Dodaj do ulubionych

Zapiekanka ziemniaczana z bobem

07.07.10, 22:25
Składniki
dla 4-6 osób

ziemniaki młode, 1,2 kg.
bób, pół kilograma
szynka albo kiełbaska, 30 dag.
cebula, 2 sztuki
czosnek, główka
Ser biały, 20 dag.
serek fromage z czosnkiem, 1 sztuka
jajka, 4 sztuki
koperek, pęczek
przyprawa tzatziki, 1-2 łyżka
sól ,pieprz, do smaku
kwaśna śmietana 18-stka, mały kubek
smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/zapiekanka-ziemniaczana-z-bobem,36400
--
Spódnice & spodnie
Edytor zaawansowany
  • dede43 07.07.10, 22:34
    Z całości wybieram bób, bez zapiekania - tylko świeżo ugotowany. Bardzo lubię.
  • gazeta_mi_placi 07.07.10, 22:45
    Zbyt kaloryczne i ciężkostrawne,dodatkowo potem człowiek capi cebulą i czosnkiem big_grin
    No to smacznego wink
  • sibeliuss 08.07.10, 08:31
    gazeta_mi_placi napisała:

    > Zbyt kaloryczne i ciężkostrawne,dodatkowo potem człowiek capi
    cebulą i czosnkiem big_grin
    > No to smacznego wink

    Ciekawe co jadasz poza pieczywkiem Vasa.
    --
    Spódnice & spodnie
  • ulinezja 08.07.10, 11:23
    sibeliuss napisał:

    > gazeta_mi_placi napisała:
    >
    > > Zbyt kaloryczne i ciężkostrawne,dodatkowo potem człowiek capi
    > cebulą i czosnkiem big_grin
    > > No to smacznego wink
    >
    > Ciekawe co jadasz poza pieczywkiem Vasa.

    smile kiełki ?
    wink
  • gazeta_mi_placi 08.07.10, 16:59
    Nie cierpię pieczywa Vasa,jest w domu jedno opakowania bo mąż czasem zje,albo nawet ja jak na kacu nie mogę zjeść niczego to wtedy jedna-dwie kromki tego "pieczywa" jest ok,bo nic innego nie mogę wmusić big_grin
    A normalnie wolę tradycyjne pieczywo typu biała bułka z makiem i mało mnie obchodzi ,że zdrowsza jest pełnoziarnista tongue_out.
  • moonflour 08.07.10, 00:56
    kupilam dzisiaj bób.i zajadałysmy sie z małą.

    --
    "Zupełnie jak ten dowcip z dobrą i złą wiadomością,co?Dobra wiadomość:wychodzisz
    wcześniej.Zła wiadomość:twoja żona nie żyje.I zaśmiał się,jakby powiedział coś
    zabawnego"
    N.Gaiman"Amerykańscy bogowie"
  • lambert77 08.07.10, 11:27
    jakby wywalić ser biały i ten fromage to może i dobre by to było
    --
    Alkohol niszczy skórę głównie na łokciach i kolanach...
  • skiela1 15.06.11, 22:50

    - 0,5 kg ugotowanego bobu
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 duża cebula ( najlepiej młoda )
    - ok. 50 g masła
    - 0,5 pęczka kopereku
    - ewentualnie 50 g serka topionego lub śmietany
    - 1 litr bulionu (lub ok. 2 kostki bulionowe i litr wody) /zamiast kostek-kurak/
    - sól, pieprz, majeranek
    - grzanki

    Wcześniej ugotowany bób obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. W między czasie z wody i kostek warzywnych przygotowujemy bulion, który przelewamy do pozostałych składników. Gotujemy ok. 10 min - starając się lekko rozgotować bób. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem ( ewentualnie solą o ile jest taka potrzeba ). Na koniec zagęszczamy serkiem topionym ( zwykły, kremowy ) lub zabielamy śmietaną.
    Podajemy z grzankami po wierzchu posypując koperkiem. Mmmyyyyy... Pychota.

    Ps. Oczywiście jak ktoś lubi może tę zupkę przed podaniem zmiksować
    --
    Późno już
    Świta.
  • iwa_ja 18.06.11, 21:33
    Ale po co przyprawa tzatziki? Nie lepiej to zrobić samemu? Chcecie przepis na sos tzatziki? Na różnych imprezach w Krakowie i okolicach robię za główną kuchtę. Więc chyba sie trochę na tym znam. Sos tzatziki z rybą gotowaną na parze..... mniam.
    --
    Rudi
    www.youtube.com/watch?v=WAOD-oKV83E&feature=related
    www.youtube.com/watch?v=9fsm1H7-s-c&feature=related
    www.youtube.com/watch?v=0e7AQQTONvg&feature=related
  • skiela1 19.06.11, 00:45
    iwa_ja napisała:
    Chcecie przepis na s
    > os tzatziki?

    Jasnesmile
    --
    Późno już
    Świta.
  • iwa_ja 19.06.11, 09:57
    Proste jak włos Mongoła:
    1/2 l jogurtu greckiego
    dwa średnie ogórki gruntowe
    ząbki czosnku (ile kto lubi)
    łyżka dobrej oliwy

    Ogórki traktuję tarką o najmniejszych oczkach.
    Czosnek przeciskam przez praskę.
    Wszystko mieszam.
    I już.

    Pasuje do wszystkiego.


    Rudi
    www.youtube.com/watch?v=WAOD-oKV83E&feature=related
    www.youtube.com/watch?v=9fsm1H7-s-c&feature=related
    www.youtube.com/watch?v=0e7AQQTONvg&feature=related
  • skiela1 19.06.11, 21:02
    > Proste jak włos Mongoła:

    i w sumie taniej wychodziwink






    --
    Późno już
    Świta.
  • elissa2 19.06.11, 20:46
    powinien być młody, łupinki zielone, mięciutkie
    (niestety u nas w Polsce warzywa zbiera się zbyt późno; takie wyrośnięte muszą być; cukinie, rzodkiewki, natka ...)

    w sosie
    krótko gotowany w osolonej wodzie z dodatkiem cząbru i kopru
    sos:
    usmażyć szynkę, ogonówkę lub boczek (wędzony, parzony), pokrojone w drobną kostkę
    rozpuścić serek topiony w mleku lub słodkiej śmietance, dodać "skwareczki" i i bób

    (to taka szybka wersja sosu serowego, można go oczywiście zrobić wg klasycznego przepisu)

    w ten sam sposób przyrządza się brukselkę (obiera się ją z ciemno zielonych wierzchnich liści)
    różyczki brokułów, zielonego kalafiora, cykorii itp

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.