Dodaj do ulubionych

Propozycje obiadowe...

04.11.12, 20:40
superdania.pl/przepis/makaron-ze-szpinakiem
Uwazam ze tanie i zdrowe warto spobowac,
a takze innych przepisow w nadchodzacym tygodniu:
np;PLACKI z cukini - 3 srednie cukinie
6 lyzek maki pszenne, ziemniaczanej
1 jajko + zoltko
1/2 szkl. posiekanego kopru,szczypiorku
garsc slonecznika,

* cukinie zetrzec
* delikatnie posolic
* odstawic na 15 min
* cukinie odsaczyc
* dodac make pszenna, ziemniaczana
* jajko + zoltko, slonecznik, koper, szczypior
* smazyc na oliwie z obu stron.
* odsaczyc na bibule,
* podawac na cieplo.
** S M A C Z N E G O **
-Lusia-
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Propozycje obiadowe... 20.05.13, 14:25
      lusia_janusia napisała:

      > superdania.pl/przepis/makaron-ze-szpinakiem
      > Uwazam ze tanie i zdrowe warto spobowac,
      > a takze innych przepisow w nadchodzacym tygodniu:
      > np;PLACKI z cukini - 3 srednie cukinie
      > 6 lyzek maki pszenne, ziemniaczanej
      > 1 jajko + zoltko
      > 1/2 szkl. posiekanego kopru,szczypiorku
      > garsc slonecznika,
      >
      > * cukinie zetrzec
      > * delikatnie posolic
      > * odstawic na 15 min
      > * cukinie odsaczyc
      > * dodac make pszenna, ziemniaczana
      > * jajko + zoltko, slonecznik, koper, szczypior
      > * smazyc na oliwie z obu stron.
      > * odsaczyc na bibule,
      > * podawac na cieplo.
      > ** S M A C Z N E G O **
      > -Lusia-

      forum.gazeta.pl/forum/w,11086,140571387,140571387,co_gotujecie_dzisiaj_.html?s=0zapelniony watek....
      --
      *
      Vistula
      *
      gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
            • lusia_janusia Re: Propozycje obiadowe... 21.05.13, 08:40
              Ja w miescie nie mam takaiego miejsca coby nazbierac
              czystych pokrzyw bez oparow olowiowych po samochodach, ale
              od czasu do czasu jem szpinak, pewnie ze to nie to samo, ale prawie
              te same witaminy.

              A na obiad mam dzisiaj kurczaka noge w jarzynach i zemniaki, na podwieczorek
              rokalik nadziewany, co sama sobie upieklam.

              Cos moj komp strajkuje, dugo musze czekac na wyslanie postu, chyba musze
              go updatowac, musze dzwonic do siostrzenca kiedy bedzie mial czas przyjsc i
              jeszcze poprawic inne rzeczy co sie poprzestawialy, albo ja sama przez nieuwage
              swoja zrobilam.
              --
              Serce miej otwarte dla wszystkich,
              zaufaj niewielu
              W. Shakespeare
      • lusia_janusia Re: relaks 30.05.13, 09:43
        Dzisiaj obiadek mam zrobiony to sie chyba
        rozsiade na balkonie, i czas zeby parasol przyniesc z piwinicy i lezak,
        i mam majowke. Bede rozkoszowac sie sloncem, bo nie wiadomo czy jutro tez
        bedzie tak ladnie.
        --
        Serce miej otwarte dla wszystkich,
        zaufaj niewielu
        W. Shakespeare
        • kendo Re: relaks przy zupie 31.05.13, 10:27
          mowcie co chcecie i jakie macie smaki,
          ja nareszcie zupke dzis zrobie,
          wczoraj mlode kartofelki kupilam i nowalijki,
          bedzie wiosenna jarzynowa z koperkiem /smietana na kurczaku....

          pozniej na lezaczek na slonecznym dekcu....
          --
          *
          Vistula
          *
          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
            • kendo Re: relaks przy zupie 31.05.13, 12:30
              *Jagus,
              makreli nie moge,bo uczula krzyzowo
              likna jakos nie lubie ...

              jej mloda kapustke z wsna upieczona grahamowa bulka,
              zupka na obiad i nalesniki.... z lodami np,albo z marmemmmmmlada....
              --
              *
              Vistula
              *
              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
              • kendo Re: czy warto jesc nowalijk`?? 31.05.13, 17:20
                1.Nie znaczy to jednak, że masz wystrzegać się nowalijek jak ognia. Jedz je, ale w rozsądnych ilościach, jako dodatek do dań. Nie kupuj ich w supermarketach, bo tam dodatkowo są spryskiwane środkami ułatwiającymi przechowywanie. Najlepszym miejscem do robienia nowa-lijkowych zakupów są niewielkie warzywniaki.
                2.Młode warzywa należy obrać ze skórki, a jeśli jej nie mają, kilkakrotnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
                3.Najwięcej toksyn zawierają młode: buraki, kalarepki, rzodkiewki, sałaty oraz liście szpinaku. Najmniej trujących substancji gromadzi się zaś w marchwi, pietruszce, pomidorach, brokułach, cebuli i ziemniakach.

                --
                *
                Vistula
                *
                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                      • kendo Re: szybkie ciasto z byle czym 02.06.13, 14:09
                        *Jagus,
                        na szybkiego wkleilam recepte,
                        lanie wyglada apetycznie,
                        bo Lusia zadzwonila,
                        ze wyjezdza rowerem,
                        szybko chcialam dorowekowac na spotkanie do polowy drogi...

                        teraz poczytalam recepte i widze,ze z serem tez mozna
                        ale jednak dla mnie za bardzo kaloryczne-za duzo masla.
                        --
                        *
                        Vistula
                        *
                        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                          • dorka556 Re: mlode kartofle pieczone w piekarniku 18.06.13, 17:43
                            Bardzo lubię smażoną wątróbkę kurczakową.
                            Robiłam ją często aż przeczytałam (nie wiem, czy to prawda), że nie wolno jej jeść, bo zawiera dużo toksyn. Teraz kurczaki szprycuje się wszelkimi lekami a te toksyny podobno osadzają się w wątrobie.
                            Chciałabym bardzo, żeby nie była to prawda. Może ktoś wie coś na ten temat, bo od tego czasu wątróbki nie tykam, mimo że chodzi za mną.
                            --
                            byle do wiosny...
                            • slo-onko wątróbka... 19.06.13, 07:48
                              to samo slyszalam co Ty Dorka, od tego czasu nie kupuje i nie jem. wole żelazo z apteki,mimo,ze to chemia, ale pewnie nie mniej niz toksynyz watrobki. nie wiem nic wiecej i chyba nawet nie chce wiedziec, zastepuje zelazo szpinakiem i innymi produktami.
                              • dorka556 Re: wątróbka... 19.06.13, 08:49
                                Może Kendo, albo Pia odezwą się w tej sprawie.
                                Dziewczyny poszukajcie, co na ten temat piszą w Szwecji.
                                Kiedyś napisałyście, że wycofano w Skandynawii dicklofenak, przestałam go brać, mimo, że rodzinna stale mi zapisywała. Teraz i u nas przestrzegają przed nim.
                                --
                                byle do wiosny...
                                • kendo Re: wątróbka... 19.06.13, 09:54
                                  nie slyszalam o tym,
                                  ale juz na liste pytan do lekarza wpisalam,
                                  mam mlodego i nawet mozna z nim o wszystkim porozmawiac=z Rumun z pochodzenia,
                                  obiecal mi,ze po urlopie zrobi ponowny "mnie przeglad wynikowy",

                                  dogotowalam jajek,
                                  zmieszam z wczorajsza salata lodowa z :ogorkiem/pomidorem/kukurydza/mloda cebulka/ dodajac rozniasta wedline/zdziebko makaranu i "utoptam sie okropnie,
                                  bo samkuje z sosami na zimno bazowanymi na yogurtach z majonezem....
                                  --
                                  *
                                  Vistula
                                  *
                                  gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                  • jaga_22 Re: wątróbka... 19.06.13, 10:16
                                    Tu masz Doruś wszystko o diclofenaku.Chodzi o zakrzepy.
                                    Brałam dzień w dzień przez 8 lat i na szczęście żyję.
                                    Ja też lubię wątróbkę,ale nie mogę jeść,bo ma dużo kwasu moczowego,
                                    a ja mam dnę.

                                    www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/EMA-ostrozniej-z-diklofenakiem,131438,6.html
                                    Z forum
                                    Odpowiada dietetyk dr Dariusz Szukała

                                    Raz na jeden, dwa tygodnie jadam na obiad wątróbkę (wołową, wieprzową, drobiową). Wiem tyle o wątróbce, że za często jej nie można jeść po podnosi poziom złego cholesterolu, ale raz na tydzień nie zaszkodzi. Wiem także, że wątróbka zawiera dużo żelaza jednak, gdzieś czytałem, że jest bardzo toksyczna ponieważ w wątrobie zbierają się toksyny co jest oczywiste bo wątroba spełnia taką funkcję. Proszę mnie ,,oświecić czy jest tak jak mi się wydaje, że wątróbka zawiera mnóstwo toksyn, które kumulują się w organizmie i może szkodzić zdrowiu? Z góry dziękuję za objaśnienie tematu.

                                    Z żywieniowego punktu widzenia podroby, w tym wątróbka wzbudzają wiele kontrowersji. Nie jest to jednak produkt, którego musimy panicznie unikać, aczkolwiek jego częste spożywanie nie jest wskazane. Z jednej strony wątróbka jest niezwykle cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, z drugiej strony posiada wiele cholesterolu a także jest źródłem niektórych składników o działaniu niepożądanym. Zatem w przypadku tego produktu należy zachować pewnego rodzaju umiar. W tym przypadku wątróbka raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie nie jest znaczącym wykroczeniem i nie musimy obawiać się jej szkodliwego działania na organizm.
                                    • kendo Re: wątróbka... 19.06.13, 10:37
                                      *Jagus
                                      dziki za link o "diklofenak"

                                      watrobke jadam chyba raz w miesiacu albo co drugi miesiac...
                                      psiun zjada raz na tydzien...panco go "maltretuje jedzeniem"
                                      --
                                      *
                                      Vistula
                                      *
                                      gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                        • kendo Re: zapiekanka z brokulem 20.06.13, 17:47
                                          na pewno posmakuje,


                                          ja mialam baranka pieczonego z warzywami pieczonymi przy baranku i kartofle rowniez....

                                          w takie upaly jakos miesiwo niepodchodzi,
                                          najchetniej raczylabym sie roznymi salatam....
                                          --
                                          *
                                          Vistula
                                          *
                                          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                          • kendo Re: niedzielny obiad 23.06.13, 10:36
                                            kopytka jeszcze z ostanich zalegajacych starych kartofli
                                            zrazy zawijane i duzo salaty,
                                            bo pancio i ja zakupilismy ,
                                            musimy zjadac coby nie powiedla w lodowce...

                                            deser=sorbet bananowy (2 st) juz sie zamraza
                                            zastanawiam sie czy by niedomrozic miodowego melona?
                                            bylby orginalny smak?

                                            --
                                            *
                                            Vistula
                                            *
                                            gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                            • kendo Re: z kasza zdrowo 26.06.13, 13:57
                                              *jagus kiedys linka z kasza zapodala,

                                              dzis ugotowalalm sobie jaglana na gesto,udalo sie na sypko ugotowac
                                              do tego wszystkie warzywa z lodowki podsmazylam lekko i jedna kielbaska "poniewierala " sie w lodowce,
                                              pychota byla ze hej....

                                              na desre mial byc sorbet z miodowego melona ale za zimno,
                                              niech czeka na upalny dzien.

                                              popijam herbatke "Anastazje"
                                              --
                                              *
                                              Vistula
                                              *
                                              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
    • jaga_22 Re: wątróbka... jedzenie bez E 26.06.13, 16:39
      Wiem,że to 300 E to rzeczywiście nie jest straszne.
      Wczoraj ugotowałam dużo krupniku na żeberkach
      i kawałaczku boczku wędzonego dla smaku.
      Zapomniałam tylko grzybka dodać.No więc dziś dojadłam.
      A teraz gotuję kalafior,jak nie dziś ,to jutro się zje.
      --
      http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
      • slo-onko Re: wątróbka... jedzenie bez E 26.06.13, 17:23
        ale kaloryczna zupka Jagus !!! jak czytam o wedzonym boczku to juz czuje jego smak i jak slinka cieknie mi po brodzie.
        na dzisiejszy obiad przygotowalam zupe-krem z brokulai i czastki udek kurzecych wyfiletowanych w smietanie z zielonym groszkiem, roz,surowka z pora. wszytsko mis makowalo procz ryzu, jakos nie czuje jego smaku i nie umiem sie nim najesc aczkolwiek wiem,ze nie jestem taka "naakowana" jak po ziemniakach.
        • kendo Re: obiadowo 27.06.13, 10:58
          uwielbiam wszelakie zupy a zwlaszcza teraz,
          kiedy warzywa sa "mlode"

          ryz lubie,
          nawet posmakowal mi ostanio ten nie luskany....
          zaraz cos z zamrazlanika wyjme.....

          a to E to sa dodatki " utwardzajace /konserwujace"??

          staram sie gotowac od podstaw,czyli chyba niema tam tego E?
          --
          *
          Vistula
          *
          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
            • slo-onko Re: obiadowo 27.06.13, 11:09
              co do "E", nasi spece od zywienia i inni swiatowi naukowcy raz potwierzdaja zdrowotność, raz jemu zaprzeczają. to raz kawa szkodzi, innym razem zawiera cos korzystnego. maslo raz za tłuste, innym razem lepiej maslo niż margarynę. keidys nie wolno btylo jest zbyt dużej ilości jaj, dzisiaj już można. człowiek nie nadazy za tym co zdrowe i co wolno i w jakiej ilości. często tez trzeba zaufac i za dużo nie czytac,bo można się nie zle pzrerazic.
            • kendo Re: obiadowo 27.06.13, 11:54
              fajna stronka Sloo

              bobu tutaj jeszcze nie widzialam na rynku,
              w sklepie nigdy....

              mam od wczoraj kasze jaglana i plaster mieska wolowego,
              usmaze i we wlasnym sosie do salat i kaszy bedzie....
              --
              *
              Vistula
              *
              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
              • jaga_22 Re: obiadowo 27.06.13, 13:06
                Trochę źle napisałam o E
                Chciałam napisać, że E do cyfry 300 są bezpieczne,a powyżej im większa cyferka ,tym gorzej
                A to lista,może głowa rozboleć.wink

                docent.toborek.info/roznosci/zywnosc_dodatki.html
                --
                http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                • kendo Re: obiadowo 29.06.13, 14:23
                  dzieki Jagus za listem,
                  zaraz przejze,
                  zapisze sobie te najbardziej niebezpieczne...choc nie kupuje polfabrykatow....
                  --
                  *
                  Vistula
                  *
                  gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                  • kendo Re:deserowo sernikowo 29.06.13, 14:28
                    najgorzej,
                    jak chop cos w sklepie nowego zakupi
                    z mysla,ze kobita cos z tego wyczaruje....

                    OK,
                    kupil ser tak zmielony jak w kraju na serniki sie kupuje,
                    odstalo w lodowce ze trzy dni,
                    mialam ciasto gotowe na paj-tarte
                    urkrecilam ser z zoltkami/ubitymi bialkami/cukrem/cukrem waniljowy/maka kartoflana/odrobina proszku do pieczenia,
                    udekorowalam truskawkami,
                    niewiem co z tego wyjdzie..

                    piecze sie na 180 stopni w nizszej parti pieca,
                    a ile ma sie piec??????????????? wystarczy 40 min????????????????
                    http://i40.tinypic.com/2mr5lrm.jpg
                    --
                    *
                    Vistula
                    *
                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                    • kendo Re:deserowo sernikowo 29.06.13, 16:05
                      kendo napisała:

                      > najgorzej,
                      > jak chop cos w sklepie nowego zakupi
                      > z mysla,ze kobita cos z tego wyczaruje....
                      >
                      > OK,
                      > kupil ser tak zmielony jak w kraju na serniki sie kupuje,
                      > odstalo w lodowce ze trzy dni,
                      > mialam ciasto gotowe na paj-tarte
                      > urkrecilam ser z zoltkami/ubitymi bialkami/cukrem/cukrem waniljowy/maka kartofl
                      > ana/odrobina proszku do pieczenia,
                      > udekorowalam truskawkami,
                      > niewiem co z tego wyjdzie..
                      >
                      > piecze sie na 180 stopni w nizszej parti pieca,
                      > a ile ma sie piec??????????????? wystarczy 40 min????????????????
                      > http://i40.tinypic.com/2mr5lrm.jpg

                      tak w piekarniku wygladal
                      http://i42.tinypic.com/w843lk.jpg

                      prosze sie czestowac http://i41.tinypic.com/vo1lic.jpg

                      http://i40.tinypic.com/2hx0fo6.jpg mufinki z czastami czekolady

                      --
                      *
                      Vistula
                      *
                      gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                      • kendo Re:bezglutenowo 01.07.13, 12:22
                        kupilam makaron-kolanka kukurydziany bezglutenowy,
                        wcale mi nie smakuje,
                        ale paczuszke trza wykonczyc,

                        drogie sa tu maki/ciastka dla osob ktore musza bezglutenowo sie odzywiac,

                        probuje sie sama "ratowac z brzuszkiem" zanim nastepne badania porobia....

                        znacie kogos z tymi problemami,czy raczej jego "diete"???????
                        --
                        *
                        Vistula
                        *
                        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                          • slo-onko na ryżowo 01.07.13, 12:27
                            a ja mam dzisiaj pozostalosc z wczoraj. zapieknaka ryzowa z kurzecymi udkami,przy czym ryz wysypywany na sucho do pojemnika i zalany gorącym wywarem z roznistymi dodatkami,. ryz prozy się w "sosie" lacznie z cebulka i udkami. bardzo szybka, prosta i bardzo smaczna potrawa.
                            • kendo Re: na ryżowo 01.07.13, 12:31
                              tez robie takie danie z ryzem i kurakiem....
                              pycha,wszystko przejdzie aromatem.....
                              --
                              *
                              Vistula
                              *
                              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                              • kendo Re: lekki obiad. 02.07.13, 10:48
                                mlode kartofle/sledzik matyjas i sos z kwasnej smietany/ogorek/rzodkiwka/mloda cebulka/koper/duzo natki pietruszki...juz nie moge sie doczekac pory obiadowej...
                                --
                                *
                                Vistula
                                *
                                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                  • jaga_22 Re: lekki obiad. 02.07.13, 11:45
                                    Mąż był w nocy z wnukiem na rybach,teraz śpi,to muszę ugotować coś konkretniejszego.wink duszę w sosiku mięsko od szynki i będą młode ziemniaczki i ogórki w śmietanie,albo pomidorki.
                                    Też bym zjadła śledzika.
                                    --
                                    http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                                      • kendo Re: lekki obiad. 02.07.13, 13:41
                                        u Lassego po miod
                                        tez mial te sama matyjasy sledziowe...

                                        sos pychota wyszedl,zostalo kartofli i wmieszalam do tego dodajac nieco majonezu
                                        bedzie do kolacji na kanapke....

                                        acha i jajko tez ugotowalam do tego ..pychotaaaaaaaaaa..dopijam herbatke

                                        do ogrodka musze,
                                        koperek /pietruszke sciac i ususzyc czy zamrozic....
                                        --
                                        *
                                        Vistula
                                        *
                                        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                        • kendo Re: z mielonego 03.07.13, 11:19
                                          byla cena zachecajaca do kupna mielonego wolowego

                                          sos miesny zrobiony
                                          kulki miesne usmazone
                                          pieczen rzymska sie piecze

                                          mam trzy obiady do wyboru

                                          chyba dokupie jeszcze paczke i golabki zrobie,
                                          ale chyba samo wolowe bedzie z suche...pomysle jeszcze.
                                          --
                                          *
                                          Vistula
                                          *
                                          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                            • kendo Re:deserowo -sernikowo 07.07.13, 14:55
                                              z innej recepty upieklam teraz
                                              w innej formie rowniez,
                                              sliczne urosl i potem nieco opadl.
                                              szkoda,bo niewiem czemu tak sie dzieje??????????

                                              http://i41.tinypic.com/2nqbb68.jpg
                                              z czekoladna na cieplo z bita smietana

                                              takie szklanice sa tu modne teraz wszedzie po kawiarniach kiedy sie zamawia kawy rozne i czekolady do picia.
                                              --
                                              *
                                              Vistula
                                              *
                                              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                              • kendo Re:placki ryzowe.... 08.07.13, 18:57
                                                tu bardzo popularne jedzenie -ryz na gesto na mleku gotowany,
                                                nawet w porcjach w plastykowych woreczkach sprzedaja,

                                                zrobilam z niego placki z 500g
                                                dodajac dwa jajka/szklanke maki
                                                mozna dodac cukier waniljowy/cynamon czy na wytrawnie,

                                                milalam swoje sliwki,ktore Lusia w tamtej jesieni w sloiki mi wlozyla,
                                                pyszny dodatek,bo galaretka z soku sie zrobila a sliwki kroilam we fajne plastry i na to psiklam smieta na puszki...-kolacja wysmienita..

                                                no ale kuchnia sie nagrzala smazeniem...ach...najlepiej w pochmurny dzien smazyc....
                                                --
                                                *
                                                Vistula
                                                *
                                                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
    • slo-onko lasagne z pieczarkami 10.07.13, 10:00
      wymyslilam wczoraj żeby do farszu mięsnego dodac pieczarki. czyli taki mix mieso,pieczarki,cebula. mam nadzieje,ze sparwdzi się w platach makaronowych.
      przymierzam się do andziewanych muszli,ale jakos mi nie po drodze, w Lidlu nie ma,a do Reala nie mam ochoty isc,bo tam starce mase czasu i pieniędzy.
      • kendo Re: lasagne z pieczarkami 10.07.13, 10:06
        nawet i dobra mysl Sloo,
        mam platy na lazan zamrozone
        a sos miesny od wczoraj,dodam dla urozmaicenia kukurydze z puszki i bedzie obiad-super pomysl-dzieki za niego,
        a drugi obiad poledwice ze swinki wczoraj nabejcowalam i upieke,
        bedzie na inny obiad i do chleba jako wedlna nieuczulajaca,bo pieczen rzymska wczoraj na kolacje wreszcie zjadlam...

        z muszlami bardzo pracochlonny obiad...
        --
        *
        Vistula
        *
        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
        • slo-onko Re: lasagne z pieczarkami 10.07.13, 10:09
          pracochłonny to fakt,ale jak efektowny i smaczny szczególnie ze szpinakiem.
          czasmi się zastanawiam czy aby oplaca się przygotować obiad przez jakiś dlugi czas,a potem pochlonac go w piec minut ?
          • kendo Re: lasagne z pieczarkami 10.07.13, 10:42
            *Sloo,
            wlasnie Henryk zawsze sie tak zastanawia,
            ze tyle roboty czasami przy nim
            a tak szybko sie zjada,
            a potem tyle mycia......

            niemniej lubie nieraz cos nowego upichcic,
            jak posmakuje to wprowadzam na liste stala.....
            --
            *
            Vistula
            *
            gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
            • kendo Re: lasagne z pieczarkami 10.07.13, 10:45
              chociaz teraz zmienilismy rytm jedzeniowy,
              obiad jemy w czasie lunchu,
              a na obiad cos lekkiego typ kalafior z bekonem podsmazanym drobno krojonym
              brakoli zapiekane czy cos innego lekkiego
              potem kolacja
              i zauwazylam ,ze jakbym co nieco zeszczuplala...przedtem jadlam chyba za tresciwie...

              czekam do jesieni i zas sie kilogramy nabija
              --
              *
              Vistula
              *
              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
              • kendo Re: ambrosiatårta 12.07.13, 13:24
                www.google.se/search?q=ambrosiat%C3%A5rta&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&eishock-bfUYG6HrD74QTv64CACQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1066&bih=605
                glazure cytrynowa robie
                i zamiast skorki pomaranczowej bo niemam
                krosanymi platkami migdalowymi pozypie,
                poniewaz,nie zjemy od razu moze polezec chyba dluzej,
                pierwszy raz to pieke,wiec ciekawa smaku jestem
                juz sie studzi....
                --
                *
                Vistula
                *
                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                • jaga_22 Re: ambrosiatårta 12.07.13, 13:30
                  Kenduś żeby pokazać co upiekłaś,to musisz kliknąć
                  w upatrzony obrazek i dopiero wkleić,bo tak nie wiem który.

                  U mnie dziś pomidorówka z makaronem i drożdżowy,to będzie na kilka dni.
                  http://i43.tinypic.com/2llj0gl.jpg
                  • henryk245 Re: ambrosiatårta 12.07.13, 13:56
                    http://i43.tinypic.com/2llj0gl.jpg

                    domowa wypieki,ladnie to wyglada

                    i jeszcze cos,masz najprawdziwszy piec gazowy
                    ostatni raz cos takiego widzialem w Trelleborg
                    u rodziny-mieszkalo naprzeciw DOMUS´u
                    tylko ich ulica miala Gaz,a na nabrzerzu dwa wielkie
                    dzwony gazowe,wtedy jeszcze Gaz swietlny importowany
                    z Dani i robiony z polskiego wegla.

                    w Lodzi firma INDESIT robi dobre piece elektryczne
                    ekoAA,mamy taki piec jestesmy zadowoleni
                    pisze to by pomoc komus w podjeciu decyzji
                    "sprawic sobie Gaz czy te nie?"-prad jest bezpieczniejszy
                    niewybucha,mamy TVP i od czasu do czasu pokazuja wybuchy
                    strach sie bac.

                    Pzdr.
                    • slo-onko Re: ambrosiatårta 12.07.13, 15:08
                      potwierdzam funkcjonalność kuchni Indesit o którym pisze Henry. mam już druga Indesitu,ale moja gora jest gazowa, piekarnik gazowy,a grill Gorny opiekacz w piekarniku) elektryczny.
                      brałam gazowke,bo agz mam ryczałtem wiec używam ile się da, natomiast el.na licznik i drogi.
                      co model to ladniejszay i bardziej funkcjonalny z bajerami licznikami, piekarnik mimo,ze na gaz to ma termostat wiec tylko piec,piec,piec bez obaw na koszty.
                        • kendo Re: ambrosiatårta 12.07.13, 15:34

                          Jagus
                          wieczorem posmakuje i wydam opinie...
                          leko sie robi
                          po wyjeciu byalo bardzo "pulcno trzesace sie"kazali zaraz na talerz wylozyc i takie cos plaskie wyszlo..
                          ..zrobilam na masle co wejdzie tam gdzie nie trzeba..hi,hiiiiiiiiiiii

                          tu gazu nie mamy,
                          tylko na prad....
                          --
                          *
                          Vistula
                          *
                          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                      • henryk245 Re: ambrosiatårta 12.07.13, 15:40
                        slo-nko , u nas sie ludziska boja gazu a piece elektryczne sa oszczedne
                        ci w lasach oprucz kuchni elektrycznych maja jeszcze kuchnie/piece
                        na drewno ..,wegla u nas nieuswiadczysz nawet na recepte

                        ja mimo wszystko najczesciej uzywam microfalowki,szybko i wygodnie
                        tylko jedzenie dla Bobby´ego codziennie na piecu przyrzadzam
                        puzniej nogi odmawiaja posluszenstwa i niemam sily stac przy piecu
                        i dla siebie zarcie zrobic ..,i dlatego gotowe dania z kartonu i do Micro ...
    • henryk245 Re: Propozycje obiadowe... 12.07.13, 13:39
      fajny temat,drogie Panie a moze by tak jakies lekko przyrzadzane danie jarskie ?
      od okolo 17tu lat unikam pozerania trupow zwierzat,jezeli juz to zarcie z pudelka
      gotowe zarcie

      dania rybne tez ujda

      jakies propozycje ?

      Pzdr.
      • kendo Re: Propozycje obiadowe...z ciastami 12.07.13, 15:01
        http://i41.tinypic.com/2i9nfyu.jpg

        *Jagus tak wy6glada moj wypiek,
        polukrowany i uprazonymi platkami migdalowymi posypany,

        pokazalam uprzedni link,
        bo sa rozne "warjacie"z czym na wierzchu i mozna podzielic jako torcik,
        tak zrobie nastepnym razem,jak toto bedzie mi smakowac,

        drozdzowki tez mi sie chce z moimi czeresniami...,
        zupke pomidorowa mielismy tez juz...
        a dzis po kalafiiorze zjedlimy ja z sosem yogurtowym pancio z kulkami miesnymi...
        --
        *
        Vistula
        *
        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
              • kendo Re: Ambrosia torcik 13.07.13, 12:10
                http://i43.tinypic.com/153474g.jpg

                * 125g masla lub margaryny

                * 3/4 szklanki cukru i tyle samo maki

                *1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

                * 2 jajka( mialam duze)

                do koncowego finisz
                * szklanka cukier puder
                * garsc platkow migdalowych upruzonych
                * sok z cytryny
                * 2 lyzki wody

                jakja i cukier ukrecic na puszyscie
                -dodac make z proszkiem do pieczenia i zaraz rostopiony tluszcz przestygniety
                -wylac do okraglej formy wysmarowanej /obsypanej o srednicy 23 cm
                piec w 175-180 stopni 30 min,
                mi sie ustawilo na 170 przez 10 min,potem szybo sie zreflektowalam i posunelam na 180 stopni,

                [fakty pieczenia:
                ciasto ladnie uroslo,
                sprawdzajac patyczkiem bylo suche i bardzo puszyste az "trzesace"
                *po wyjeciu z piekarnika,chwile odczekac i od razu wywrocic na talerz do ostygniecia-zrobi sie plaskie,ale tak ma byc...]

                LUKIER
                cala szkalnek cukru pudru przesialam dodajac lyzke soku z cytryny i 2 lyzki wody
                wymieszalam dobrze i polalam-rosmarowalam na torcika,posypuja uprazonymi platkami migdalowym,
                mozna uzyc skorki pomarancza kadyzowanego,wtedy zamias soku z cytryn dac sok z pomarancza,
                wydaje mi sie,ze zalezy od smaku co damy na wierzch...

                *smakowo,
                bardzo delikatne w smaku,
                cytryna przerwala slodycz lukru,
                drugim razem moze czekolada obsmaruje....nie bedzie tak slodkie,
                ale zalezy kto jaka slodycz lubi...

                recepta wydaje sie dluga,
                ale bardzo szybko wszystko sie robi,
                powodzenia Jagus,
                napisz czy smakowalo,jak zdecydowalas sie upiec.
                --
                *
                Vistula
                *
                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                  • kendo Re: Ambrosia torcik 13.07.13, 16:56
                    piszesz Jagus,
                    ze za kaloryczne?????????????????????

                    ale bardzo smaczne,
                    upieklam nastepne z jablkami niemal z podobnej recepty,wiecej maki tylko i duzooooo cynamonu
                    pozniej fote zamieszcze,

                    ruszam sie wiecej teraz,wiec kalori spale
                    a zima bede drodzoweczki piekla..hi,hiiiiiiiiii
                    --
                    *
                    Vistula
                    *
                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                    • jaga_22 Re: Ambrosia torcik 14.07.13, 11:14
                      Kenduś,Ty nie musisz aż tak bardzo uważać,bo organizm sobie radzi.
                      Za parę dni druga córka ma imieniny,myśląłam,myślałam i chyba zrobię tort,ale śmietanowy z owocami,
                      a takiego jeszcze nie robiłam.
                      --
                      http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                      • kendo Re: Ambrosia torcik 14.07.13, 11:22
                        *Jagus
                        ja tego tez innym razem zrobie :
                        po przekrojeniu posmaruje drzemem
                        a na wierzch owoce galaretka zaleje.....
                        smietany faktycznie malo uzywam a juz nie do tortow....
                        jak jestem czestowana,
                        dostaje zawsze pytanie,-czemu smietanki nie zjadlam???
                        krece nosem i mowie-ze dbam o linie...hi..hiiiiiiiiiiii

                        ciekaw jestem co wymodzisz....
                        przeciez mozna najprosciej,
                        upiec babkowe ciasto w duzej blasze,podzielic na dwie czesci(bo kto powiedzial,ze tor ma byc okragly i wielo warstwowy)
                        i poprzekladac na,budyniem /dzemem/galartka.....
                        powodzenia zycze.
                        --
                        *
                        Vistula
                        *
                        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                        • jaga_22 Re: Ambrosia torcik 14.07.13, 12:16
                          Kiedyś córka mnie spytała,dlaczego nie robię lżejszych tortów z bitą śmietana,tylko ciężkie z masła. No fakt,każda masa jest na maśle,
                          a śmietana ma o połowę mniej kcal.

                          W 100g.ma

                          bita śmietana 30% ma 308 kcal
                          masło 82% tłuszczu ma 751 kcal
                          --
                          http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                          • henryk245 tluszcz 14.07.13, 12:35
                            maslo - 80% tluszczu

                            olej - 100% tluszczu

                            tluszcz jest tluszcz,wazne jest by niejesc go
                            zaduzo , ani tez zamalo

                            przyklad:
                            spusc z silnika olej i przejedz sie autem pare kilometrow ..jezeli sie da
                            puzniej bedzie tylko zdrowotny rower.

                            Pzdr.
                            • kendo Re: tluszcz 14.07.13, 12:59
                              to racja,
                              tluszcz potrzeby,bo niektore vitaminy sie w nim rospuszczaja,

                              akurta mialam maslo ,by nie zjelczalu zuzylam go,
                              ciasto jablkowe wczoraj upieklam na margarynie tyle samo cukru ale wiecej maki,
                              pycha tez wyszlo...dzis spalilam te kalorie na rowerku,
                              wrocilam wlasnie nawet z bukiecikiem pachnacych groszkow....
                              --
                              *
                              Vistula
                              *
                              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                            • jaga_22 Re: tluszcz 14.07.13, 13:16
                              Zależy jaki to tłuszcz,

                              W 100g.

                              Masło - 751 kcal
                              Olej słonecznikowy ma 898 kcal.
                              Olej z oliwek ma 897 kcal
                              Margaryna ma 722 kcal.
                              Smalec - 898 kcal.

                              --
                              http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                              • kendo Re: tluszcz 14.07.13, 14:29
                                no tak,patrzac na te dane
                                to niewielka roznica w zawartosciach tluszczowych,

                                do pieczenia bulek grachamowych uzywam oleju,
                                do slata oleju z oliwek,
                                na kanpki bregos ...
                                cale szczescie,ciasta na masle bardzo rzadko robie i jem,
                                bo jak napieke dwa pod rzad,to pozniej po przesyceniu odpoczynek dlugi....
                                smalcu tu nie sprzedaja chyba ze w Lidl bym kupila...

                                juz po obiadku
                                i deserze,jablka z kompotu z cynamonem zjadlam i strasznie spac mi sie zachcialo...ech....
                                --
                                *
                                Vistula
                                *
                                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                • henryk245 pszenica 15.07.13, 18:56
                                  Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach.

                                  W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia.

                                  Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.

                                  Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów.


                                  www.nieznany.pl/Dieta-bez-pszenicy-pbi-7174.html
                                  • kendo Re: pszenica 15.07.13, 19:54
                                    moze ze daw dni wytrztmalabym bez chleba,
                                    ale caly czas jesc co innego??
                                    napiekalm grachamowych bulek i to zajadam....nieby mniej pszennej maki...
                                    --
                                    *
                                    Vistula
                                    *
                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                      • kendo Re: pszenica 15.07.13, 20:09
                                        tak prawe napisawszy,
                                        kiedys przez tydzien jadlam tylko jena kromke
                                        i faktycznie czulam sie lzejsza,
                                        chyba nie z glodu,bo dopychalam czym innym tresciwszzym...
                                        --
                                        *
                                        Vistula
                                        *
                                        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                        • henryk245 Re: pszenica 16.07.13, 07:28
                                          ci ktorzy wyrobow przenicznych unikaja
                                          zartobliwie radza zwolennikom wypiekow
                                          z pszenicy: ".. ej ty,z arszenikiem bedzie szybciej"

                                          ja z powodu diabetes2 "jade na" ciemnym lecz niekwasnym chlebie
                                          4 do 6 kromek dziennie,poziom cukru wysoki lecz stabilny,nigdy hypo.
                                          • jaga_22 Re: pszenica 16.07.13, 09:26
                                            Jem tylko jedną kromeczkę dziennie i to malusieńką,
                                            można powiedzieć plasterek,bo 1/3 bułeczki
                                            jakoś to mi się nie przekłada na zdrowie. wink
                                            Żeby sprawdzić,to by trzeba było nic nie jeść,tam gdzie jest maka,a więc makaron,kluski itp.Moim zdaniem to tylko szkodzi ludziom chorującym na celiakię,
                                            --
                                            http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg
                                            • kendo Re: pszenica 16.07.13, 09:39
                                              *Henryk,
                                              uwazam,ze tyle kromek podczas dnia to calkowicie za duzo....
                                              no,ale Ty "duzy jestes" zawsze tak powtazasz....

                                              Jagus,
                                              tu jem doslownie dwie kromki lub jedna bulke,
                                              notomiast w kraju,wcinam bez opamietania....
                                              --
                                              *
                                              Vistula
                                              *
                                              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                              • kendo Re: obiad "skladany" 20.07.13, 12:23
                                                ja "normalny"czyli miesko w kawle....
                                                pancio jak dla maluszka na razie pare dni bedzie musany.czyli "ciapcia"
                                                dziasla szyte.....brrrrrrrrrrrrrrrrrr
                                                na przekaski ma owoce rozniaste z kompotu nagotowane i moze wariowac z dodatkami np.ryzem/czy kasza....na wytrawnie czy slodko....
                                                i oczywiscie lody,ktore zmroza bol troche...chyba nie zaszkdza??
                                                --
                                                *
                                                Vistula
                                                *
                                                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re: obiad dla "bezebnego" 21.07.13, 09:04
                                                    obiecalam zrobic kopytka,
                                                    ale w formie kulek,takich na raz do paszczydla pod "dziaslo" by bez gryzienia polknac
                                                    i sos miesny....
                                                    sama chyba tez tak zjem bo goraco stac przy piecu i pichcic co innego sobie....

                                                    chlebek musze juz kupic,
                                                    bulki sie skonczyly,
                                                    niechce nagrzewac chaty juz piekarnikiem,bo pieke na wysokich stopniach....
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • lusia_janusia Re: obiad dla "bezebnego" 28.07.13, 12:22
                                                    Jade co marketu kupic kilka szt.marchewek
                                                    i pasternake do zupki -buljonik, ktory bede jutro
                                                    caly dzien popijac, - na nodze z kurczaka, bez skory.
                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • kendo Re: obiad dla "potrzebujacego" 28.07.13, 12:53
                                                    no,ekologiczna zupka bedzie
                                                    moze w tygodniu sobie tez takowa zrobie..

                                                    mam mloda kapustke z wolowym mieskiem i kolanka kukurydziane-skonczylam paczke,
                                                    wcale mi nie smakowaly...kupilam w formie testu...

                                                    bulki grahamowe juz rosna,
                                                    beda swieze,bo na kolacje mialabym tylko poloweczke,
                                                    a wtedy najbardziej chce sie jesc....
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re: obiad dla "potrzebujacego" 28.07.13, 13:14
                                                    sper obiadek Jagus,
                                                    tak maselko cieknace po kukurydzy uwielbiam....

                                                    na deser zrobie pozniej banan/maliny-albo arbuz z yogurtem w mikserze....
                                                    to tak jakby na podwieczorek bedzie....
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re: deserowo -smoothie*Jagus, 28.07.13, 15:23

                                                    no to ile zaliczylas kukurydz?????????????

                                                    na desre teraz robilam,
                                                    banan z arbuzem i dwie lyzki yogutrtu zmiksowalam,
                                                    super smaczne i nie trzeba cukru wcale
                                                    jak dla mojego smaku,-pancio tez sie "zapisal na smakie smoothie" a taki byl skeptyczny
                                                    co do polaczenia owocow,
                                                    www.spisa.nu/3.10234/drink/smoothie-grundrecept/
                                                    wiem,ze banan jest neutralnym owocoem i pasuje ze wszystkimi owocami...
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re:ceny zywnosci w Europie 28.07.13, 15:53
                                                    www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/svensk-mat-fjarde-dyrast-i-europa_8380786.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]
                                                    Norwedzy najwiecj placa za zywnosc,
                                                    Szwajcaria
                                                    Szwecja lezy na 4 miejscu pod wzgledem drogiej zywnosci
                                                    24 % powyzej EU cen zywnosciowych i 26% wyzej za mieso
                                                    do najtanszych naleza Polska/Blugaria/Rumunia 39% -32% nizej niz EU przwiduje
                                                    ceny sa z roku 2012

                                                    oczywiscie ceny wariuja w zaleznoasi od zbiorow/dostaw/cen paliwa....

                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • lusia_janusia Re:niedzielny obiadek 29.07.13, 08:07
                                                    Poniewaz kupilam bialy ser w Polsce to robilam wczoraj
                                                    ruskie pierogi i mam na kilka obiadow.

                                                    Lodow tez sobie pojadlam, az zrobilo mi sie zimno, i o
                                                    dziwo gardlo mnie dzisiaj nie boli....
                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • kendo Re:niedzielny obiadek 29.07.13, 09:08
                                                    *Lusia
                                                    czytalam,ze jezeli lody spozywamy w popoludniowych godzinach unikniemy bolu grdla...

                                                    dzis niewiem co w gary wloze....
                                                    ale
                                                    mam gotowe mielone i kolanka -makaron od wczoraj...salate dorobie...
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • slo-onko propozycja-zapiekanka 30.07.13, 07:46
                                                    a ja wczoraj na dzisiaj przygotowałam zapieknake ziemniaczana.
                                                    ugotowane ,przecisniete ziemniaki doprawiłam maslem, sola, pieprzem i koprem. pomiędzy dwie warstwy ulozylam przesmazony boczek z szynka i cebula. po nalozeniu wierzchniej warstwy pulpy ziemniaczanej wycisnelam lyzka wzorki. na zdjęciu w gazecie ladnie wygladaly przypieczone na rumiano ziemniaki, zobaczymy co wyjdzie z mojego piekarnika.
                                                  • lusia_janusia Re: ruskie pierogi 30.07.13, 08:54
                                                    SLO to co przeczytalam to chyba bedzie smakowalo,
                                                    z jakas salata moze.

                                                    Ja dzisiaj prosze Kendo na ruskie pierogi, do tego jogurt.
                                                    moge tez na szybko zrobic mizerie - nie pamietam czy Kendo jest
                                                    uczulona na ogorki..? chyba nie?... zobaczymy przed jedzeniem.
                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • slo-onko Re: ruskie pierogi 30.07.13, 09:32
                                                    oj Lusiu,ale narobilas mis maka na te pierogi, jeszcze z cebulka an rumiano........mmmmmm
                                                    musze namowic moja kochana tesciowa,zeby je przygotowala to sobie pojem,bo osobiście to jestema ntytalen pierogowy.
                                                    zielona sala z jogurtem Lusiu do mojej zapiekany
                                                  • slo-onko Re: propozycja-zapiekanka 30.07.13, 11:13
                                                    Dorcia, ja ja będę konsumować dopiero po 16. w tej chwili czeka w lodowce na upieczenie tzn.,upieczenie w piekarniku . wiec dopiero po powrocie będę ja kosztowac ,a już nie mogę się doczekać,bo jestem "ziemniaczara" i uwielbiam boczek i lekko wysmażona cebulke, tak ,by leciutko chrupala po zebach.
                                                  • slo-onko Re: propozycja-zapiekanka 30.07.13, 19:38
                                                    zapiekanka pyszna, do tego kubek zsiadlego mleka i sie zjadlo.
                                                    mam cala liste na kolejne obiady,ale zazwyczaj konczy sie tak,ze obiad swoja droga,a lista swoja droga. jutro zlece domowemu kucharzowi przygotowanie makaronu z pesto,a na pojutrze przygotuje pyzy z miesem, o i tak.
                                                  • kendo Re: propozycja-zapiekanka 30.07.13, 20:17
                                                    *Sloo,
                                                    wowwwwwwwwwwwwwwwww..pyzy z miechem pychota....
                                                    az sie zaslinilam na sama mysl o nich Sloo

                                                    ja wyciagam z zamrazalki,
                                                    musimy rozmrozic,bo niedlugo nie zamkniemu drzwi....hi.hiiiiiiiiii
                                                    czesc gotowych obiadow,czesc miesa do zrobienia...
                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • slo-onko pyzy z miesem 30.07.13, 20:37
                                                    Kendus proscizna w wykonaniu tylko czasowo troche trzeba sie zaangazowac.
                                                    juz czuje ten smaczek pyzy wytaczany w okrasce z cebuli lub slonince,tluste,a co mi taaam...