Pierwszy raz z silnym połączeniem znaczenia osi IC-MC z karierą spotkałem się w tekstach Roberta Handa na temat tranzytów Saturna. On tam pisze, że przejście Saturna przez IC jest związane z budowaniem fundamentów pod przyszłą karierę. To bardzo mocno jest tam połączone i dość dobrze opisuje zdarzenia, które przy takim tranzycie mają miejsce.
Takie działanie na przeciwległy biegun wydaje się być dość dobrze uchwytne w tranzytach. Parę lat temu Uran przechodził mi przez Ascendent, przez co stałem się osobą wyzwoloną, zrezygnowałem z pracy, zająłem się robieniem horoskopów i opisywaniem rzeczywistości, która wówczas jawiła mi się dość ostro i zwięźle. Do tej pory bazuję na wielu odkryciach, które wtedy dokonałem. Ten układ zadziałał również na Descendent w ten sposób, że zacząłem się ludziom jawić jako ktoś nieprzewidywalny, dziwny, kłótliwy, zmienny i kapryśny.
Tak więc dostrzegam działanie tranzytu na przeciwległy punkt osi horoskopu. Trochę gorzej to widzę w astrologii urodzeniowej.
W przypadku planety przy IC dość ciekawą rzecz piszę Hajo Banzahf. Na przykład: Mars przy IC wskazuje na niezawodne wyczucie psychicznych energii i talent do pracy z energiami duchowymi. Tam przy innych planetach przy IC pisze podobnie. Ale nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie.
Wydaje mi się, że negatywne konfiguracje przy IC (np. Saturn, czy Mars) mogą powodować silną motywację do tego, by wyrwać się z przeszłości. Sam mam Marsa przy IC, który był przyczyną sporych niepokojów, ale to również silnie motywuje mnie, by się z tego wyrwać. Dodatkowo jeżeli w okolicach MC jest jakaś planeta – nawet od strony IX domu, nawet o jakieś 10-15 stopni oddalona od MC, to wydaje się, że ona silniej wpływa na to MC niż planeta przy IC. Taki Neptun od strony IX domu może dawać zainteresowanie psychologią, astrologią, ale też pracę z reklamą, czy mediami.
W przypadku pozytywnych układów – Słońce i Księżyc silne zodiakalnie w okolicach IC – wydaje się, że taka osoba nie będzie się chciała wyrywać stamtąd, gdzie jej dobrze. Wspinanie się po szczeblach drabiny społecznej nie jest jej celem. Żyje w domu i dla domu, gdzie jest jej jasno i ciepło.
Pozdrawiam
Tomasz
PS. Konflikty z mężczyznami to raczej koniunkcja Słońce-Pluton w Twoim horoskopie. Arroyo o tym pisze tak: Aspekty Słońce-Pluton wydają się trudniejsze, kiedy dotyczą kobiet, niż kiedy dotyczą mężczyzn. Analizując horoskopy kobiet odkrywałem, że wiążą się z doświadczanymi przez nie wielkimi trudnościami w stosunkach z ojcem i zwykle również z innymi mężczyznami.