Dodaj do ulubionych

Odruch Pawłowa

07.01.06, 12:35
Zimowy pejzaż na talerzu: bezowe krążki jak zaspy, wiórki kokosowe niczym
płatki śniegu. Słodycz lekka, puszysta i tak niewinna, że bez skrupułów
sięgniemy po drugą porcję. A potem po trzecią...

Eklery

(na 5-6 sztuk)

na ciasto ptysiowe: 250 ml wody, 10 dag masła, sól, 20 dag mąki, 5 jaj, 50 ml
gotowego lukru

na krem: 120 ml śmietanki 30%, 1/2 laski wanilii, 2 żółtka, 5 dag cukru pudru,
12 dag masła

Robimy ciasto ptysiowe. Gotujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wrzucamy
przesianą mąkę na wrzącą wodę i szybko ucieramy mikserem. Gdy ciasto będzie
gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdejmujemy je z ognia
i studzimy. Do ostudzonego wbijamy po 1 jaju, cały czas ucierając. Gładkie
ciasto nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i w dużych odstępach, na
posmarowaną tłuszczem blachę wyciskamy eklery o długości 15-20 cm. Pieczemy
15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200°C. Ostudzone eklery kroimy
wzdłuż na pół. Górne połówki polewamy lukrem. Robimy krem. Gotujemy śmietankę
z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Ze śmietanki wyjmujemy wanilię.
Gotujemy w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, stawiamy na nim naczynie z
żółtkami i powoli wlewamy śmietankę do żółtek, ucierając na parze, aż masa
stanie się gęsta. Zdejmujemy z ognia żółtka ze śmietaną i, starannie
mieszając, dodajemy utarte na pianę masło. Połówki eklerów napełniamy masą,
przykrywamy polaną lukrem przykrywką.

Rafaello

na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanka oleju, 1
szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 opakowania cukru waniliowego

na krem rafaello: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietanki 30 %, 3
paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka, 10 dag wiórków kokosowych

Robimy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy kakao, olej, jogurt, cukier,
proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie mieszamy
mikserem. Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min (po 25 min należy
sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie przygotowujemy krem rafaello:
na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy,
wlewamy resztę śmietanki i ubijamy mikserem, powoli dosypując Śnieżkę. Gdy
krem zgęstnieje, rozsmarowujemy go po wystudzonym cieście. Górę ciasta
posypujemy wiórkami kokosowymi.
kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,3074634.html
--
gacie na Wacię
-----
jestem zepsuty do szpiku koścismile
Edytor zaawansowany
  • sasha_m 07.01.06, 13:13
    Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię... suszoną kiełbasę wink)))
    Ale za Rafaello dałabym się pokroić, chociaż siostra mojego męża robi to chyba
    trochę inaczej.
    O matko... ślinię się...
  • maximilianna 07.01.06, 13:27
    Rafaello tu jest na ciemnym cieście, nie wiem jak smakuje, ale pewnie tak samo.
    Jest pyszne, robię podobnie, ale bardzoooo słodkie.
    Nie patrzę na kalorie, gdy chcę coś takiego zjeść.
    Liczy się rozkosz podniebieniasmile
    --
    Take My Breath Away.
  • skiela1 07.01.06, 14:23
    A coz w tym Rafaello jest tak rewelacyjnego?,ciasto z kremem..........
  • maximilianna 07.01.06, 16:00
    skiela1 napisała:

    > A coz w tym Rafaello jest tak rewelacyjnego?,ciasto z kremem..........

    Rzecz gustu.
    Dla mnie jest pyszne...


    --
    Take My Breath Away.
  • sasha_m 07.01.06, 20:45
    Tort też niby ciasto z kremem, kiedyś się zastanawiałam, jak ludzie mogą lubić
    coś takiego? Aż kiedyś spotkałam naprawdę dobry tort, supermarketowy w
    dodatku smile Czasami za mną chodzi, ale nie bardziej niż sucha kiełbasa big_grin
  • skiela1 07.01.06, 21:36
    Tez jeden tort lubie-mojej tesciowej.Tort nasaczony jest spirytusem z dodatkiem
    odrobiny rumu.Przekladany kremem czekoladowym(czywiscie z dodatkiem rumu),wisnie
    namoczone w .....spirytusie,posypany orzechami.Po jednej porcji odlot normalniesmile)
  • f.l.y 08.01.06, 20:19
    odruch Pawłowa miewam w związku z mlekiem smile jak usłyszę w radio, czy zobaczę w
    tv /choćby Kinomaniak - prowadzący ma zawsze w szklance mleko/ - muszę się
    napić zimnego mleka z lodówki..no muszę i już....

    zaraz pójdę po kubek - bo sobie o nim przypomnialam smile

    --
    a lata mi...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka