Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   Jak na gorze, tak na dole   Re: Opozycja Słońca d...

Re: Opozycja Słońca do Księżyca i Jowisza

Autor: astrolabium.pl 13.11.09, 17:39
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
1. Ciekawy układ – taki wiatrak, który zostaje napędzany poprzez tranzyty. Może lepiej byłoby go nazwać huśtawką, albo szpagatem. W zrozumieniu opozycji między Światłami może pomóc świadomość tego, że są szkoły joginiczne, które w trakcie nowiu i pełni nie zalecają ćwiczeń. Ponoć chodzi o to, że wytwarza się wtedy olbrzymie napięcie 'energetyczne', które nie sprzyja w uprawianiu ćwiczeń jogi. Tak więc można z tego wywnioskować, że urodzony podczas pełni nosi w sobie jakieś napięcie, które wynika z chęci pogodzenia dwóch przeciwstawnych tendencji.

2. Księżyc to mama, Słońce to tata – nie zawsze to działa tak, jakbyśmy się tego spodziewali, ale pytanie o to, co wyniosło się z domu i jakie były relacje między rodzicami, przy takiej konfiguracji wydaje się być dość istotne.

3. Chcąc uprościć symbolikę możemy powiedzieć, że Księżyc to pierwsza połowa życia, Słońce to połowa druga. To wędrowanie od Księżyca do Słońca dobrze widać w horoskopie Michaela Jacksona. U niego odbywała się wędrówka od Ryb do Panny. Piękne, wrażliwe, utalentowane muzycznie dziecko, które, gdy dorosło, stało się nudziarzem przesadnie dbającym o swoje zdrowie.

4. O ile dobrze pamiętam, to Carter pisał, że Jowisz w połączeniu ze Światłami sprawia, że właściciel takiego horoskopu biedy w życiu nie zazna. Owszem, mogą się pojawić u takiej osoby problemy finansowe, ale zaraz potem ona obuduje się mądrymi filozoficznymi książkami, które sprawią, że nie będzie czuła biedy.

5. Gdy kiedyś Jowisz robił mi napięciowy aspekt do Księżyca również odebrałem to jako klęskę urodzaju.

6. Księżyc w koniunkcji z Jowiszem to mentalność filozofa.

7. Kiedyś robiłem parę horoskopów polkom mieszkającym za granicą, które miały koniunkcję Księżyca z Jowiszem.

8. Pracując z takim układem zadaj sobie pytanie, jakie to przeciwności nie do połączenia starasz się swym życiem połączyć. Miałem kiedyś wykłady z epistemologii z takim wykładowcą, który miał opozycję między Światłami na osi Panna-Ryby. Z jednej strony był doskonałym logikiem, który nauczył mnie czytać teksty filozoficzne – z drugiej strony dowiedziałem się, że pisze wiersze religijne i interesuje się filozofią religii. Popatrz więc jak to działa poprzez znaki, ale też poprzez domy. W Twoim przypadku należało by zapytać, jak to, co Twoje, z tym, co cudze chcesz połączyć.

9. Nie odbieram tego jako złej konfiguracji. Owszem, wiele zależy od tego jak znosisz nagłe zmiany, ale układ ten sugeruje, że lubisz się nakręcać.

10. Chciałem dobrnąć do X, by było bardziej religijnie, ale niestety nie wiem, co w tym punkcje mógłbym napisać.

Powodzenia!
Tomasz

--
Astrolabium * astrologia praktyczna
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.