ma czegoś takiego jak portfolio programisty. W cv wpisujesz:
    1. doświadczenie zawodowe
    2. umiejętności (w praktyce znane technologie i narzędzia, często z podziałem na
    stopień znajomości lub grupę do której dane coś należy)
    3. projekty w których brałeś udział (opis projektu, jakie technologie, twoja
    rola w projekcie, czas uczestnictwa).

    przykład:

    Doświadczenie zawodowe
    2009 - 2010 własna działalność
    stanowisko: właściciel
    obowiązki: implementacja kompleksowych systemów zleconych przez kontrachentów
    2008 - 2009 firmaXXX
    stanowisko: programista java
    obowiązki: implementacja rozwiązań w języku java na podstawie dostarczonej
    specyfikacji w języku UML, implementacja testów

    Umiejętności
    języki: PHP(podstawy), JAVA, SQL
    narzędzia: Eclipse, SVN
    bazy danych: postreSQL, MS SQL

    Projekty
    - sklep internetowy - system pozwalający na prowadzenie sprzedaży przez internet
    - grupy produktów, wyszukiwanie, koszyk, formularz kontaktowy
    technologie: java, jsp, servlets, MS SQL
    rola: programista, tester
    czas zaangażowania: 10 miesięcy

    Jeśli nie masz komercyjnego doświadczenia jako projekty wpisz projekty na
    zlecenie i ze studiów, tylko wtedy nie rozbijaj na każdy projekt tylko pisz:
    projekty studenckie(algorytmiczne, webowe, bazy danych, sztuczna inteligencja),
    technologie: c++, swing, sql, jsp, css itp. Oczywiście nie ma co się silić na
    jakąś rolę w projekcie czy czas zaangażowania.

    Podczas rozmowy mogą cię zapytać o coś z technologii które wpisałeś, że znasz.
    Np. z javy: jakie są nowości w 1.5, co robi finnaly. Z baz danych jak napisać
    jakieś zapytanie w sql.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka