Dodaj do ulubionych

2 sprawozdalnik - o piciu i jedzeniu

08.11.03, 16:54
co dzisiaj jedliście i pili?
--
NICT I WREDNY jestem! olej mnie! jak tu się przejmować nictym ? hehehe smile
Edytor zaawansowany
  • kendo 08.11.03, 17:03
    nict1 napisał:

    > co dzisiaj jedliście i pili?

    ale trzeba cos w koncu napisac....
    paroweczka na sniadanko,kawa z mleczkiem
    drugie sniadanie:budyn z rodzynkami,
    luncz:flaczki,
    Obiad:sznycel,kartofelki w kosteczke i fasolka,sok jablkowy
    kolacja:jak zmieszcze to kromeczka z czyms tam......
  • mala20033 08.11.03, 18:14
    Juz pozno a mnie sie wcale nie chce spac!!!Czerwone wino bedziemy pili az
    do ..dna..ach...Mala
    --
    Bo kochac znaczy tworzyc,
    poczac w barwie burzy
    rzezbe gwiazdy i ptaka
    w lun czerwonych marmurze.
  • kendo 08.11.03, 18:28
    a teraz w drodze powrotnej na promie
    namowil nas kelner na "Blu Laguna"
    drink,nawet niczego sobie,,,,
    jak wywolam zdejcie to zobaczysz Mala,
    a i jeszcze w Oazie,,,,
    bylam ze znajoma wlasnie ....
    w poniedzialek dam do wywolania,,,,,miejmy nadzieje,ze beda udane,
    jak te z sprzed urlopu letniego....PA;..
  • mala20033 08.11.03, 21:10
    Kenduniu Kochany..czekam na fotki..Caluski..Mala
    --
    Bo kochac znaczy tworzyc,
    poczac w barwie burzy
    rzezbe gwiazdy i ptaka
    w lun czerwonych marmurze.
  • kendo 08.11.03, 21:32
    pamietam,pamietam,
    beda tez te z obrywaniem jabluszek,
    jak siedze na drabinie hi,hi,
    wysle Malenka ,nie zapomnialam ,,,,,PA;..
  • kendo 08.11.03, 23:39
    a juz po kolacj zaliczylam przed chwileczka
    Prince Polo mniam,mniam,,,,,
  • kendo 14.11.03, 12:59
    i znow dzis trzeba myslec co do "gara" wlozyc....
    macie jakas propozycje,co na obiadek ????
  • slo-onko 14.02.04, 13:27
    czy ktos z Was oglada "kuchnie z Okrasą"? leci w niedziele o 13,10 bodajze na
    programie 2 TVP?
    juz jeden pzrepis wyprobowalam czyli szaszlyk drobiowy. dzis zamierzam szaszlyk
    z kulek wieprzowych tylko czekam na produkty sklepowe. jesli uda mi sie tak
    pyszny jak ten pierwszy to szybko Wam o tym doniose smile
    --
    Nie wierzcie zegarom - czas wymyślił je dla zabawy.
  • kendo 14.02.04, 13:45
    Dziekuje Sloneczko
    saszlyk bedzie pycha latem w plenerze wyprobowac

    u mnie niet tego programu TV
    mam jeno hmmmmmmmmmm,no wlasnie
    zapomnialam,ale kulinarnego nic nie widzialam na tym co ogladalam.....
    mamy satelitarny odbior z masa tyska i inniejszych kraii
    a i TVN,Polonia no i mase innych...

    a wczoraj zrobilam mielone kotlety
    wypelnione pieczarkami smazonymi z cebulka i ziolami,
    nawet papusne toto bylo....
    i na dzis zostalo ,
    zrobie jeno buraczki tarte z cebulka i olejem ,dogotuje kartofelek
    i obiadek gotowy....
    smacznego Wszystkim....
  • slo-onko 14.02.04, 15:27
    no to juz jestem po obiadku.
    i pragne doniesc, ze szaszlyk z drobiu smakowal mi bardzo ale ten z kulek
    wolowych to rewela. przy czym zamiast baklazana uzylam zapiekanych ziemniakow
    jak do 1 szaszlyka. zeby to byla porcja obiadowa zamiast tzw. grillowej. no i
    oczywiscie salaty z sosem jako przystawka.
    jesli chodzi o letnie grillowanie Kendus to szaszlyki (pospolite) juz mi sie
    przejadly. z reszta latem jakos to inaczej smakuje.
    zalaczam linke "kuchni z OKrasa" do wykorzystania zamiast naszej tv smile)))
    www.tvp.pl/kuchnia/
    --
    Nie wierzcie zegarom - czas wymyślił je dla zabawy.
  • kendo 14.02.04, 20:01
    Sloneczko dziekuje za linka....
    ciekawa strona z punktu widzenia
    informacyjnego
    co skad pochodzi i praktyczne rady,

    ja bakalaza grilowalam z kurczakiem akurat
    jesienia jak nie mielismy pradu
    urocze to bylo
    bo przyzwyczajona jestem do letniego grilowania
    a jesienne mimo ze przy wietrze na dworze bylo urocze i smakowalo wysmienicie...

    latem czasami grilujemy roznosci,
    ale na dwie osoby nieoplaca sie
    rozpalac rozna,
    wiec uzywamy elektryczny,ktory stoi na altanie,,,,

    milego wieczoru Walentynkowego,,,,
  • slo-onko 14.02.04, 20:57
    dzieki Kendus i Tobie rowniez milego z Twoim Valentymwink
    my siedzimy pzry torciku i wunku z sasiadamismile
    pozdrowionka od slonka smile
    --
    Nie wierzcie zegarom - czas wymyślił je dla zabawy.
  • kendo 14.02.04, 21:09
    ja ciasteczka juz "pozarlam" hi,hi,

  • slo-onko 21.02.04, 12:06
    dzis bede probowac kolejy przepis Okrasy z TV czyli pierozki ravioli.
    poniewaz jest to nie zbyt posolita potrawa tymbardziej polaczenie kurczaka i
    orzechow tak wiec boje sie pomyslec czy nam to zasmakuje. na wszelki wypadek
    gotuje kociolek rosoluwink
    jesli bedzie pyszne to bede to polecac na kazdym forumsmile
    po obiedzie uprzejmie doniose co one wartesmile
    trzymajcie kciukismile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 21.02.04, 16:19
    no to juz jestm po ravioli i.......
    musze przyznac, ze nie powiem, smakowaly mi bardzo choc rewelacja tego nie
    nazwe. ciasto wg przepisu mialo byc aldente a bylo dente, niestety za twarde.
    samo nadzienie i sos smakowite. ale w porownaniu do szaszlykow to w punktacji
    1-10 tylko 7sad
    chyba, ze zmniejszyc ilosc jajek albo w ogole jak w zwyklych pierogach to wtedy
    moze bylyby al.... wink
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 23.02.04, 13:24
    dzisiejsza propozycja obiadkowa:
    grilowany kurczak
    salatka z buraczkow czerwonych utartych z cebulka i olejem/przyprawami
    kartofelki w osemki smazone z ziolowymi przyprawami
    bez sosu bo nie lubie sosow.....
  • slo-onko 23.02.04, 13:39
    oo prawdziwie polska potrawa: a mzoe szwedzka tez?
    mniam mniam tez bym zjadlasmile
    ale mam rowniez cos nowego jednogarnkowego otoz:
    czastki kurczaka podpiekamy na patelni, kartofle pokrojone w kostke rowniez
    podpiekamy na patelni.
    to wszytsko wrzucamy do brytwanki albo zaroodpornego i to wszytsko mieszamy ze
    soba dokladajac pieczarki (pokrojone) i zalewamy sosem wloskim (ze sloika).
    pieczemy do miekkosci kurczaka. a przed koncem pieczenia zasypujemy groszkiem
    z puszki i konserwowa marchewka (ze sloika). koniec smile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 23.02.04, 22:02
    Sloneczko
    podobnie robie w jednym "garze"
    z roznica,
    zastepuje kartofelki ryzem....
    wszystko po kolei obsmazam:
    kurczak-przewaznie lydki
    pozniej cebule,por
    mrozone letnie warzywa:marchewka/groszek/kalafior
    ryz
    na ryz podsmazony ukladam wszystko
    przyprawiam pieprzem cytrynowym,
    albo cury i z dwadziescia minut i obiadek gotowy
    wody daje tyle co do ryzu na recepcie stoi i jesze troche oleju...
    pychotka.........

    kapusniaczek mialam w tamtym tygodniu
    lubimy ta zupke a zwlaszcza zima
    bo kapusta rozgrzewa nasz organizm...

    tu przenioslam nasze "kulinaria" z nic nierobienia....
  • slo-onko 24.02.04, 08:14
    uwaga przepis na mrozona kawe (latem):
    -woreczek albo pojemnik kostek lodu
    -1 łyzka cukru
    lod i cukier miksowac ok. 1 minute w wysokim pojemniku
    do tego wlac:
    -200 ml zimnego mleka (najlepiej skondensowanego)
    -rozpuszczalnej kawy 1 lyzeczke (jesli ktos lubi mocna to 2)
    pomiksowac chwile do uzyskania sztywnej pianysmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 25.02.04, 14:26
    kawcie mrozona moze byc smaczna
    wyprobuje kawke mrozona,jak bedzie cieplej
    bo na razie to sie cala "gesie"=dostaje gesiej skorki

    ale dzis w srode popielcowa
    rybka mrozona ulozona na cieniutko pokrojonej porze
    rozrzucone slonecznie suszone pomidory w oleju,
    przyprawy,jakie kto lubi,uzywam cytrynowego pieprzu/sol
    zalane smietana wymieszana z krosanymi pomidorami
    wszystko zapiec w piekarniku okolo 0,50 godz.w 200 stopni
  • kendo 25.02.04, 16:31
    kendo napisała:

    > kawcie mrozona moze byc smaczna
    > wyprobuje kawke mrozona,jak bedzie cieplej
    > bo na razie to sie cala "gesie"=dostaje gesiej skorki
    >
    > ale dzis w srode popielcowa
    > rybka mrozona ulozona na cieniutko pokrojonej porze
    > rozrzucone slonecznie suszone pomidory w oleju,
    > przyprawy,jakie kto lubi,uzywam cytrynowego pieprzu/sol
    > zalane smietana wymieszana z krosanymi pomidorami
    > wszystko zapiec w piekarniku okolo 0,50 godz.w 200 stopni

    ** chcialam tylko dodac:
    ** okolo 0,50 godz.to w zaleznosci jakie kawalki ryby i ile
    jej w zaroodpornym naczyniu
    ** na dwie porcje ryby dorsza wystarczy 0.30 min.
  • slo-onko 25.02.04, 18:40
    kendo napisała:

    > > rozrzucone slonecznie suszone pomidory w oleju,
    > > przyprawy,jakie kto lubi,uzywam cytrynowego pieprzu/sol
    > > zalane smietana wymieszana z krosanymi pomidorami
    >

    Kendus czy te suszone pomidory mozna czyms zastapic?
    bo u nas sa w zalewie konserwowe ale suszonych chyba nie.
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 25.02.04, 18:57
    Sloneczko
    te pomidorki sa suszone na sloncu
    pozniej wkladaja do oleju i takie kupuje w sklepie,
    kiedys kupilam na wage suszone w sklepie ze zdrowa zywnoscia,
    ale dlugo musialam je sama moczyc w oleju,
    zeby pokroic w paseczki,
    a mozna ich niedac to tez nic sie nie stanie,
    nie bedzie kolorowo tylko wygladac.
    ja dzis nie mialam krosanych pomidorow z puszki to dalam
    czili sos taki z buelki (pare lyzek stolowych =2),mozna dac przecier pomidorowy
    albo keczup
    w zaleznosci kto jaki samk lubi.
    Ja probowalam po kolei ze wszystkim
    i najbardziej samkuje mi
    z czili sosem i wlasnie tymi slonecznie suszonymi pomidorkami w oleju.
    SMACZNEGO.
  • slo-onko 07.03.04, 10:53
    kendo napisała:

    > Sloneczko
    > te pomidorki sa suszone na sloncu
    > pozniej wkladaja do oleju i takie kupuje w sklepie,


    juz je widzialamsmile sa u nas we francuskim geant smile w najblizszej pzryszlosci
    sprobuje zaeksperymentowacsmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 07.03.04, 11:49
    zycze przyjemnych przygod smakowych....
    z slonecznie sluszonymi pomidorkami....

    dla smakosza jest to roznica smakowa....
  • slo-onko 28.02.04, 09:55
    Kendus tak na szybko podaje CI przepis na "jednogarnkowiec":
    -kilka sztuk czastek kurczaka (najlepiej udka)
    -puszka groszku konserowego
    -sloik marchewki konserowej (najlepiej okraglej-fajny efekt)
    -sloik gotowego sosu wloskiego (taki w plynie moze byc do wloskich potraw)
    -0,5 kg pieczarek
    -ziemniaki

    I tak kurczaka przyprawic jak zwykle tym co sie lubi i podpiec na patelni.
    Ziemniaki pokrojone w kostke przysmazyc na patelni.
    DO zaroodpornego ukladac zcastki kurczaka i obsypac ziemniakami i pieczarkami
    oraz zalac wszystko sosem. Upiec do miekkosci. Przed wyjeciem posypac groszkiem
    i marchewka na tyle aby sie zagrzalo.
    Dzis wlasnie robie to sama, napisze czy udalo mi sie i czy bylo tak smaczne jak
    w sobote tydzien temu.

    Ps. dzieki kendus za mile listy, odpisze po powrocie.
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 28.02.04, 10:47
    Sloneczko dziekuje za recepte.
    jak zrobie to napisze opinie na temat,
    ale na razie kurczaka niemam w zamrazalce,
    musimy wyjesc to co mamy
    bo chcialam ja rozmrozic....
    podejrzewam,ze w tygoniu to zrobie...
    pozdrawiam cielunio i zycze udanego obiadku....SMACZNEGO
  • slo-onko 28.02.04, 21:35
    co zaserwujemy sobie dzisiaj na kolacje?
    bo ja mam buleczki, szyneczki, warzywka zielone, serki i takie tam roznoscismile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 29.02.04, 11:49
    uwaga uwaga w piekarniku siedzi juz kurcze jednogarnkowe. jak bedzie gotowe do
    spozycia to oczywiscie damz an czy udal mi sie tak samo jak mojej
    przyjaciolce smile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 29.02.04, 12:10
    o ! ciesze sie Sloneczko,
    mam nadzieje,ze przezyjesz degustacje kurczaczkowa
    i bedziemy wiedzieli czy obiadek udany.....smile)))))))

    ja jeszcze nie mysle o obiadku/kolacji....
    jemy obiad miedzy 15/16godz.
    a kolacje miedzy 18/19godz.
    mam nadzieje,ze cos wymodze do tego czasu....
    a tak wogole to jedzac sniadanie
    zachcialo mi sie moich wlasnych buleczek
    z marmelada z pomaranczy i zoltym serem
    to typowesniadanko biurowe u swenssonka ...smile))))
  • kendo 29.02.04, 12:12
    a zapomnialam ...
    naszla mnie ostatnoi ochota na KUSKUS
    i jem niemal codziennie z czym popadnie,,,,,
    tez to jecie?????
    moze macie ciekawe recepty ?????
  • slo-onko 29.02.04, 12:12
    kendo napisała:

    > zachcialo mi sie moich wlasnych buleczek
    > z marmelada z pomaranczy i zoltym serem
    > to typowesniadanko biurowe u swenssonka ...smile))))


    wlasnych tzn pieczonych przez Ciebie?
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 29.02.04, 12:25
    och! Sloneczko
    ja przecie "uniwersalna dziewczyna"
    zadnej pracy sie nie boje.....hi,hi,

    pieke chlebus sama,bo ten szwedzki jest slodki
    i nam nie smakuje....
    z tego zamego ciasta kulam buleczki
    i pozniej takie swiezotkie mniam,mniammmm,,,,,
  • slo-onko 29.02.04, 13:29
    aaaaaaaale Ci zazdroszcze tej umiejetnosci, tez tak bym chcialasmile
    tylko, ze u nas tradycja juz dawno zanikla a po za tym nie umiem sobie
    wyobrazic jak wyszedlby mi taki pieczony chlebek?
    ale moze warto sprobowac? jesli pzrepis nie jest zbyt skomplikowany to
    poproszesmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 29.02.04, 13:31
    a teraz ogladam powtorke programu "kuchnia z okrasa".
    dzis powtarzaja lososia: www.tvp.pl/kuchnia/
    i www.tvp.pl/kuchnia/
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 29.02.04, 13:33
    teraz ide wyciagac swoje arcydzielo z piecyka i bede kosztowac. i albo
    zachwycac sie albo nie.smile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 29.02.04, 14:01
    uprzejmie donosze, ze potrawa wyszla znakomita.
    polecam ze wzgledu na dobry smak, na mala czasochlonnosc przygotowania i na
    ciekawy wyglad koncowy. nie dostalam wprawdzie okraglych marchewek i
    zastosowalam tradycyjna salatkowa kostke. groszek, marchewka i pieczarki
    stanowia tzw przystawke obiadowasmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 29.02.04, 14:11
    o! Sloneczko przezylo obiadek hi,hi,
    -a powiedz mi ,
    pieczarki podsmazasz zanim dasz do "gara" ?????
    -a i jeszcze jedno
    te marchewki okragle to masz na mysli te mini marcheweczki????

    my na obiadek bedziem mieli
    mielone z pieczarkami smazonymi z cebulk
    i wlozone do srodka,z sosem-mam to gotowe i sie rozmraza
    i do tego kartofelki w plasterkach smazone z cebulka....
  • kendo 29.02.04, 14:25
    ja mam Bosza maszyne i wsypuje wszystko do michy
    i sie wyrabia 6 minut( a rekami by trzeba wyrabiac 10 min,tak,zeby sie nie
    lepilo do rak)
    -robie zawsze z 2 kg.maki przennej(u nas tej najlepszej-specyjalnej)
    -10dkg drozdzy mieszam w litrze cieplej wody
    -dodajac namoczone 2-3 lyzki siemienia lnianego
    -6 lyzek oleju rzepakowego
    -tak,ze w sumie objetosc cieczy wzrasta do troszke wiecej niz litr
    -sole szczypte i maszyna robi swoje.
    -pozniej rosnie okolo pol godziny,
    -staruje maszyne na ponowne wyrobienie,ale chwilke
    -wszystko wykladam na deche ,
    -dziele na 6 kawalkow
    -formuje podluzne rulony i wkladam do foremek chlebowych(korytka 3 szt)
    -pozostale trzy ruloniki ukladam na normalnej blasze
    -rosnie do podwojnej objetosci
    -wkladam do piekarnika na najnizsza polke
    -pieke 250 stopni 15 min.,pozniej obnizam temperature do 175 stopni i piecze
    sie 20 min.
    -wyciagam ,klade na kratke do przestygniecia
    -pozniej zamrazam ....
    ** z tego samego kulam buleczki ,rosna jak chlebus
    **pieke je na 250 stopni na srodkowej polce w piekarniku okolo 10-15 minu.do
    uzyskania ladnego koloru.

    powodzenia i smacznego....
  • slo-onko 29.02.04, 15:51
    oooooooo rety ale skomplikowane. ale moze wyprobuje z 1/4 przepisu co?
    no i rekoma przyjdzie mi mieszac ciasto. ciekawe co my wyjdzie?
    I jeszce jedno Kendo czy piekarnik masz gazowy czy elektryczny? czy bez roznicy
    w jakim piekarniku na ile stopni sie piecze?

    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 29.02.04, 15:53
    kendo napisała:

    > o! Sloneczko przezylo obiadek hi,hi,
    > -a powiedz mi ,
    > pieczarki podsmazasz zanim dasz do "gara" ?????

    szczerze mowiac zapomnialam spytac ale o ile pamietam nie mowila mi Wandzia czy
    mam podsmazyc. ja podsmazylam bo jakos mi lepiej smak podchodzi smazonych.


    > -a i jeszcze jedno
    > te marchewki okragle to masz na mysli te mini marcheweczki????

    nie wiem czy one sa mini. one sa niemieckiego howu ale czo oni takie hoduja czy
    jakos specjalistycznie okrawaja tego nie wiem.



    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 29.02.04, 18:36
    Sloneczko
    piec mam elektryczny,,,,
    a czy roznica temperatur jet taka
    sama jak w gazowych to niemam pojecia....
    tu w poblizu nas wszyscy sa zasilani pradem...
    moze popytaj na Forum Kuchnia dziewczyn
    czy mialy okazje testac oba piece,,,,

    a recepta nie jest skomplikowana,
    moze dla mnie,bo juz rutynowo wykonuje czynnosc
    niemnij jednak zycze powodzenia,,,,
    napisz,jak sie zdecydowalas na experyment i jak wyszlo
  • kendo 29.02.04, 19:01
    juz niemam glowy na wymyslanie kolacji....
    byly pasty jajeczne/z tunczykiem/wedlina
    i teraz niemam pojecia co wymyslic....
    a robilam Kasikka pory zapiekane z mozorela-smaczne
    podajcie cos ciekawego prucz wedlin,,,,,dziekuje
  • slo-onko 07.03.04, 19:15
    dzis karolek okrasa pokazywal danie 1-sos z cieleciny w kalarepce i poledwiczki
    wieprzowe w sosie smietanowym z dodatkami. znow nabralam ochoty. niech no tylko
    ukaze sie na stronie toz araz wyprobujesmile. pysznosciowo wygladalo i co
    wazniejsze nie mocno pracochlonnesmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 10.03.04, 20:14
    jutro deser pysznosciowy....
    zakupilam slodka smietane i czekolade (ta najlepsza z 80% kakala)
    napisze jak przezylam hi,hi,
  • kendo 11.03.04, 11:56
    - 2 1/4 decylitra slodkiej smietany
    - 150 g.ciemnej czekolady(ja kupilam Lindt Exellence)
    - 1 1/2 lyzeczki kawy rospuszczalnej-nesskaffe
    - 1 klementynka do dekoracji
    - citron melisa do dekoracji

    1). Zagotowac slodka smietane
    2). dodac krosana czekolade i nesskaffe
    3). zdjac z palnika ,mieszajac do rospuszczenia skladnikow
    4). przelac do ozdobnych pucharkow i wstawic do lodowki na 2 godz.
    5). udekorowac przed podaniem plastrkiem klementynki-nieobranej
    - i galazeczka citron melisy....ja to psiknelam maly klik bitej smietany
    - w spraju......
    PYYYYYYYYYYYYCHOOOOOOOOOOOOOOTKKKKKKKKKKKAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

  • slo-onko 11.03.04, 21:08
    ale pysznosciowe. jutro kupuje gorzka, bita i smietanke.. tylko wiela to jest 2
    1/4 decylitra na nasze?smile przypomnij Kendus bo ni w zap ni pomietomwink
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 11.03.04, 21:25
    oj Slo wink

    1 decylitr to 1 dziesiata z litra...
    ja nieraz odmiezam polska szklanka,
    pelniusienka moja szklanka ma dokladnie 2 dl.
    konsystencja wyszla jak ptasie mleczko,
    tak ze jak bede nastepnym razem robila to dam 3 decylitry (dl)
    smietany na 150g czekolady
    nam smakuje....
  • kendo 13.03.04, 12:56
    Slo.
    a jakim sosem zalewasz toto ????
    czy czalosc ma byc zakryta sosem?????
    bo dzisiaj chce zrobic tego kuraka
    dziekuje za podpowiedz pozdrawiajac smacznie
  • slo-onko 13.03.04, 15:48
    chyba nie zdazysz zrobic bo ja dopiero wrocilam z wycieczkisad
    otoz zalewam na porcje dla dwoch osob jednym sloikiem "sosu wloskiego"
    (wielkosc ok 300g). nie musi byc przykryta sosem cala potrawa. wystarczy polac
    na ktoras warstwe z kolei np na kurczecie. a potem na wierzch pieczary i
    ziemniakismile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kasikk 13.03.04, 15:59
    sloonko - to tak smakowicie brzmi, że ja na prv poproszę dokładną receptę smile)
    jeśli oczywiście nie sprawi Ci to problemu
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • kendo 13.03.04, 16:54
    Dziekuje Slo.
    gapiszon ze mnie,
    przeciez juz napisalas w recepcie o sosiku,
    ale teraz juz wiem dokladnie
    i jutro zrobie,dzis byla skladanka z zamrazalnika hi,hi,

    Kasikku
    recepta jest wyzej ,
    jak cofniesz sie do wpisu Slonka z ** 28.02.2004 *09:55 **
    tez uwazam ,ze smacznie "brzmi"
  • slo-onko 13.03.04, 21:40
    to tak na szynko wygrzebalam. ale chce dopisac wiec wywloklam na "swiatlo
    dziennesmile
    przepis na "jednogarnkowiec":
    -kilka sztuk czastek kurczaka (najlepiej udka)
    -puszka groszku konserowego
    -sloik marchewki konserowej (najlepiej okraglej-fajny efekt)
    -sloik gotowego sosu wloskiego (taki w plynie moze byc do wloskich potraw)-
    kasiku Pudliszki albo Łowicz
    -0,5 kg pieczarek
    -ziemniaki

    I tak kurczaka przyprawic jak zwykle tym co sie lubi i podpiec na patelni.
    Ziemniaki pokrojone w kostke przysmazyc na patelni.
    Pieczarki w cwiartki podpiec na patelni.
    DO zaroodpornego ukladac czastki kurczaka i obsypac ziemniakami i pieczarkami
    oraz zalac wszystko sosem. Upiec do miekkosci (ok 2 godzin). Przed wyjeciem
    posypac groszkiem
    i marchewka na tyle aby sie zagrzalo.
    Robilam to kiedys po raz pierwszy sama, udalo sie o czym napisalm. a drugim
    razem robilam dla gosci pzryjezdnych. wszytskim bardzo smakowalo wiec chyba na
    prawde musi byc smaczne. dla mnie rewela, wszytsko mieciutkie.
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kasikk 14.03.04, 23:14
    dziękuję bardzo, bardzo
    wypróbuję go jutro, tylko szkoda, że to tak długaśnie się piecze,
    ale podoba mi się
    tylko marchewkę z groszkiem chyba osobno zrobię smile)
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • slo-onko 14.03.04, 11:58
    a dzis na obiadek znow robie szaszlyk przeplatany boczkiem ze sliwka ale nieco
    zmodyfikowany. a do tego zapiekane ziemniaczki ale tym razem na patelni, taka
    drobna kosteczka.smile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 14.03.04, 15:00
    juz plyne w plaw do Ciebie Sloneczko na obiadek
    mniam,mniammmmmmmm,,,same pysznosci
    mi sie niechce dzis robic obiadku buuuuuu...
    bylam na dworze i w rabatkach sie grzebalam....
    tak pieknie dzis mamy..
    ale nic,bede musiala,
    zaraz sprawic mojego kuraka,zeby gdzie nieodfronal
    zadaleko ...

    smazone kartofelki robie zawsze w plasterkach
    przelozone cebulka...
  • slo-onko 14.03.04, 20:30
    wiecie co moje dziewczyny zrobily dzis na deser???????
    wlasnym oczom nie wierzylamsmile))))))
    malo tego byl to malo wymyslny deser a pyszny niesamowiciesmile
    banan oblany rozpuszczona czekolada i popryskany bita smietana w sprayusmile
    niby takie nic a smacznesmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 14.03.04, 20:48
    lubie takie deserki....
    tez robilam takie,jak dziecie mieszkalo z nami...
    natomias jak jestem w chnskiej na obiedzie
    to zawsze biore banan na cieplo z ludami-pycha
    niewiem,jak oni to robia,ale jak bede znowu to sie przyjrze temu dokladnie.

    nieraz prosty/niebanalny deserk jes pysznosciowy od tych
    bardziej wymyslnych...
    dzis zrobilam sobie "slodka chwile "truskawkowa,,,,
    zakupilam sobie ostanio w kraju...
    natomias budyn z tej serii mi nie smakuje...

    a kurczaczek byl pysznosciowy,,,
    bedzie na stalym menu-dziekuje za recepte...
  • slo-onko 14.03.04, 21:05
    ciesze sie ze smakowalsmile)))))))))))
    czekamy teraz na opinie kasikasmile

    a wiesz, ze Twoj deser posmakowal mojemu pseudo-zieciowi?smile
    z reszta wszytsko lubi co dostaje u ans do jedzeniasmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • slo-onko 14.03.04, 21:15
    przepis na salete podaje Krasa w swoich linkach zaczepionych przeze mnie ale
    napisze dla przypomnienia. do wykorzystania zamiast tradycyjnej salaty do
    obiadu:
    -ok 300 ml jogurtu
    -2 male zabki czosnku
    -maly peczek natki
    -sol, pieprz

    czosnek zmiazdzyc, natke posiekac. wrzucic do jogurtu posolic i popieprzyc. tym
    oblac porwana salate. smacznegosmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 14.03.04, 23:01
    a to jutro sprobuje,
    bo mam wszystko w dom....
    bedzie napewno papusne-napisze-
  • kendo 15.03.04, 17:07
    Slo.
    salata przepyszna ...mniam ,mniammmmm........
    pasowala do wczorajszego obiadku,
    jestem tak najedzona ,za niemal pekam usch...wink))

    ja swoja saltke olejem skrapialam
    zamias kefirem/yugyrtem/smietana

    a urtarta seler/marchewke/i kawaleczek pora
    mieszalam majonez z ygurtem neutralnym
    albo to co w domu mialam np:kefir/ceram fresch
    i przyprawy sol/pieprz....
    wszystko wymieszac i schlodzic przed podaniem....
  • slo-onko 15.03.04, 17:25
    a ja wlasnie ejstem po deserze z banana ale na goraco, mniam pychotkasmile

    jesli chodzi o surowizne to znam jescze jeden bardzo prosty i pyszny przepissmile
    drobno posiekac pora, nasolic i ugniesc. do tegos tarkowac duuuuzo jablka i
    wsypac kukurydzy. wszytsko wymieszac z majonezem.
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kendo 15.03.04, 18:24
    to zachecajace...
    bede musiala sobie zrobic,
    ale slubne nie lubi kukurydzy i owocow w daniach,
    wiec poczekam na okazje ,
    jak bed miala skladdiki wszystkie to wypobuje....
    dzieki za tips=recepta hi,hi,
  • kasikk 15.03.04, 18:43
    ja mam inny trochę przepis i powinien smakować wink)
    zamiast kukurydzy wkrój ogórka kiszonego,
    może też być konsetrwowy, ale kiszony lepszy
    i na ostro wtedy wychodzi
    baaardzo lubiane big_grin
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • slo-onko 15.03.04, 18:36
    usiadz odpocznij, napij sie i zjedz bananka na goraco z czekolada i bita
    smietanasmile
    --
    Sprzedam tanio swoje kropki.
    Biedronka
  • kasikk 15.03.04, 18:45
    oj, sloonko, a d...a rosnie...
    a mnie ostatnio za bardzo, więc nici z tego
    conajwyżej gruszeczkę i to w gorzkiej, gorzkiej...
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • kendo 15.03.04, 19:09
    trzeba juz zaczac myslec o linii do bikini....
    ja tez przytylam,ale tylko w bidrach...
    usch! mam nadzieje, ze zeszloroczne ciuszki beda pasowac...smile))
  • kasikk 15.03.04, 19:12
    moje nie i dlatego powzięłam "mocne postanowienie poprawy" wink)
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • kendo 15.03.04, 19:39
    ales lakomczusia Kasikku hi,hi,
    wiekasz odemnie,
    ja umie sobie ukrocic....

    ide teraz na kolacyjke,
    pozniej zajrze do Szufladuni...PA;..na razie.... buziaczki...
  • kendo 27.03.04, 11:56
    co dzis u Was na obiadek ?????????????

    ja robie watrobki kurczakowe
    czerwone buraczki i ryz...smile)))))))
  • slo-onko 27.03.04, 13:19
    u mnie dzis tzw baba ziemniaczana ze smietana i mlekiemsmile
    typowa wschodnia potrawasmile
  • slo-onko 27.03.04, 17:29
    Baba ziemniaczana, porcja na 4 osoby(potrawa ze wschodniej czesci kraju):

    ok 2 kg ziemniakow zmielic w sokowirowce
    do tego dodac 1 jajo, 2 lyzki maki, sol pieprz oraz pzresmazony boczek badz
    kielbaske z cebula.
    wszystko bardzo dokladnie wymieszac i wylac na odkryta forme. piec w piekarniku
    na 210 st. C ok 1,5-2 godzin
  • kendo 27.03.04, 17:33
    Sloo
    a te ziemniaki mozna utrzec,
    bo niemam sokowirowki,ale maszyne ktora uciera
    wyglada to smacznie mniam,mniam,,,
  • slo-onko 27.03.04, 17:35
    "w sobote badz w niedziele wyprobuje poledwiczki w pieprzu. jak tylko sobie
    wyobraze smak to az mi slinka cieknie po brodzie. tak uwielbiam zjesc cos
    smacznegosmile"-tak bylo na innym watku-wkradl sie bladwink
    dzis sobota poledwiczek nie bylo, zmiana kulinarnawink
    ale i takw yprobuje niebawemsmile
  • kendo 27.03.04, 17:50
    poledwiczki ?,koniecznie trzeba wyprobowac
    bo na obrazku byly bardzo apetyczne.
    niewidzialm tylko kalarepki jeszcze,
    ale jak znajde ,to od razu robie.smile)))
  • slo-onko 27.03.04, 18:01
    kalarepka mimo, ze w skorce to nadaje sie jako pzrystawka.
    a sam sos jest pyszny nawet z buleczkasmile
  • kendo 27.03.04, 18:18
    ale robisz mi strasznego smaczka....
    chyba jutro podjade do sklepu i zobacze czy bedzie kalarepka
    zakupie i w poniedzialek zrobilabym Mniam,mniamm,,,smile)))
  • slo-onko 28.03.04, 20:51
    wiecie co mialam dzis na obiad?
    kotletasy ale mielone z filetow drobiowych z pieprzem cayennesmile
    tradycyjnie doprawiane bulka sola i jajem ale procz innych pzrypraw pieprz
    cayenn. sa wilgotne i zlociste po usmazeniu. do tego kapustka pekinska z
    majonezem. taki sobie obiadek zwyczajny ale dosc smakowity. niekonwecjonalny
    bedzie innym razem.
  • kendo 28.03.04, 22:29
    pychotki Slo....
    a cayen peppar ,to czy nie byly za ostre,
    moje slubne taki zakochany w tej przyprawie,
    tak,ze przyprawia sobie na talerzu reszte,
    bo ja raczj preferuje lagodniejszy smak.

    salta pycha,
    ja nieraz dodaje ogorka "dlugiego" i czerwona papryke.
    mniam,mniammmmmmmm...smile))))))))))
  • slo-onko 29.03.04, 08:30
    kendo napisała:

    > pychotki Slo....
    > a cayen peppar ,to czy nie byly za ostre,
    > moje slubne taki zakochany w tej przyprawie,
    > tak,ze przyprawia sobie na talerzu reszte,
    > bo ja raczj preferuje lagodniejszy smak.

    ja tez wole lagodny i nie pzresadzamz iloscia pieprzu. tak zeby i zdieci mogly
    zjesc bez krecenia nosem. a moj przyprawia sobie doslownie wszystko i
    wszytskimwink czasem to anwet nie te pzryprawy, ktore sie do danej potrawy
    nadaja. smieje sie, ze niech o kislu nie zapomniwink
  • kendo 29.03.04, 15:51
    hi,hi, Slo,
    udalo Ci sie z kisielem,jako przyprawa,
    moj tez ,kaze kupowac ostra papryke jeszcze,
    nieraz zrobi sos to nie moge go jesc smile)))
  • slo-onko 29.03.04, 15:56
    no jak moj cos pichci to go pilnuje, zeby nie pzresadzil z przyprawami bo ja
    tez potem tego jesc nie mogesad
    a jesli mu sie uda "dowalic" czegos to od razu czuje. ze tez oni nie rozumia
    tego, z nie kazdy moze jesc takie "noze"wink
  • kendo 29.03.04, 16:58
    juz zakupilam poledwiczke i kalarepke,pomidorki koktajlowe
    niewiem kiedy zrobie ale
    chyba jutro to wydam opinie mniam,mniam.....

    moj tez nie moze zrozumiec,
    zawsze mowi,ze ja to na slodziudko bym jadla hi,hi,
  • slo-onko 29.03.04, 17:29
    kendo napisała:

    > juz zakupilam poledwiczke i kalarepke,pomidorki koktajlowe
    > niewiem kiedy zrobie ale
    > chyba jutro to wydam opinie mniam,mniam.....


    Kendus ale poledwiczka to jedna potrawa a kalarepki z cielecinka i koktailowe
    to drugasmile
  • kendo 29.03.04, 19:30
    no,tak,masz racje,
    niewiem czemu sobie tak to wytlumaczylam.
    gapiszon jestem i juz smile))))))))
    kupilam poledwiczke ,no i z niej to zrobie,
    chyba tez bedzie papusne ?????
    scinki dostanie psiun a my reszte.smile))))))))
  • kendo 30.03.04, 13:12
    juz wszystko mi sie przyprawia
    tz.poledwiczka z czosnkiem i olejem itd.......
  • kendo 30.03.04, 13:17
    to ja tak nazwalam ten wymodzony przepis smile)))

    z mielonego formuje podluzne "ala owalne kelbaski"
    owijam kazda w plaster bekonu i smaze,(u nas sa bardzo cieniutkie bekoniki)
    patelnie zalewam puzniej slodka smietana,
    przyprawiam przyprawami wedlug smaku na dzien obecny
    i mam od razu szczypte sosu
    dla slubnego
    mi to smakuje.....
  • slo-onko 30.03.04, 13:19
    no to bedziemy konsumowac forumowosmile
  • kendo 30.03.04, 16:21
    juz spapusialam obiadek i zyje hi,hi,

    organoleptyczne przezycie:
    - danie bardzo pokazowe,
    - kolorowe,tz.ladnie wtglada na talerzu
    - kusi przyjemnym zapachem,
    - w smaku smaczne,

    podalam do tego ryz i pasowalo wysmienicie.

    moje udoskonalenie:
    -nastepnym razem obiore lekko kalarepke,
    zwlaszcza przy korzonku,
    zeby "lyko" mnie niedenerwowalo przy jedzeniu.
    -przy obogotowywaniu posole wode,
    -do sosu dodam yogurt,ktory mozna gotowac
    i wtedy bedzie PYYchoTTTTTTTTkkkaaaaaaaaa

    danie godne polecenia jako pokazowe dla gosci....wink))))))))))
    wprowadzam go do swojego menu....
  • slo-onko 30.03.04, 17:21
    kendo napisała:


    >
    > moje udoskonalenie:
    > -nastepnym razem obiore lekko kalarepke,

    a ja skroje cala do sosu (na co dzien nie musi byc podawany w kalarepce)

    > zeby "lyko" mnie niedenerwowalo przy jedzeniu.

    to prawda bylo wkurzajacesmile

    > -przy obogotowywaniu posole wode,

    ja osolilam, bylam pzrewidujaca albo te gamonie zapomnieli powiedziec, ze
    tzreba solicsmile

    > -do sosu dodam yogurt,ktory mozna gotowac
    > i wtedy bedzie PYYchoTTTTTTTTkkkaaaaaaaaa

    o o tym nie wiedzialam, czy tez moge wyprobowac?smile

    ale ciesze sie, ze smakowalosmile
    ale czy aby na pewno byla to poledwiczka w kalarepce a nie cielecinka?wink
  • kendo 30.03.04, 17:35
    to byla poledwiczka wolowa,
    naprawde jak Bozie Kochamsmile)))
    szkoda ,ze nie mialam filmu do aparatu
    odrazu bym udokumentowala swoje arcydzielo....

    nastepnym razem kupie wolowine "francyske",
    tez szybko sie przygotowuje,
    kupuje to zawsze na zupe gulaszowa.

    UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!
    u nas jest yogurt na ktorym pisze ,
    ze nadaje sie do gotowania,(nie wazy sie )
    w innym przypadki mozna podusic danie i
    dopiero po zdjeciu z piec dodac yogurt,
    inaczej sie zwazy i zepsuje caly wyglad potrawy.

    slubnemu smakowalo,
    psiuna tez sie zajadala,ale dostal bez ryzu i kalarepki ....
  • slo-onko 30.03.04, 18:18
    kendo napisała:


    >
    > UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!
    > u nas jest yogurt na ktorym pisze ,
    > ze nadaje sie do gotowania,(nie wazy sie )
    > w innym przypadki mozna podusic danie i
    > dopiero po zdjeciu z piec dodac yogurt,
    > inaczej sie zwazy i zepsuje caly wyglad potrawy.

    achaaaaaaaaaaaaa to u nas chyba takiego nie masad
    >
    > slubnemu smakowalo,
    > psiuna tez sie zajadala,ale dostal bez ryzu i kalarepki ....

    bo niewiedzialby co z kapelusikiem kalarepki zrobic big_grin


  • kendo 30.03.04, 19:48
    slo-onko napisała:

    > kendo napisała:
    >
    >
    > >
    > > UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!
    > > u nas jest yogurt na ktorym pisze ,
    > > ze nadaje sie do gotowania,(nie wazy sie )


    > achaaaaaaaaaaaaa to u nas chyba takiego nie masad
    ** u Ciebie Slo,
    pozostaje smietanka,
    albo juz po zdjeciu dodac .. a moze Cream Fresch

    > bo niewiedzialby co z kapelusikiem kalarepki zrobic big_grin
    ** noskiem by kapelusik odsunal smile)
    madra "bestyja"

  • slo-onko 31.03.04, 21:02
    wiecie co przygotowuje na jutrzejszy obiad? roslo kaczkowy rosol i kaczorka
    pieczonego z miodem i sliwkami z brandysmile
    dzis podpiekam jutro dopieke poniewaz nie lubie odgrzewanych potrawsmile
    pierwszy raz robie z takiego przepisu, zobaczymy co mi z tego wyjdzie?smile
  • kendo 31.03.04, 22:26
    az sie uslinilam na takie lakocie mniam,mniammmmmm,,,,,
    zycze w takim razie smacznego,
    juz widze to na polmisku hmmmmmmmmsmile)))
  • slo-onko 01.04.04, 08:16
    tzn powiem tak, ze kaczuszek jest w porcjach.
    z gnatkow, ktore nie nadawaly sie na upieczenie ugotowalam rosol. sama jestem
    ciekawa. zobaczymy dzis o godz. 15,20smile)))
  • kendo 01.04.04, 11:13
    mam nadzieje,z degustacjie przezyjecie
    i czekamy na sprawozdanie degustacyjne smile)))))))))

    robie tak nieraz z kurczaka,na gnatkach
    robie pomidorowa/krupniczek
    a reszte griluje/smaze.
    dzis mam zamiar zrobic pietuche,
    bo lezy w loduwce swiezy i czeka na moje checi smile))))))))
  • kendo 01.04.04, 21:01
    Sloooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!

    jak degustacja kaczuszki ??????????
    zyje cala rodzina ???????? smile)))))))))
  • slo-onko 02.04.04, 10:51
    z powodu mojej nieobecnosci on-line nie mogalm zaopiniowac dania kaczkowego.
    robie wiec to dzis, wiec tak rosol smakowity. a kaczor jak akczor koscisty
    dlatego mieska na nim a zwlaszcza po upieczeniu nie za duzo. pierwsze id rugie
    danie zaspokoilo nasze podniebienie wylacznie na jeden obiad. reasumujac samo
    drugie danie bylo dosc smaczne zwlaszcza owoce ale kasowo malo oplacalne.
  • kendo 02.04.04, 11:10
    tak,wlasnie mowia,ze kaczorek jest smaczny
    ale malo ekonomiczny ze wzgledow porcjowych i finansowych.

    w kraju jadlam pare razy kaczorka,
    ale tu nie,,,,wole kupic gasiora jest pycha i ekonomiczny smile)))))))))
  • kasikk 02.04.04, 12:54
    to ja poproszę dobry przepis na pieczonego gąsiora wink)
    co mu dodać, żeby był zjadliwy, kruchutki i soczysty
    aaaa... M. nie lubi na słodko sad(
    chociaż jabłuszka przemycam czasami wink)
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • kendo 02.04.04, 13:25
    Kasikku
    i moje slubne tez nie lubi bialego miesa z owocami,
    a bez nich "ptaszek" jest niezjadliwy przeciez.
    tez zawsze przemycam owoce i sama je puzniej zajadam wink)

    - ja sokiem cytryny nacieram cale "cialko"
    - puzniej pieprz cytrynowy i sol wcieram,
    - do brzuszka wkladam podroby/zdzibko ryzu/jablko i suszonych pare sliwek
    niezaduzo zeby nie zdominowalo smaku jablek
    - polezy toto w lodowce jakis czas
    - i wkladam do piekarnika na 175 stopni na srodkowa polke
    - podczas pieczenia smaruje maslem rostopionym z zdziebko miodu,
    - w brytwance tez ukladam pare polowek jablek,
    - zajmuje to ponad godzine,na wyczucie od wielkosci gasiora.
    a jak sie wyjmie to zapach po calej chalupce sie rozchodzi
    i miesko pycha z posmakiem jablka mniam,mniam,,,,,
  • kasikk 02.04.04, 13:43
    dziękuję - wypróbuję smile)
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • slo-onko 02.04.04, 13:19
    a mozna u ans kupic gasiorka? czy tylko od gospodarza?
  • kasikk 02.04.04, 13:44
    widziałąm mrożone
    --
    "And it harm none, do what ye will"
  • kendo 02.04.04, 13:53
    ja tez zawsze kupuje mrozonego,
    rozmraza sie przez dwa dni w lodowce wink)
    i wiecie co ,ze chyba sie rozejze i zakupie
    na Wielkanoc...o-))))))))
  • kendo 02.04.04, 21:59
    jakie weekendowe obiadki macie w planie ????

    ja jeszcze dokladnie niezdecydowana;
    - piers kurczaka panierowana,
    - ldydki - !! - smazone,
    - dorsz panierowany smazony,

    salata:
    -buraczki z cebulka i olejem,
    -kiszona kapustka z cebulka i olejem
    -trzy kolory papryki z ziolami i olejem

    deser:
    -hi,hi,-slodka chwila kisiel
    -albo budyn

    SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!
  • jtka 02.04.04, 22:04
    a ja zawsze na bieżąco (no prawie) ustalamwink w niedzielę tradycyjnie "ptica
    pieczona"wink chyba że mamy ochote na cosik innegosmile
    --
    ita
  • slo-onko 03.04.04, 12:33
    u nas jak zwykle problmec co na obiad?
    najgorzej z pomyslem bo produktow nie brakuje. nawet stac jzu w kolejkach nie
    tzreba.
    ale na dzis wymyslilam cos co dawno jadlam.
    jest to karkowka pokrawana w kawalki wymieszana z DELIKATA KNORA , pieprzem i
    sola. a do tego cwiartki pieczarek i pokrazki cebuli. wszystko razem mieszam
    dolewam nieco oliwki i zapiekam w piekarniku na 200 st. C do 1,5 goziny. z
    miesa, cebuli i pieczarek wytoworzy sie niby sos wlasnysmile
  • kendo 03.04.04, 13:14
    a to smakowicie Slo wyglada....
    zrobie chyba z wolowiny kiedys,
    chyba tez bedzie dobre????
    swinki bardzo rzadko kupuje.

    a dzis beda lydki smazone,
    sluby z ryzem ,
    a ja sobie kuskus zrobie.
    bardzo go lubie i moglabym jesc co dzien kuskus
    z wszystkim,robi sie szybko .
  • kendo 03.04.04, 13:10
    Iteczko,
    -my zawsze tez mamy kuraka w niedziele,
    -w soboty mialam zawsze rybe,ale teraz zmienilam na co "podlecialo"
    -w czwartki zupka szwedzkim zwyczajem grochowka i nalesniki,ja robilam rozne
    zupy
  • slo-onko 03.04.04, 13:42
    Kendus pewnie moze byc wolowinka ale dluzej tzreba piec i na pewno nie wytworzy
    sie tyle sosu wlasnegoz wolowiny wiec chlusnij z lekka wodysmile
  • jtka 03.04.04, 23:16
    u mnie w pozostałe dni tygodnia , to jak popadniesmile albo na co jest ochotawink
    --
    ita

    p.s. Kendo, dzięki za wspomnienie o zupach... właśnie przypomniałam ,że
    dzisiejszą miałam schowaćdo lodówkismile
  • slo-onko 04.04.04, 19:51
    czy wiecie co ja dzis wyczarowalam ze swoim na kolacje????????
    bedac kiedys na wczasach nad morzem jedlismy takie wielkie nalesniki z ostrym
    nadzieniem meksykanskim. co prawda takiego samego nigdy pewnie nie zrobie. ale
    to co wyszlo dzis to przeroslo moje oczekiwania.no to tak nalesniki jak
    nalesniki, tradycyjne. a nadzienie skladalo sie z:
    -przesmazona cebulka
    -przesmazone pieczarki
    -przesmazona kostka boczkowa
    wymieszane posypane sola, pieprzem i curry
    na placki polozylam:
    -kostka swierzego ogorka
    -paski papryki konserwowej (taka mialam ale w pzryszlosci zamienie na swierza)
    do tego wszytskiego byl sos:
    -czosnkowy
    -chili z ketchupem
  • kendo 04.04.04, 20:53
    Sloneczko,
    to kolacyja pszepyszna mniam,mniammmmmmmmmm,,wink)
    i nawet dodatki w moim smaku smile

    ale wiesz ,kiedys siostra mnie zaprosila
    na meksykaniskie papusianie,
    takie prawdziwne z ich przyprawami
    i wcale mi nie smakowalo,
    przyprawy mi nie podchodzily,
    a nawet menu bylo za pracowite
    do jedzenia,bo sie maczalo w roznych sosach
    jakies chrupiace platki ..sad(((

    idziemy przewaznie raz na miesiac cos zjesc w jakims lokalu.
  • kendo 04.04.04, 20:54
    ciesze sie Iteczko,
    ze moglam sie do czegos przydac smile)
  • slo-onko 06.04.04, 16:43
    czy Was tez tak jedzenie kusi jak mnie?
    ja moglabym tak non stop cos przekaszac.
    ale chyba powinnam sie opanowac bo cos z pzrodu
    zaczyna byc za bardzo widocznewink
  • jtka 06.04.04, 19:05
    Slo, a czy to Twój przód??? może czyjś inny????wink))))))))))))
    --
    ita
  • slo-onko 06.04.04, 20:03
    jtka napisała:

    > Slo, a czy to Twój przód??? może czyjś inny????wink))))))))))))

    heheh tezwink

    a dzis powtorka z rozrywki: nalesniki z nadzieniem a^la meksykanskim smile
  • jtka 06.04.04, 21:52
    ja naleśniki najbardziej lubię z tradycyjnym twarogowym nadzieniemsmile))))))
    a jak są polane śmietanką z brzoskwiniami.... to ehhh... szkoda słówwink
    --
    ita
  • kendo 06.04.04, 22:38
    dopiero co zjadlam kolacyje
    a tu widze same smakolyki sobie sewowalyscie mniam,mniammmmmmmm....

    nalesniczki latem lubie z lodami i borowkami,
    z dzemem tez moga byc,
    krepsy z czyms tam tez zjem...

    narobilyscie smaku hmmmmmmmmmm..
    chyba jutro usmaze.
  • jtka 07.04.04, 18:18
    Kto zna dobry przepis na mazurka???? i chciałby go "sprzedać" dalej????wink
    --
    ita
  • kendo 07.04.04, 19:36
    Itus,
    ja ich nigdy nie pieklam,
    przyjechalam tu wczesnie i zaczelam piec ich wypieki,
    a oni takiego nie maja....
    sama bym sprobowala swych sil piekarniczych
    i cos upiekla takiego.....
    jak uda Ci sie cos wymodzic smacznego
    to prosze Ci podziel sie recepta - dziekuje.

    PS;.a bylas na Forum Kuchnia
    czytalam tam pare roznych recept....
  • jtka 07.04.04, 21:00
    jak będę miała dobry przepis to Ci prześlę, jutro go będę piekłasmile
    --
    ita
  • kendo 07.04.04, 22:10
    dzieki Itus....

    ja w kraju teraz latem
    robilam taki zimny sernik
    na biszkoptowe ciasto wylewalo sie
    galaretke z ygurtem waniljowym
    smaczne to bylo w upalne dni....
  • jtka 08.04.04, 17:05
    takie i przeróżne innesmile
    nie wszystkie ciasta sa piknie tak ozdobione , bo np.serniki to ja uwielbiam
    bez czekolady, no a wiadomo ,ze " bez " to on już gorzej wygląda, ale jak
    smakuje..................smile
    --
    ita
  • kendo 08.04.04, 19:09
    Itus
    ja pieklam pare razy takie cos szwedzkiego
    podobnego do sernika i mi opadlo,
    siostra moja rzekla,ze serniki maja to do siebie ,ze opadajasad(
    ja osobiscie serniczek tez bez dekoracji lubie najbardziej,
    nie jestem specjalistka do wykanczania wypiekow,
    pozeram od razu smile))
  • kendo 09.04.04, 20:53
    mowcie co chcecie,
    ale ja przed chwila zakonczylam pieczenie.
    Upieklam babke - dla Twsciowej
    bo bedzie z obiadkiem u nas
    a dla siebie piernik,bo bardzo lubie,
    tym razem zmodyfikowalam recepte i
    jak na razie to wyroslo/nie opadlo po wyjeciu z pieca
    zastanawiam sie jak bedzie smakowac ?????
    chyba ptaszkow nim nie nakarmie smile)))

    a tak chcialam spytac,
    pieczecie czasami jakies ciasteczka ????
    tak mi sie chce czasami pod kompa pochrupac cos slodkiego smile)
  • jtka 09.04.04, 21:14
    serniki lubią opadać , noo taka ich właściwość, ale spróbuj to powstrzymac
    dodając do ciasta ok 1-2 łyżki suchego budyniu (waniliowego lub śmietankowego),
    pomagasmile
    --
    ita
  • slo-onko 09.04.04, 20:53
    Kendus wiem, ze uwielbiasz serniki. a czy pieklas badz probowals kiedys sernik
    zalany ciastem "murzynkowym"? a dokladnie wyglada to tak: kepki sera
    wymieszanego z niezbednymi produktami i na to wylewamy ciemne ciasto. smakuje
    jako sernik ale przelozony jest ciastem. mnie smakuje bardzosmile jesli chcesz
    podam pzrepis. sama pieke na swieta poniewaz nie jest skomplikowane i nie jest
    zcasochlonne.
  • kendo 09.04.04, 21:52
    dziewczatka jestescie Kochane
    ze Swymi radami,

    Itus
    budyn mam krajowy
    zamowie wiec ser i chyba sie skusze
    na arcydzielosmile))

    Slo,
    chetnie sprobuje upiec wedle twej recepty
    wiec prosze grzecznie o nia i nigam w podziecesmile)
  • slo-onko 10.04.04, 10:38
    0.5 kilo twarogu
    0,5 kostki masla (margaryny)
    1 lyzka cukru
    3-4 zoltka
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    piana z bialek

    utrzec cukier z jajkami, maslem, zoltkami i maka. dodac ser i wymieszac.

    ukladac lyzka na blasze kupki sera i zalac ciastem murzynkowym:
    1 margaryna
    2 szklanki cukru
    3 lyzki kopiaste kakao
    0,5 szklanki mleka
    wszystkie skladniki zagotowac do rozpuszczenia. po ostudzeniu zalac ser.
    piec max do 1,5 godz w 200 st. C.

    do sera mozna dodac skorke pomaranczowa lub rodzynki

  • slo-onko 10.04.04, 14:24
    Kendus oczywiscie nie dopisalam do konca.
    teraz jest dobrze:

    > 0.5 kilo twarogu
    > 0,5 kostki masla (margaryny)
    > 1 lyzka cukru
    > 3-4 zoltka
    > 2 lyzki maki ziemniaczanej
    > piana z bialek
    >
    > utrzec cukier z jajkami, maslem, zoltkami i maka. dodac ser i wymieszac.
    ukladac lyzka na blasze kupki sera.

    > 1 margaryna
    > 2 szklanki cukru
    > 3 lyzki kopiaste kakao
    > 0,5 szklanki mleka
    wszystkie skladniki zagotowac do rozpuszczenia. do zimnej masy wsypac 2
    szklanki maki, proszek do pieczenia (ok 2 lyzeczki), 4 zoltka i piane.
    wylac ciasto pomiedzy kupki serowe i piec do 1,5 godziny w 200 st. C.
    >
    > do sera mozna dodac skorke pomaranczowa lub rodzynki
    >
  • kendo 10.04.04, 15:34
    alem sie juz obslinila smile))))))))))
    bede musiala koniecznie tot0 zrobic
    wygladan na potezna pychotke smile)

    dziekuje,
    Wesolych Swiat Wielkanocnych.
  • slo-onko 12.04.04, 22:19
    ciesze sie Kendus, ze smakowala potrawasmile
    tak samo jak kurczak zrobil furore jak u mnie?smile
    ale, ale mam nastepny zupelnie nieskomplikowany przepis na potrawe tym razem
    miesnasmile
    otoz zazwyczaj piecze sie karkowke badz schab ze sliwka, ktory jest
    wiecznie "suchy". ja wypraktykowalam łopatke, ktora odpowiednio pzryprawiona ma
    przepyszny smak i nie jest "sucha". otoz mocze ja w zalewie soli, majeranku,
    pieprzu (duuuuza ilosc) i czosnku przez dobe gora dwie. potem wkladam do
    naczynia zarodopornego, smaruje musztarda i jeszcze posypuje pieprzem po
    wierzchu. podlewam ciut woda i oliwka i zapiekam do 2 godzin pod przykryciem w
    210 st. C. do tego przygotowuje sos ze smietany z sola i pieprzem. wychodzi
    rarytas. dzis rowniez ta pieczen zrobila furore. zostala skosumowana do
    ostatniego kawalka, a bylo duuuzosmile))))))
  • kendo 12.04.04, 22:26
    noooooooooo,
    warte wyprobowania,bo zawsze tez mi wiory wychodzily
    i przestalam robic.
    jak zrobie to wydam opinie,,,,-dzieki -
  • kendo 17.04.04, 16:23
    a dzis sobie wymodzilam hmmmmmmmmmmmmmmmmmwink)
    kuskus z przysmazana cebulka i
    kulkami z mielonego...smile)
    slubne juz patrzec nie moze na moje papusianie,
    bo moge jesc kuskus co dzien
    tak sie wtym rosmakowalam,
    mieszam ze wszystkim.
  • slo-onko 18.04.04, 20:42
    piewrsza potrawa to: rolada z piersi indyka ze sliwka w srodku upieczona w
    piwie. ulozona na polmisku a na okolo byla fasolka szparagowa okraszona bulka.
    do tego byly frytki smile niby nic ale zawsze cos nowego, smacznego i ciekawegosmile
    oczywiscie wyprobujesmile
  • kendo 18.04.04, 21:35
    ale pychotki mniam,mniammmmm,,,wink)
    jutro jade po papusianie na caly tydzien,
    ciekawe co mi smaki podpowiedza ????wink)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka