Dodaj do ulubionych

Wypieki...

29.03.18, 16:29
Wyglad tego ciasta mnie zainspirowal?
Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-ciasto-z-prazonymi-jablkami-9
Ten przepis mnie zainspirowal, chociaz przymierzalam sie do innego wypieku:
a mianowicie BUSTRENGO wszystkie skladniki mam na niego, tylko zeby troche
jeszcze checi bylo;


www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/25/e2b90261c8215adb4a7124e2d48b10a9e522576e.jpeg
Tak ono wyglada
a tutaj jak sie go robi;Składniki: Na około 8-10 porcji
100 g kaszy kukurydzianej
200 g mąki pszennej-przesianej
100 g bułki tartej
100 g cukru pudru
500 ml mleka
3 jaja
100 g płynnego miodu
50 ml oliwy
100 g rodzynek
100 g suszonych fig
500 g twardych jabłek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka z 2 pomarańczy
skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
____________________________________________________________________
** Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą,
bułkę tartą i cukier.
**Składniki wymieszałam.
W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód.
**olej, mleko,
**Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
**Masy połączyłam ze sobą.
**Dodałam cynamon i sól.
**Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.
**Dodałam pokrojone figi i rodzynki.
**I pokrojone w grubą kostkę jabłka.
**Łyżką wymieszałam masę i wlałam
** do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
**Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika
**i piekłam około 50 minut.
**Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.

Ciasto robi sie bez uzycia miksera, grudki mile widziane.
Jest bardzo wilgotny - wyglada jak zakalec, ale taki ma byc.


--
Serce miej otwarte dla wszystkich,
zaufaj niewielu
W. Shakespeare
Edytor zaawansowany
  • maria88 29.03.18, 17:14
    Zasada wykonanie podobna do muffinek.
    Może kiedys spróbuję zrobić.Dzieki za przepis.
    A ja znalazłam na szybkie TIRAMISU.
    50 dag twarozku mascapone,
    13dag podłuznych biszkoptów,
    3 łyzki cukru,
    1 łyzka kakao,
    3 zółtka,
    5 łyzek rumu,
    125 ml mocnej, wystudzonej kawy.
    Duże płaskie naczynie wylozyc biszkoptami a następnie nasączyć rumem i kawą.
    Zółtka i cukier połączyć i ubić na puszystą masę mikserem.
    Wymieszać z serkiem marscapone.
    Powstały krem wylozyć na biszkopty i
    w miare równomiernie rozsmarować.
    Wierzch deseru posypać łyżką kakao.
  • kendo 29.03.18, 17:22
    *Lusia usiedziec nie moze bez pracki,
    wymysla wypieki,
    testuj recepte i bede oceniac..hi...


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 29.03.18, 18:26
    BUSTRENGO CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG
    Juz siedzi w piecu i sie piecze, zrobilam z calej porcji,
    to sie podziele z Kendo, jak bedzie chcila po niego przyjechac.


    U nas jutro czerwona kartka w kalendarzu.

    www.przyslijprzepis.pl/przepis/bustrengo-ciasto-z-kaszy-kukurydzianej-jablek-i-fig
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • lusia_janusia 31.03.18, 09:13

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/05ff00990720.jpg

    To mojej tradycji stalo sie zadosc i drozdzowka juz gotowa,
    z jablkiem i skorkami pomaranczy + kruszonka, pyszna , bo dawno nie pieklam
    takiej.

    Ciekawe czy u Kendo smakowala?, bo sie podzielilam wypiekiem.

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 31.03.18, 09:49
    lusia_janusia napisała:

    >
    > https://naforum.zap
> odaj.net/thumbs/05ff00990720.jpg
    >
    > To mojej tradycji stalo sie zadosc i drozdzowka juz gotowa,
    > z jablkiem i skorkami pomaranczy + kruszonka, pyszna , bo dawno nie pieklam
    > takiej.
    >
    > Ciekawe czy u Kendo smakowala?, bo sie podzielilam wypiekiem.
    >

    super wyglada i tak samo smakuje,
    dziecie wczoraj bylo i nie chcialo wzias,
    nie jada nic slodkiego
    Xystos po sniadaniu zjadl i dla niego za slodkie,pewnie ten kawalek z duzo kruszonki i jablkiem sie trafil,
    dla mnie super smakuje,

    natomiast to wloskie,OK,sprobowalysmy i nie bedzie reprisu..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 31.03.18, 11:15
    *Kendo, dziekuje.
    A Wloski rarytas na cieplo bedzie smakowal z plasterkim sera koziego,
    taki mi przyszedl smak.



    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • maria88 31.03.18, 14:12
    LUSIU na pewno Twoja drożdżówka jest tak smakowita jak wygląda.
    Moje ciacho wyrosło i teraz w piekarniku.
  • lusia_janusia 31.03.18, 16:01
    *maria88, dziekuje,
    jak sie ciacho uda, to radosc ze sie wszystko udalo,
    ze smakiem sie pozniej degustuje.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 31.03.18, 17:31
    dziewczyny sie "rospiekly"
    dzis chcialam po obiedzie upiec piernika,ale pancio nie chcialo,wiec nie to nie...

    *Lusia
    wlasnie nie zmienilam jeszcze programu w mikrofali i na kolacje zrobie z serem kozim,mam go akurat,takie krotkie podpieczenie...
    a mam z glogu marmelade i z borowek,to bedzie super smakowac...mniammmm


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 31.03.18, 17:52
    Oj mam smaka na tę drożdżówkę big_grin pięknie wygląda.

    --
    http://wgrajo.pl/img/bo11.gif
  • kendo 14.06.18, 09:16
    wczoraj po dwoch latach
    pieklam rogale z kielbaskami i podsmazana cebula
    tu rosna sobie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b097ba4432b8.jpg

    oraz z pozostalej czesci bulki byle jak pokrojone
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c90827f4081.jpg

    mikro dostosowane do roznych funkcji,
    wiec musze dopasowac jeszcze odpowiednia temp.do wypiekow..
    ale w smaku wszystkie wypieki wyszly wypieczone i smaczne

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 14.06.18, 18:22
    *Kendo, to masz teraz pole do popisu,
    byle checi i pomysly na wypieki dopisaly.
    Rogaliki przed wlozeniem do pieczenia, mozna posmarowac roztopionym maslem,
    albo plynna margaryna, to by mialy ladny zloty kolor, bo jajkiem tez mozna,
    ale jak to z kielbaska to za duzo dobrego.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 20.06.18, 18:53
    *LUsia
    mialam kratke do piekarnika w piwnicy,
    jest za dluga i bede musiala kupic,jak bedzie ten wymiar...

    zrobilam na srodek lata takie slodkosci
    www.ica.se/recept/jordgubbscheesecake-med-kakbotten-724065/
    z mala modyfikacja,
    uzylam degestive ciastka,i udekorowalam truskawkami na wierzchu,
    schladza sie,
    jak truskawki nie opadna zrobie mu fotke..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 28.06.18, 11:53
    cos kontrast mi nie pokazuje ladnego koloru na bulkach
    tak stoja i maja urosnac
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d3d62c9b1e9a.jpg
    a juz wyciagniete,tylko brak koloru a w rzeczywistisci sa rumianiutkie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/95bf3be6ea44.jpg
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 28.06.18, 12:36
    Kendo jakby byly posmarowane rostrzepanym jajkiem ,
    to bylyby wiecej kolorowe, wygladaja na pyszne.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • jaga_22 28.06.18, 14:09
    Upieczone będą ładne.Jakbyś włączyła światło w piekarniku zdjęcie byłoby lepsze.
    Dobre oświetlenie decyduje o jakości zdjęcia.

    --
    http://oi63.tinypic.com/2ntwe4k.jpg
  • kendo 28.06.18, 20:27
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c4db33db9b0.jpg

    musze znalesc odpowiednie miejsce do ich fotografowania w kuchni,
    sa juz upieczone,a przestawione w inne miejsce przy swietle nie oddaja tego koloru jakie sa w zeczywistosci..
    zapewniam,wyszly przepyszne,bardzo dawno co je pieklam...


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 29.06.18, 07:58
    Apetyczne bulki pod tym katem swiatla wygladaja na
    rumiane.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 29.06.18, 08:01
    lusia_janusia napisała:

    > Apetyczne bulki pod tym katem swiatla wygladaja na
    > rumiane.
    >
    >
    dziekuje,
    wlasnie zjadlam taka na sniadanie ze szynka i bialym serem i zolta papryka,
    zaraz kawusie popije i do pralni polece,
    musze koniecznie prac-yfffff




    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 01.08.18, 15:57
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f9023a0b4ad.jpg

    kiedys Lusia zapodala linka do blogga,gdzie bylo mase recept,
    miedzy innymi i ta na to ciasto,
    szarlotka bez pieczenia,
    w sumie mozna z kazdym owocem zrobic,
    tu z brzoskwinia,wczoraja zrobilam,bo wiecozrami chce sie zawsze cos slodkiego..

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 04.10.18, 14:24

    taka propozycje podali dzis w gazecie
    mittkok.expressen.se/recept/kanelbullekladdkaka-enkelt-recept/
    moze i warto test zrobic,,
    chodzi o smak buleczkowy,
    przeczytalam jeszcze raz recepte,i nie ma tam zadnego proszku do pieczenia,
    ciekawe jak po upieczeniu to smakuje,czy w zeby sie nie bedzie kleic zakalec??

    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • kendo 04.10.18, 14:30
    mittkok.expressen.se/recept/kanelbullar/
    nie testalam tej recepty,
    *Lusia moze robi calkiem inaczej,
    pokazane jednak jest jak i co sie robi,
    wiec mozna ze swojej wlasnej recepty na drozdzowe buleczki zrobic cynamonowe....


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 04.10.18, 17:25
    Może tak? tylko sposób lepienia nie bardzo zrozumiałam.
    www.kwestiasmaku.com/przepis/buleczki-cynamonowe-cinnamon-rolls

    --
    http://liubavyshka.ru/_ph/17/2/883498711.jpg
  • lusia_janusia 04.10.18, 18:54
    Zrobilam - upieklam dzisiaj wlasnie byleczki cynamonowe bo to ich dzisiaj
    siwetro,.
    Zabralam je ze soba na spacer nad morze.
    http://i67.tinypic.com/16itt2w.jpg

    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • kendo 05.10.18, 09:09
    *Lusia
    szkoda,ze buleczek nie widac,
    a niemal zapach ich poczulam,(cos sie pokickalo z tinypikiem)

    *Jaga
    mittkok.expressen.se/recept/kanelbullar/
    na tym filmiku
    jest pokazany caly proces robienia buleczk cynamonowych,

    obejzyj go i zobaczysz,jak prosto je zrobic,

    zycze udanego zwijania




    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • jaga_22 05.10.18, 10:42
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSihMtd-_vAFueVsU_jIi1G3zexiyZtLrhEfz1MZMDNtq7k8Evrrg


  • kendo 13.11.18, 17:27
    jest tu podobny do polskiego,
    nie peiklam z tej recepty,wiec nie wiem jak smakuje
    jutro 14 XI jest dzien sernika,ktory byl pieczony od bardzo dzawna,
    tradycja bylo,zaczynac go nabierac od srodka

    www.aftonbladet.se/matdryck/a/gP96mL/ostkaka--gott-och-enkelt-recept-med-keso
    2 ägg

    0,5 dl socker

    500 g keso

    0,5 dl mandel

    1 bittermandel

    0,5 dl vetemjöl

    2,5 dl mjölk, 3%

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Vispa ägg och socker så det blir pösigt.

    3. Skålla, skala och hacka mandeln.

    4. Blanda ner keso, mandelhack, mjöl och mjölk i äggfluffet.

    5. Riv ner bittermandeln i smeten, gärna med ett zestjärn.

    6. Smörj en ugnsform, cirka 20 cm i diameter, med smör och häll i smeten.

    7. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

    8. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.
    jak zrobie test przetlumacze recepte.
    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
  • lusia_janusia 21.11.18, 11:00

    www.youtube.com/watch?v=5YikSK-O-eU
    Taki link z wypiekami Azjatycki znalazlam, moze kiedys wyprobuje?.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • lusia_janusia 06.12.18, 16:04
    Zrobilam dzisiaj Lusykaty eksperymentalnie z syropem z Daktyli,
    wyszly troche ciemniejsze, ale w smaku b,b,dobre, oczywiscie tez
    dalam Safranu.


    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • lusia_janusia 06.12.18, 16:07
    http://i66.tinypic.com/nmhnv8.jpg

    Moja dzoisiejsza produkcja buleczek przedswiatecznych
    o ronych formach z Safranem i syropem z Daktyli, nie sa slodkie.
    --
    Serce miej otwarte dla wszystkich,
    zaufaj niewielu
    W. Shakespeare
  • jaga_22 06.12.18, 16:54
    Mogę tylko się oblizać http://emots.yetihehe.com/1/mniam.gif

    --
    http://wdesk.ru/_ph/127/2/308128868.gif
  • kendo 07.12.18, 17:21
    a ja sie nawet wprosze na posmakowanie jednej szfranowej buleczki,tak apetycznie wygladaja..


    --
    *
    Vistula
    *
    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.