Dodaj do ulubionych

polska kuchnia

20.04.04, 02:19
zainspirowałmnie wątek o kuchni staropolskiej.
barszcz...ukraiński
pierogi...ruskie
fasolka...po bretońsku
placki....po węgiersku
tego się poza Polską nie jadasmile))
Edytor zaawansowany
  • agablues 20.04.04, 08:05
    ryba ....po grecku smile

    Warszawskie Hospicjum dla Dzieci
    Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą....
  • altu 29.05.04, 13:05
    a ja dzisiaj na obiad mam
    kluski śląskie, roladkę i kapustkę czerwoną...

    --
    Rusz się i przebudź swoje szczęście.

    Inny punkt widzeniasmile
  • altu 29.05.04, 13:06
    a dwa dni temu były gołabki..
    też nigdzie indziej się ich nie jada..

    --
    Rusz się i przebudź swoje szczęście.

    Inny punkt widzeniasmile
  • lady.oracle 29.05.04, 13:54
    Ryba ... po polsku

    Skład: Przygotowanie:

    60 dag ryby,
    25 dag włoszczyzny (lub Włoszczyznę suszoną Cykoria),
    2 jajka,
    5 dag masła,
    Ziele angielskie Cykoria,
    Liść laurowy Cykoria,
    Przyprawa do ryb Cykoria,
    sól,
    zielenina (lub Susz z naci pietruszki Cykoria),

    Oczyszczoną rybę pokroić, włożyć do ugotowanego wcześniej wywaru z
    włoszczyzny, dodać przyprawy i warzywa pokrojone w talarki. Całość gotować ok.
    15 min. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Podając rybę kłaść na niej warzywa,
    porcje masła oraz posypać jajkiem i zieleniną. Podawać z ziemniakami.

    warzywa...po polsku
    polane tartą bułeczką

    podobno(?) jada się i w Polsce i zagranicą

  • altu 29.05.04, 14:03
    rybki byly wczoraj.
    po mojemu
    w panierce, z frytkami
    zwykle mintaje..
    ale byly pyszniutkie...

    --
    Rusz się i przebudź swoje szczęście.

    Inny punkt widzeniasmile
  • lady.oracle 29.05.04, 14:28
    nie lubię w panierce
    jadam z piekarnika pieczone w folii nasmarowanej tłuszczem (wcześniej na pół
    godziny wkładam do lodówki posypawszy pieprzem cytrynowym) razem z pieczonymi
    ziemniaczkami lub gotowaną np. wg przepisu z ksiązki Jak gotować szybciej.
  • altu 29.05.04, 14:52
    ja nie przepadam za rybą gotowaną..

    --
    Rusz się i przebudź swoje szczęście.

    Inny punkt widzeniasmile
  • yigael 29.05.04, 15:24
    Karp po żydowsku - spróbujcie go zamówić np:w Hajfie smile /Za to karpia
    faszerowanego w galarecie z rodzynkami podadzą wam bez problemu jako karpia po
    polsku albo galicyjsku smile))/.
    --
    Napiliście się wina, odstawcie dzban na miejsce.
    Bereszit Rabba 85
  • lady.oracle 29.05.04, 15:39
    A pierogi są na zachodzie uważane za polska potrawę?
    Podobno w Ameryce nie ma odpowiednika tego słowa i mówi się po prostu pierogi.
  • martuha 29.05.04, 15:52
    hmmmm, pierogi to pierogi, nie to co amerykanskie dumplings, jakies ciasto z
    papka w srodku.
    a swoja droga nigdzie poza polska nie jadlam prawdziwego schabowego z buraczkami
    przyprawianymi tak, jak tylko moja babcia potrafi smile
    --
    nie draznij sygnaturki, bo ugryzie.
  • to.ya 29.05.04, 16:07
    dla 4 osób

    1 large lettuce/ 2 bounches watercress
    1 medium onion
    1 medium potatoe
    25 grm butter
    450 ml milk
    300 ml chicken stock
    salt and pepper to taste
    4 tablespoons fresh double cream
    METHOD:
    1. shred lettuce/watercress, save few spries for garnish, 2. thinly dice
    onion and potatoe, 3. fry all vegetables gently in butter (in saucepan) for 5
    minutes (do not allow to brown), 4. add milk and stock, 5. bring to boil
    stirring continuously cover and simmer gently for 10/15 minutes, 6. rub
    through sieve or liquidise and return to pan, 7. season with salt and pepper
    reheat, 8. when hot divide into 4 bowls, swihrl on spoonfull of 4 cream and
    garnish with a sprig of lettuce/ watercress

    ENJOY
    smile))))))))
    --
    "Chroń mnie,Panie,od pogardy.Od nienawiści mnie zachowaj!"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka