Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Publicystyka   Telekceważeni   Netia, nie chce prz...

Netia, nie chce przyjąć mojego odstąpienia od umow

Autor: Gość: Nestor IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 11:29
Witam,
Od 3-4 lat mamy podpisaną umowę na dostęp do internetu za pośrednictwem Netii. Od ponad roku, nieustannie wydzwaniam na linię techniczną i zgłaszam, że na moim łączu notorycznie następuje zrywanie połączenia na ok. 1-2 min. Jest to bardzo uciążliwe, gdyż coś takiego występuje nawet kilka razy na godzinę.

W związku z tym, że kończy mi się umowa w marcu 2012 r. zadzwoniłem do Netii z zapytaniem w jaki sposób i kiedy mam złożyć wypowiedzenie. Udzielono mi o tym informacji, jednocześnie informując, że dzięki pracom modernizacyjnym na centrali i łączu, mam możliwość zwiększenia transferu do 20 Mbit/s, ale w związku z odległością mojego domu d centrali są w stanie zapewnić mi transfer 8-10 Mbit/s. Słysząc o przeprowadzonych pracach, postanowiłem przedłużyć umowę i przejść na ofertę "Internet bez limitu". Formalności zostały załatwione 10 stycznia br. (choć w rozmowie z 20 stycznia poinformowano mnie, że umowa jest od 11 stycznia 2012). 18 stycznia włączono mi usługę i zaczęła się zabawa. Transfer owszem, dochodził do 8, 9 Mbit/s, jednakże traciłem połączenie praktycznie co kilkanaście sekund. Telefony na pomoc techniczną połączone ze zmianami różnych parametrów nie przyniosły poprawy. W związku z tym przyjęli reklamację i 19 stycznia zjawili się u mnie technicy, którzy po sprawdzeniu stwierdzili, że modernizacja linii polegała jedynie na wymianie odcinka kabla mniej więcej na połowie trasy pomiędzy centralą, a moim domem i tym samym, uzyskanie u mnie stabilnego łącza jest możliwe przy prędkości maks. 4 Mbit/s, tzn. takiej, którą miałem dotychczas. W godzinę po wizycie techników zadzwoniłem do Netii i poprosiłem o informację w jaki sposób mogę odstąpić od umowy. Zostałem potraktowany jak intruz-idiota, a konsultant po 5x powtarzał mi wyklepane na pamięć regułki. W końcu powiedział, że jak chcę rozwiązać umowę to muszę im zapłacić 500 zł kary. Na moje pytanie o 10-cio dniowy termin rozwiązania umowy zawartej na odległość zapytał "Czego pan ode mnie oczekuje". Skończyłem rozmowę, bo tylko nabijała mi kolejne minuty (trwała 15-20 min).
Na następny dzień (20 stycznia br.) zadzwoniłem ponownie i od konsultantki dowiedziałem się, że mogę odstąpić od umowy, bez ponoszenia jakichkolwiek kar, ale muszę to zrobić najpóźniej w dniu 21 stycznia 2012 r., gdyż mam 10 dni na to, a umowa została zawarta 11 stycznia br. Napisałem pismo powołując się na regulamin Netii oraz ustawę o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, zrobiłem skan i przesłałem na podany adres e-mail (20 stycznia br.). W piśmie tym poprosiłem o przywrócenie dotychczasowej oferty i zachowania dotychczasowego terminu trwania umowy (tj. do 16 marca 2012 r.) zgodnie z tym co powiedziała mi konsultantka.
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź takiej treści: "Odpowiadając na prośbę dotyczącą powrotu do poprzedniej oferty uprzejmie informuję, że niestety nie mogę przyjąć Pana odstąpienia, ponieważ usługi są już świadczone od 17 stycznia 2012 na nowych warunkach - maksymalnej prędkości, możliwej na Pana łączu. Bardzo mi przykro, jednak nie mam możliwości anulowania zlecenia.". Nadmieniam, że parametry mojego łącza w kilka godzin po wizycie techników zostały ustawione na transfer 4 Mbit/s, czyli tak jak dotychczas.
Mam zatem pytanie, jak się ma taka postawa Netii do przepisów prawa oraz do regulaminu Netii, skoro składając odstąpienie od umowy w ustawowym i regulaminowym terminie nie mam możliwości odstąpienia od umowy?? Co dalej zrobić z takim postępowaniem dostawcy internetu?? Czy rzeczywiście mają prawo nie uznać mojego odstąpienia od umowy?? Bardzo proszę o pomoc.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.