• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Bliny litewskie - tradycyjne Dodaj do ulubionych

  • 02.09.06, 14:26
    Składniki:
    - tradycyjnie usmażone naleśniki,
    - pomaczka.

    Jak przyrządzić?
    * naleśniki:
    - mąka, jajko, mleko, woda, sól -- wymieszać ciasto naleśnikowe i smażyć
    najzwyklejsze nalesniki układając je jeden na drugim na talerzu.

    * pomaczka:
    - schab lub szynka (surowa) ok. 20 dkg
    - olej do podsmażenia mięsa w tzw. głębokim tłuszczu
    - jajka (po 1szt. na osobę do posiłku)
    - śmietana kwańa 18 % - 1/4 litra
    - masło 3/4 kostki
    - sól

    Mięso pokroić w drobniutką kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Widelcem
    rozgarnąć kostki mięska na patelni i w te gniazda wbić jajka tak żeby się nie
    rozpłynęły. Wszystko podsmażyć do momentu aż białko jajka będzie ścięte a
    żółtko nie. Do tego dodać masło i je rozpuścić, na koniec dodać śmietanę.
    Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników ale uważać na jajka żeby
    się nie rozpłynęły bo przecież mają płynne żółtka. Posolić pomaczkę do smaku.

    Potrzebne przybory:
    Garnek, łyżka , patelnia, widelec, łopatka, podstawka pod gorącą patelnię na
    stół, własne palce do jedzenia lub widelec.

    Jak podawać?
    Zwijać naleśniki w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i
    wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie
    umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Naleśniki i pomaczka muszą
    być gorące.

    Uwagi:
    Jeżeli jajka przylgną do patelni można je delikatnie podważyć widelcem.
    Zamiast surowego mięsa można zastosować kiełbasę ale to już nie będzie to.

    Czas przygotowania:
    Najdłużej smaży się naleśniki.
    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1578
    --
    arszenik i stare koronki
    ---------------
    Sen o Warszawie...
    Zaawansowany formularz
    • 02.09.06, 14:53
      A ja mam wędzonego łososia, i muszę coś z nim zrobić.
      Szukam przepisów.
      --
      ... a ciotka Idalia miesza cykutę.

      Sekcja specjalna zawsze lojalna!
    • 02.09.06, 15:12
      tego czegoś nie można nazywać blinami i w dodatki litewskimi!!!

      blin są różne rodzaje, ale takich, jako wnuczka Litwinów, nigdy nie uwidziałam w
      naszej kuchni!!!

      --
      jesienne
      i górskie
      • 02.09.06, 15:14
        A jakie widziałaś?
        --
        arszenik i stare koronki
        ---------------
        Sen o Warszawie...
        • 02.09.06, 15:21
          z jakiejś nietypowej mąki i kwasu, z farszem mięsnym, ewentulanie w wersji
          bardziej białoruskiej - to z ziemniakami. U nas babcia robiła przepyszne
          kartacze albo ceppeliny - pychotatongue_out, bliny rzadziej...
          no i na Wigilię u nas zawsze są nie pierogi gotowane, a smażone tzw. "uszka" z
          nadzieniem

          A u mnie na obiad dziś kuchnia prawie włoska - spaghettismile, tyle że śwież
          bazylia się skończyła...
          --
          jesienne
          i górskie
          • 02.09.06, 15:22
            A kulebiak Ty jadła, a?
            --
            arszenik i stare koronki
            ---------------
            Sen o Warszawie...
            • 02.09.06, 15:30
              hmm, częściej gościła na stole potrwa zwana "Maćkiem", czyli jaky kulebiak bez
              kapusty, same ziemniaczki z mięsem, skwarkamismile
              czasem, dawniej - kiszka ziemniaczna (ostatnio jadłam na wycieczce w Białowieżysmile

              Jako dziecko fascynował mnie sposób mówienie babci do gości-rodziny - czasownik
              zawsze w trzeciej osobiesmile "A zmęczyła się ty w czasie podróży?" :o)



              --
              jesienne
              i górskie
          • 02.09.06, 15:45
            Ja co prawda Polka jestem nie Litwinka, ale rodzina z Wilna od strony mamy a z
            obecnej Bialorusi od strony taty smile, tak wiec mam i bliny litewskie i
            bialoruskie objedzone, a to przepis owszem brzmi swojsko ale to sa nalesniki z
            zasmazka smile a nie bliny, na bliny to zacier 3 dni sie robi hihihi big_grin.
    • 02.09.06, 15:48
      Bliny ziemniaczane
      Składniki
      50 dag obranych ziemniaków, 30 ml mleka, 15 dag czerstwej bułki, 15 dag
      śmietany, 3 jaja, 3 dag drożdży, cukier, sól, tłuszcz do smażenia
      Jak ważyć?
      Sposób przyrządzania

      Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć.
      Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę,
      dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku.
      Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z
      białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać
      polane masłem lub śmietaną.

      --
      arszenik i stare koronki
      ---------------
      Sen o Warszawie...
      • 02.09.06, 16:23
        smile) z maslem smile
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.