Dodaj do ulubionych

Kombucha na zdrowie

28.01.14, 14:40
Na rynku amerykańskim pojawił się kolejny napój. Nosi nazwę Kombucha i znany jest bardziej jako „Chińska Herbata Nieśmiertelności” albo „Cudowny Napój”, ponieważ ma mieć wiele korzyści zdrowotnych. Miłość do nowego napoju rośnie w miarę przybywania literatury wychwalającej jego skuteczność w kontrolowaniu wagi, wspieraniu układu odpornościowego, poprawianiu trawienia, dodawaniu energii, chronieniu zębów i włosów, a nawet zwalczaniu niektórych typów nowotworów.

Picie Kombuchy było praktykowane już w czasach dynastii Tsin w Mandżurii, w 220 r p.n.e. Napój następnie trafił do Rosji, a potem ok. 1910 do Niemczech i Europy. Potem poznał go cały świat.
www.biomedical.pl/aktualnosci/kombucha-na-zdrowie-9759.html
cuchnie jak wymiociny suspicious...no to zareklamowalam big_grin
--
[O!]
Edytor zaawansowany
  • matt.j 01.02.14, 16:30
    skiela1 napisała:
    > Na rynku amerykańskim pojawił się kolejny napój.

    Teraz niby dopiero się pojawił? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to w USA nowość.
    Popularność w PL Kumbuchy pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/hf/vd/dlyx/4Gr6Afgi3pptWixKwX.jpg
  • skiela1 01.02.14, 21:25
    Nie teraz a w 1990.
    Dopiero teraz znalazl sie inwestor zainteresowany produkcja masowa.Kiedys mozna bylo kupic tylko w sklepach ze "zdrowa zywnosci",teraz widze butelki z wielosmakowa kobucha w kazdym sklepie spozywczym.
    Do tej pory malo kto to znal.
    --
    [O!]
  • matt.j 01.02.14, 22:10
    skiela1 napisała:
    > Nie teraz a w 1990.
    > Dopiero teraz znalazl sie inwestor zainteresowany produkcja masowa.Kiedys mozn
    > a bylo kupic tylko w sklepach ze "zdrowa zywnosci",teraz widze butelki z wielos
    > makowa kobucha w kazdym sklepie spozywczym.
    > Do tej pory malo kto to znal.

    Aha, czyli skomercjalizowano produkcję i dystrybucję. A nie tylko jak dotychczas produkcja domowa smile
    Kiedyś, chyba w lidlu, kupiłem z ciekawości kumbuchę w kartonie. To nie to samo.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/hf/vd/dlyx/4Gr6Afgi3pptWixKwX.jpg
  • jll 22.06.19, 09:57
    Ja kupuje kombuche od brothers&sisters...i bardzo mi smakuje. A przede wszystkim jest to naturalny probiotyksmile takze w zimie to w ogole nie chorowalam.
  • dociek 30.07.19, 06:55
    Eeee tam. Nie taka to nowość. Pod nazwą "chiński grzybek" było takie cudo drogami sąsiedzko-rodzinnymi rozprowadzane w latach 70 ubiegłego wieku. Mnożyło się to samemu w osłodzonej wodzie i chłeptało z obrzydzeniem dla zdrowotności. Tyle, że bez dodatków smakowych.

    --
    Katol to taki człowiek, który gdyby raz w tygodniu w niedzielę nie usłyszał od klech, że jest dobrym człowiekiem, to by się sam zabił z nienawiści.
  • pustynka23 06.08.19, 22:56
    Chyba jednak w Polsce kombucha od lat 70-tych straciła na popularności. Chociaż może faktycznie zaczyna powoli z powrotem się popularyzować. Widzę, że jest już kilka propozycji na rynku. Sama nie specjalnie chciałabym się bawić w hodowanie, ale lista właściwości jest interesująca. Ta z brothers&sisters wygląda zachęcająco . Ciekawe jak smakuje jabłko i truskawka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka