Dodaj do ulubionych

Czemu sałatę trzeba szarpać, a nie kroić?

06.10.06, 04:06
""
Warzywa typu sałata bądz cykoria nie powinna być krojona nożem gdyż wchodzi w
reakcje ze stalą. np sałata typu radicchio po pokrojeniu nożem staje się
bardzo gorzka i nie do zjedzenia. Jeżeli juz uprzecie sie na krojenie sałaty
to polecam noże ceramiczne. one nie wchodzą w reakcje z sokiem z sałaty.

Pomidora i ogórka nie jada się razem...
Enzym askorbinaza zawarta w ogórkach rozkłada kwas askorbinowy z pomidoraów
(czyli wit. C) nalezy wiec go dodawac na sam koniec do salatki przed spozyciem
ale jest jeden trick kulinarny Przeciwdziala temu natka pietruszki""


Ciekawesmile
Edytor zaawansowany
  • 06.10.06, 07:16
    moja Babcia nie pozwalala kroic nozem salaty ani szpinaku (ten zwyczaj przejela
    od swojej Babci i Mamy) - nie pamietalam dlaczego.
    Nigdy tez nie laczyla pomidora z ogorkiem.
    A, i ciasto (drozdzowe szczegolnie) kazala mieszac drewniana lycha (a wlasciwie
    kula) zawsze w prawo - tez nie pamietam dlaczego.
  • 06.10.06, 09:08
    > kula) zawsze w prawo - tez nie pamietam dlaczego.

    Tak, i zawsze w pierwszej kwadrze ksiezyca.

    --
    blat
  • 06.10.06, 09:50
    Bo jak w pewnym momencie zaczniesz w lewo, to odkręcasz ciasto i cała robota na
    marne big_grin
    --
    Nie ma ze smalcem! Z dżemem jest puree!
    Forum o AZS
    Offfotopiki
  • 06.10.06, 15:06
    aga_piet napisała:

    > Bo jak w pewnym momencie zaczniesz w lewo, to odkręcasz ciasto i cała robota na
    > marne big_grin

    Tak jest.
    Ucierajac czy ugniatajac napowietrzamy mase (tworza sie pecherzyki powietrza)...
    odkrecajac kierunek wypychamy powietrze i mamy pozniej zakalec.
  • 06.10.06, 18:24
    Mozesz to czyms poprzec? Czy babcia Ci mowila?

    --
    blat
  • 06.10.06, 10:25
    majonez też tylko w jedną stronę się ukręca.....
  • 06.10.06, 11:51
    wszystko, co się uciera, ukręca, miesza - powinno się robić w jednym kierunkuwink

    --
    ładnemu we wszystkim ładniewink
  • 06.10.06, 15:04
    > A, i ciasto (drozdzowe szczegolnie) kazala mieszac drewniana lycha (a wlasciwie
    >
    > kula) zawsze w prawo - tez nie pamietam dlaczego.

    Pamietam ta kule drewnianasmile
    Kogel-mogel na ciasto sie ucieralosmile
  • 06.10.06, 15:30
    ja do pyska nie wezmę jabłka czy gruszki nawet przeciętych nożem. A na obrane
    to już nawet nie spojrzę - od razu czuję smak metalu w ustach...
  • 06.10.06, 15:31
    A ja zawsze mamie takie poobierane czasteczki podkradałam, jak kroiła na kompot
    jabłkowy smile))
    --
    "-Czy kryzys małżenski okazał się dla związku blogosławieństwem?
    -Tak, skończył się rozwodem"
    sygnaturka wykradziona smile
  • 06.10.06, 15:47
    Do dziś pamiętam przeraźliwie metaliczny smak szpinku z dzieciństwa. Myślałam że
    to jest normalne, że tak szpinak smakuje, i że dlatego ludziom nie smakuje smile
    Prawdopodobnie moja mama pocięła go jakimś trefnym nożem.
    Wiele lat musiało upłynąć, abym przekonała się że to NIE TEN SMAK! Że szpinak
    jest dobry smile
    --
    Nie ma ze smalcem! Z dżemem jest puree!
    Forum o AZS
    Offfotopiki
  • 06.10.06, 15:54
    Ja sałaty nie kroję ani nie szarpię, nie lubię bawić się z liściastymi
    warzywkami...
    --
    Za często trafia mnie szlag...
  • 06.10.06, 16:02
    dimanche napisała:
    > nie lubię bawić się z liściastymi warzywkami...

    Ty od razu o seksie smile


    --
    Nie ma ze smalcem! Z dżemem jest puree!
    Forum o AZS
    Offfotopiki
  • 06.10.06, 16:10
    A Ty od razu widzisz podtekstwink
    --
    Za często trafia mnie szlag...
  • 06.10.06, 19:30
    dimanche napisała:

    > Ja sałaty nie kroję ani nie szarpię, nie lubię bawić się z liściastymi
    > warzywkami...

    krolikiem nie jestessmile
  • 06.10.06, 19:32
    No właśniesmile
    --
    Za często trafia mnie szlag...
  • 07.10.06, 00:01
    a ja tam kroje w psaeczki, do tego czasem ogórek albo pomidor (nieraz oba w
    jednymwink do tego np rzodkiewka biała albo czerwona, i dużo zieleniny np
    nać pietruszki, koperek, szczypiorek i takie tam, zalewajka z jogurta albo
    smietanybig_grin
  • 07.10.06, 00:03
    pomidor i ogórek 2 w 1 - czyli ogórodor?
    --
    Za często trafia mnie szlag...
  • 07.10.06, 00:11
    nombig_grin
  • 07.10.06, 00:12
    oj, coś ściemniasz Kapturkuwink
    --
    Za często trafia mnie szlag...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.