> Ciekawe czy jakos sie odzwierciedli w krajach w jakich ta eklipsa bedzie. Pakis
> tan... No a ponoc efekty eklipsy w sferze mundalnej moga sie pozniej odzwiercie
> dlic
Przed chwilą robiłem porządki u siebie i znalazłem coś takiego, co pisałem w 2004 roku po zamachu w Madrycie. Tutaj link:
www.astrolabium.pl/forum/23-astrologia-wydarzeniowa/227-zamach-w-madrycie-11-marzec-2004#330
W pkt. 3 piszę tak:
W astrologii mundalnej wielką rolę odgrywają zaćmienia Słońca. Ostatnie zaćmienie Słońca miało miejsce 23.11.2003 o godz. 22:49 GMT. Gdy sporządzimy horoskop na ten moment okaże się, że Światła znajdują się 01SA10. Jak już pisałem, Słońce w horoskopie Hiszpanii znajduje się 29SC33. Tak więc ostatnie zaćmienie Słońca miało miejsce w punkcie oddalonym o około 37 [!] minut kątowych od Słońca w horoskopie Hiszpanii. Po lekturze książki Leona Zawadzkiego "Fala , studium zaćmienia", możemy jasno stwierdzić, że jak na zaćmienie odległość ta jest bardzo mała i na pewno zaćmienie to oddziałuje na horoskop Hiszpanii. Jak wiadomo z historii zaćmienia często były przyczyną upadku państwa czy dynastii, a skoro było tak kiedyś to i tym razem musi się dziać coś ważnego.
Dodam tylko, że postanowiłem sprawdzić, w jakim rejonie globu to zaćmienie było widoczne. Już Ptolemeusz wspominał, że skutek zaćmienia najbardziej odczuwalny jest w miejscu jego widoczności. Okazuje się, że był to fałszywy trop, gdyż pełne zaćmienie Słońca było widoczne tylko Antarktydzie, natomiast niepełne sięgało do rejonów Australii.
Pewnie się komuś przyda...
Pozdrawiam
--
Astrolabium * astrologia praktyczna