Dodaj do ulubionych

*Przetwory'

22.09.13, 20:11
Przy pomocy Kendo przenioslam z aparatu to co
juz narobilam i w parku zaciela mi sie kamera i nie moglam jej
ani wylaczyc, ani przesunac klatki, ale w domu po kulku probach ja
znowu uruchomilam i zaobacze jak dalej bedzie, musze na nowo
ustawic date, nie wiem czy mi sie uda?
http://i40.tinypic.com/1zl89aw.jpg
Jablka od Kendo na przecier jablkowy i czarny bez na sok,
http://i42.tinypic.com/25rjv2g.jpg
http://i44.tinypic.com/20trrxt.jpg
Plommon- to dzem sliwkowy i przecier jablkowy juz w sloiczkach.

--
Serce miej otwarte dla wszystkich,
zaufaj niewielu
W. Shakespeare
Edytor zaawansowany
  • kendo 22.09.13, 20:19
    *Lusia....
    no prosze jaka "bateria" na zime przygotowana,
    chyba bede musiala zrobic swoim sloikom sesje zdjeciowa...
    opatrzyc ich sliczna etykieta,jak na Twoich sloiczkach....
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 22.09.13, 20:31
    I zapomnialam dostawic sloiczki z sokiem z czarnego bzu
    co robilam z 1,20kg jagod juz obranych,
    szklanka wody i 1/2 kg crukru.

    **Jagody zagotowalam w wodzie, 20 min
    odcedzilam na sicie i zagotowalam z cukrem, zbierajac
    piane, goracy przelalam do sloiczkow i pasteryzowalam
    15 min w garnku.**

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 22.09.13, 21:12
    *dzieki Lusia za recepte,
    bedzie jak znalazl kidy bede go robic....
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 22.09.13, 21:31
    Latwo sie robilo, tylo troche zmudne bylo obieranie
    jagod z baldachimkow.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • jaga_22 23.09.13, 10:26
    Udały się zdjęcia,udały się przetwory.Trochę mnie nazwa zaskoczyła.smile
    --
    http://i43.tinypic.com/2hyht0x.png
  • lusia_janusia 23.09.13, 10:33
    Dziekuje Jago,
    zauwazylam ze jak spontanicznie chce sie wyrazic,
    to brakuje juz mi polskich slow, jak na co dzien ich
    sie nie uzywa.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 23.09.13, 10:53
    ale jak uciecha dla podniebienia
    kiedy za oknem slota i zamiec sniezna....

    niektore szybko sie robi,
    niektore wiecej mometow by otrzymac koncowy rezultat....
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 23.09.13, 11:47
    A ja jutro zrobię syrop z przyprawami i dodam do głogu,
    stoi już drugi tydzień w spirytusie,będzie nalewka.
    --
    http://i43.tinypic.com/2hyht0x.png
  • lusia_janusia 23.09.13, 11:53
    Jago gdybym mieszkala Cie blizej, to juz by sie
    wprosila na ta gotowa nalewke z syropem, na pewno
    smaczna i lecznicza.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 24.09.13, 14:00
    a to jeszcze syrop sie dorabia??
    wszystko co smakuje potrzebuje wkladu naszego....

    czeka mnie zrobienie soku z czarnego bzu,
    moze jutro sie wyrobie,
    dzis juz finito...padam po wypiekach,ktora sa juz zakonczone..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 24.09.13, 14:40
    To odwalilas dniowke Kendo, ja tez bym sobie
    jeszcze soczku z czarnego bzu dorobila.

    Nie ma tam na tej trasie do konikow jak chodzimy,
    to tez ekologiczny na lakach?
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 24.09.13, 16:01
    byly te krzewy,
    zagrodzone sa teraz bo konie tu zaraz przy drodze..nie poznala bym teraz ktor to wlasciwe,
    duzo tych czarnych jagod na drzewach....

    gdzie s wklejalam rogaliki co dzis napieklam i nie widze.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 24.09.13, 16:21
    No to co? ktos wyjadl z obrazka?,,,,,,,
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • jaga_22 24.09.13, 16:31
    Zrobiłam nalewkę i ogórki,chyba już naprawdę ostatni raz.
    Szkoda,że nie mam czarnego bzu,będę czekała na żurawiny.

    http://i44.tinypic.com/2dsptw7.jpg
  • kendo 24.09.13, 16:34
    no prosze
    *Jagus tez sie produkuje "na zime"
    slicznie to wyglada,az sedrducho raduje....
    naleweczka bedzie na kazda okazje chyba..

    zaraz w kulinariach wkleje jeszcze raz...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 24.09.13, 18:00
    w zamrarzalce
    • tluste ryby 2-3 miesice
    • chude ryby 6-12 miesiecy
    • chude mieso(wolowina)
    • wieprzowina 4–6 miesiecy
    • jagody/owoce w sukrze 1 rok
    • podgotowane warzywa 1 rok
    • chleb 1 rok

    kupujac w sklepie juz cos zamrozonego,
    tez trzeba wziasc pod uwage ile czasu np.juz w sklepie lezalo...patrzymy na date waznosci....

    mrozac mieso milone najlepiej je na plasko w woreczku mrozic,zapobiegniemy tworzeniu sie krysztalkow lodu,ktore powoduja,ze pozniej bedzie mieso suche.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 24.09.13, 19:49
    bardzo madra sciaga Kendo, musze sobie spisac
    i powiesic na zamrazarce, ku pamieci.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 24.09.13, 19:55
    akurat rozmawialysmy pare dni temu,.
    zamiescilam ,podejzewam ,ze kazdemu sie moze przyda....


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 26.09.13, 13:10
    Dziś zrobiłam żurawinę z jabłkiem pół na pół.
    Jeszcze zrobię z gruszka,będzie do mięska.

    http://i41.tinypic.com/24ywyfr.jpg
    --
    http://i44.tinypic.com/28uk1hu.jpg
  • kendo 26.09.13, 13:42
    *Jagus
    nareszcie jakos dojzala do "przetworow-potworow"
    i bedzie pod bok do miesa...cudnie jagus...witami w klubie....

    tez mysle jescze sobie dorobic wlasnie z innym owocem,
    chyba z moim jablkiem,
    bo duzo cukru nie potrzebuje...,

    a sok ?
    zarazpo obiedzie pojde na miedze,
    oberwac jagody z czarnego bzu,
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 26.09.13, 13:44
    a ja wczoraj w końcu zmobilizowałam się i zrobiłam ogorki w zalewie chili. jadlyscie? może być zakaska ,przekaska, do mieska, do kanapek jak kto woli. ekspresowe w przygotowaniu i bez pasteryzacji!!!
  • jaga_22 26.09.13, 14:08
    Ogóreczki z chili jadłam,ale kupione,takie malusieńkie i bardzo ostre.
    Dla mnie były za ostre i dałam do sałatki.
    --
    http://i44.tinypic.com/28uk1hu.jpg
  • slo-onko 26.09.13, 14:22
    bo to zależy ile doda się chili i czosnku Jaguś. Robilam je po raz pierwszy i wiem,ze powinnam dodac troszkę mniej czosnku, z chili ok sa pikantne,ale nie "palą".
    powinnam jeszcze zakisic pomidory,ale znowu zabieram się za to jak sojka....
    nie wiem nawet czy o tej porze można kupic lisc chrzanu?
  • kendo 26.09.13, 14:51
    chetnie bym posmakowala tego ogorka,
    ale robic nie bede,papryki mnie uczulaja...

    a kiszone pomidory,to mnie zaiteresowalo,
    mam chrzan za miedza,posadzilam sobie,coby na trawie mi nie przeszkadzal,
    *Sloo
    jak je robisz??moze zrobie bo nigdy nie smakowalam.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 26.09.13, 14:58
    Kendus, mam zamiar,a przepis jest tutaj. smaker.pl/przepis-kiszone-pomidory,13738.html
    miałam okazje ich probowac. ciekawil mnie smak i był bardzo podobny do kisz.ogorkow przy tym mocno koperkowe,ale bardzo dobre
  • kendo 26.09.13, 15:11
    faktycznie,
    latwo sie robi,
    wszystko mam w ogrodzie do kiszenia,
    chyba zrobie sliczek na smak....

    dzieki Sloo.
    jak widac dalej na stronie,sa rozne propozycje...warto cos wytestac nowego...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 26.09.13, 15:30
    Ciekawe recepty, ale dla mnie jednej to wystarczy tego co
    juz mam zrobione, jeszcze tylko kapustke bym sobie ukisila
    w kilku sloiczkach na salatke albo kapusniak i to wszystko.

    A w zamrazarce mam jeszcze zamrozone jezyny i owoce rozy juz
    oczyszczone, jak bede przy ochocie to coz z tego zrobie.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • tetika 26.09.13, 16:05
    takie znalazlam na necie, brzmi zachecajaco.

    Z tej ilości składników otrzymamy 2 słoiki około 900ml, lub 4 mniejsze. W sam raz, aby po kilku dniach spróbować czy nam smakuje i przygotować więcej. Sałatki nie trzeba pasteryzować a przygotowanie trwa dość szybko. Najlepiej smakuje po kilku dniach jak wszystkie składniki przejdą smakiem. Polecam, następny wypróbowany przepis od Pani Zosi z Podkarpacia.

    Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu

    Potrzebujemy:
    ◾500g białej poszatkowanej kapusty,
    ◾4 większe marchewki starte na tarce o dużych oczkach,
    ◾mały słoik 180g gotowego lub domowego chrzanu,
    ◾200g cukru,
    ◾2 cebule pokrojone w pół talarki,
    ◾1 szklanka oleju słonecznikowego,
    ◾½ szklanki octu 10%,
    ◾2 łyżki soli.

    Składniki sałatki mieszamy w misce i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie pakujemy w słoiki, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/AFoec9GsOHTbebtJBA.jpg

    Kącik Przyjaźni
  • jaga_22 26.09.13, 17:38
    Moja mama kisiła zielone pomidory.Ciekawy pomysł z czerwonymi pomidorami.Najgorzej,że trudno o małe pomidory,bo te co kupuję,są dorodne.
    No a największa trudność to koper. Ledwo znalazłam na ostatni słój na małosolne.
    --
    http://i44.tinypic.com/28uk1hu.jpg
  • kendo 26.09.13, 19:47
    Teti
    podobna salatke robilam kiedys,
    widze w niej ocet to juz odpada,
    chyba ,ze zastapila bym go kwaskiem -sokiem z cytryny....

    Jagus
    tu sprzedaja caly rok pomidorki koktajlowe,
    ale ja myslalam o tych normalnie duzycha,ale wybrac najmniejsze i sloiczek sobie na probe zrobc...koper mam ususzony w galazkach/chrzan za ogrodem/porzeczki sasiad tez za ogrodem mam,wiec tylko test robic...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 01.08.14, 20:23
    co sie kiedys robilo,
    podnosze watek do gory

    mi ostanio,nic sie nie udaje...
    a moze sie skusze na cos nowego???
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 07.08.14, 18:44
    zdrowszakuchnia.blogspot.se/2012/09/nutella-ze-sliwek.html
    moze warto zrobic,
    nigdy nie smakowalam czegos takiego..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 07.08.14, 18:49
    Kendus calkiem fajnie wyglada ta nutella, mozna zrobic na probe z malej ilosci,jesli zasmakuje to mozna powiekszyc skladni,i. Nie pomyslalabym,ze sliwki mozna polaczyc z kakao,ciekawe jaki to w efekcie daje smak?
  • kendo 09.08.14, 21:08
    dokladnie Sloo,
    zawsze w ramach testowych robie male ilosci..
    jak dobre to "skala wieksza"
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 09.08.14, 21:24

    Ocet jeżynowy
    Zielony Zagonek Lipiec 24, 2014 Dbamy o zdrowie, Dla Ciała, Dla zdrowia, Pielęgnacja twarzy Komentarze (0)

    Aby wykonać ocet potrzebujesz:_DSC4531

    1 część wody przegotowanej
    latwo sie robic ocet z jezyn,ktory moze miec wszelakie zastosowanie jak w kuchni tak i w kosmetyce,

    * wlwamy do sloja tyle samo wody ile mamy jezyn i 1/4 czesci cukru

    *mieszamy składniki/ przykrywamy gaza
    *i pozostaw na 7 dni, codzien pomieszac drewnianą
    *po tym czaie zacznie pachniec alkoholem,
    * odczekac do mometu kiedy owoce opadna na dno,a calosc przezstanie" fermentowac"
    *przecedzamy do sloika czystego

    tu autorka tego przepisu dodaje:
    ..cyt..Przelej przecedzoną miksturę znów do czystego słoika i mieszaj codziennie. Po kilku dniach na powierzchni powinien pojawić się delikatny biały kożuch, który w ciągu następnych tygodni przekształci się w galaretowatą substancję –„matkę”, która będzie chronić owoc naszej pracy, ponieważ to, co będzie się pod nią się będzie znajdować to nasz ocet jeżynowy.

    sok

    1kg jezyn
    1kg cukru
    wszystko zagotowac i pogotowac 20 min
    odcedzic i przelac do wyparznych butelek/sloikow

    tak mysle,nie bedzie za slodki taki sok??
    robilyscie cos podobnego??
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 19.08.14, 11:10
    maja wiecej wit.C
    Lepiej czerwone niz zielone owoce rozy
    * W surowej róży jest 840 mg witaminy C na 100 g,
    * a numer dwa na liście ,susze się liście kolendry z 567 mg witaminy C w 100 gramach. *Pietruszki, sok guawy i róża hip przychodzi zaraz po,
    * a numer sześć na liście jest czerwony pieprz z 191 mg.

    ususzylam koleander,
    jakos nie bardzo mi to podchodzi,ale podkresla smak wszystkich dan,jezeli dodam troszeke,
    wole juz ususzona pietruszke,na ktora w tym roku "postawilam"ekologiczna bo z wlasnego ogrodka

    lista gdzie najwiecej vit.C w 100gramach owoca/suszu
    1. owoc rozy 840 mg.
    2. Koriander liscie , suszone 567 mg.
    3. swieza pietruszka-nac 308 mg.
    4. Guava, rå 228 mg.
    5. z rozy Juice 194 mg.
    6. czerwony pieprz, 191 mg.
    7. swieza czarna porzeczka 181 mg.
    8. surowy jarmoz 169 mg.
    9. papryczki czili-swieze 166 mg.
    10. chrzan swiezy 152 mg.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 10.09.14, 14:33

    no byla tania wiec kupilam
    2st.glow kapusty,jedna niemal zjedlismy - ta mniejsza- w roznej postac,
    drugo uhywlalam nozem do ser,ladne cieniutkie pasemeczka wyszly,
    stralam troche marchwi /lyzka soli i juz w 2st.sloiczki stoja z kapucha,
    bylo troche wiecej jak 1 kg,
    jak zjemy ta to znowu ukisze...jakos mi lepiej smakuje niz ta z Krakusa,ktora nieraz kupie latem..

    tez kisiecie sobie...????
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 10.09.14, 18:22
    *Kendo tez zakisilam, poszatkowalam z marchewka i stoja w kuchni na dysku
    jak sie ukisi to schowal do lodowki , wyszlo mi 2 i 1/2 sloiczka,jak dla mnie towystarczy, bo tak czesto nie moge jesc kapusty.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • slo-onko 10.09.14, 19:29
    Kiedys u nas byla moda na kiszenie w beczkach .od wielu lat u nas nikt sie tym nie zajmuje. W sloiczki to sposob,ale tyle co mi na surowke potzreba to kupie,mlze nie taka jak domowa,ale tez nie zla.
  • lusia_janusia 10.09.14, 22:00
    U mamy zawsze byla kiszona w takim duzym kamiennym garnku, przez cala
    zime robila mama surowki, bigosiki i kapusniaki, teraz chyba juz tylko stare
    gospodynie kisza, a i tych starcych gospodyn z tradycja to coraz mniej.

    Warunki mieszkaniowe sie tez zmienily, upodobania kulinarne ludzi i tradycja
    zanika?.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 11.09.14, 08:05
    to prawda ,pamietam,jak sztkownica krazyla po domch by usztkowac kapuche i zakisic..
    mam sloiczki takie,ze na dwa razy do obiadu sie zuzyje,
    pozniej mozna z Krakusa kupic,podobnie jak ogorki kiszone,
    ktor przy pierwszej probie nie wyszly,
    wiec bede kupowac,npdo salatki,bo nie jadam niemal kiszonych ogorkow
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 11.09.14, 09:33
    kendo napisała:

    > to prawda ,pamietam,jak sztkownica krazyla po domch by usztkowac kapuche i zaki
    > sic..
    > mam sloiczki takie,ze na dwa razy do obiadu sie zuzyje,
    > pozniej mozna z Krakusa kupic,podobnie jak ogorki kiszone,
    > ktor przy pierwszej probie nie wyszly,
    > wiec bede kupowac,npdo salatki,bo nie jadam niemal kiszonych ogorkow

    http://i59.tinypic.com/2di2e0i.jpg juz" przecieka" spod pokrywki na "dekielek plastykowy"
    jeszcze pare dni i do spizarni wyniose
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 11.09.14, 09:37
    *Kendo, ja mysle ze mozesz pokrywki troche podniesc do gory na ukos, zeby ten sok swobodnie wyciekl i pozniej zakrecisz, to sloik sam sie zawekuje od gazow, jak juz bedzie ukiszona,
    ja tak mialam 2 lata temu co kisilam i utrzymala sie kapusta az do wiosny.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • pia.ed 12.09.14, 23:28
    Zostalo mi troche kapusty po zrobieniu gołąbków i tez myślałam o ukiszeniu ...
    tylko ze kapusta kiszona nigdy mi sie nie udała ...
    pewnie dlatego ze nie przestrzegam recepty.

    Natomiast ogorki kwaszone po raz pierwszy mi sie trzymają w słoiczkach,
    zrobilam dokladnie tak jak lusia_janusia, wekowałam na płycie kuchenki.

    Robie ogórki praktycznie rzecz biorąc cały rok, z długich ogórków inspektowych,
    bo tych można dostac na targu cala torbę ca 3 kg za 10 kr - jak się akurat trafi
    ze nie sprzedali ...
    czasem nawet za darmo, bo sprzedawcom nie opłaci sie wozić do domu,
    szczególnie w soboty.
  • lusia_janusia 13.09.14, 09:02
    *Pia, to cieszy mnie ze ci sie ogorki udaly, ja zawsze kisze te po polsku i tylko
    te gruntowe co latem rosna.

    Jak chcesz ukisic kapuste, to tez prosto, uszatkowana cieniutko i starta marchewke
    *mieszam w stosunku 1 kg kapusty poszatkowanej +lyzka soli,
    *nakladam do niewysokich sloiczkow troche ugniatajac,
    *zakretki nie dokrecam tylko zostawiam na ukos otwarte,
    *zbierajacy sie sok nadmiar odlewam i jak juz sie wyburzy to zakrecam
    *stoi jakis czas w kuchni na disku do ukisniecia i wynosze w kartonie na strych.

    W tym roku zakisilam i wyszly mi 3 sloiki wielkosci ok.500g i czwarty mniejszy,
    ale to jak podkisnie to uzupelnie ta resztka te pelne sloiki, zakrece i po miesiacu
    juz moge konsumowac, to taki sloiczek mam na 2 razy, do bigosu bo zawsze mieszam
    ze slodka kapusta i tez surowki z olejem i cebulka lubie.
    >>Powodzenia Pia<<<
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 13.09.14, 10:36
    *Pia
    sol musisz dobrze wymieszac z kapusta ,
    ja od razu marchew tez daje utarta na grubych oczkach tarki,
    a kapuste tym raze hyvlem od zoltego sera potraktowalam i wyszly mi gajne cieniutkie strimly..

    powodzenia zycze
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • pia.ed 13.09.14, 13:58
    Kiedys robilam kapuste, ale w duzych naczyniach i juz w trakcie produkcji zaczela mi plesniec lub nabierala woni alkoholu.
    O robieniu od razu w sloiczkach nie mialam żadnego pojęcia ... nigdy o tym nie slyszalam.

    Kupowalam kiedys niemiecka kapuste w puszkach, ale wg mnie robila sie coraz kwaśniejsza i zrezygnowalam.
    Kiedys kupilam "pyszna" wg mojej koleznki kapustę w Lidl, byla jeszcze kwaśniejsza, bo jak zobaczylam w spisie - dolewają octu.
    Ostatnio kupowalam w polskim sklepie: torebke plastikowa za 10 kr, ale tez musialam ja płukać kilka razy, taka była kwaśna sad.
    Bigosu nie robię, tylko czasem używam kapuste na sałatki.
  • slo-onko 13.09.14, 15:47
    pia piszesz,ze czasami oddaja cos za darmo, u nas chyba nigdy sie nie doczekamy zeby ktos reszte towaru chcial oddac za darmo. nie mowiac o swyklych konsumentach,ale sa dzieci w domach dziecka gdzie mozna by spozytkowac towar. u nas nawet na czarnych bananch chca sie dorobic, na zgniecionych truskawkach latem. nic z ceny nie zjada,a jesli to minimalnie. dochodzi do tego,ze wyrzucaja na smietnik. dziwny handel jak dla mnie, lepiej wyrzucic niz dostac pare groszy poniesionych kosztow,albo sprawic komus przyjemnosc?
  • kendo 13.09.14, 16:54
    otoz to,
    w wielkim miescie towar ma byc swierzutki do kupienia i jak zostalo troszke,
    to na drugi dzien nie sprzedadza,
    wiec przed zamknieciem kramu obnizaja cena,albo za darmo daja...
    szkoda,ze w kraju nie mysla jak Ty Sloo,
    przeciez Domy Dziecka by sie z pewnoscia ucieszyli z takiego daru...

    *Pia
    moze glowa kapusty juz byla "zarazona plesnia...."

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • pia.ed 13.09.14, 17:19
    Na dużym targu w Malmö sprzedają niemal wyłącznie Arabowie ...
    a oni maja głowę do interesów smile

    Ale w Netto i Lidl sa tez przeceny, np chleba kiedy kończy sie data ważności.
    Dzis kupilam dwa chlebki wygladajace jak naleśniki, takie z piekarni libańskiej
    które można czymś napełnić.
    Data ważności jest do 14/9 ale juz dziś wystawili za 50 % ceny.

    Normalne jest jednak w tych dwóch sklepach 30% ...
    Sa kąciki, w ktorych takie przecenione produkty spożywcze sie wystawia,
    i niemal codziennie można coś tam znalezc ...
    ja zagladam aby kupic mleko kwaśne lub jogurt naturalny w litrowych opakowaniach, trzyma sie jeszcze nawet tydzien jesli nie jest otwarty..
  • kendo 13.09.14, 17:27
    *Pia
    tu w Lidl,ze tak jest,
    ze 30% obnizaja ktortka date,
    natomiat na ryneczku jest arab i chinczyk "na stondzie"
    wiec jakos chyba nie obnizaja ceny,
    nie natrafilam nigdy,ale i tez nie bylam kiedy "zamykali juz wieczorem"
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 17.09.14, 14:13
    juz tez nastawiony,
    znalazalm jeszcze pare jablek na jablonce rosnacej wsrod lak,
    bedzie ekologiczny...

    w sloju zalac przegotowana woda z cukrem/na szklanek wody,1-2 lyzki cukru)
    odstawic na 2-3 tygodnie,
    przecedzic do butelek ,trzymac w chlodnym miejscu

    tak dla przypomnienia powtorzylam recepte...moze ktos zapomnial??
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 17.09.14, 15:16
    Trochę mało, ja trzymam dobry m-c .Nie psuje się,
    ale ja robię tylko ze skórek.

    http://i60.tinypic.com/2dmc8s9.gif
  • kendo 17.09.14, 16:05
    *Jagus,
    tak w recepcie stalo,
    wiec ja powtorzylam,
    a trzymam dluzej zawsze,bo zapmne przecedzic-czy o to chodzilo czy o ilosc cukru?,
    robie wytrawny zawsze,bo do miesnych zalew uzywam...

    *nie zepsulo sie ani razu,a juz mam koncuweczke swego ,ze swoich jablek z ubieglego roku...
    wiec sie nie zepsul a miesko wychodzilo kruchutkie...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 17.09.14, 19:07
    moje jablka wciaz czekaja na swoja kolejke. chcialam powkladac w sloiki,ale jakos brakuje mi zcasu. wczoraja znowu bylam jak detka. dopiero po 18 jestem zdolna do prac domowych,tylko,ze wtedy jest zbyt malo zcasu na wszystko. az mnie to wnerwia,ze tak sie dzieje. dzisiaj obiecalam sobie,ze posprzatam gruntownie lazienke lacznie z myciem kafli na scianie. udalo sie, gdyby bylo wiecej takich dni bezdetkowych to bardzo bym sie cieszyla....
  • kendo 17.09.14, 19:11
    *Sloo
    ja w tym roku ani jednego jablka na jablonkach w ogrodzie,
    wczoraj na lakach pozbieralam niczyje by upiec zapiekane pod kruszonka i zrobic ocet jablkowy..
    posmakowali zapiekanych,ocet juz "naciaga"
    i tez jestem padnieta,
    choc na rowerze na grzybach bylam,bo przejesc przez ogrodzenie i sciac kanie...

    z wiekiem coraz mniej mamy sil,
    wiec to co kiedys migiem robili teraz nam sli brakuje..
    wiem po sobie,ze juz musze dzielic pracki domowe,
    nieraz to akceptuje a nieraz wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 17.09.14, 19:13
    tez mam takie spostrzezenie, powinnam tez popic czegos na poprawe cisnienia, ale nie moge,bo nigdy nie wiem czy nie bede gdzies jechac autem.
    fajnie masz z tymi kaniami,daaaaawno ich nie jadlam, szkoda,ze nie sprzedaja ich w sklepach jak innych grzybow,chetnie bym kupila. od przekupek nie zaryzykuje.
  • kendo 17.09.14, 19:24
    *Sloo
    ususzylam pare,
    mowia,ze namoczyc w mleku i upanierowac pozniej i smazyc,
    jak test zrobie to wysle Ci poczta ususzone byc posmakowala...hi.hiiiiiiiiiiiiiii
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-onko 17.09.14, 19:25
    och dzekuje choc w taki sposob posmakuje smile))
  • kendo 24.06.15, 10:34
    mittkok.expressen.se/artikel/fladerblomssaft-recept/
    recepty na sok z dzikeigo bzu
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 24.06.15, 17:09
    sloiczek juz wykanczamy,
    te ostanie beda juz ukiszone,bo planuje je do drugiego dnia..
    smak zaspokoilam http://i60.tinypic.com/28qt3xl.jpg
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 24.06.15, 18:34
    *Kendo, jak tam u Ciebie z bzem? zakwitl, czy moze trzeba udac sie w okolice konkow
    za jego poszukanie?

    Ogoreczek wyglada b.apetycznie.,

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 24.06.15, 18:36
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, jak tam u Ciebie z bzem? zakwitl, czy moze trzeba udac sie w okolice ko
    > nkow
    > za jego poszukanie?
    >
    > Ogoreczek wyglada b.apetycznie.,
    >

    o wlasnie,juz kwitnie naprzeciw Stefana,ale to nic nie robi,bo sama juz pare kwiatow scielam dla zapachu na altanie,wyschly juz,
    bedzie na herbatke,albo do kapania w wannie.
    przyjedz,albo zetne i zawioze,
    kolo konkow jakos nie zwrocilam uwagi,ale tez pewnie juz zakwitl..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 25.06.15, 09:27
    Plany sie pomieszaly, Mloda do Göteborga jedzie , wroci wieczorem w niedziele.
    Moze na nastepny tydzien bedzie inny grafik?.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • maria88 25.06.15, 10:02
    To chyba na przeziębienia dobry.
    U nas pojawily sie juz czarne jagody po 12zł słoik 4ro szklankowy i poziomki.
    Są tez kurki i borowiki wczesne. Dzisiaj kupiłam mlody czosnek i będe go jeść do obiadu
    z pomidorami i bazylią. Co do tego jeszcze nie wiem ale młode kartofelki też kupiłam.
    W dalszym ciągu są w sprzedaży truskawki ale kupuje tylko na bieżące zużycie.
  • kendo 25.06.15, 10:11
    *Lusia
    to nic,odbijemy sobie innym razem wolne,

    *Maria
    tu na razie sezon truskawkowy sie zaczyna,
    jagody na moich dwoch krzaczkach sie wiaza dopiero,
    o kurkach wspominali,ze sa juz w lesie,

    a czarny bez dobry na wszystko,
    popijalam z niego sok,ktory zrobilam,a robil mi ulge w kaszlu,
    zrobilam tez galaretke z niego i ususzylam kwiatki na herbate i do kapanie,
    dzis zaraz ide je sciac,bo w TV powiedzial,ze mozna mrozic kwiatki i zima sok z nich zrobie,
    wiec trzeba wykozystac sytuacje i dokuki suchy jest,bo zaraz moze sie rospadac.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 25.06.15, 11:31
    *Lusia
    scielam 2-wie porcje do zamrozenia te co roskwitaly w sloncu,
    te "moje" jakos w cieniu i nie roskwitly,to chyba zostawimy na jagody i sok z nich zrobimy,a te na przecieradle rozlozylam coby wszelakie badziewie wyszlo i zamroze,jak radzili på TV
    http://i59.tinypic.com/x22po0.jpg
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 25.06.15, 12:33
    matkatylkojedna.pl/sok-z-platkow-dzikiej-rozy/
    na tym blogu znalazlam i robilam kiedys..

    klaudynahebda.pl/konfitura-platkow-rozy-ucierana/
    z tego blogu
    mozna dzem zrobic z platkow rozy
    i nastepna propozycja kucharz.wieszjak.polki.pl/konserwowanie/283064,Konfitura-z-platkow-dzikiej-rozy.html

    ide w poszukiwaniu platow rozanych,
    chociazby by sok miec...a dzem z nadmorskich chyba zrobie.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 26.06.15, 08:21
    *Kendo, pieknie wygladaja te baldachimy kwiatow, w brzozowym lasku tez widzialam, ale tam jest blisko droga, to opary z samochodow na pewno tam dosiegaja i kwiaty nie beda ekologiczne.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 26.06.15, 09:02
    pod znakiem rozy..
    zrobilam wczoraj ,dzis odcedze i bede piekniec codziennie....

    od dawna "nosilam sie z ta mysla" az wreszcie wczoraj narwalam duzo platkow i zrobilam sobie,
    szkopul w tym,ze ma waznosc tylko dwa tygodnie,
    niewiem,jak morozne platki beda sie zachowyc,szkoda,ze nie pomyslalam wczoraj o tym i testu nie zrobilam,
    ale dzis dla Lusi pojade zrbrac troszke,to i na test tez zbiore.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • pia.ed 26.06.15, 11:52
    > pod znakiem rozy..
    > zrobilam wczoraj ,dzis odcedze i bede piekniec codziennie....



    A co robisz z PLATKOW ROZY? Mam pelno roz w ogrodku ...
    Niektore strasznie szybko przekwitaja, inne trzymaja sie wiele dni.

    Aha, widze ze tytul jest woda roznana. Jak ja robisz?




  • kendo 26.06.15, 12:00
    pia.ed napisała:
    >
    > Aha, widze ze tytul jest woda roznana. Jak ja robisz?

    nazbieralam platki z dala od szosy,
    zrywajac je tak by chwycic za gorna czesc a na dole po zerwaniu od razu nozyczkami odcinalam ta bial czesc na platkach,bo powoduja goryczke a w wodzie pewnie tez by bylo zle,

    po raz pierwszy ja zrobilam.
    zagotowalam wode goraca zalalm oplukane plaki
    po odstaniu 24 godzi.bede je przecedzac i do sloiczka zleje,
    postawie w lodowce i bede paszczydlo przemyc.



    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 26.06.15, 12:25
    wieczniemloda.com/woda-rozana-w-kosmetyce-woda-rozana-na-wlosy-i-na-tradzik-jako-tonik-do-twarzy-woda-rozana-przepis-na-domowa-wode-rozana-1610
    powodzenia i mlodnijcie Vistulanki
    na dekoldzik z powodzenim tez mozna chyba uzywac i na alosy..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 27.06.15, 09:59
    tyle uzbieralam platkow rozy.. http://i59.tinypic.com/1o9j49.jpg ustawilam aniolka coby "przerobienie platkow" sie udalo.
    kolor soku jest identyczny jak kolor platkow,
    kolor wody troche bledszy..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 27.06.15, 11:58
    *Kendo, soczek dzisiaj dokoncze wieczorem, i fajnie z tym aniolkiem wyszlo zdjecie.
    Wode do twarzy bede robic w nastepnej kolejnosci?.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 27.06.15, 12:04
    dziekuje Lusia
    tak nie widzialam co "wstawic w platki"
    tez mi sie spodobalo,ze nawet na czolowke by pasowalo zdjecie
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 05.07.15, 21:41
    http://i57.tinypic.com/2iscdn4.jpg chwale sie juz dorobkiem "zamknietego lata w sloiki"
    dzem z truskawek i platkow rozy -te 3st.male sloiczki i ususzone liski maliny..
    a zapomnialam wode rozana dostawic,sliczny kolor otrzymalam...przy okazi jak nie zapomne..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 06.07.15, 10:11
    *Kendo, a o kwiatkach to niewspomne?.
    ladne kolory begoni i dalii.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 06.07.15, 11:00
    oczywiscie lusia,
    begonie sa ladne a dalie pod Twoj smak kupilam,
    bo strasznie sie nia zachwycilas,bedzie pasowac i na jesien,
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 20.07.15, 14:50
    rosna na komunalnym za moim "plotem"
    wiec nazrywalam zdziebko i dzem zrobie by na smak bylo ze dwa sliczki,boz ile czlek tego zjada,
    chyba ze na ciasto rosklada i smakowity drozdzowy z kruszonka wychodzi...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 20.07.15, 14:59
    *Kendo, pierw namocz je w miseczce w wodzie, zeby wszystkie te biale robaki z nich
    wyszly, to mozez wydrelowac z pestek.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 20.07.15, 15:01
    tak zrobie Lusia,
    wiec do kuchni sie oddalam,
    oplukam je/ogonki powyrywam i pozostawie tak w wodzie,
    zejdzie do rozpoczecia Sulejmana...i ma sie czym czlek zajac..
    dzieki za przypomnienie o robaczkach,
    z roku na rok sa drobniejsze..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 20.07.15, 16:59
    Ale Dziewczynki się napracowały. Smakowitości w zimowe wieczorki będą.
    Ja narazie mam ze słodkosci tylko truskawki i troche zamrozonych czarnych jagód.
    Co jeszcze będę robić, napewno slikwi węgierki jak sie pokażą, ocet z jabłek
    i suszyc grzybki jak będa na ryneczku.
  • lusia_janusia 20.07.15, 17:22
    *Maaria88, a do lasu masz daleko, zeby sama pojsc i nazbierac.
    My z Kendo czasame idziemy na laki do konikow i tam nazbieramy.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • maria88 20.07.15, 17:41
    Do lasu trzeba jechać. Teraz w lesie pełno kleszczy, zmij
    no i w ogóle samej to niebezpiecznie.
    Przyjemnośc w zbieraniu na pewno jest wielka.
  • lusia_janusia 20.07.15, 18:00
    *Maria88. to prawda, w lesie mozna spotkac rozne niespodzianki,
    My kiedys na jagodach z Kendo zabladzily, 45 min. szukalysmy wyjscia na ulice do samochodu, w wysokiej trawie po pas, wedy Kendo znalazla jedno poroze losia.
    A tak wydawalo sie, ze jestesmy blisko a wkolko zesmy chodzily.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 20.07.15, 18:38
    o tak Mario,
    duzo nie robie,bo pancio slodkosci nie za bardzo lubi,
    pare sloiczkow z niektorych owocow,ktore mam na wyciagniecie reki by nie kupowac..

    ocet jablkowy z wlasnych jablek zawsze robie,
    mam jeszcze resztke,wykozystuje do marynaty do kurczaka,

    suszyc grzybo nie bede,mam sporo jeszcze z ubieglego roku,
    bede zjadac od razu,chyba ze piekne okazy beda to w sloiczek wloze.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 20.07.15, 21:29
    podgotowalam je troche i zmiksowalam "na grubsze czastki"
    dodalalm zelujacy cukier i w sloiczki,
    oddam Ci wiec po truskawkach sloiczek wypelniony wisniowym dzemem...
    wyszlo na smak w zimie...
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 20.07.15, 21:34
    *Kendo, cos Ty, do zimy to mi jezyk ucieknie z lakomstwa,
    zaraz bede smakowac, bo mam zamrozone racuszki to akurat pasuje?.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 20.07.15, 22:07
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, cos Ty, do zimy to mi jezyk ucieknie z lakomstwa,
    > zaraz bede smakowac, bo mam zamrozone racuszki to akurat pasuje?.
    >

    hi,hiiiiii,
    no jak to juzw tym wieku czlek sie robi lasy na domowe wyroby sloikowe...

    gdyby byly wieksze owoce to moze bym pokusila sie zrobic jeszcze z pare sloiczkow,a tak?? to drylowanie pracochlonne,
    ale przybylo wiecej pestek do ogrzewacza i wpadlam na fajny pomysl czyszczenia pestek..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 22.07.15, 17:12
    Sa na bazarku wisnie ale nie chce mi sie robić.
    Przed poludniem zrobiłam kilka słoiczków mizerii, lekko ostrej
    przede wszystkim będę ja uzywać do kanapek.
    Nie pasteryzowałam tylko zagotowałam i gorącą przelożyłam do słoiczków.
    Kiedys tak robiłam i sie przechowała dobrze.
  • kendo 22.07.15, 17:27
    *mario,
    kiedys tez robilam duzo ogorow roznych na zime,
    jakos teraz mniej teg jemy,a w sklepie mozna kupic polskie "Krakus"
    wiec robie co innego zamias ogorkow..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 22.07.15, 18:53
    *Maria88, *Kendo, mizeria to najlepiej smakuje latem ze swiezym koperkiem i jogurtem,
    albo ze sloiczka zimowa pora. Tak lubie sie delektowac.

    Ja kupilam dzisiaj 2 cukinie i 3 kolory papryki i cebulke szarlotke, i zrobie do sloiczkow takie
    alla leczo, zeby na raz otworzyc i zjesc, mam bekotn to akurat pasuje.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 22.07.15, 19:17
    lusia_janusia napisała:

    > *Maria88, *Kendo, mizeria to najlepiej smakuje latem ze swiezym koperkiem i jog
    > urtem,
    > albo ze sloiczka zimowa pora. Tak lubie sie delektowac.
    >
    > Ja kupilam dzisiaj 2 cukinie i 3 kolory papryki i cebulke szarlotke, i zrobie d
    > o sloiczkow takie
    > alla leczo, zeby na raz otworzyc i zjesc, mam bekotn to akurat pasuje.

    o,super pomysl,
    mam 3 papryki i dzis pancio cukinie tez zakupil
    ale cebuli brak,
    jutro chyba bym musial ja dokupic i ta gaze do malin,nie pojechalam do apteki,tak mi sie nie chcialo..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 30.07.15, 15:58
    nazbieraly i na co teraz je przerobic??????????????????
    http://i62.tinypic.com/72d6ki.jpg
    oczywiscie tu Lusi i moje w koszu.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • dorka556 30.07.15, 19:06
    Proponuję dżem.
    Na tę ilość potrzebowałam 6 litrów jagód (1,5 l =1kg). U nas były po 10 zł/litr.

    http://i58.tinypic.com/2a94du0.jpg
    --
    byle do wiosny...
  • kendo 30.07.15, 19:30
    dorka556 napisała:

    > Proponuję dżem.
    > Na tę ilość potrzebowałam 6 litrów jagód (1,5 l =1kg). U nas były po 10 zł/litr
    > .
    >
    > http://i58.tinypic.com/2a94du0.jpg

    dziekuje za tips Dorus,
    na razie zamrozilam,bo z ubieglego roku nie zjedlismy..
    my nazbierali sobie za darmo,ale w muskulach krzyzowych czulismy..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 30.07.15, 19:43
    Ja mrożę czarne jagody w plasikowych pojemnikach i nigdy mi się nie pokleiły.
    Zwracam uwagę aby były suche jak kupuję.
  • kendo 30.07.15, 19:53
    maria88 napisała:

    > Ja mrożę czarne jagody w plasikowych pojemnikach i nigdy mi się nie pokleiły.
    > Zwracam uwagę aby były suche jak kupuję.

    tez tak robie,jak mam luz w szyfladach zamrazalki,
    teraz musza od razu z braku wiekszego miejsca" spoczywac na sobie"wiec ,tace plaskie akurat 4st wypelnione warstwa podedyncza,
    pozniej tylko zsypie do woreczkow porcjami .

    *Dorki dzemik zachecajaco kusi,
    ale musze odpoczac po dzisiejszym zbiorze...uf...czlek coraz starszy sie robi i sily tez sa inne

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 30.07.15, 19:07
    obczyszczone i juz sie mroza na tacach rozlozone,coby sie nie zbily w wielka ciape,
    a bedzie kazda jagodka oddzielnie zamrozona..

    wspomne,ze wracajac dla oderagowania pochylosci zatrzymalysmy sie przy Twierdzy,
    bylo sporo turystow zwiedzajacych,
    szkoda,ze nie wpuszczaja do srodka,
    opisze to w innym watku
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • slo-miana 31.07.15, 08:31
    miałam pytac jak udala się wyprawa do lasu? a tu czytam o jagodowych zbiorach. no proszę już zapasy na zime się szykują, a ja dalej w polu i marnie widze te moje zapasy. jak w ubiegłym roku szykowałam dzemy takw tym roku nic nie robie,az wstyd....
  • lusia_janusia 31.07.15, 11:40
    *Kendo, ladnioe sie prezentyowaly nasze jagodki w koszu zebrane.
    *Maria, *Dorka, ja swoja porceje tez podzielilam i zamrozilam w woreczkach mniej wiecej po 20 dkg-5x
    a z 1/2 kg jagod zrobilam dzem z 250gr cukru zelujacego i wyszly mi 4 sloiczki 250 gr. No szkoda, ze moja
    kamera zepsuta, bo tez bym uwiecznila to zdjeciami?.

    *Dorka, mam nadzieje, ze Julka bedzie zajadac sie dzemikiem i wspomnac babcie z Zakopanego?.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 31.07.15, 13:13
    *Lusia
    bedac u Ciebie,
    wystawiasz sloiczki to uwiecznie "lato zamkniete w sloiczkach"

    *Slomko,
    moze jeszcze cos zrobis,
    truskawki pisalas,ze juz mas w sloiczkach..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 31.07.15, 15:18
    bardzo malo poziomek bylo wczoraj,
    a szkoda,
    bo te co zebralam zjadlam od razu a zima wyjete z zamrazalki pachnialy by latem
    http://i61.tinypic.com/2zdsleg.jpg
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 31.07.15, 16:09
    *Kendo, to czemu nie przetyrkalas, siedzialam z "Maluszkiem caly czas w domu, teraz poszedl do domu.
    Sloiczkow pare Ci naszykowalam, takim chalych i powiedzialam "Malodej" zeby zbierala dla Ciebie.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 31.07.15, 16:14
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, to czemu nie przetyrkalas, siedzialam z "Maluszkiem caly czas w domu, t
    > eraz poszedl do domu.
    > Sloiczkow pare Ci naszykowalam, takim chalych i powiedzialam "Malodej" zeby zbi
    > erala dla Ciebie.
    >
    dziekuje,za pamiec
    jutro moze sie zbiore po nie,
    jak nie bedziesz miec nic szczegolnego na siebie,
    musze przerobic czarne porzeczki na marmolade do piernikow
    jagod nie przerabiam,tak bede je konsumowac moze?.


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 31.07.15, 17:02
    *Jutro mam "Maluszka" od godz,9,oo rano do 21,oo wieczorem,
    mlodzi jada do sklepow.

    Ale przyjedz, to nie przeszkadza.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 06.08.15, 10:06
    mittkok.expressen.se/recept/egengjord-tomatketchup/
    latwy przepis na -keczup-

    **
    1 porcja
    składniki

    1 kg pomidorów mieszane
    3 łyżki cukru surowego
    3 łyżki białego octu winnego
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka sosu Worcestershire
    sól i pieprz

    Posiekać cebulę żółte i białe. Pokroić pomidory na małe kawałki. Wlać wszystkie składniki w garnku i zagotować. Niech gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Wymieszaj sos w maszynce lub blendera.
    Wlać do czystego szklanego słoika
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 06.08.15, 10:11
    *Kendo, proste w wykonaniu, i moze bedzie smaczne,
    mozna dodac jeszcze swoich ziol, zeby podniesc aromat.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 06.08.15, 10:46
    oczywiscie
    bazylja az sie wprasza do calosci..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 06.08.15, 11:04
    *Kendo, idealna mieszanka na pizze.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 06.08.15, 11:21
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, idealna mieszanka na pizze.

    o wlasnie,
    to mozna sobie w maluch sloiczkach na raz zrobic..
    moze te od sasiada zdaz dojzec,zanim przyjedzie,
    to bym miala typowo ekologiczne..
    na razie wszystko zielone,

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 06.08.15, 18:31
    sasiadowi poderwalam,co pilnuje pomidorow do podlewania,bo na urlop pojechal,
    zrobilam z nich galaretke,bedzie do pieczenia piernika i pod bok do wolowiny pieczonej a sos tez jes pyszny z luzka jako dodatek.
    juz chyba nic jagodowego robic nie bede..

    czekam na pomidora-bo tu mozna narobic znowu ruznosci.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 06.08.15, 19:51
    *Kendo, ja mam ochote na tes sos pomidorowy do pizzy.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 06.08.15, 19:57
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, ja mam ochote na tes sos pomidorowy do pizzy.

    tez mam na niego ochote,
    a nawet do marynowania miesa bylby dobry.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 07.08.15, 08:08
    *Kendo, dokladnie, trzeba bedzie zakupic pomidory jak beda tansze i sobie
    zrobic.
    Ja dzisiaj bede chyba robila jagody i czarne porzeczki, smakuje mi do drozdzowki taki dzemik.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 07.08.15, 09:30
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, dokladnie, trzeba bedzie zakupic pomidory jak beda tansze i sobie
    > zrobic.
    > Ja dzisiaj bede chyba robila jagody i czarne porzeczki, smakuje mi do drozdzowk
    > i taki dzemik.
    >
    bedziemy "polowac" na tanie pomidorki-oczywiscie,

    ja juz przerobilam swe "jagody",zostaly tylko te ktore mi smakuja najbardziej do koktaili i wmieszane fo flingow..

    powodzenia zycze w przetworstwie.

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 26.06.16, 09:32
    czas na upychanie lata w sloiczki i butelki

    czyli po prostu zrobiona z platkow rozy,(robie powtorke z ubieglego roku,jeszcze moze i drzem bym zdrobila?)

    nazbieralam platki z dala od szosy,
    zrywajac je tak by chwycic za gorna czesc a na dole po zerwaniu od razu nozyczkami odcinalam ta bial czesc na platkach,bo powoduja goryczke a w wodzie pewnie tez by bylo zle,

    po raz pierwszy ja zrobilam.
    zagotowalam wode goraca zalalm oplukane plaki
    po odstaniu 24 godzi.bede je przecedzac i do sloiczka zleje,
    postawie w lodowce i bede paszczydlo przemyc.


    zaraz ,moze zdaze przed deszczem nastepna ture plakow przyniesc i zamrozic by miec na nastepne wody rozane,bo w lodowce mozna je 2 tygodnie tylko przetrzymywac..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 26.06.16, 09:37
    kendo napisała:

    > czas na upychanie lata w sloiczki i butelki
    >
    > czyli po prostu zrobiona z platkow rozy,(robie powtorke z ubieglego roku,jeszcz
    > e moze i drzem bym zdrobila?)
    >
    > nazbieralam platki z dala od szosy,
    > zrywajac je tak by chwycic za gorna czesc a na dole po zerwaniu od razu nozyczk
    > ami odcinalam ta bial czesc na platkach,bo powoduja goryczke a w wodzie pewnie
    > tez by bylo zle,
    >
    > po raz pierwszy ja zrobilam.
    > zagotowalam wode goraca zalalm oplukane plaki
    > po odstaniu 24 godzi.bede je przecedzac i do sloiczka zleje,
    > postawie w lodowce i bede paszczydlo przemyc.

    >
    > zaraz ,moze zdaze przed deszczem nastepna ture plakow przyniesc i zamrozic by m
    > iec na nastepne wody rozane,bo w lodowce mozna je 2 tygodnie tylko przetr
    > zymywac..

    >
    >
    tu wiecej na temat wody rozanej
    wieczniemloda.com/woda-rozana-w-kosmetyce-woda-rozana-na-wlosy-i-na-tradzik-jako-tonik-do-twarzy-woda-rozana-przepis-na-domowa-wode-rozana-1610
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 26.06.16, 10:30
    *Kendo, nie robilam takiej wody, mam jeszcze jedna garsc zamrozonych platkow rozy, ale to za malo, chyba sie przejade rowerem w kierunku tam gdzie kiedys mieszkalam, ale nie wiem
    czy bedzie cos z deszczu?.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 26.06.16, 11:18
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, nie robilam takiej wody, mam jeszcze jedna garsc zamrozonych platkow ro
    > zy, ale to za malo, chyba sie przejade rowerem w kierunku tam gdzie kiedys mies
    > zkalam, ale nie wiem
    > czy bedzie cos z deszczu?.

    robilam z garstki w tamtym roku,
    zastanawiam sie jakie by byly te mrozone platki,
    choc wode rozana tez mozna zamrozic np w pojemniku na kostki lodu i wyciagac sobie wedle potrzeby..

    zaraz chyba porowerkuje pod szkole,
    pewnie paki juz sie rowinely,to pozbieram /zrobie i zamroze...

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 26.06.16, 16:55
    Niedaleko ode mnie ale przy samej szosie kwitną róze.
    Za duzo w nich chyba chemii samochodowej wiec nie zbieram.
    Ale macie dobry pomysły.
  • kendo 27.06.16, 09:44
    *Mario
    dokladnie,krzewy rosnace przy szosach "lapia" duzo olowiu ze spalin samochodowych,

    my jezdzimy na morze lub za szklola zbieramy,bo szkola z dala od ruchu samochodowego lezy..
    dzis bedzie mieszanie % z sokiem ktory sie wytworzyl z truskawek i platkow rozy..
    zapach w calym domu sie unosi..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 27.06.16, 11:09
    Wpadł mi w rece taki artykuł:
    Dziska róza na wagę złota.Jest prawdziwym skarbem w domowej aptece.
    Owoce dziekiej rózy lecza choroby skóry, anemie, dolegliwości zołądkowe,
    zapobiegają miażdżycy. Owoce wykorzystuje sie głównie w postaci naparów-
    łyzke stołową owoców zalewasię szklanką wrzatku i pozostawia pod
    przykryciem na 15 minut.Po przecedzeniu pije sie 2-3razy dziennie 1/2 szklanki po
    jedzeniu.
    Odwar sporzadza sie z łyzki suchych owoców, zalewając szklanką wody i
    gotując 5 min. na małym ogniu -tak przygotowany wywar działa moczopędnie.
    Syrop z płatków rózy: 100g płatków zalać 750ml wrzatku,pozostawic na
    całą dobę, po przesączeniu dodać 500g cukru, zagotować,zbierając pianę.
    Syrop nalezy przechowywać w lodówce i pic 2 razy dziennie po łyżeczce
    od herbaty. Stosuje sie go w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
    Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionosne, leczy zakażenia
    Najcenniejsze sa duże, koralowo-pomarańczowe owoce.
    bakteryjne i wirusowe.
  • lusia_janusia 27.06.16, 11:11
    *Kendo, zastanawiam sie co z tymi owocami truskawkowymi zrobic,
    bo sa nasaczone cukre.
    Jakby do pieczenia uzyc np, rogalikow drozdzowych?.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 27.06.16, 14:51
    lusia_janusia napisała:

    > *Kendo, zastanawiam sie co z tymi owocami truskawkowymi zrobic,
    > bo sa nasaczone cukre.
    > Jakby do pieczenia uzyc np, rogalikow drozdzowych?.
    >
    tez tak myslalam,by je wykorzystac..

    swe chba zamroze bo nie mam czasu na to obecnie,
    ale dzis zalewam %,to miesiac a nie dwa miesiace,jak wczesniej gdzies chyba napisalas .

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 18.09.16, 14:24
    mama-dobra-rada.pl/salatka-z-kapusty-na-zime-do-sloikow-bez-octu-przepisy/
    znalazlam fajne przepisy na salatki bez octu..
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • maria88 18.09.16, 14:49
    KENDO dzieki za przepis spróbuje na pewno zrobic bo b.lubie kapustkę.
    Robię ocet z jablek ale gotowy będzie dopiero za 2-3 tygodnie.
  • kendo 18.09.16, 19:30
    maria88 napisała:

    > KENDO dzieki za przepis spróbuje na pewno zrobic bo b.lubie kapustkę.
    > Robię ocet z jablek ale gotowy będzie dopiero za 2-3 tygodnie.

    wlasnie sie zastanawialam czy mozna jego uzyc w te salatki?
    mam zrobiony,
    fajne miesiwo wychodzi,kiedy polezy i pomaceruje sie z ziolami w nim

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 22.09.16, 08:19
    juz zrobilam 5st slouczkow,salatki bez octu
    ze skladnikow:kapusta/marchew/papryki,
    jeden dla tesciowej za sloiki dam,
    drugi dla Lusi ,bo dala produkty z ktorych nie zdazyla zrobic,
    nie wiem czy z octem tez bedzie chciala,inaczej 2 st dostanie bez octu,
    albo moze cos innego jeszcze zrobie i dostanie..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 22.09.16, 15:46
    Kendo czy teściowa już dobrze się czuje?

    --
    http://i65.tinypic.com/14w6t7c.gif
  • jaga_22 22.09.16, 16:07
    Fajne przepisy kapustki bez octu.Może i ja się skuszę,bo octu nie używam.
    Szkoda,że tyle słoików wywaliłam,ale parę się znajdzie dla spróbowania.
    Zapisałam sobie stronę.

    --
    http://i65.tinypic.com/14w6t7c.gif
  • alfredka1 22.09.16, 20:19
    arcanumclub.ru/smiles/smile368.gif


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ua/qd/vorf/3ObNBm7mbFY2T8v6mX.jpg
  • jaga_22 22.09.16, 20:58
    Alfredziu robisz skarpety na zimę? http://arcanumclub.ru/smiles/smile368.gif
    --
    http://i65.tinypic.com/14w6t7c.gif
  • kendo 22.09.16, 21:43
    alfredka1 napisała:

    > arcanumclub.ru/smiles/smile368.gif
    >
    >
    dziergam,dziergam,
    miedzy innymi wazniejszymi obowiazkami,
    posiedze dzis dluzej by zobaczyc efekt kolorystyczny,


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 22.09.16, 21:41
    jaga_22 napisała:

    > Fajne przepisy kapustki bez octu.Może i ja się skuszę,bo octu nie używam.
    > Szkoda,że tyle słoików wywaliłam,ale parę się znajdzie dla spróbowania.
    > Zapisałam sobie stronę.
    >

    polcam wytestac,
    moze znajadja sie konstant na Waszych talerzach

    dzies juz do spizarki wynioslam,
    niech czekaja na swa kolejke do zjedzenia,

    z buraczkow tez mi sie chce ,
    kiedys robilam z papryka,smaczna byla


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 22.09.16, 21:39
    jaga_22 napisała:

    > Kendo czy teściowa już dobrze się czuje?
    >

    dziekuje,
    nie za bardzo Jagusia,
    ma dni lepsze, i z zawrotami ,ktore koncza sie upadkami

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 17.08.17, 08:31
    czas na cos do sloka na zime przechowac..

    tu znalazlam przepisy na rozne leczo,
    na tej stronie mase roznych propozycji,tylko klikac i wybierac..
    mama-dobra-rada.pl/leczo-bez-octu-na-zime-do-sloikow-przepis/

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 18.08.17, 07:39
    *Kendo, tez nosilam sie z zamiarem zrobic leczo, ale odstepuje
    od zamiaru, b nie daje rady zjadac tych wszystkich zapasow na moje
    mozliwoci, dzieci nie chca od mamy brac, przyzwyczajone do innych
    smakow.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • maria88 18.08.17, 07:59
    Leczo zrobię w innym czasie ale dzisiaj dokiszę ogóreczków.
    Dzieki za link Kendo. Dotychczas robiłam leczo na bieżące uzycie
    ale nie do słoików. Zamierzam zrobić też domowy keczup.
  • kendo 18.08.17, 15:31
    dzis bedac w polskim sklepie po prase ,
    kupilam pare ogorkow i zaraz staje do ich kiszenia,
    wszystko mam,wiec,moze szybko te pre sloickow wykonam


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 19.08.17, 09:29
    pare sloiczkow zrobilam pod katem salatki jazynowej,
    zostalo mi trzy ogorki,
    wiec pohywlowalam na nozu od sera i w sloiczki zapakowalam,beda ukiszone akurat na kanapke nie bedzie trzeba kroic..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 21.09.17, 20:34
    Nie pochwaliłam sie,że zakisiłam główke kapusty
    bo tez znajoma mi przyniosła i poradziła
    jak mam zrobić. Poszatkowałam mikserem do warzyw,
    lekko posoliłam, dodałam starta marchewkę, wymieszałam
    wrzuciłam to to do emaliowanego garnka i
    tłuczkiem pobiłam. Przykryłam potem kapustkę talerzem
    i na talerz postawiłam butelke z wodą .
    Od wczoraj do dziaj puściła kapusta sok
    i jest nim pokryta. Tak ma stac 3 dni.
    Potem przerzucić trzeba do drugiego garnka,
    pomieszać i pozostawic na 1,5 godz.
    żeby goryczka wyszła.A potem
    to tylko do słoika i po kilku dniach
    kapustka gotowa.Na pewno bedzie dla mnie
    zdrowsza niz sklepowa.

    Kapustka ukisiła sie szybko i
    juz wczoraj (20 -X-2017)robiłam surówkę. Była b.dobra.

    dziekuje Mario za przepis
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 20.06.18, 08:53
    czas zatrzymac pozna wiosne/lato w sloiki,
    wczoraj zawekowalam pare sloczkow ziemniakow na jesien /zime,
    odsmazane z koperkiem lato na cale mieszkanie daja swym zapachaem
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3a2ba85643dc.jpg


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 20.06.18, 12:55
    Dobry przepis,a też mam taki robot,co uciera ziemniaki na placki,ale też jest i do warzyw.
    Tylko garnka takiego nie mam.Robiłam w zeszłym roku i mi nie wyszła,bo wcale soku nie puściła.
    Co robisz z ziemniakami żeby się nie popsuły,pasteryzujesz?


    --
    http://oi63.tinypic.com/2ntwe4k.jpg
  • kendo 20.06.18, 19:04

    gotuje male mlode kartofelki,jak normalnie,
    odcedzam/zalewam goraca woda i wekuje w garze okolo 15 min,
    sol uzywam bez jodu.
    po otwarciu sloika,
    oplukuje je i na patelnie obsmazam z koperkiem,pychota,
    robie z roku na rok i zawsze sie udaja..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 15.08.18, 11:58
    zaraz zabieram sie do robienia
    ponapycham sloiki a zima jak znalazl na sniegu do jedzenia..

    smaker.pl/przepis-salatka-warzywna-lagodna-na-zime,153127,kuchmariola63.html
    taka tez zrobie pozniej
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 15.08.18, 15:26
    bede od wieczor robic,,
    mam wszystko przygotowane,

    teraz juz salatka sie "naciaga w macercowej zalewie"
    nie robilam jej nigdy ,
    wiec bedzie premiera,
    po jednej papryce czerwonej/zoltej/marchewce/cukinii/i nowe papryczki zielone ,takie mini dalam,tez åierwszy raz je kupilam,sa pikantne w smaku
    0czywiscie przyprawy wedlug swego smaku
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c070888c9739.jpg

    jak "naciagnie" zapakuje w slioczki i zawekuje na 15 minut...
    smakujac teraz nawet ciekawie smakuje,
    moze bedzie dobra?

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 15.08.18, 17:12
    *Kendo, salatka wyglada kolorowo,
    a z czego robilas ta zalewe?..


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 15.08.18, 21:31
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6afbe28e79c3.jpg

    zrobione i zawekowane,
    zima bedzie co bedzie jesic
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 17.09.18, 18:39

    czas na sezonowe warzywa by w sloiki pakowac,
    dzis zanim do pralni sie udalam,
    zrobilam pare sloiczko na zime buraczkow,ktore wczoraj ugotowalam,

    obecnie tanie sa inne warzywa,
    wiec jutro zakupie i dalej w sloiki/do zamrazalki wloze


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 09.10.18, 12:38
    dla przypomnienia
    jablek duzo w tym roku,
    trzeba czesc wykorzystac..

    ..przepis od Emci
    porady Emci

    Obierki z jabłek myję w ciepłej wodzie, wkladam do słoja (3l), tak na oko2/3, zalewam przegotowaną (ostudzoną) wodą z cukrem ( na 1 szklanke wody 1-2 łyżki cukru, zamieszam łyżką drewniana i przykrywam lnianą ściereczką i sobie stoi 2-3 tygodnie, potem zlewam złocisty płyn do butelek i trzymam w lodówce, mozna w chłodnej piwnicy.

    postwic w miejsce niesloneczne na czas "fermentacji",
    moze wystac do 4 miesciecy w lodowce


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 09.10.18, 14:53
    Dobrze,że przypomniałaś,bo moje jabłuszka już stoją z -m-c ,ale już w lodówce i muszę zlać.
    Ja daję na szklankę 3 łyżki cukru.Czytałam ,żeby nie bać się cukru,bo w kwasie się niszczy,a jest bardziej trwały.

    www.zajadam.pl/przetwory/domowy-ocet-jablkowy

    --
    http://liubavyshka.ru/_ph/17/2/883498711.jpg
  • kendo 02.08.19, 13:30
    www.youtube.com/watch?v=NFsfM3fifMQ
    inna salatka ogorkowa na zime
    www.youtube.com/watch?v=iCMZL-y3Fwc

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 03.08.19, 08:15
    Ten pierwszy przepis moge wyprobowac, ale drugi
    link z octem to nigdy nie robie takich przetworow.
    Dziekuje Kendo.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 04.08.19, 10:33
    prosze bardzo Lusia,
    tez z octem nie robie nic,
    a tej pierwszej recepty nigdy nie robilam,
    bedzie trzeba chyba zrobic pare sloiczkow "na raz" by posmakowac..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 05.08.19, 08:01
    Teraz chce zrobic sobie taki wlasy sos pomidorowy;
    z papryka, cukini , pomidorami i duzo czosnku i kipru w nim.

    Mialam w ubieglym roku na probe zrobiony i b.mi smakowal.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 05.08.19, 08:47
    lusia_janusia napisała:

    > Teraz chce zrobic sobie taki wlasy sos pomidorowy;
    > z papryka, cukini , pomidorami i duzo czosnku i kipru w nim.
    >
    > Mialam w ubieglym roku na probe zrobiony i b.mi smakowal.
    >
    >
    achaaaaaaaa??
    do sosow miesnych chyba akuratny?



    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 11.08.19, 09:00
    Zrobilam juz wlasny przecier warzywny,(tak to mozna
    okreslic) 3 kolory papryki, cukinia, pomidory, cebula, czosnek,
    i ostroznie flingor chili, zeby podniesc smak, wyszedl b.dobry w smaku
    7 malych sloiczkow, to na moje gotowanie wystarczy, bo na
    pizze do posmarowania tez sie nadaje.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 13.08.19, 15:02
    lusia_janusia napisała:

    > Zrobilam juz wlasny przecier warzywny,(tak to mozna
    > okreslic) 3 kolory papryki, cukinia, pomidory, cebula, czosnek,
    > i ostroznie flingor chili, zeby podniesc smak, wyszedl b.dobry w smaku
    > 7 malych sloiczkow, to na moje gotowanie wystarczy, bo na
    > pizze do posmarowania tez sie nadaje.
    >
    >
    no wlasnie,
    tez sie przygotowuje by to samo zrobic,
    ale jakos checi bi brak,
    a papryka w Netto po 24,90,to chyba sie zdopinguje...




    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 19.08.19, 11:32
    www.youtube.com/watch?v=ADdfmUZAKAo

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 19.08.19, 13:44
    Świetny przepis,tylko trudno jest kupić takie pomidory.

    --
    http://s20.rimg.info/5767edd00a04f533d5d25764213cc27c.gif
  • dorka556 20.08.19, 08:49
    Rzeczywiście świetny przepis, prosty nie wymagający dużo pracy.
    Tutaj Limy jest dużo. Właśnie zaczął się sezon na te pomidory. Są najlepsze na przetwory.


    --
    http://s.rimg.info/ee7b90bc32c9bc087b41a663d4aa07c4.gif

    byle do wiosny...
  • kendo 20.08.19, 09:23
    ciesze sie,
    ze moglam cos zapodac smacznego,

    tu jeszcze w tym sezonie nie spotkalam tego sortu pomidora,
    ale moze sa inne kompakta w miaszu??
    mozna kupic ze dwa i w domu zobaczyc czy sie nadaja.

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 20.08.19, 09:44
    Jak skórka twarda,to można sparzyć i obrać,tylko żeby pomidory były smaczne.

    --
    http://s20.rimg.info/5767edd00a04f533d5d25764213cc27c.gif

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka