Na początku jedno wyjaśnienie – parę lat temu miną już okres mojego intensywnego poszukiwania klucza do astrowiedzy i to, co teraz napiszę, mogłem gdzieś przeczytać albo wymyślić. O ile mnie pamięć nie myli, gdy uczyłem się astrologii wedyjskiej, natknąłem się na fragmenty, które Marsa przy IC utożsamiały z mądrością. Długo się wtedy nad tym zastanawiałem, skąd oni to wzięli? Wymyśliłem że chodzi o coś takiego:
IV dom, to dom Księżyca, a księżyc, czyli Chandra jest tam utożsamiany z mentalnością. Mentalność to połączenie intelektu z emocjami – trochę inaczej niż w astrologii zachodniej, gdzie Księżyc to emocje, a Merkury intelekt. Oni tam nawet robią taki horoskop Chandra, gdzie Ascendent ustawiają na Księżyc, co ma pokazywać subiektywny ogląd rzeczywistości przez zainteresowanego, w odróżnieniu od oglądu obiektywnego reprezentowanego przez normalny horoskop Ascendentowy.
Mars w domu Księżyca daje wiele ruchu. Mentalność jest ciągle aktywna, wierci się, przebiera z nogi na nogę, szuka coraz to nowej gumy do żucia dla umysłu. Taka aktywna przez całe życie mentalność prowadzi do mądrości.
Parę skrótów tu zastosowałem, ale mam nadzieję, że to „złapiesz”.
Pozdrawiam
Tomasz
--
Astrolabium * astrologia praktyczna