Dodaj do ulubionych

*Switeczne pieczenie*

01.12.13, 09:33
Ja juz wystartowalam z "Lusykatami", chociaz
je sie piecze na 13 grudnia, ale tak mnie naszlo.
Wyszly mi bardzo smaczne i soczyste jak to mozna okreslic.
Piecze sie je z "Sarfanem"
http://i44.tinypic.com/2hporxs.jpg
Nie mialam sily wykrecac z ciasta roznych figur, zrobilam
tylko jedna blache zawijaskow, a reszte zwykle bulki,
no i 2 chalki z mysla o Alfredce i jej zeremiu
Od safranu sa takie zlote i w srodku z rodzynkami.
Prosze sie czestowac na 2 sniadanie - smacznego -

--
Serce miej otwarte dla wszystkich,
zaufaj niewielu
W. Shakespeare
Obserwuj wątek
          • lusia_janusia Re: *Switeczne pieczenie* 02.12.13, 13:07
            SLO prawie zwykle ciasto drozdzowe, dodany "szafran"
            chalke chyba umiesz uplesc z 3 waleczkow, tak jak zaplatasz
            warkocz. A te zawijasy to tak jak litera "S" tylko wiecej konce
            zawijasz do srodka.
            --
            Serce miej otwarte dla wszystkich,
            zaufaj niewielu
            W. Shakespeare
    • alfredka1 Re: *Switeczne pieczenie* 03.12.13, 21:30

      Uoboszeeeee, jakie one sliczne i napewno smaczne.
      Poslalam zdjęcie corce, z prosba o upieczenie chociaz podobnych.--
      Będa na swieta Lucję smile)) ktora w moim domu byla w wielkiej estymie ale nie wiem dlaczego, za mala bylam
      Zeremie leje ze wzruszenia bobrze lezki .....
      • lusia_janusia Re: *Switeczne pieczenie* 03.12.13, 22:47
        Alfredko i calemu Twojemu zeremiu dziekuje.
        Przepis prosty, drozdzowka, no moze dla mnie prosty?..(dla niektorych byl skomplikowany)
        *5 dkg drozdzy
        *1/2 litra mleka + 5 dkg masla( lub margaryny) roztopic, mleko podgrzac do 37 stopni
        *rozpuscic drozde
        *oddac make 1 1/2 litra, z tego 1/2 litra pozostawic na pozniej
        *1/2 szkl, cukru (akurat chyba nie za slodkie, mozna wg uznania))
        *1/2 lyzeczki soli
        *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka,
        po godzinie dodac
        *1 cale jajko
        *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic)
        *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu
        podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna bez niego, tylko beda bulki biale)
        *reszte maki 1/2 litra jak za rzadkie dodac wiecej,( na wyczucie)
        *rodzynki kto ile lubi ja dalam garsc, pierw je troche namoczylam.
        *wyrobic zeby odstawalo od reki (ja robilam maszyna)
        *wylozyc na stolnice i formowac buleczki lub chalki
        *zostawic na blasze do podrosniecia ok,20-30 min pod sciereczka
        * przed wlozeniem juz podrosniete buleczki smarowac roztrzepanym jajkiem
        *piec buleczki na srodkowej polce 225- 250 C 8-10 min,(kontrolowac, bo piece sa rozne)
        *chalki na dolnej polce na 225 okolo 20 mi (kontrolowac pieczenie, piece maja rozna temperature ustawiona).
        *************************************
        Chalki sie plecie z 3 waleczkow, a inne buleczki w formie "S" tylko konce
        wiecej zakreca sie ciasta do srodka.
        Zycze udanego wypieku - smacznego.
        --
        Serce miej otwarte dla wszystkich,
        zaufaj niewielu
        W. Shakespeare
        • alfredka1 Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 15:09

          W imieniu Wędrówki i naszym dziekujemy serdecznie.
          Joanna sama podziekuje, narazie nie włącza kompusia, tylko w pracy. Ma ogomne klopotyz kregami, barkiem i blednikiem. Pracuje przy kompie tylko w pracy ...
          W poniedzialek bedzie miala robiony rezonans, oczywiscie prywatnie. Za dlugo czekac trzeba ze skierowaniem. J. nigdy nie korzysta ze stanowiska swojego czy przyjazni ze wsoplpracownikami.
          Heeeeeeej !!!--
          http://i48.tinypic.com/dwqped.jpg
          • lusia_janusia Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 16:40
            Alfredko, prosze bardzo, nie ma pospiechu,
            u nas nie ma prywatnych takich badan i ja czekalam
            4 m-c na takowe badanie. Zycze zdrowia dla Was Wszystkich.
            --
            Serce miej otwarte dla wszystkich,
            zaufaj niewielu
            W. Shakespeare
            • kendo Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 16:52
              LUSIA,
              ALEZ NAPIEKLA SMAKOWITOSCI,
              NA DRUGI TYDZIEN BEDZIEMY JUZ SIE PRZYGOTOWYWAC,

              Wszystkim zycze udanych wypiekow swiatecznych,

              tez wzielam szafran do Mamy i upieczemy babe swiateczna....
              a na razie to ciasto ze sklepu sobie dozuje,
              'PALUSZKI PODPALANAE"TRZYMAM NA SWIATECZNY DESREK,
              mAMIE BARDZO SMAKUJA.
              --
              *
              Vistula
              *
              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                  • lusia_janusia Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 17:09
                    Kendo,az tak duzo nie napieklam, tylko z jednego satsu.
                    i bardo ladnie mi wyszly w obiektywi i w zeczywistosci tez
                    i ladnie smakuja i wygladaja.
                    Inaczej robilam jak zwykle.
                    --
                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                    zaufaj niewielu
                    W. Shakespeare
                      • lusia_janusia Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 17:21
                        Utarlam z lyzeczka cukru jak zawsze i dalam 1 lyzke rumu,
                        a masla nie roztapialam tylko miekkie 10 dkg dalam do ciasta
                        a na poczatku 5 dkg roztopilam z cieplym mlekiem dalam na drozdze
                        W tym watku tylko wyzej poczytaj, dawalam dla Alfredki
                        i nnych ktorzy by mieli ochote na takowe.

                        --
                        Serce miej otwarte dla wszystkich,
                        zaufaj niewielu
                        W. Shakespeare
                        • kendo Re: *Switeczne pieczenie* 05.12.13, 17:26
                          Lusia,
                          niemam czasu czytac dlugasnych watkow
                          zaraz rzuce okiem na psiunki i do domu ide,
                          a mialam isc dzis tez na spacer i niedotrzymana "oferta"
                          sama bede chodzic.
                          --
                          *
                          Vistula
                          *
                          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
    • greis52 ciasteczka... 08.12.13, 09:18
      dzisiaj piekęsmile według wypróbowanego przepisu,
      ale tu tez znalazłam ciekawe:

      www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ciasteczka-na-choinke,nId,725688
      • lusia_janusia Re: ciasteczka... 08.12.13, 09:29
        Greis, ciasteczka wygladaja apetycznie, ale staram sie juz
        nie wypiekac slodkosci, jedynie drozdzowki bo wymagaja
        najmniej cukru.
        Natomiast co tydzien chodze na gimnastyke, i jak mozna wierzyc
        wadze to by mnie ubylo 1,2 przez 3 x jak bylam na sali gimnastycznej.
        --
        Serce miej otwarte dla wszystkich,
        zaufaj niewielu
        W. Shakespeare
        • greis52 Re: ciasteczka... 08.12.13, 09:34
          to super efektysmile pozazdrościć
          i podziwiać ja za leniwa jestem
          a wypiekam ciasteczka i większość rozdaje,
          ale tych nieudanych kalekich to sobie podjemsmile
          bo nie wypada ich w świat puszczaćwink
          • lusia_janusia Re: ciasteczka... 09.12.13, 10:00
            Greis, dokladnia ja tez tak robie, te mniej udane wypieki
            zostaja w domu i wrzucam je do wlasnego zoladka.

            Wczoraj bylam u kolezanki i pomagalam jej robic takie wypkieki
            jakie samam napieklam, z kolei ona dala maslo do ciasta, roznica,
            jest, ale moj zoladek juz takich tluszczow nie przyjmuje i juz po
            sprobowaniu takiej buleczki dostalam zgage.

            A kolezanka sie cieszyla z udanych smakow i efektow pieczenia.
            --
            Serce miej otwarte dla wszystkich,
            zaufaj niewielu
            W. Shakespeare
            • lusia_janusia Re: **sw.Lucyja** 13.12.13, 22:19
              http://i44.tinypic.com/1zn955d.jpg
              Takie buleczki sie dzisiaj zajadalo, te na zdjeciu (lusykaty)
              to u kolezanki, uczyla sie pod moimi insyrukcjami, i b.ladne
              wyszly i smaczne.
              --
              Serce miej otwarte dla wszystkich,
              zaufaj niewielu
              W. Shakespeare
              • slo-onko Re: **sw.Lucyja** 14.12.13, 08:57
                Lusia, zawsze kiedy ogladam Twoje wypieki zawsze je podziwiam i napatrzec sie nie moge,ze takie piekne wychodza. Chcialabym tak umiec i zeby wyszly takie rumiane nie spalone. Czy ichkolor zkorki zalezy od piekarnika?
                podaj przepis no moze skusze sie na probe.
                • lusia_janusia Re: **sw.Lucyja** 14.12.13, 10:12
                  SLO, prosze, wydaje mi sie prosty,
                  *5 dkg drozdzy
                  *1/2 litra mleka + 5 dkg masla( lub margaryny) roztopic, mleko podgrzac do 37 stopni
                  *rozpuscic drozde
                  *oddac make 1 1/2 litra, z tego 1/2 litra pozostawic na pozniej
                  *1/2 szkl, cukru (akurat chyba nie za slodkie, mozna wg uznania))
                  *1/2 lyzeczki soli
                  *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka,
                  po godzinie dodac
                  *1 cale jajko
                  *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic)
                  *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu
                  podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna bez niego, tylko beda bulki biale)
                  *reszte maki 1/2 litra jak za rzadkie dodac wiecej,( na wyczucie)
                  *rodzynki kto ile lubi ja dalam garsc, pierw je troche namoczylam.
                  *wyrobic zeby odstawalo od reki (ja robilam maszyna)
                  *wylozyc na stolnice i formowac buleczki lub chalki
                  *zostawic na blasze do podrosniecia ok,20-30 min pod sciereczka
                  * przed wlozeniem juz podrosniete buleczki smarowac roztrzepanym jajkiem
                  *piec buleczki na srodkowej polce 225- 250 C 8-10 min,(kontrolowac, bo piece sa rozne)
                  *chalki na dolnej polce na 225 okolo 20 mi (kontrolowac pieczenie, piece maja rozna temperature ustawiona).

                  SLO u kolezanki pieklysmy z Polskiej tortowej maki i nie dosypywalo sie wiecej
                  wystarczylo te 1 1/2 litra - jest mialko zmielona i sucha, a Szwedzka maka jest
                  grubiej zmielona i ma inna wilgotnosc.

                  Zycze udanego wypieku - smacznego -
                  --
                  Serce miej otwarte dla wszystkich,
                  zaufaj niewielu
                  W. Shakespeare
                  • slo-onko Re: **sw.Lucyja** 14.12.13, 14:49
                    Lusiuniew iemczy u nas jest osiagalnh szafran,ale jak mozna bez niego to musi wystraczyc bialko.
                    czy te 225 st w piekarniku to na szwedzkie piekarniki? Bo na nasze to bardzo wysoka gemperatura,choc moze te bulki w takich sie piecze?
                    no i co z tymi litrami? Czy to pomylka litr= kg ? Czy w szewdzkim przepisie mierzy sie na litry produkty sypkie? Chyba,ze jest miarka specjalna?
                    • lusia_janusia Re: **sw.Lucyja** 14.12.13, 17:01
                      SLO, Jago, Safran (Szafran) sprzedaja u nas i w Aptekach
                      i sklepach z zywnoscia, trzeba pytac w kasie.
                      1 litr - 10 decylitrow
                      czyli na 1litr wchodzi 4 szklaniki niepelne maki, latwo odmierzyc.

                      Ja mam elektryczny piec to nie wiem, ale bulki zawsze sie piecze na
                      srodkowej polce i troche wyzsza temperatura.
                      --
                      Serce miej otwarte dla wszystkich,
                      zaufaj niewielu
                      W. Shakespeare
          • dorka556 Re: *grahamowe pieczenie* 11.01.14, 09:02
            Lusia, te bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.
            Ja ostatnio piekę stale ciasteczka owsiane.
            Nic innego nie udaje się, w wynajmowanym piekarniku. Dół pali, góra biała a ciasteczka w połowie pieczenia obrócę.
            --
            byle do wiosny...
            • lusia_janusia Re: *grahamowe pieczenie* 11.01.14, 11:55
              Dorko to dobrze, ze chociaz masz taka alternatywe, mam nadzieje,
              ze nie przybedzie Ci w pasie po "onych", ale platki owsiane maja duzo fibru to
              to sa niby zdrowe, zalezy ile zuzyjemy tluszczu i cukru do nich, ja bym dodawala
              orzechow wloskich, podnosi smak, ale i ichyba wiecej kaloryczne, - to mniej sie
              zje w ten sposob-.....
              --
              Serce miej otwarte dla wszystkich,
              zaufaj niewielu
              W. Shakespeare
    • greis52 *po świąteczne pieczenie* 21.01.14, 09:58
      ostały mi się drożdże, wiec nastawiłam
      placek drożdżowy bez wyrabiania do rośnięcia,
      który jest dowodem na to że ciasto drożdżowe
      nie musi rosnąć w cieple, bo rośnie w lodówcesmile
      czasami prawdy stare jak świat nie są do końca prawdziwewink
      • lusia_janusia Re: *po świąteczne pieczenie* 21.01.14, 10:31
        Greis pieklam swego czasu bulki na sniadanie, zarabialm ciasto
        i na noc w lodowce roslo, a rano na blache i do pieca.
        Ale teraz lubie miec juz gotowe buleczki na poczekaniu.
        --
        Serce miej otwarte dla wszystkich,
        zaufaj niewielu
        W. Shakespeare
      • kendo Re: *po świąteczne pieczenie* 21.01.14, 10:31
        oooooooooooo...tez bym zjadla drozdzoweczke po wszystkich slodkosciach swiatecznych,
        ale upieke sobie dzis buleczki grachamowe,
        bo bardzo stesknilam sie za nimi,
        choc w kraju zajadalam sie razowym i grachamowym chlebkiem,

        chyba z kruszonka i jakims owocem bedzie twa drozdzowka Greis?
        zycze udanego wypieku
        --
        *
        Vistula
        *
        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
        • slo-onko Re: *po świąteczne pieczenie* 22.01.14, 11:31
          a ja slyszalam ,ze drozdzowe ciasto pakuje sie do foliowego worka,zanurza w wiadrze z zimna woda. najpierw opada na dno,ale kiedy wyplynie do gory to mozna je dokonczyc i wsadzic do pieca. nieprawktykowalam to nie wiem,ale wlasciwie to po co ten zachod z wiadrem skoro ono rosnie tak czy siak, w cieple i w zimnie?
            • lusia_janusia Re: *po świąteczne pieczenie* 29.11.14, 22:35
              Przypomnienie recepty na lusykaty
              *5 dkg drozdzy
              *1/2 litra mleka + 5 dkg masla( lub margaryny) roztopic, mleko podgrzac do 37 stopni
              *rozpuscic drozde
              *oddac make 1 1/2 litra, z tego 1/2 litra pozostawic na pozniej
              *1/2 szkl, cukru (akurat chyba nie za slodkie, mozna wg uznania))
              *1/2 lyzeczki soli
              *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka,
              po godzinie dodac
              *1 cale jajko
              *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic)
              *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu
              podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna bez niego, tylko beda bulki biale)
              *reszte maki 1/2 litra jak za rzadkie dodac wiecej,( na wyczucie)
              *rodzynki kto ile lubi ja dalam garsc, pierw je troche namoczylam.
              *wyrobic zeby odstawalo od reki (ja robilam maszyna)
              *wylozyc na stolnice i formowac buleczki lub chalki
              *zostawic na blasze do podrosniecia ok,20-30 min pod sciereczka
              * przed wlozeniem juz podrosniete buleczki smarowac roztrzepanym jajkiem
              *piec buleczki na srodkowej polce 225- 250 C 8-10 min,(kontrolowac, bo piece sa rozne)
              *chalki na dolnej polce na 225 okolo 20 mi (kontrolowac pieczenie, piece maja rozna temperature ustawiona).
              http://i60.tinypic.com/1zykku9.jpg

              Wprawdzie w tym roku jeszcze ich nie upieklam ale sie zbieram na razie w myslach.
              --
              Serce miej otwarte dla wszystkich,
              zaufaj niewielu
              W. Shakespeare
      • kendo Re: co ma piernik do wiatraka? 21.12.14, 16:09
        o jejka,jakie sliczne ...
        bedziesz chyba dekorowac lukrem tez?

        ja po swietach chyba sie zbiore,
        dzis juz sily brak,
        pancio z obiadem pomagal,ja na stoly szykowalam,
        --
        *
        Vistula
        *
        gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
        • slo-onko Re: co ma piernik do wiatraka? 21.12.14, 19:04
          Kendus zbyt leniwa jestem jesli chodzi o zdobienie. Trzeba na to troche czasu, gdyby mialy byc ozdoba chinki, gdybym byla bardziej tradycjonalna to i owszem. Zjedlismy porcje do kawy,kolejna porcje, wypraktykowana bede piekla we wtorek. Bedzie mi pomagac trzpiot i corka. Pudelko piernikow zabiore jako swiateczny zalacznik w pierwszy dzien do kuzynki.
          • greis52 Re: co ma piernik do wiatraka? 22.12.14, 08:52
            ciesze się że pierniczki się udały
            bo miałabym uszy czerwonesmile
            smacznego życzę, a do przyozdabiania
            kupiłam w biedronce takie specjalne markery a raczej tubki
            do ozdoby ciasteczek, łatwo i szybko i ponoć kolory
            tylko z naturalnych źródeł a fajna zabawa nie tylko dla dzieciwink
            • kendo Re: co ma piernik do wiatraka? 22.12.14, 15:39
              mi juz brak silyna pieczenie po dzisiejszym dniu,
              dobrze,ze wczoraj poszykowalam ze stolami,
              zakupy ostanie robilam a i z psiunkiem musialam,
              w miescie korki samochodowe,
              z parkieringow ciezko wyjechac,bo zaden "gad kierowaca"-.a zwlaszcza kobieta nie wposic
              tylko ja taka dobra dusza,wpuszczam/przepuszczam....
              dobrze,ze nie bede juz potrzebowac nic ze sklepu...
              siedze w domu no ale spacery beda...

              planuje te pierniczki upiec,bo zachecajaco wygladaja...
              --
              *
              Vistula
              *
              gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
              • slo-onko Re: co ma piernik do wiatraka? 22.12.14, 18:59
                widze,ze Kendus,ze uczulona jestes podobnie jak ja. juz sie czasem zastanawiam czy te panie kierowcy sa takie bezmyslne, gdzie ta solidarnosc jajnikow sie podziala? nie rozumiem ich,tez sama staram sie byc rozumym kierowca na drodze,aleczego inne takie sa ?
                dzisiaj dla odmiany upieke ciasto piernik ,obawiam sie tylko,ze szybciej zaniknie niz mysle,a do swiat dwa dni.
                • kendo Re: co ma piernik do wiatraka? 22.12.14, 19:09
                  dzis sie wnerwilam na jedna kobiete za kierownica,
                  widzi ,ze robi sie korek,bo ja chce skerci a ta sie wpycha na zlosc...brak fantazji...

                  a to po upieczeniu postaw kartke z napisem,ze ma dostac do swiat,bedzie wtedy smaczniejszy..
                  u mnie slodycze maja trudnosc dostac do swiat,
                  dzis dopkupilam/schowalam by na oczach nie lezaly,a bombonierke dwu poziomowa od znajomej dostalam zapkaowana jako prezecik,wiec to polezy pod choineczka
                  --
                  *
                  Vistula
                  *
                  gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                • maria88 Moje ciasto. 22.12.14, 19:10
                  Ja upiekłam tylko sernik, ale tym razem z ciastem kakaowym, tartym na spodzie i na wierzchu.
                  Ser był tłusty więc nic mi nie opadły bakalie chociaz dałam ich dużo. Upiekłam też keks
                  z kawałkami czekolady i bakaliami. Nic mi sie nie spaliło i jest okey.
                  • kendo Re: Moje ciasto. 22.12.14, 19:15
                    maria88 napisała:

                    > Ja upiekłam tylko sernik, ale tym razem z ciastem kakaowym, tartym na spodzie i
                    > na wierzchu.
                    > Ser był tłusty więc nic mi nie opadły bakalie chociaz dałam ich dużo. Upiekłam
                    > też keks
                    > z kawałkami czekolady i bakaliami. Nic mi sie nie spaliło i jest okey.

                    czyli wypieki swiateczne na medal Mario
                    bedzie smakowac super,
                    lubie keks z bakaljami...

                    --
                    *
                    Vistula
                    *
                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                    • slo-onko Re: Moje ciasto. 22.12.14, 19:20
                      ales mi Mario narobila smaka z tym keksem,jeszcze chwila,a z mienie swoje pieczyste plany.
                      keks to szybkie ciacho,wystarczy wszytskie skaldniki wymieszac i do pieca lubie takie. jedno bardziej skomplikowane bedzie tzw. "pijana zakonnica". biszkopt nasaczany czekolada i spirytusem, na wierzch bita smietana. ludzie maja fantazje,by tak nadawac takie smieszne nazwy ciatsom.
                      • maria88 Re: Moje ciasto. 22.12.14, 22:16
                        Tyle pisałyście o pierniczkach przypomniałam sobie o moim ulubionym pierniku
                        z prodiża, który nie wymaga wiele roboty i jest pyszny więc jutro jeszcze go upiekę.
                          • kendo Re: czekoladowe kulki 09.09.17, 11:37
                            mittkok.expressen.se/recept/chokladbollar-med-variationer/
                            zaraz ide je robic,
                            moim zdaniem sa lepsze niz te ze sklepu i "zdrowotniejsze"

                            25 bollar

                            3 dl havregryn........ = 1 1/2 szklanki platkow owsianych
                            1 dl strösocker ....... = 1/2 szklanki cukru
                            1/2 msk vaniljsocker = 1/2 lyzki cukru waniljowego
                            2-3 msk kakao......... = 2-3 lyzki kakao
                            100 g rumsvarmt smör = 100g masla
                            2 msk kallt starkt kaffe = 2 lyzki mocnej zimnej kawy
                            =wymieszac wszystko i kulac kulki dla swego upodobania,
                            mozna obtoczyc w kokosowych wiorkach/posiekanych orzechach czy pokruszonych cukierkach,
                            =do masy mozna dodac jakis smak,czy miglaly usiekane..

                            --
                            *
                            Vistula
                            *
                            gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                            • lusia_janusia Re: czekoladowe kulki... cos jablkowego tez 09.09.17, 14:46
                              *Pia, tutaj moze cos wybierzesz dla siebie-
                              przepisy z jablkami, w niektore mozna uzyc innch owocow.


                              www.google.se/search?q=%C3%A4ppelpaj&oq=%C3%84p&aqs=chrome.1.69i57j0l5.10767j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                              www.google.se/search?q=%C3%A4ppelkaka+havregryn&oq=%C3%84ppelkaka&aqs=chrome.2.69i57j0l5.15562j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                              --
                              Serce miej otwarte dla wszystkich,
                              zaufaj niewielu
                              W. Shakespeare
                              • kendo Re: recepta na lussekatty od Lusi 14.12.17, 16:57
                                lusia_janusia 29.11.14, 22:35
                                Przypomnienie recepty na lusykaty
                                *5 dkg drozdzy
                                *1/2 litra mleka + 5 dkg masla( lub margaryny) roztopic, mleko podgrzac do 37 stopni
                                *rozpuscic drozde
                                *oddac make 1 1/2 litra, z tego 1/2 litra pozostawic na pozniej
                                *1/2 szkl, cukru (akurat chyba nie za slodkie, mozna wg uznania))
                                *1/2 lyzeczki soli
                                *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka,
                                po godzinie dodac
                                *1 cale jajko
                                *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic)
                                *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu
                                podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna bez niego, tylko beda bulki biale)
                                *reszte maki 1/2 litra jak za rzadkie dodac wiecej,( na wyczucie)
                                *rodzynki kto ile lubi ja dalam garsc, pierw je troche namoczylam.
                                *wyrobic zeby odstawalo od reki (ja robilam maszyna)
                                *wylozyc na stolnice i formowac buleczki lub chalki
                                *zostawic na blasze do podrosniecia ok,20-30 min pod sciereczka
                                * przed wlozeniem juz podrosniete buleczki smarowac roztrzepanym jajkiem
                                *piec buleczki na srodkowej polce 225- 250 C 8-10 min,(kontrolowac, bo piece sa rozne)
                                *chalki na dolnej polce na 225 okolo 20 mi (kontrolowac pieczenie, piece maja rozna temperature ustawiona).

                                prosze dla tych co chca upiec...
                                --
                                *
                                Vistula
                                *
                                gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                    • lusia_janusia Re: Zamiana kilogramow na litry 23.12.17, 05:19
                                      *Jaga, chyba masz w domu jakis garnek litrowy czy sloik?,
                                      u nas w sklepach sprzedaja plastykowe dzbanki juz z oznaczonymi
                                      miarkami na litry i dekagramy, moze u siebie gdzies w sklepach znajdziesz takowe?

                                      Ja mam ochote na piernik w moim wydaniu, tylko nie mam checi zeby mi sie
                                      chcialo go upiec moze, sie jakos bym zmobilizowala i do Nowego Roku upiekla?
                                      Ale marchewkowa babe i dodam przyprawy do piernika i chyba bedzie dobry
                                      z odpowiednia polewa.


                                      --
                                      Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                      zaufaj niewielu
                                      W. Shakespeare
                                      • maria88 Wafle 23.12.17, 19:36
                                        Przed chwila skonczyłam i są w lodówce.
                                        Przepis wziełam z netu /ten ze smietanka do kawy/
                                        ale ja zawsze i tym eazem tez dodałam do kremu kakaowego
                                        esencje rumowa i łyzke spirytusu, a do białego esencje
                                        cytrynową. Posypałam wiórkami kokosowymi i orzechami.
                                        • kendo Re: bez pieczenia 28.01.18, 16:51

                                          jak wytestam przetlumacze recepte

                                          mittkok.expressen.se/recept/snickerskakor-enkelt-recept/
                                          wydaje sie latwizna

                                          o i te tez latwizna i zdrowe z orzechami,
                                          warto zrobic
                                          mittkok.expressen.se/recept/dadelbollar/

                                          --
                                          *
                                          Vistula
                                          *
                                          gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                          • kendo Re: bez pieczenia 05.02.18, 14:39
                                            mittkok.expressen.se/recept/vegan-chokladtryfflar-med-avokado/
                                            ale jestem ..
                                            nie ta recepte wytestalam co chcialam,
                                            ale toto juz w lodowce sie chlodzi
                                            polecema do zrobienia,jak lubicie takie slodkosci,

                                            dodam,ze mozna dodac jakiego likieru/koniaku/ czy innego smaku z samym cukrem waniljowym moim zdaniem za mdle,

                                            absolutnie nie wyczuwa sie awokada,
                                            bedzie po co reke wyciagac pod wieczor..
                                            obtocze w wiorkach kokosowych a czesc inna w posiekanych orzechach


                                            --
                                            *
                                            Vistula
                                            *
                                            gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                              • maria88 Re:marchewkowe chlebki 06.02.18, 20:45
                                                Nie jem nic slodkiego przed Tłustym Czwartkiem
                                                a to juz 8 lutego. Musze miec zdrowie na pączki.
                                                W tym roku kupię mam bliźiutko 4 cukiernie
                                                i kilka sklepów gdzie będzie mozna kupic.
                                                • kendo Re:paczki 07.02.18, 09:01
                                                  *Mario
                                                  no wlsnie,
                                                  paczki,tu sa niesmaczne,
                                                  moze polski sklep bedzie je mial juz,choc dostawe towaru zawsze w piatki maja...


                                                  --
                                                  *
                                                  Vistula
                                                  *
                                                  gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re:paczki 07.02.18, 10:15
                                                    maria88 napisała:

                                                    > Kendo jak nie dostaniesz pączków to usmaż racuchy drożdzowe.

                                                    o!!!!!!!,
                                                    swietny pomysl ,
                                                    nawet wczoraj o nich myslalam,
                                                    ale ze czas mnie pogania tu i tam..
                                                    zobacze,jutro juz chyba bedzie wiecej "wolnego czasu"
                                                    chyba ze by znalezli jakiegos gryzonia w garazu,
                                                    bo ludziom cos tam ponadgryzalo i maja sprawdzac...to chce byc przy tej kontroli



                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re:sernik na yogurcie greckim 24.02.18, 17:17
                                                    polki.pl/video/przepisy-i-kuchnia,sernik-z-jogurtu-greckiego-przepis-kasi-bukowskiej,2143,wideo.html
                                                    fajny przepis na sernik na yogurtach greckich,
                                                    po prostu bez sera

                                                    inny niz Jaga podala,bo nie piekla..

                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • jaga_22 Re:sernik na yogurcie greckim 24.02.18, 17:59
                                                    Też piekłam sernik jogurtowy z tego przepisu.

                                                    Sernik Jogurtowy
                                                    ---------------------------

                                                    Składniki

                                                    Składniki ciasta:
                                                    2 jogurty typu greckiego (2 x 400g.),
                                                    5 jajek
                                                    1 szk. cukru
                                                    1 cukier waniliowy
                                                    1/2 szk. oleju
                                                    2 budynie waniliowe

                                                    Dodatkowo: paczka biszkoptów, skórka pomarańczowa,
                                                    Na wierzch: polewa kakaowa lub galaretka

                                                    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, budyń (proszek), jogurt.
                                                    Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z pozostałymi składnikami.

                                                    Po ostudzeniu oblać polewą lub przykryć galaretką z owocami - wedle uznania.
                                                  • kendo repris na luce katty 08.12.18, 09:25
                                                    Przypomnienie recepty na lusykaty,
                                                    tradycyjne szfranowe buleczki na LUCYJE-13 grudnia

                                                    *5 dkg drozdzy
                                                    *1/2 litra mleka + 5 dkg masla( lub margaryny) roztopic, mleko podgrzac do 37 stopni
                                                    *rozpuscic drozde
                                                    *oddac make 1 1/2 litra, z tego 1/2 litra pozostawic na pozniej
                                                    *1/2 szkl, cukru (akurat chyba nie za slodkie, mozna wg uznania))
                                                    *1/2 lyzeczki soli
                                                    *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka,
                                                    po godzinie dodac
                                                    *1 cale jajko
                                                    *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic)
                                                    *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu
                                                    podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna bez niego, tylko beda bulki biale)
                                                    *reszte maki 1/2 litra jak za rzadkie dodac wiecej,( na wyczucie)
                                                    *rodzynki kto ile lubi ja dalam garsc, pierw je troche namoczylam.
                                                    *wyrobic zeby odstawalo od reki (ja robilam maszyna)
                                                    *wylozyc na stolnice i formowac buleczki lub chalki
                                                    *zostawic na blasze do podrosniecia ok,20-30 min pod sciereczka
                                                    * przed wlozeniem juz podrosniete buleczki smarowac roztrzepanym jajkiem
                                                    *piec buleczki na srodkowej polce 225- 250 C 8-10 min,(kontrolowac, bo piece sa rozne)
                                                    *chalki na dolnej polce na 225 okolo 20 mi (kontrolowac pieczenie, piece maja rozna temperature ustawiona).
                                                    i60.tinypic.com/1zykku9.jpg
                                                    Wprawdzie w tym roku jeszcze ich nie upieklam ale sie zbieram na razie w myslach.
                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare


                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • kendo Re: repris na luce katty 2018 09.12.18, 09:41
                                                    lusia_janusia napisała:

                                                    > i62.tinypic.com/hvxixh.jpg
                                                    > Ja teraz do ciasta dodaje 2dl kesella i sa dluzej wilgotne
                                                    > Safran szybko wysusza ciasto.

                                                    dobry pomysl,
                                                    w zamrazalce tez sie "wymrazaja"



                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • maria88 Re: repris na luce katty 2018 28.12.18, 12:29
                                                    Chyba JAGA podawała kiedys przepis na krem do wafli
                                                    ale nie wiem gdzie to bylo. Na Swieta robiłam wafle ale
                                                    z tylko kremem kakaowym posypywanym rozdrobnionymi
                                                    orzechami. Zostalo mi sporo tego kremu i chcę teraz
                                                    znowu zrobic wafle ale drugą warstwę zrobic z kremem bardziej kwaśnym.
                                                    Może mi poradzicie jakim.
                                                  • lusia_janusia Re: swiateczne pieczenie 2018 01.12.19, 12:06
                                                    GRUDZIEN 2019
                                                    wstawilam do piekarnika babke szafranowa, i Kendo
                                                    tez juz sie zaanonsowala, ze za chwile zschodzi do
                                                    garazu, troche sie rozjasnilo za oknem to przyjemniej
                                                    bedzie isc do sklepu meblowego.

                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • kendo Re: swiateczne pieczenie 2018 02.12.19, 11:13
                                                    *Jagus
                                                    szafran najlepiej sie namacza w jakims alkocholu
                                                    z pare minut niech sobie polezy,

                                                    reszte dopisze Lusia,
                                                    jak wrocimy po 15 chyba sie wyrobimy,
                                                    dalej stlika szukam



                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • lusia_janusia Reszafranowa babka 03.12.19, 11:15
                                                    Szafranowa BABKA]

                                                    Napisalam przepis i zmienilam cytuj i wszystko poszlo w kosmos,
                                                    to jeszcze raz;
                                                    *2 jajka ubic z 3/4 szkl, cukru mozna wiecej jak ktos lubi
                                                    *3/4 szkl, oleju
                                                    *namoczony szafran pol grama utarty z 1 lyzeczka cukru i 2 lyzki rumu
                                                    moze byc inny alkohol, postac ma 1/2 godz dla naciagniecia koloru i smaku
                                                    * 1/4 szkl kwasnej smieta,y
                                                    *1/4 szkl jogurtu naturalnego(ja mialam turecki)
                                                    *maka przesiana, niecale 2 szklanki wymieszana z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia-zamiennie 1 lyzeczka sodki,+ rodzynki wg uznania
                                                    *wymieszac, forma na poltora litra ,
                                                    *pieklam na dolnej polce w piecu elektr,dol-gora 175,oC ok 50 min, sprawdzac
                                                    do suchego patyczka, piece pieka roznie.

                                                    Z tego przepisu pieke piernik b.dobry wychodzi
                                                    pomijam szafran i 1 czesc smietany albo jogurtu a dodaja 1/4 szkl kwasnego dzemu,
                                                    najlepszy z czarnej lub czerwonej pozeczki, nie pieklam ze sliwkowym ale chyba tez
                                                    dobry smak wychodzi i oczywiscie nie zapomniec o przyprawie do piernikow, i zwiksza
                                                    sie ilosc cukru.


                                                    Udanego wypieku
                                                    Jaga mam nadzieje, ze pochwalisz sie fotka z wypieku.
                                                  • jaga_22 Re: Reszafranowa babka 03.12.19, 11:25
                                                    Mam likier to chyba będzie dobry?
                                                    Dziękuję Lusiu podwójnie,bo 2 razy wysyłałaś big_grin
                                                    Ja zawsze robiłam babkę i dawałam same żółtka i na maśle.
                                                    Muszę najpierw wypróbować przy najbliższej okazji to pokażę.
                                                    Umieszczę przepis u siebie na forum,żeby się nie zapodział.
                                                    Kendo,a stolik znalazłaś ?
                                                  • kendo Re: Reszafranowa babka 03.12.19, 19:11
                                                    *Jagusia
                                                    oczywiscie,likier tez bedzie OK...

                                                    stolika nie znalazlam,
                                                    przystawilam ten co na balkonie stal i jeden rococo obok,
                                                    nie spieszy mi sie,wymiary nie pasowaly to co bylo w sklepie,
                                                    moze jeszcze mama dwa sklepy meblowe do sprawdzenia,
                                                    jak najdzie mnie wena meblowa,to zabiore Lusie i zrobimy rozeznanie..

                                                    wczoraj premiere glögg z maliny nordyckiej smakowalismy z piernikiem i wlasnie z babka szafranowa,
                                                    a tagze premiera poczestunku w pokoiku komputerowym
                                                    wyremontowanym,
                                                    bo przywiozlam Lusie do siebie,

                                                    babka szfranowa na drugi dzien jeszcze smaczniejsza byla

                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • jaga_22 Re: Reszafranowa babka 03.12.19, 20:31
                                                    A ja myślałam Kendo,że znalazłaś,bo pasuje do kanapy.Jest ciemny i takie ma obramowania kanapa.
                                                    Fajnie wymyśliłaś z poduszeczkami.Skoro nie możesz mieć kotka żywego ,ani pieska smile
                                                    Serweta też pewnie Twoje dzieło?
                                                  • lusia_janusia Re: Reszafranowa babka 04.12.19, 10:48
                                                    Jak sie wtrace w pokoje,
                                                    Jaga to jest inny arangemang w pokoju tzwe;"kontur"-biurowy, bo
                                                    stoi biurko i komputer i bylo miejsce na kanape i stolik, ktory pasuje
                                                    w tym zestawieniu.

                                                    Kendo szuka stolika do nowej kanapy, ktora stoi w salonie i nie ma
                                                    takiego jakiego sobie umyslila.

                                                    Ja natomiast rozgladam sie za zyrandolem do halu, mam w ksztalcie
                                                    litery "L" i w jednej czesci chcialabym sobie zmienic, ale tez mi nic nie
                                                    wpada w oko co by mi pasowalo.
                                                    U mnie to sa juz takie drobne detale, ktore bym chciala zmienic, bo po
                                                    co mam wydawac pieniadze na nieprzewidziane zakupy, bo nie wiadomo
                                                    ile tez czlowiek jeszcze pozyje w tej dzisiejszej rzeczywistosci.?????

                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • jaga_22 Re: Reszafranowa babka 04.12.19, 12:57
                                                    Też kupiłam 2 lampy ,płaskie blisko sufitu.Teraz mam wiszące na łańcuszkach i już mi się bardzo opatrzyły.
                                                    Te nowoczesne są przeważnie kubełkowe i wcale mi się nie podobają.
                                                    Czy trafiłam dobrze,to też nie wiem,trudno big_grin jeszcze nawet nie rozpakowane.
                                                    A ze stolikiem lepiej poczekać,aż coś się trafi akuratnego,bo koszt dużo większy niż lampa.
                                                  • kendo Re: Reszafranowa babka 04.12.19, 16:20
                                                    oj z tym meblowaniem,
                                                    potrzeba bylo dwoch mezczyzn by ja wniesc do tego pokoju,
                                                    ale juz stoi i fajnie pasuje,sprzedajac,nikt by nie dal nawet polowe ceny za nie,bo "ponoc nie modne"
                                                    a mi sie ten styl wlasnie podoba..

                                                    mam dwie stojace lampy,
                                                    ale by zmienic na inny abazur,to ciezka sprawa,bo trzeba by bylo zmienic caly"wkret do zarowy" by abazur sie trzymal,
                                                    zostawie chyba tak,chyba,ze trafila bym cos okazjonalnie..

                                                    *Jagus,
                                                    te poduszeczki pamietaja wszystkie nasze trzy dobermany,
                                                    tez byly na tej kanapie w salonie,kiedy w willi mieszkalismy,
                                                    na ta kanpe nie mialy prawa wylegiwania sie,
                                                    byl chodniczek pod lawa i tam sie kladly lyb w telewizyjnym pokuju na kanapie..

                                                    jutro planuje do innego sklepu meblowego wpasc,moze tam cos bedzie??

                                                    --
                                                    *
                                                    Vistula
                                                    *
                                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                                  • jaga_22 Re: Reszafranowa babka 04.12.19, 19:01
                                                    Dobermany to nie kotki big_grin .Tylko raz miałam stojącą lampę i gdzie się ją postawiło,to wszędzie przeszkadzała wink
                                                    A teraz wszystkie rogi zajęte wink. za mały pokój jak na duży big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: Reszafranowa babka 09.12.19, 21:41
                                                    Wczoraj napieklam juz swiatecznych bulek i innch
                                                    modeli i mam nadzieje, ze Kendo pomoze mi to
                                                    uplynnic??.. i innigoscie?.

                                                    Smacznego zycze, prosze sie czestowac.

                                                    --
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • dorka556 Re: Reszafranowa babka 10.12.19, 07:38
                                                    Lusia, jestem pod wrażeniem twoich pięknych wypieków. Jestem pewna, że są nie tylko piękne, ale i smaczne. Mogłabyś przypomnieć ich przepis, może i ja bym spróbowała zrobić?

                                                    --
                                                    http://s.rimg.info/ee7b90bc32c9bc087b41a663d4aa07c4.gif

                                                    byle do wiosny...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka