Dodaj do ulubionych

Bliny litewskie - tradycyjne

02.09.06, 14:26
Składniki:
- tradycyjnie usmażone naleśniki,
- pomaczka.

Jak przyrządzić?
* naleśniki:
- mąka, jajko, mleko, woda, sól -- wymieszać ciasto naleśnikowe i smażyć
najzwyklejsze nalesniki układając je jeden na drugim na talerzu.

* pomaczka:
- schab lub szynka (surowa) ok. 20 dkg
- olej do podsmażenia mięsa w tzw. głębokim tłuszczu
- jajka (po 1szt. na osobę do posiłku)
- śmietana kwańa 18 % - 1/4 litra
- masło 3/4 kostki
- sól

Mięso pokroić w drobniutką kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Widelcem
rozgarnąć kostki mięska na patelni i w te gniazda wbić jajka tak żeby się nie
rozpłynęły. Wszystko podsmażyć do momentu aż białko jajka będzie ścięte a
żółtko nie. Do tego dodać masło i je rozpuścić, na koniec dodać śmietanę.
Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników ale uważać na jajka żeby
się nie rozpłynęły bo przecież mają płynne żółtka. Posolić pomaczkę do smaku.

Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka , patelnia, widelec, łopatka, podstawka pod gorącą patelnię na
stół, własne palce do jedzenia lub widelec.

Jak podawać?
Zwijać naleśniki w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i
wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie
umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Naleśniki i pomaczka muszą
być gorące.

Uwagi:
Jeżeli jajka przylgną do patelni można je delikatnie podważyć widelcem.
Zamiast surowego mięsa można zastosować kiełbasę ale to już nie będzie to.

Czas przygotowania:
Najdłużej smaży się naleśniki.
kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1578
--
arszenik i stare koronki
---------------
Sen o Warszawie...
Edytor zaawansowany
  • 02.09.06, 15:12
    tego czegoś nie można nazywać blinami i w dodatki litewskimi!!!

    blin są różne rodzaje, ale takich, jako wnuczka Litwinów, nigdy nie uwidziałam w
    naszej kuchni!!!

    --
    jesienne
    i górskie
  • 02.09.06, 15:21
    z jakiejś nietypowej mąki i kwasu, z farszem mięsnym, ewentulanie w wersji
    bardziej białoruskiej - to z ziemniakami. U nas babcia robiła przepyszne
    kartacze albo ceppeliny - pychotatongue_out, bliny rzadziej...
    no i na Wigilię u nas zawsze są nie pierogi gotowane, a smażone tzw. "uszka" z
    nadzieniem

    A u mnie na obiad dziś kuchnia prawie włoska - spaghettismile, tyle że śwież
    bazylia się skończyła...
    --
    jesienne
    i górskie
  • 02.09.06, 15:30
    hmm, częściej gościła na stole potrwa zwana "Maćkiem", czyli jaky kulebiak bez
    kapusty, same ziemniaczki z mięsem, skwarkamismile
    czasem, dawniej - kiszka ziemniaczna (ostatnio jadłam na wycieczce w Białowieżysmile

    Jako dziecko fascynował mnie sposób mówienie babci do gości-rodziny - czasownik
    zawsze w trzeciej osobiesmile "A zmęczyła się ty w czasie podróży?" :o)



    --
    jesienne
    i górskie
  • 02.09.06, 15:32
    zawierających pomaczkę polecam mołdawską mamałygę z różnymi dodatkami!
    --
    jesienne
    i górskie
  • 02.09.06, 15:45
    Ja co prawda Polka jestem nie Litwinka, ale rodzina z Wilna od strony mamy a z
    obecnej Bialorusi od strony taty smile, tak wiec mam i bliny litewskie i
    bialoruskie objedzone, a to przepis owszem brzmi swojsko ale to sa nalesniki z
    zasmazka smile a nie bliny, na bliny to zacier 3 dni sie robi hihihi big_grin.
  • 02.09.06, 15:48
    Bliny ziemniaczane
    Składniki
    50 dag obranych ziemniaków, 30 ml mleka, 15 dag czerstwej bułki, 15 dag
    śmietany, 3 jaja, 3 dag drożdży, cukier, sól, tłuszcz do smażenia
    Jak ważyć?
    Sposób przyrządzania

    Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć.
    Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę,
    dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku.
    Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z
    białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać
    polane masłem lub śmietaną.

    --
    arszenik i stare koronki
    ---------------
    Sen o Warszawie...
  • 02.09.06, 16:23
    smile) z maslem smile

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.