Pytanie do UKE: Cesja długu TP do EGB Investment
Od jakiegoś czasu dostaję jakieś to różnej treści nazwijmy to pogróżki z firmy EGB Investment S.A., dość prężnie działającej na rynku windykacyjnym firmy jak czytam doniesienia z giełdy i jak widzę w Googlach. Firma EGB domaga się wierzytelności w kwocie 62 PLN, czyli bardzo małej. Zdaje się, że zbyt małej, aby złożyć pozew choćby do e-Sądu.
Firma podpiera się jakąś niewiadomą cesja długu z TPSA, ale czy nie został naruszony art. 519 paragraf 2 w obu punktach Kodeksu Cywilnego, skoro ja jako dłużnik nie zostałem powiadomiony o cesji przez Wierzyciela, ani żadnej z pozostałych 2 stron (TP, EGB) nie składałem oświadczenia, że na takową cesję się zgadzam ? Czyli czy owa cesja na wstępie - w ogóle nie jest bezprawna ?
Wreszcie - firma na prośbę o wykazanie, o jaką fakturę i z jaką datą chodzi - odsyła mnie do Tepsy, nie podaje mi jakichkolwiek danych podstawowej wierzytelności. Problem mam taki, że umowa z Tepsą jest rozwiązana jakiś czas temu i nie mam możliwości sprawdzenia tam przez konto tych faktur już. A sprawdzałem - to co dostałem jako faktury z TPSA, to zostało wszystko i to wraz z odsetkami jeśli takowe występowały - zapłacone w danym czasie używania domniemanego numeru telefonicznego.
No i nie dostawałem żadnych dalszych monitów z Telekomunikacji Polskiej o istnieniu niezapłaconej jakiejś faktury, czy jakimkolwiek długu, a zawsze takie monity przychodziły dotąd, jeśli coś wisiało jako nieuregulowane.
Tymczasem firma EGB nie przebiera w środkach. Straszy na zmianę: komornikami, wpisami do portalu e-dlugi.pl i Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor SA, sądami, itp.
Tytułem ciekawostki - wszelkie pisma przychodzą do mnie na adres korespondencyjny... jako listy zwykłe. Czy więc nie dochodzi także do naruszenia prawa w zakresie procedury informującej, że powiadomienie o rzekomym roszczeniu powinno nastąpić listem poleconym i to z potwierdzeniem odbioru ?
Podsumowując: grozi mi się wpisami, sankcjami, windykacjami, nieprzyjemnościami. A co tak naprawdę ta firma może legalnie mi uczynić, skoro utrzymuję, że NIE MA żadnego długu z ramienia TPSA ?
I jak mogę przeciwdziałać takiemu bezprawnemu moim zdaniem, działaniu i nachodzeniu ?
Proszę o jakąś radę, co powinienem w tej sytuacji zrobić i na bazie jakich przepisów, bo czuję się bezprawnie atakowany... Pewnie taką sytuację ma także setki, jak nie tysiące innych klientów Telekomunikacji Polskiej i paru innych firm komunikacyjnych, od których widzę po forach dyskusyjnych, że lubi hurtowo kupować zadłużenie firma EGB Investment S.A.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.